Tarih ve kültür kenti, köklü geçmişinin yanı sıra maddi-manevi yeşili ile bilinen, Osmanlı’ya 26 yıl başkentlik yapmış Bursa’dayız.
Bursa’nın tarihi
Bursa'da şimdilik bilinen en eski arkeolojik kalıntılar Yenişehir yakınlarındaki Menteşe Höyüğü ve Orhangazi yakınlarındaki Ilıpınar'dan bilinmekte. Bu arkeolojik buluntu yerlerinin en eski tabakaları yaklaşık 7 bin yıllıktır.
Bursa ve civarında MÖ 4000'li yıllardan itibaren çeşitli yerleşimlerin olduğu saptanmış; fakat yöreye ait kesin bilgiler MÖ 700'lere dayanmakta. Bursa, 1204-1261 yılları arasında İznik'e bağlıyken, genelde kale içinde kalmış, fazla büyüyememiştir.
1326'da Osman Bey'in oğlu Orhan Bey tarafından alınmıştır. 1335 yılında başkent Bursa'ya taşınmış ve kentte büyük imar hareketleri yaşanmıştır. Bursa'da Osmanlı Devleti hakimiyetinde, 1922 yılına kadar, birçok millet bir arada yaşamıştır.
Bursa’ya ulaşım
Bursa çok merkezi ve hem yerli hem yabancı birçok turistin ilgisini çektiği için ulaşım konusunda sıkıntı yaşanmıyor. İstanbul’dan ister kara yolu ile ister deniz yolu ile ulaşım çok rahat. Ayrıca başka şehir ve ülkelerden gelenler için Yenişehir Havalimanına gelen seferler bulunmakta. Ancak çok fazla sefer olmadığını ve birçok seferin aktarmalı olduğunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Geldiğiniz şehre ve zamana uygun ulaşım yolunu rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
Ayrıca şehir içerisinde toplu taşıma araçlarını kullanarak ve zaman zaman tarih dolu yürüyüşler yaparak bu güzel şehirde dolaşabilirsiniz.
Ne zaman gidilir?
Her mevsim ayrı bir güzelliğini keşfedebileceğiniz Bursa kışın (Uludağ’da) kayak yapılabildiği için, sonbaharda kültür turunu rahatça yapabilmek için, ilkbaharda doğaya doyabilmek için en verimli zamanlar.
Ne yenir?
Bizim için Bursa = İskender ve Kestane Şekeri.
İskender’in yanı sıra Tahanlı (Tahinli) pide, Pideli Köfte, Cantık, Kemalpaşa tatlısı yine Bursa’nın vazgeçilmez lezzetleri arasında.
Nerede kalınır?
Bursa’da konaklama şehir merkezi ve Uludağ olmak üzere iki ayrı bölümde düşünülebilir.
Şehir merkezinde hem bütçenize hem oluşturduğunuz gezi rotasına göre otel bulmak çok kolay.
Uludağ’da aynı şekilde fakat sezonda otellerde yer bulmakta zorlanabileceğinizi göz önünde bulundurarak önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var.
Ne alınır?
Kestane Şekeri; İzmit’in pişmaniyesi gibi Bursa’nın da kestane şekeri çeşit çeşit haliyle (çikolatalısı vb.) rengarenk hediyelik paketlerde satılmakta, Bursa’dan dönerken sevdikleriniz için güzel bir alternatif.
Bursa Şeftalisi; mevsimine denk geldiyseniz (Temmuz ayında) mutlaka almanız ve tatmanız gerekenlerden.
İpek Şal; Bursa denilince tabii ki akla ilk gelenlerden biri de İpek. Bursa’nın birçok noktasında desen desen rengarenk ipek şalları bulabilirsiniz.
Bursa Havlusu; Özel işlemeli ve hoş püsküllü bu boy boy havlular sevdikleriniz için alabileceğiniz özel hediyeliklerden.
Nereler gezilir? Ne Yapılır?
Bursa denilince akla hemen önemli türbe ve camiiler geliyor gezilecek.
Ulu Camii
Bursa’nın tarihi sembollerinden, Evliya Çelebi’nin ‘Bursa’nın Ayasofyası’ diye adlandırdığı ve 1. Bayezid tarafından yapılmış camii Türkiye’nin en büyük namaz kılma alanına sahip camisi aynı zamanda.
Uludağ Milli Parkı
Kayak merkezi olarak akıllarda olan fakat her mevsim ayrı bir güzelliği olan park. Doğa severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken parkta temiz havaya, gökyüzünün mavisine ve ağaçların yeşiline doyabilirsiniz.
Dağ’a karayolu, teleferik veya telesiyej ile ulaşım sağlanabiliyor.
Koza Han
Eskiden İpek yolu üzerinden gelen kervanların konaklama mekânı olan Koza Han’ın alt katındaki çay bahçelerinde soluklanıp dinlenebilir, üst katında bulunan sıra sıra ipek & havlu vb. ürünler satan dükkanlardan alışveriş yapıp hediyelik alabilirsiniz.