Hangimiz ağaçların arasında bir kır sefası yapmak istemeyiz? Hele ki toprağın yeşile boyandığı, kupkuru ağaç dallarının çiçeğe doyduğu güzel havalarda
Peki geldiğimiz bu güzel alanlarda boyumuzu kat kat aşan ağaçlar, yerlerdeki çeşitli otlar ve çiçekler bir portre gibi gözümüzde ve gönlümüze şevk verirken ‘bu güzelliğe bir katkımız olsa’ demez miyiz?
Elbette, elimize geçen tohumları ekerek, fidanları dikerek bir katkımız olabilir.
Evlerimizde tükettiğimiz meyvelerin çekirdeklerini saksılara dikerek onların fidan olmalarını çocuklarımızla beraber takip ederek, fidan olanlarını ise beraber uygun yerlere dikerek çocuklarımızla güzel bir anı biriktirmiş oluruz. Dikili bir de ağacımız olur.
Hangi fidanları dikmeli?
Bu konuda bölgeyi bilen bir uzmandan destek alınabilir. Orman mühendisi, ziraat mühendisi yetiştirilebilecek ağaç türlerine dair bilgi verebilirler.
Danışabileceğiniz kimse yoksa etrafımızdaki bitkilere başvurabiliriz. Bölgemizde hangi ağaçlar yetişmiş ise onların cinsinden ağaçlar dikmeli.
Etrafımızdaki ağaçlar bu konuda bize fikir verirler.
Peygamberimiz'in (SAS.) fidan dikilmesi tavsiyesi
Peygamber Efendimiz (SAS.) fidan dikilmesi hususunda şöyle buyurmuşlardır:
“Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile, bugün elinizdeki fidanı dikin.” (Buharî, el-Edebül-Müfred s. 168,)
“Bir Müslüman ağaç diker de bunun meyvesinden insan, ehlî hayvan veya vahşî hayvan veya kuş yiyecek olsa, yenen şey onun için bir sadaka hükmüne geçer.” (Müslìm, Musâkât 7,8,10)
Fidanları toprakla ne zaman ve nasıl buluşturmalıyız?
Bölgelere göre değişiklik göstermekle beraber çıplak köklü fidanlar sonbaharda, tüplü veya saksılı fidanları ise yılın her anında dikilebilir.
◻️ Fidanın ve köklerinin boyuna göre bir çukur açmalıyız.
◻️ Çukur açarken üst toprağı ayrı alt toprağı ayrı yerlerde istifleyelim.
◻️ Çukur açımımız bittikten sonra çukurun tabanına üst topraktan biraz ilave ederek yumuşak bir alt taban elde edelim.
◻️ Fidanımızın kök boğazı toprak zeminle aynı seviyede olacak şekilde fidan köklerini çukura yerleştirelim.
◻️ Fidanımızı çukurdan çıkarttığımız toprakla dikelim.
◻️ Toprak çok killi veya kumlu verimsiz bir toprak ise dışarıdan toprak karışımları da ilave edebiliriz.
◻️ Eğer fidanımız yüksek boylu ise yan tarafına bir çıta dikerek fidanımızın gövdesine zarar vermeyecek şekilde fidanımızı sabitleyelim.
◻️ Fidanımızın köklerine zarar vermeyecek şekilde çukura ilave ettiğimiz toprağı sıkıştıralım.
◻️ Son olarak fidanımıza can suyunu verelim.
Fidanları nasıl koruyalım?
Fidanımız dikilen bölgeye bağlı olarak ilginize ihtiyaç duyabilir. İlkbahar aylarından sonra ara sıra su vermek ona iyi gelecektir.
Toprak ve iklim şartlarına bağlı olarak ilk aylarda haftada bir, sonbahara doğru iki hafta da bir su vermek fidanımız için iyi olacaktır.
Yaz aylarında gerek sulama sonucu oluşan kaymak tabakasını kırmak gerekse yabani otları fidanımızdan uzaklaştırmak için ayda bir dibini çapalamak da fidanımızın gelişimine katkı sağlar.
ÇEKUD
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.