“Elektronik sigara zararsızdır”, “Bağımlılık yapmaz”, “Sigara bırakmaya yardımcı olur” gibi yanlış inanışlar gençleri kandırabiliyor. Ancak tütün mamülleri gibi elektronik sigaranın da pek çok zararı bulunuyor.
Dr. Demet Erciyes bu zararları şöyle sıralıyor:
Bağımlılık yapıcı etkisi: Elektronik sigaralar, nikotin içerdiği için bağımlılık yapıcıdır. Nikotin, beyinde dopamin salgılanmasını artırır ve zamanla vücut daha fazla nikotin istemeye başlar. Özellikle genç yaşlarda beyin gelişimi devam ettiği için nikotin bağımlılığı daha hızlı gelişir.
Solunum sistemi üzerindeki etkileri: Elektronik sigara buharında bulunan kimyasallar akciğerler için büyük bir tehdit oluşturur. Bronşit ve astım riskini artırabilir. Akciğerlerde kalıcı hasara sebep olabilir. Özellikle bazı sahte veya düşük kaliteli e-sigaralarda kullanılan yağ bazlı likitler, akciğerlerde sıvı birikmesine neden olarak ölüme varan ciddi sonuçlara yol açabiliyor.
Kalp ve damar hastalıkları riski: Nikotin, kan basıncını ve kalp atış hızını artırarak kalp hastalıkları riskini yükseltir. Damar tıkanıklığına yol açabilir. Felç ve kalp krizi riskini artırabilir.
Zehirli kimyasallar ve kanser riski: Elektronik sigara likitlerinde ve buharında bazı kimyasal maddeler ve ağır metaller bulunur. Bu maddeler Kanserojen etkiye sahiptir. Vücutta mikropsuz iltihaplanmaya yani yangıya ve organ hasarına yol açabilir.
Patlama ve yanık riski: Elektronik sigaralar, pil teknolojisine dayanır. Düşük kaliteli veya hatalı bataryalar nedeniyle patlama riski taşır.
Geleneksel sigara kullanımına geçişi kolaylaştırır: E-sigara kullanan gençlerin ilerleyen dönemlerde geleneksel sigara veya diğer tütün ürünlerine yönelme olasılığı çok yüksektir.
Milliyet