İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Yatsı21:40 İmsak04:15 Güneş05:54 İşrak06:34 Öğle13:06 İkindi16:57 Akşam20:07
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %81
Türkçe
23 Şevval 1445 1 Mayıs 2024 Çarşamba
23 Şevval 1445
Akşam
20:07
Yatsı
21:40
İmsak
04:15
Güneş
05:54
İşrak
06:34
Öğle
13:06
İkindi
16:57
Giriş Yap

Meyveli atıştırmalıklar okul beslenmesine konulabilir mi?

18.04.2024    |

Amerika’da yürütülen kapsamlı bir araştırma, ülkede yaygın tercih edilen meyveli atıştırmalıkları besin değeri yönünden değerlendirdi.

Taze meyvelerin dahil edilmediği araştırma sonuçlarına göre yalnızca kuru meyve besin değerleri yönünden yeterli.

Hangi ürünler değerlendirildi?

Ülkede yetkili kuruluşlar meyveli atıştırmalıkları "ilave şeker, yapay renklendiriciler, aroma ve koruyucu maddeler içerebilen veya içermeyen meyve ve meyve suları ile yapılan ürünler" olarak tanımlıyor.

Araştırmacılar bu tanımdan yola çıkarak içeriğin çoğu meyveden oluşan; dondurulmamış, içecek formunda olmayan binden fazla atıştırmalık ürünü besin kalitesi yönünden incelemeye tabi tuttu.

Ekip, meyve atıştırmalıklarını dokuz farklı kategoriye ayırdı: kurutulmuş meyve, meyve bazlı bar, kurutulmuş aromalı meyve, konserve meyve, meyve aromalı atıştırmalık, meyve püresi, meyve cipsi, formu değiştirilmiş meyve ve meyve suyuyla hazırlanmış meyve konservesi.

Massachusetts’de gıda bilimcilerin yürüttüğü söz konusu araştırmaya taze meyveler ve dondurularak kurutulmuş (freeze-dried) meyve cipsleri dahil edilmedi.

Çalışmada protein, diyet lifi, potasyum, D vitamini, kalsiyum, demir gibi beslenmede arzu edilen besin ögelerinin yanı sıra doymuş yağ, kolesterol, ilave şeker ve sodyum gibi beslenmede sınırlanması gerekli görülen besin ögelerini değerlendiren bir ölçek kullanıldı.

Ayrıca, farklı gruplar arasındaki porsiyon değişkenliğini dengelemek için porsiyon değeriyle birlikte günlük önerilen besin referans değeri de dikkate alındı; böylece atıştırmalıkların içerdiği ilave şeker ve lif değerleri hesaplandı.

Hangi atıştırmalık öne çıktı?

Besin yoğunluğu ve lif içeriği yüksek, şeker ilavesi yönünden en düşük seçenek en iyi genel beslenme profili kabul edildi.

Buna göre market raflarında tüketiciye sunulan meyveli atıştırmalıklar içerisinde kurutulmuş meyveler öne çıktı.

Araştırmacılar taze meyve-sebze tüketiminin günlük beslenmenin önemli bir kısmını oluşturduğuna vurgu yaparak topluma taze meyveye en yakın besin profiline sahip atıştırmalıkların sunulması gerektiğini belirtti:

 ‘Meyveli atıştırmalıkların yeniden formüle edilmesi gerekiyor. Oluşturulan meyve ve meyve bazlı barların, daha besleyici bir meyve atıştırmalık seçeneği haline gelmesi için ilave şeker miktarı düşürülebilir. Konserve meyve ve meyve aromalı atıştırmalıklarınsa yeniden formüle edilmeye daha çok ihtiyacı bulunuyor.’  

Tercihimiz ne olmalı?

Sağlıklı atıştırmalıkları şekersiz ve bol lifli geliştirmek de mümkün. Meyveli atıştırmalıkların besin kalitesini artırmak, tüketicilerin zeki atıştırmalık seçimlerini kolaylaştırabilir.

Araştırmaya dahil edilmeyen meyve suları da taze meyvenin yerini tam anlamıyla tutmuyor. Taze meyve hazırlama imkânımız bulunmadığı zamanlarda geleneksel mutfağımızın lezzetli kuru meyveleri taze kuruyemişleri eşliğinde sağlıklı atıştırmalık olarak okul beslenmelerini çeşitlendirebilir.

 

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Gurbet Sohbetleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Gurbet Sohbetleri
Gurbet Sohbetleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close