Artan sıcaklıklarla keneler Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Yozgat gibi illerde yeniden görülmeye başladı. Kenelerin sebep olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son aylarda bebeklerin de dâhil olduğu can kayıpları yaşandı. Doç. Dr. Seyit Ali Büyüktuna, hastalığın genellikle “Hyalomma” cinsi kenelerle bulaştığını, bu türlerin özellikle İç Anadolu, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’da yoğunlaştığını söyledi.
“Hayvan hareketliliği nedeniyle keneler yeni bölgelere taşınabiliyor” diyen Büyüktuna, Türkiye’de 2002 yılından itibaren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle 17 bin 132 vaka görüldüğünü, bunlardan 819’unun hayatını kaybettiğini belirtti.
Büyüktuna, “Çoğu hastada ilk belirtiler arasında halsizlik, üşüme, titreme, yaygın vücut ağrısı, iştahsızlık, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları söz konusu olabiliyor. Gribal ve brucella enfeksiyonunda ilk akla gelen benzer bulgulara sahip” dedi.







