Toprak, bitkilerin yetişmesi, suyun depolanması, besin maddelerinin sağlanması ve birçok canlıya yaşam alanı sunması gibi önemli fonksiyonlara sahiptir.
İşte ağaçların bazı faydaları:
1. Ağaçlar kökleri ve döküntüleri sayesinde toprağa karbon bağlar, bu da toprağın sağlıklı olmasına, iç besin maddesi kullanımının dengelenmesine, mikroorganizmaların canlılığını sürdürmesine, granül yapının desteklenmesine, su tutma kapasitesinin yükselmesine, toprağa koyu rengini veren ve bu şekilde ısınmasına sebep olan toprak organik maddesinin oluşumunu sağlar.
2. Ağaçlar kökleri vasıtasıyla yağmur suyunun yeraltı su kaynaklarında birikmesini sağlar. Bu vesileyle tatlı su kaynakları artar.
3. Ağaçlar kuş, sincap, böcek vb. canlılara yuva olur ki bu da biyoçeşitliliğin artmasını sağlar.
4. Ağaç aynı zamanda ekonomik bir kazanç kapısıdır.
5. Ağaçlar meyvesi, kabuğu, sürgünleri, yaprakları, kerestesi ile gıda, ilaç, kozmetik, dekorasyon, yakacak vb. sektörlere hammadde olur.
6. Ağaçlar erozyonu önler, doğanın doğal dengesini korur.
7. Baklagil ağaçlar, toprağa karbonun yanında azot da bağlar.
8. Ağaçlar, atmosferde artan sera gazlarını fotosentez yoluyla nişastaya çevirir.
Bir arazi ağaçlandırılırsa etrafındaki bitki çeşitliliği artırılmalıdır. Çünkü ağaç toprağa, toprak da hem ağaca hem de her türlü bitkiye destektir. Bu bir uyum ve bütünlük oluşturur.
Ağaç önce bulunduğu toprağın zenginleşmesini sağlar, sonra etraftaki bitkilere destek verir. İlerleyen zamanda bu arazinin yeşil, bereketli ve sulak olabildiği görülür. Çünkü ağacın toprağa bağladığı karbon ve döküntüleri sayesinde humus oluşur.
Humus, toprak organik maddesinin ön materyalidir. Zamanla kök ve yakın çevresinde artan toprak organik maddesi ile mevcut bulunan mikroorganizmalar beslenmeye başlar. Bunların çeşidi ve sayısı arttıkça toprak içinde zamanla kaybolmuş olan fonksiyonlar yerine gelmeye başlar.
Mikroorganizma fonksiyonlarının yerine gelmeye başlaması toprağın canlılığının başladığını gösterir. Ağaç kökleri ve ortama eklenen diğer bitkilerin kök salgıları toprağın granül yapısını tekrar kazanmasını sağlar. Etrafta artmakta olan hayvanların ve bitkilerin atıkları bu organik hareketliliği destekler.