İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak06:47 Güneş08:20 Öğle13:07 İkindi15:25 Akşam17:47 Yatsı19:14
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 13°C Nem %76
Türkçe
21 Cemaziyelahir 1446 21 Aralık 2024 Cumartesi
21 Cemaziyelahir 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:47 08:20 09:03 13:07 15:25 17:47 19:14
Giriş Yap

4 mevsim Bursa

Özel Haber
Özel Haber
27.09.2024    |

Tarih ve kültür kenti, köklü geçmişinin yanı sıra maddi-manevi yeşili ile bilinen, Osmanlı’ya 26 yıl başkentlik yapmış Bursa’dayız.

Bursa’nın tarihi

Bursa'da şimdilik bilinen en eski arkeolojik kalıntılar Yenişehir yakınlarındaki Menteşe Höyüğü ve Orhangazi yakınlarındaki Ilıpınar'dan bilinmekte. Bu arkeolojik buluntu yerlerinin en eski tabakaları yaklaşık 7 bin yıllıktır.

Bursa ve civarında MÖ 4000'li yıllardan itibaren çeşitli yerleşimlerin olduğu saptanmış; fakat yöreye ait kesin bilgiler MÖ 700'lere dayanmakta. Bursa, 1204-1261 yılları arasında İznik'e bağlıyken, genelde kale içinde kalmış, fazla büyüyememiştir.

1326'da Osman Bey'in oğlu Orhan Bey tarafından alınmıştır. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşınmış ve kentte büyük imar hareketleri yaşanmıştır. Bursa'da Osmanlı Devleti hakimiyetinde, 1922 yılına kadar,  birçok millet bir arada yaşamıştır. 

Bursa’ya ulaşım

Bursa çok merkezi ve hem yerli hem yabancı birçok turistin ilgisini çektiği için ulaşım konusunda sıkıntı yaşanmıyor. İstanbul’dan ister kara yolu ile ister deniz yolu ile ulaşım çok rahat. Ayrıca başka şehir ve ülkelerden gelenler için Yenişehir Havalimanına gelen seferler bulunmakta. Ancak çok fazla sefer olmadığını ve birçok seferin aktarmalı olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Geldiğiniz şehre ve zamana uygun ulaşım yolunu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Ayrıca şehir içerisinde toplu taşıma araçlarını kullanarak ve zaman zaman tarih dolu yürüyüşler yaparak bu güzel şehirde dolaşabilirsiniz.

Ne zaman gidilir?

Her mevsim ayrı bir güzelliğini keşfedebileceğiniz Bursa kışın (Uludağ’da) kayak yapılabildiği için, sonbaharda kültür turunu rahatça yapabilmek için, ilkbaharda doğaya doyabilmek için en verimli zamanlar.

Ne yenir?

Bizim için Bursa = İskender ve Kestane Şekeri.

İskender’in yanı sıra Tahanlı (Tahinli) pide, Pideli Köfte, Cantık, Kemalpaşa tatlısı yine Bursa’nın vazgeçilmez lezzetleri arasında.  

Nerede kalınır?

Bursa’da konaklama şehir merkezi ve Uludağ olmak üzere iki ayrı bölümde düşünülebilir.

Şehir merkezinde hem bütçenize hem oluşturduğunuz gezi rotasına göre otel bulmak çok kolay.

Uludağ’da aynı şekilde fakat sezonda otellerde yer bulmakta zorlanabileceğinizi göz önünde bulundurarak önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var.

Ne alınır?

Kestane Şekeri; İzmit’in pişmaniyesi gibi Bursa’nın da kestane şekeri çeşit çeşit haliyle (çikolatalısı vb.) rengarenk hediyelik paketlerde satılmakta, Bursa’dan dönerken sevdikleriniz için güzel bir alternatif.  

Bursa Şeftalisi; mevsimine denk geldiyseniz (Temmuz ayında) mutlaka almanız ve tatmanız gerekenlerden.

İpek Şal; Bursa denilince tabii ki akla ilk gelenlerden biri de İpek. Bursa’nın birçok noktasında desen desen rengarenk ipek şalları bulabilirsiniz.

Bursa Havlusu; Özel işlemeli ve hoş püsküllü bu boy boy havlular sevdikleriniz için alabileceğiniz özel hediyeliklerden.

Nereler gezilir? Ne Yapılır?

Bursa denilince akla hemen önemli türbe ve camiiler geliyor gezilecek.

Ulu Camii

Bursa’nın tarihi sembollerinden, Evliya Çelebi’nin ‘Bursa’nın Ayasofyası’ diye adlandırdığı ve 1. Bayezid tarafından yapılmış camii Türkiye’nin en büyük namaz kılma alanına sahip camisi aynı zamanda.

Uludağ Milli Parkı

Kayak merkezi olarak akıllarda olan fakat her mevsim ayrı bir güzelliği olan park. Doğa severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken parkta temiz havaya, gökyüzünün mavisine ve ağaçların yeşiline doyabilirsiniz.

Dağ’a karayolu, teleferik veya telesiyej ile ulaşım sağlanabiliyor.

