İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:18 Güneş07:46 Öğle12:54 İkindi15:28 Akşam17:53 Yatsı19:16
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %88
Türkçe
13 Cemaziyelevvel 1446 15 Kasım 2024 Cuma
13 Cemaziyelevvel 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:18 07:46 08:27 12:54 15:28 17:53 19:16
Giriş Yap

İmam Buhari‘nin eserleri

06.09.2024    |

1446, İmam Buhari' yi sevgiyle anma ve eserlerini ihya etme yılı...

Dinlemek İçin:

İslâm Medeniyeti, tarihin her döneminde farklı alanlarda örnek ve önder şahsiyetler yetiştirmiştir. “Peygamber yolunun şaşmaz takipçisi”, “hadis ve sünnetin (mu)hafızı”, “hadisçilerin önderi” olarak nitelenen İmâm Buhârî de; hadis, fıkıh, tarih, tefsir gibi birçok alanda kendisini yetiştirmiş çok yönlü bir âlim, aynı zamanda ilmiyle âmil, âbid, zâhid ve örnek bir şahsiyettir.

İmam Buhari, sahih adıyla anılan ve içerisine sadece ortaya koyduğu delillerle sahih olduğu sabit olan hadisleri kaydettiği kitabını yazmakla önemli bir hizmeti yerine getirmiştir.

Büyük hadis âlimi İmam Buhari hayatı boyunca, son peygamber Hz. Muhammed (SAS)‘in, insanlara yol gösterecek olan hadislerini bir araya getirmiştir. Yaptığı çalışmalar süresince Hadis-i şerifleri öğrenmek için Bağdat, Basra, Belh, Kufe, Medine, Mısır, Nişabur, Merv gibi ilim merkezlerini dolaşıp altı yıl Hicaz’da kaldı. Bu uzun seyahatleri sırasında hem öğrendiği hadisleri kaydetmiş hem talebelerine ders vermiş hem de kendisine ait geniş bir kütüphane oluşturmuştu.

Buhârî’ye yakın talebeleri, kendisinin kitaplarını yazarken malzemeleri önce ayrıntılı olarak tespit ettiğini, meydana getirdiği hacimli eseri üzerinde uzun süre titizlikle çalışarak son şeklini verdiğini söylemektedirler.

Çok erken bir devirde, henüz yirmi yaşına basmadan ve kendi ifadesiyle:

“Hz. Peygamber’in kabri başında, mehtaplı gecelerde” yazdığını belirttiği et-Târîḫu’l-kebîr ve Kitâbu Kadâya's-Sahabe ve't-Tâbiin onun ilk eserleridir. En önemli özelliklerinden birisi eserlerinin son basılan nüshalarında, ilk nüshalarda olan bazı hususların yer almadığıdır. Böylelikle kendisinin eserlerini yazdıktan sonra, hayatının ileri safhasına kadar tekrar gözden geçirerek düzeltmeler yaptığı, eserlerini devamlı surette yenilediği anlaşılmaktadır.

EL-CAMİU’S-SAHİH

İmam Buhari’nin titiz çalışmalarla hazırladığı  eserlerinin başında  EL-CAMİU’S-SAHİH gelir sevgili dinleyiciler. Yaygın ismi SAHİH-İ BUHARİ olan eser; Buharinin eserlerinin içinde en önemlisidir.

Kitabın adı, Nevevi, İbn-i Hacer el Eskalani ve Zehebi gibi ünlü İslam âlimleri tarafından farklı şekillerde anılmış ise de sahih hadisleri toplayan bir eser olup, Sahih-i Buhari olarak meşhur olmuştur.  

Buhari’nin Camiu's-Sahih’i meydana getirmesi iki sebebe dayanmaktadır. Birincisi, hocasının kendisinden böyle bir istekte bulunması, ikincisi de kendisinin görmüş olduğu bir rüyadır. Buhari’nin hocalarından İshak b. Râhûye, sadece sahih hadisleri ihtiva eden bir kitaba duyulan ihtiyaçtan bahsedince, Buhari toplamış olduğu 600.000 hadisten seçtiklerinden oluşan bu eseri kaleme alır.

Sahih-i Buhari, Özbekistan

Eser tamamlanınca onu Ahmet b. Hanbel, Yahya b. Main ve Ali b. Medini gibi hadis ve  fıkıh âlimlerine sunar.   Eserin tetkik için sunulduğu âlimlerin vefat tarihlerine bakıldığında, eserin müellifi tarafından, vefatından 23 yıl önce bitirildiği anlaşılmaktadır. Eserin telifinin 16 yıl sürdüğü, Mekke’de yazılmaya başlanıp, Basra’da tamamlandığı rivayet edilmektedir.

Camiu's-Sahihte hadisler konularına göre kitaplara, her kitap da kendi arasında bâblara ayrılmıştır. Eserde, üzerinde ihtilaf edilmeyen hadislere yer verilmiş, ravilerin güvenilir olması hususunda titiz davranılmıştır. Raviler birbirine bağlanarak ilk kaynağa kadar götürülmüştür. Hadisleri bazı titiz ölçülere göre sahih kabul edip, uymayanları reddetme çığırını açan Buhari olmuştur.