Türkiye’nin topraklarında kendine has özellikleriyle yetiştirilen; ülkeye özgü şekilde üretilen ürünler, dünyaya isimlerini duyurmaya devam ediyor.
Yurt içinde coğrafi işaret tesciliyle korunması amaçlanan ürünler, aynı zamanda dünya çapında prestijlerini artırmak ve kendi topraklarıyla anılarak değerlenmek üzere (AB) coğrafi işaret tescili alıyor. Bu kapsamda coğrafi işaret tescili alan en son ürün Konya ‘Hüyük Çileği’ oldu. T
Türkiye’nin AB coğrafi işaret tesciline sahip diğer ürünleri ise sırasıyla; Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı, Antakya Künefesi, Suruç Narı, Çağlayancerit Cevizi, Gemlik Zeytini, Edremit Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Ayaş Domatesi, Maraş Tarhanası, Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, Ezine Peyniri, Safranbolu Safranı, Aydın Memecik Zeytinyağı, Araban Sarımsağı, Osmaniye Yer Fıstığı, Bingöl Balı, Bursa Şeftalisi, Hüyük Çileği.
Küçük tarlalarından sağladıkları geliri artıran üreticiler, 5 - 6 ay gibi uzun bir sezon ömrü olan çilekle iyi bir kırsal kalkınma örneği sunuyor. Birkaç bin dönüm alanla başlayan üretim şu anda 20 bin dönümü geçiyor. Organik üretim koşullarına sahip olan çilek, has kokusu ve tadıyla öne çıkıyor.
Zeytin ve zeytinyağında öncüyüz
Anadolu topraklarının en çok coğrafi işaret tescili alan ürünleri zeytin ve zeytinyağı olarak görülüyor. Türkiye, üretim ve ihracatında önemli paya sahip olduğu zeytin ve zeytinyağını bu sayede dünyada farklı ülkelere tanıtma imkanını da geliştiriyor.
Dünyada coğrafi işaret tescili; ürünlerin değerlenmelerini sağlarken aynı zamanda bu kendine has özelliklerinin korunmasını sağlıyor. Ekim yöntemi, üretim yöntemi, malzemesi, tekniği gibi her bir adım o coğrafyanın özellikleriyle tescil edilmiş oluyor.
Son yıllarda artan gastronomi turizmi içeriğinde coğrafi işaret tescili alan ürünlerin varlığı da dikkat çekiyor. Bu ürünleri baz alarak yapılan seyahatler, oluşturulan rotalar bulunuyor.
Milliyet