İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:21 İkindi15:52 Akşam18:16 Yatsı19:39 İmsak06:48 Güneş08:16 İşrak09:00
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 11°C Nem %87
Türkçe
22 Recep 1446 22 Ocak 2025 Çarşamba
22 Recep 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:48 08:16 09:00 13:21 15:52 18:16 19:39
Giriş Yap

Stresle nasıl başa çıkılır?

20.11.2024    |

Stres, her gün milyonlarca insanı etkileyen problemlerin başında geliyor. Günümüz şartlarında stresten uzak bir yaşam elbette hiç kolay değil, fakat bu durum ile nasıl başa çıkılacağının farkında olmak ve süreci yönetmek kıymetli. Öyle ki düzgün bir şekilde yönetilemediğinde kronikleşen stres hem fiziksel hem de ruh sağlığı üzerine bir takım etkilere sebep olabiliyor. 

Stres hormonları 

Stresin, etkisini hem yeme davranışlarını hem de vücut ağrılığı üzerinde gösterebileceğini belirten Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, akut stres durumunda bazı bireyler aşırı yeme davranışı gösterirken, bazılarının ise iştahsızlık belirtileri ile karşı karşıya kaldığını ifade ediyor. Koçak, stresin kronik hale gelmesi durumunda, glikoz metabolizmasında önemi olan ve böbreküstü bezleri tarafından salgılanan önemli bir hormon olan kortizolün etkileniceğini vurguluyor.

Kortizolun, sinir ve stres hallerinde bedenin göstereceği tepkileri frenleyici etkisi vardır. Stres ve sinir hallerinde bütün vücudumuz alarm verilmiş gibi tepkiye hazırdır. Kortizolun yükselmesi durumunda vücudumuz enerji yakmaktan daha çok, enerji üretme ve depolama halinde olur. Bu durum da vücutta insülinden yağ metabolizmasına pek çok süreçte olumsuz etki gösterebilir. 

Obezite-stres-insülin paradoksu 
Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, obezite kaynaklı diyabetin başlıca nedeninin hücresel insülin sinyalizasyonundaki bozukluk değil, stres hormonları olabileceğini gösteriyor. Yapılan araştırmada obezitenin diyabeti nasıl tetiklediğinin temel mekanizmaları incelendiğini ifade eden Koçak, obezitenin insülinin karaciğer ve yağ hücreleri üzerinden diyabete neden olduğu daha önce pek çok çalışmada gösterilirken bu araştırmanın ise aşırı yeme ve obezitenin vücudun sempatik sinir sistemini, yani ‘savaş ya da kaç’ tepkisini artırdığını vurguluyor. Stres hormonları norepinefrin ve epinefrinin artan seviyesinin, hücresel insülin sinyalizasyonu hala çalışıyor olsa bile insülinin etkilerini etkisiz hale getirdiği bulgular arasında. Yani obezite, stres ve insülin arasındaki döngüye çok yönlü yaklaşmak gerekiyor. 

Birlikte olmanın gücü 
Ailenizle veya arkadaşlarınızla zaman geçirmenin, mutlu olduğunuz anlar kadar stresli ve zor günlerinizi paylaşmanın vücudunuza pek çok fayda sağlayabileceğini biliyor muydunuz?

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan araştırmada, 163 çift değerlendirilmiş ve çiftlerin ortak sorun çözme gibi ikili başa çıkma yöntemleri incelenmiş. Tedavi sürecinde daha çok paylaşımda bulunan ve süreç ile birlikte başa çıkan çiftlerin daha az psikolojik problem ve stres yaşadığı sonuçlar arasında. 

Yapılan bir başka çalışmada ise ortak deneyimlenen stres faktörlerinde neredeyse tüm kadınlarda ve erkeklerin yarısında kaygı düzeylerinin azaldığı bulunmuş. Birlikte yemek yemenin, yemeği paylaşmanın ve aynı sofrada olmanın stres seviyelerini azalttığına dair de pek çok çalışma bulunuyor. Özetle hayatın her alanında paylaşmak hem bedene hem ruha iyi geliyor. 

Antistres 5 beslenme adımı 

1- Stressavar mineral magnezyum içeren besinlere sofranızda yer verin. Ispanak, kabak çekirdeği, baklagiller, badem gibi yağlı tohumlar örnek verilebilir. 

2- İşlenmiş gıda tüketiminizi sınırlayın. Tencere yemeği mutluluk getirir, hatırlayın. 

3- Melissa, papatya çayı gibi ruh sağlığına olumlu etkisi olan bitki çaylarını tüketin. 

4- Mutlu bağırsaklar mutlu beden hatırlayın, bağırsak dostu fermente gıdaları beslenme planınıza ekleyin. 

5- Omega 3 yağ asitleri içeren balığı haftada 1-2 kez tüketmeye özen gösterin. Sağlıklı yağ ve magnezyum içeren yağlı tohumları da günlük beslenme planınıza ekleyin. 

­

 

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close