İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak05:04 Güneş06:32 Öğle13:07 İkindi16:42 Akşam19:33 Yatsı20:55
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 23°C Nem %82
Türkçe
5 Rebi'ül-evvel 1446 8 Eylül 2024 Pazar
5 Rebi'ül-evvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
05:04 06:32 07:09 13:07 16:42 19:33 20:55
Giriş Yap

Osmanlı’dan Etiyopya’ya yadigâr kent

21.06.2024    |

Bir dönem Osmanlı’nın hakimiyetinde kalan Etiyopya’nın turizm ve tarım kenti Harar, lezzetli kahveleri, renkli insanları ver evcil hayvan gibi beslenen sırtlanlarıyla ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’nın 500 kilometre doğusunda bulunan Jugol bölgesinin sahip olduğu doğal güzellikleriyle 2006’dan bu yana Dünya Miras Listesi’nde yer alan Harar, bir turizm ve tarım kenti olarak dikkat çekiyor. Kahvesinin kalitesiyle de adından söz ettiren bölgenin yüksek kesimlerinde yetiştirilen kahve çekirdekleri dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.

Doğrudan kutsal şehir

Eski şehir merkezinde ise halen 100’e yakın cami ve evliya türbesi bulunuyor. Bu özelliğiyle “İslam’ın dördüncü kutsal şehri” olarak da adlandırılıyor. “Yaşayan şehir” olarak da anılan, İslam’ın beş şartını temsil eden beş kapının etrafında kurulan şehrin Jugol bölgesinde beyaz boyalı 400’e yakın dar sokak bulunuyor.

Fotoğraf platosu gibi

Her biri tarihi özelliğiyle ön plana çıkan sokakların duvarlarında Harar kültürüne ait motifler yer alıyor. Adeta açık hava fotoğraf platosunu andıran sokaklarda dolaşan ziyaretçiler, bol bol hatıra fotoğrafı çektiriyor. Kentte en çok ilgi gören mekanlar arasında 1897’ye kadar bölgenin en büyük camilerinden biri olan ancak daha sonra kiliseye çevrilen Medhane Alem Kilisesi yer alıyor.

Küslükler bu sokakta bitiyor

Harar şehir merkezinde dargın barıştırmak için ancak tek kişinin geçebileceği büyüklükteki “Barış Sokağı” dikkati çekiyor. Yakınlarının telkiniyle sokağın her iki ucundan birbirlerine doğru hareket eden küsler, helalleşip dargınlıklarına son veriyor. Kentte uzun yıllardan bu yana sırtlanlar da evcil hayvanlar gibi besleniyor. Akşam karanlığında şehir merkezine inen sırtlanlara yöre halkı tarafından amfi tiyatro alanında et veriliyor.­

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Hatim - Maher al Muaiqly
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Hatim - Maher al Muaiqly
Hatim - Maher al Muaiqly Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close