Bel fıtığı, modern yaşamın getirdiği hareketsiz yaşam tarzı ve yanlış postür nedeniyle toplumda sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunu haline geldi. Bel fıtığı tedavisinde cerrahi müdahale, bazı hastalar için kaçınılmaz bir çözüm olsa da toplumda bu ameliyatın riskleriyle ilgili endişeler yaygın.
Özellikle "ameliyat sonrası sakat kalma" korkusu, birçok hastanın cerrahi müdahaleden çekinmesine neden oluyor.
Konu ile ilgili AKRA’ya açıklamalarda bulunan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Emine Demir, her bel fıtığı vakasında cerrahi müdahale önerilmediğini, yalnızca belirli kriterlere uygun hastaların ameliyata yönlendirildiğini ifade ediyor.
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi bel fıtığı ameliyatlarında da belirli risklerin bulunduğunu, ancak bu risklerin oranlarının düşük olduğunu ifade eden Demir, bel fıtığı ameliyatı sonrası karşılaşılabilecek olası komplikasyonları şu şekilde sıralıyor:
Fıtığın tamamen alınamaması (%3-5), fıtığın boşaltıldığı bölgede iltihaplanma (Diskit, %1), omurilik zarının yırtılması (%1-3), sinir zedelenmesi (%1), apse oluşumu (%1) ve yara enfeksiyonu (%1).
Ameliyat sonrası dönemde hastalara ağır kaldırmaktan kaçınmaları, uzun süre oturmamaları, yerden bir şey alırken çömelerek almaları ve bel bölgesini sıcak tutmaları gerektiğini öneren Demir, ortopedik yarı sert yatak kullanımının ve otururken belin desteklenmesinin de önemli olduğunu ifade ediyor.
Bu önerilere uyulması halinde, göre hastaların iyileşme süreci daha sorunsuz ve hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.