08-11 Nisan tarihleri arasında Singapur Fuar merkezinde düzenlenen etkinliğe uluslararası sektör temsilcilerinin rağbeti büyük.
Asya’nın önde gelen gıda ve hizmet kuruluşu tarafından her yıl düzenlenen gıda fuarı onlarca farklı dinamik temada gerçekleşiyor.

Avustralya’nın helal, doğal ve katkısız ürünleri ise bu yılki fuara damgasını vurdu.
Helal ve sağlıklı gıda ürünleri arasında uzun raf ömrüne sahip katkısız yahut organik bitkisel gıda ürünleri, sürdürülebilir ambalajlar, teknolojik gıda üretim ekipmanları, şefler tarafından taze pişirilen atıştırmalıklar ve gastronomi yarışmaları fuarda öne çıkan başlıklar arasında.
65 bin metrekare alanda düzenlenen, 8 salonda aynı anda gerçekleşen fuara Avustralya’dan Türkiye’ye, Endonezya’dan Amerika’ya dünyanın dört bir yanından 60’ı aşkın ülke ve bölgeden katılım gerçekleşti. 1.500 standın %70’i üreticilerden oluşurken katılımcı sayısı 65 binin üzerinde.
Henien fuarda öne çıktı
Doğal ve katkısız ürünler içinde Henien atalık tohum siyez buğdaylı ezogelin çorbası, firikli bulgur pilavı, mercimek çorbası, sebzeli tavuk sotesi dikkat çekti. Fıstıklı ve cevizli baklava ile Türk ekmeği de geleneksel mutfağımızı temsil etti.

Geçen sene katkısız ve uzun ömürlü paketli gıdalar içinde lezzet ödülü alan sebze ve meyve cipsi firması, bu sene yoğurt ve tropik meyve içeren katkısız ve şekersiz inovatif ürünleriyle fuarda yerini aldı.
Tüketicilerin katkısız ürünlere ilgisi arttı
Fuarda sunum yapan sektör temsilcileri küresel pazarda gıda tüketicilerinin daha doğal, daha katkısız ve çeşitli sağlık beyanları bulunan ürünlere yöneldiğini belirtti. Bilinçli tüketiciler artık satın aldıkları paketli gıdaların etiketinde yer alan içerik bilgilerini inceliyor, daha az içeriği bulunan, daha az katkılı ürünlere yöneliyor. Bunlar arasında bazı tüketici grupları için glutensiz, laktozsuz, bitkisel tercihler ön plana çıkmakta.

Glutensiz helal lezzetler
Çevre dostu ve sürdürülebilir bir yaşam tarzına dünyanın farklı ülkelerinden yaklaşımların incelendiği bir seminerde Amerika kıtasında genetiği değiştirilmemiş, alerjen içermeyen, glutensiz, yapay aromasız, organik ürünlere rağbet edilirken Asya kıtasındaki eğilimin şekersiz, bitkisel, yüksek vitaminli, yağsız ve koruyucusuz ürünlere doğru olduğu belirtildi.
Asya pazarından dünyaya açılan doğal, katkısız ve glutensiz ürünler arasında Sri Lanka’dan kırmızı ve esmer basmati pirinci, Tayland’dan turuncu ve mor tatlı patates, hindistan cevizi, Endonezya ve Malezya’dan tapyoka ve muz cipsi ve bitter çikolata göze çarpıyor. Endonezya standında her sene olduğu gibi bu sene de küçük çaplı yerel üreticiler çeşitli baharatlar, meyve kuruları, kahve ve kakao çekirdekleri gibi ürünleri birlikte sundular.

Sağlıklı içecek tercihleri
Asya pazarındaki yüksek şekerli, genellikle kahve kremalı ürünler yerini bitki bazlı, laktozsuz, düşük şekerli ve doğal enerji kaynağı olan içeceklere bırakıyor. Vitamin ve mineral yönünden zengin fonksiyonel içecekler artık daha çok tercih ediliyor.
Asya deniz ürünlerinde öncü, Avustralya ise yaylım hayvanlarının et ve sütleriyle öne çıkıyor.
Fuarda global pazarın %60’ını karşılayan Asya deniz ürünleri reyonu et reyonundan ayrı temsil edilirken et reyonlarında ise Avustralya öne çıkıyordu. Et ve süt ürünleri yetiştiriciliğinde dünyaya rehberlik eden konumuyla Avustralya fuarın bu seneki organizasyon partneriydi.
Sürdürülebilirlik adımları
Dünya çapında üretilen gıdaların %13’lük dilimi tüketiciyle buluşamadan çöpe gidiyor. Dünya nüfusunun %9’dan fazlalık kısmı ise besleyici gıdaya erişemiyor. Gıda israfının önüne geçmek için her bir birey olarak sorumluluğumuz bulunuyor.
Asya’da sürdürülebilirlik sektörü yeni yeni filizleniyor. Bölge sürdürülebilir gıda ürünleri ve teknolojileri geliştiren çok sayıda yenilikçi girişim ve şirkete ev sahipliği yapıyor.
Hassas tarım ismi verilen teknoloji bazlı sistemler yardımıyla Asya'da su kullanım verimliliğini artırmak, pestisit kullanımını azaltmak ve mahsul verimini artırmak hedefleniyor.
Helal sektörünün ivmeli gelişimi
Yalnız Asya kıtasında değil dünya çapında helal pazarı ivmeli bir büyüme içinde. Gıda ve hizmet sektöründe helal talebin artışı fuarda da göze çarpıyordu. Katılımcıların büyük çoğunluğu ürünlerini tanıtırken helal belgesini arz ediyordu. Helal sertifikasyonun Asya pazarına girmek için bir ön adım olarak görüldüğü konusunda pek çok paydaş hemfikir.
Tek kullanımlık ambalajlar için çevre dostu seçenekler
Sürdürülebilir ambalaj seçenekleri arasında geri dönüştürülmüş reçineden oksijen bariyeri ilavesiyle üretilen ilaç şişeleri, gıda ambalajları, bambu pipetler, şeker kamışı lifinden sızdırmaz kapaklı saklama kapları, palmiye yaprağından sunumluklar, kağıttan kase ve servis kapları, biyobozunur ve suda çözünebilen poşetler ve daha pek çok çevre dostu seçenek yer almakta.

Fuardan izlenimler
Bu sene biyoçözünür ambalaj kategorisinde PLA (polilaktik asit) gibi mısır bazlı plastiklerin yanısıra PHA da öne çıkmakta.
Sürdürülebilirlik ilkesi kapsamında fuarın belirli noktalarında geri dönüşüm üniteleri yerleştirilmiş, yaka kartlarının askılıkları geri dönüştürülmüş plastikten üretilmişti.
Ayrıca tüm fuar salonlarında dinlenme ve toplanma mekanlarında, sürdürülebilirlik salonunda sahne ve platformlar da dahil olmak üzere mukavvadan tasarlanan sandalye ve masalara yer verilmişti. Fuarın websitesi üzerinden dijital el kitapçıkları indirilebilmekteydi. Katılımcılar pek çok standa basılı kartvizit sunmak yerine yaka kartlarında yer alan karekodu okutarak dijital kartvizitleri aracılığyla iş ağlarını geliştirdiler.
Fuarda teknolojik gelişmeler ışığında gıdaları bozulmaktan koruyarak raf ömrünü artıran çeşitli ebatlarda endüstriyel makinalar da sergilendi.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.