Uzmanlar, özellikle mevsim geçişlerinde vitamin ve takviyelerin bilinçsiz kullanıldığını, bunların kalp krizlerini, epilepsi ve benzeri rahatsızlıkları tetikleyebildiğini belirtti.
Türkiye ve dünya genelinde vitamin ile takviyelere olan ilginin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Coşkun Usta, tedavilerin kişiye özel olması gerektiğine dikkat çekerek, televizyon ile sosyal medyada birçok önerinin gelişigüzel dolaştığını belirtti.
Örneğin, her astım hastasının aynı ilacı kullanamayacağını ve bu nedenle en az 20-30 farklı astım ilacı bulunduğunu dile getirdi.
Portakal yerine takviye kullanmanın yaygınlaştığını gözlemleyen Usta, yüksek dozda C vitamininin böbreklere ciddi zararlar verebileceğini uyararak, tetkikler sonrasında hekim önerisiyle kişiye özel vitamin ve takviye kullanmanın önemine dikkat çekti.
Sporcular arasında da gereksiz yere amino asit takviyeleri kullanımının yaygın olduğunu belirten Usta, bu takviyelerde bulunan glutamatın beyinde ciddi hasarlara yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, takviye ürünlerin üretiminin sıkı bir denetim altında olması gerektiğini vurguladı.
Sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru beslenmenin, kaliteli uyku almanın ve mevsimsel gıdaları tercih etmenin önemine dikkat çeken Usta, tedavi ve takviye uygulamalarının bireye özgü olması gerektiğini, bu süreçte mutlaka uzmanlardan destek alınması gerektiğinin altını çizdi.