Bursa'da erken dönem Osmanlı sanatının tüm özelliklerini yansıtan ve Türk-İslam dünyasının en önemli mabetleri arasında yer alan Ulu Cami'yi ziyaret edenler, camideki ekranlarda yer alan karekodları telefonlarıyla okutarak hat eserlerinin anlamlarına kolayca ulaşabiliyor.
Yıldırım Bayezid tarafından 1396-1399 yıllarında yaptırılan abidevi eser, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde "Bursa'nın Ayasofya'sıdır. Bütün camilerin ulusudur" ifadesiyle anlatılıyor.

Pek çok kişinin ziyaret ettiği camide Mısır'ın fethiyle elde edilen kutsal emanetler ile İstanbul'a getirildikten sonra Yavuz Sultan Selim tarafından Ulu Cami'ye hediye edilen 500 yıllık Kabe'nin kapı örtüsü de sergileniyor.
"Hat sanatları müzesi"
Ulu Cami, duvarlarını süsleyen, farklı hattatlar tarafından yazılmış hat levhaları ve duvar yazılarıyla "hat sanatları müzesi" olarak anılıyor.

Cami içinde 13 ayrı yazı karakteriyle 41 ayrı hattat tarafından duvara yazılmış 87, levha halinde ise 110 olmak üzere 192 hat yazısı bulunuyor. Bu hatlarda sure, ayet, Ayet'el-Kürsi, hadis, Esma'ül-Hüsna yazıları, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (SAS.) ve İslam büyükleri ile Allah'ın isimleri yer alıyor.

Caminin içini adeta hat müzesine çeviren ayaklarda ve duvarlardaki yazılar Abdülfettah Efendi, Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Sami Efendi, Mehmed Şefik Bey gibi meşhur hattatlara ait.

Camide II. Mahmud'a ait bir levha da yer alıyor. Hat sanatının özgün örnekleri olarak gösterilen yazılar arasında "vav" harflerinin çokluğu dikkati çekiyor.
AA