Koza Han

Eskiden İpek yolu üzerinden gelen kervanların konaklama mekânı olan Koza Han’ın alt katındaki çay bahçelerinde soluklanıp dinlenebilir, üst katında bulunan sıra sıra ipek & havlu vb. ürünler satan dükkanlardan alışveriş yapıp hediyelik alabilirsiniz.

Yeşil Cami  Yeşil Türbe

Yeşil Camii’nin çini kaplamaları ve Bursa’nın her yerinden görülebilen ve bütün duvarları çini ile kaplı olan tek türbe olan Yeşil Türbe Bursa’ya gelince görülmeden dönülmeyeceklerden, çünkü bu türbe geleneksel yapıların aksine, Anadolu’da bir camiden daha yüksekte yapılan tek türbe olma özelliğine sahip.

Muradiye Külliyesi

Külliyeler dönemlerinin merkezde camii, çevresinde hamam, medrese, aşevi, kervansaray ve çarşı gibi yapılarının yer aldığı kompleksleri. 2. Murad’ın yaptırdığı külliye bulunduğu semte de ismini vermiş. İstanbul’dan sonra en çok saraylı türbesi bulunduran ikinci hazire haline gelmiş.

Osmangazi ve Orhangazi Türbesi

Osman Gazi’nin naaşı aslında Osmanlı’nın ilk başkenti olan Söğütte babası Ertuğrul Gazi’nin yanında imiş, fakat Bursa’nın fethinden sonra buraya nakledilmiş. Bursa’da önce Bizans devletinden kalma Saint Elia Kilisesi’ne (Şu anda Gümüşlü Kümbet) daha sonra oğlu Orhan Gazi ile aynı türbeye defnedilmiştir.

1855 depreminde yıkılan türbe yerine 1863’te Sultan Abdülaziz şu anda Tophane Parkı yakınında bulunan türbeyi yaptırmış.

Irgandı Köprüsü

Dünyada çarşısı olan sayılı köprülerden, 1442 tarihli köprüde bulunan çarşılarda Bursa’ya özel el emeği eserleri bulabilirsiniz.

Tophane Saat Kulesi

Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbelerinin bulunduğu park içerisinde bulunuyor saat kulesi. Daha öncesinde sebebi bilinmeyen bir şekilde yıkılmış, tekrar Sultan 1. Abdülhamit’in tahta çıkışında açılmış.

Anadolu Arabaları Müzesi

Girişi ücretsiz ve pazartesi günleri kapalı olan müze aslında eski bir ipek fabrikası. 2002 yılında restore edilerek Anadolu Arabaları müzesi halini almış. Eskiden başlayıp günümüze kadar arabaların teknolojik gelişiminin hikayesine şahitlik edebiliyorsunuz.

Hamam

Bursa’nın yeşilliğinin yanı sıra doğal mineralli yer altı kaynak suları da zengin, o yüzden yüzyıllardır ‘hamam’ geleneği olmazsa olmazlardan. Modern hamamların yanı sıra 600 yıllık hamamlara da ev sahipliği yapan Bursa’da vaktiniz varsa bu şifalı suları deneyimlemenizi öneririz.

Cumalıkızık

Bursa çevresinde gidilecek en güzel mekanlardan. Osmanlı Devleti döneminde Bursa’da yaşamak nasıl olur merak ediyorsanız Bursa’ya araç ile 15 dakika mesafede olan Cumalıkızık’a mutlaka uğrayın.

Şirin kahvaltı mekanlarından birinde kahvaltı yaptıktan sonra, tarihi 700 yıllık Bursa evi ziyaret edebilir (Küpeli Ev) sonra Cumalıkızık’ın renkli sokaklarında dolaşabilirsiniz.

Trilye

Trilye günümüzde bir balıkçı köyü fakat önceden bir Rum köyü imiş. 1909 yılında Neoklasik yapıda inşa edilmiş, 1929 yılında Kazım Karabekir’in savaş sonrası öksüz kalan çocukları topladığı dünyadaki ilk kimsesiz çocuklar okulu olan ‘Taş Mektep’ görülmeye değer yerler arasında. Trilye sokaklarında dolaştıktan sonra güzel bir balık ile akşam yemeği yemeyi unutmayın.

Gölyazı

Bursa Ulubat gölü üzerinde yüzüyor izlenimi veren minik bir yarımada aslında Gölyazı. Öncelerde Apollon krallığının başkenti, mübadele sırasında bir Rum köyü olan bu şirin yarımadacık aslında 15-20 dakika içerisinde dolaşılabiliyor ama nilüferler arasında bir tekne turu, Ağlayan Çınarı (Gölyazı’nın en yaşlı sakini olan çınar ağacı) sokaklarındaki tarihi eser kalıntıları derken bir bakmışsınız birkaç saatinizi ayırmışsınız.

Kısaca;

Osmanlı tarihi ile dolu sokaklarında kaybolmadan,

Uludağ’ın yeşilince oksijen depolamadan (veya mevsimine göre bembeyaz karlarda yuvarlanmadan),

Mis kokan bir İskender yemeden,

Ulubat gölü kıyısında nilüferleri izlemeden,

Bursa’dan ayrılmayın…

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Audio Book
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Audio Book
Audio Book Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close