İnsanoğlunun en önemli buluşlarından biri olan madenler bugün artık hayatımızın her alanında var.
Günümüzde hayatımızın önemli bir parçası haline gelen telefon, bilgisayar gibi elektronik ürünleri bugün madencilik sayesinde kullanıyoruz. Bugün artık ev, araba, telefon veya beyaz eşya satın aldığımızda aslında maden alıyoruz.
Madencilik ürünleri denildiğinde ilk olarak akla sanayi ürünleri gelse de hayatın tüm alanında hatta hayatımızı geçirdiğimiz ve büyük önem atfettiğimiz evlerimiz de madencilik ürünleriyle çevrili.
Yer kabuğundaki madenleri yıllardır işleyen insanoğlu, bugün bu madenleri kullanma bilgi ve becerisi sayesinde günümüzde modern bir yaşama ulaştı. Yaşam alanlarımızda ortalama 1000 farklı maden-mineral kullanılıyor. Bir telefon, ortalama 60 elementten oluşur. Bunlar içinde altın, nikel, silikon, potasyum ve alüminyum da var. 1980'lerdeki ilk mobil telefonlar, 20 kadar elementten yapılıyordu. Kullanılıp atılmış cep telefonlarından bu metaller çıkarılıp tekrar kullanılabiliyor.
Türkiye madencilikte en sıcak 10 nokta arasında
Dünyada yaklaşık 90 çeşit maden üretimi yapılırken, ülkemizde 60 tür madenin üretim ve ticareti yapılıyor. Türkiye; 168 ülke arasında toplam maden üretimi itibarıyla 22’nci, değer bazında 28’inci ve maden çeşitliliğiyle 8’inci sırada bulunuyor.
Türkiye dünyanın en büyük mermer, traverten ve fedspat ihracatçısı ve dünyanın en büyük bor, Avrupa’nın ise en büyük altın üreticisi konumunda. Bunların yanı sıra krom, doğal taş, bentonit, kuvars, çinko ve kurşun gibi madenlerin ihracında dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor.
Temiz enerjiye geçişte de başrolde
Dünya Enerji Görünümü raporuna göre temiz enerji dönüşümü kapsamında düşük karbonlu teknolojilerin hızla yaygınlaşması, bakır, lityum, nikel, kobalt, çelik, çinko ve nadir toprak elementlerine talebi artıracak.
Güneş ve rüzgar santralleri ile elektrikli araçlar gibi temiz enerjili teknolojilerin kurulmasında, fosil yakıt bazlı santrallere göre daha fazla mineral kaynağa ihtiyaç duyuluyor. 2010 yılından bu yana yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımındaki artışa paralel olarak yeni bir ünite elektrik üretim kapasitesi için gereken ortalama maden miktarı yüzde 50 artış gösterdi.
Ekonominin itici gücü madencilik
Türkiye'nin toplam 3.5 trilyon dolar değerindeki maden varlığına dikkati çeken madencilik sektörü temsilcileri, bu varlığın ekonomi için lokomotif olabileceği görüşünde.
Linyit, Doğal taş, Altın, Bakır, Demir, Bor, Trona, Agrega, Çinko, Feldspet Türkiye'de çıkarılarak ekonomiye katkı sağlayan ilk 10 maden arasında buluyor.