Günümüzde sıkça rastlanan, yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen rahatsızlıklardan biri fıtık.
Peki fıtığın nedenleri nelerdir? Teşhisi ve tedavi süreci nasıl olmalıdır?
Emine Bedir, her yaş grubunu etkileyen bel ve boyun fıtığı rahatsızlıklarında, öncelikle hastaların hikayelerinin dikkatlice dinlenmesinin önemine değindi. Hastaların dile getirdikleri şikâyetlerinin doktorlar için uyarıcı, fıtık rahatsızlığı içinse anlamlı olduğunu ifade etti.
Neden Fıtık Oluruz?
Bel ve boyun fıtığı başta olmak üzere pek çok fıtık çeşidi bulunmakta. Peki fıtık hangi nedenlerin sonucudur?
Bedir fıtığın nedenlerini şöyle sıraladı; ‘‘Vücutta gereğinden fazla kilo artışı, hareketsiz yaşam, bilinçsiz ağır kaldırma, uzun süre oturma gibi etkenler görülmekte. Aynı zamanda mesleki faktörler de fıtığın oluşmasında önemli ölçüde yer almakta.’’
Fıtık Teşhisinde Süreç
Bedir, hasta şikayetlerinin ardından teşhis sürecindeki klinik muayene aşamalarıyla ilgili şunları söyledi: ‘‘Bel fıtığının teşhisi için ilk olarak düz bacak germe testinin pozitif çıkmasıyla birlikte his kusuru, güç kaybı, refleks kaybı gibi sorunlar da görülmekteyse görüntüleme aşamasına geçiliyor. Bu aşamada MR, tomografi gibi görüntüleme seçenekleri yer alıyor.’’
Tek Çözüm Ameliyat Değil
Klinik muayene ve görüntüleme tetkikleri sonucunda hastaların yalnızca ağrıları var, güç kaybı vb. durum söz konusu değilse medikal tedavi ve istirahat ile süreciyle gözlemleniyor.
Bedir, medikal tedavi ve istirahatin yeterli olmadığı hastalarda ise fizik tedavi aşamasına geçildiği, fizik tedavinin de yeterli olmadığı aynı zamanda güç kaybı ve his kusuru yaşanan durumlarda ise cerrahi müdahaleye başvurulduğunu ifade etti.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.