Üniversite tercihi yapacak öğrenciler için önerilerde bulunan Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, yapay zekâ çağında meslek tercihlerinin değiştiğini ifade etti.
“Yapay zekâ, rutin görevleri yerine getirmede çok başarılı ancak insanın duygusal zekâsını henüz taklit edemiyor. Ancak finans, hukuk, eğitim, sosyal bilimler ve tıp alanları gelecekte hızlı dönüşüme uğrayacak sektörler olarak görülüyor” dedi.
Coşkun, yapay zekânın dünya genelinde binlerce işin yerini alabileceğinin öngörüldüğünü anımsatarak şunları kaydetti:
“Yapay zekânın istihdam üzerindeki etkisi sanayi devriminden farklı olacak. Artık ‘makinelerin’ basit mekanik araçlar olmayıp insanlar gibi daha çok ‘işçi’ rolü üstlenmesi, robotlar, nesnelerin interneti ve kapsamlı veri analizine dayalı zeki üretim faktörleri, işgücü arz ve talebinin dinamiklerini yeniden şekillendirecek”
Coşkun, “Öncelikle mühendislik gibi teknik alanların alt uzmanlıklarının programlara entegre edilmesi, iletişim, problem çözme ve işbirliği gibi sosyal becerilerin kazandırılması için yeniden düzenlenmesi gerekiyor. Alt uzmanlık alanlarının eğitiminin ortaöğretimde başlaması daha kritik öneme sahip olacak.
Örneğin dijital beceriler, yeşil beceriler olarak adlandırılan sürdürülebilirlikle ilgili becerilerin yapay zeka ile entegre biçimde eğitime kazandırılması önce üniversite daha sonra ortaöğretim programlarındaki derslerde kendine yer bulması gerekir.
Adaylar tercih döneminde üniversite ve programları bu bakış açısı ile değerlendirmeli. İlgi duydukları, yetenekleri olan alanla ilgili yükseköğretim programının güncel, yenilikçi teknik düzenlemeleri yapıp yapmadığı, uygulama becerilerini yapay zekâya uyumlu hale getirip getirmediği, soft beceriler denilen düşünme ve iletişim becerileri gibi becerileri iş alanında uygulama ile ilgili sunulan olanaklara dikkat etmeliler.” önerilerinde bulundu.