Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKÜD), Kilis Orman İşletme Müdürlüğü, Nergis Çevre Eğitim Kültür Derneği ve Kâşif Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü işbirliğiyle yapılan “Doğa Hesap Soruyor. Bir Fidan Borcun Var” sloganıyla düzenlenen organizasyon Kilis Hicipoğlu Köyü Şehitler Ormanı’nda gerçekleştirildi.
15 bin adet defne, fıstık çamı, keçiboynuzu fidanının dikiminin yapıldığı tören ÇEKÜD Güney Anadolu Bölge Temsilcisi İsmet Gümüş’ün selamlama konuşmasıyla başladı. Gümüş, Kilis topraklarının daha da zenginleştirilmesi için yapılan bu girişimin STK'ların gücünü ortaya koyması bakımından önemli olduğunu söyledi.
“Ağaç dikmeyi ihmal edilmemeli”
Nergis Çevre Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Gazi Hüseyin Kılbaş, “Binlerce yıllık dünya tarihinde gelmiş geçmiş nesiler içinde yaşadığımız çevreyi, dolayısıyla dünyamızı en çok tahrip eden, en çok kirleten son elli altmış yılın nesli oldu. Bizden önceki nesillerin bıraktığı temiz çevreyi, temiz tabiatı ve o güzelim ormanları son asrın insanları hunharca harcadı, insan ve doğa hayatını büyük risk altına soktu. Bizler dünyanın en çevreci insanı olan Hz. Muhammed (s.a.v)’in ümmeti olma şerefi ve şuurunda olan insanlar olarak bizden sonraki nesillere daha yaşanılabilir ve daha temiz bir çevre bırakmak zorundayız. Arabası olan herkesin kontağını çevirdiği anda çevreye verdiği hasarın telafisi için en az 50 ağaç dikmesi gerekir. Bu sebeple bir ağaç dikmek, sadece sıradan bir ağaç dikmek meselesi değil, maddi ve manevi anlamda önemli bir görev, ciddi bir sorumluluk anlayışının tezahürüdür” dedi.
“Sorumlu nesillere ihtiyacımız var”
Kâşif Gençlik, Spor ve İzcilik Kulübü Derneği Başkanı Bayram Koyuncu da, insanlarımıza, özellikle çocuklarımıza ve gençlerimize çevre bilincini, ağaç sevgisini aşılamak zorunda olduğumuzu belirterek, “Çevreye duyarlı ve sorumluluk duygusu gelişen nesiller yetiştirmek zorundayız” diye konuştu.
“Sevap kazanmak için ağaç dikin”
Kilis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Türer, yaptığı selamlama konuşmasında “Çevremizde gördüğümüz ağaçlar, kuşlar, böcekler, çimenler hâsılı tüm mahlûkat Yüce Yaratıcının birer kullarıdır. Onların da kul hakkı vardır. Onların hayat hakkını kısıtlamak, yaşadıkları tabii ortamı ve dengeyi bozmak biz Müslümanlara asla yakışmaz. Bu gün dikeceğimiz ağaçlar aynı zamanda bir salih amel olarak düşünülmeli. Bu ağaçlar büyüyüp meyve ve gölge verdikçe onlardan nasiplenecek binlerce mahlûkat sebebiyle sevaplarımızın devam edeceği unutulmamalıdır” dedi.
“Farkındalık sağlamak için çalışıyoruz”
Törene Katılan ÇEKÜD Genel Başkan Yardımcısı Vural İslam, organizasyona destek veren isim ve kuruluşlara tek tek teşekkür ederek şu hususlara dikkat çekti:
“Bozulan çevre-insan ilişkisine dikkat çekerek, ÇEKÜD olarak farkındalığı sağlamaya çalışıyoruz. Güneş her gün doğudan doğar. Ancak farkında olanlar sabah, öğlen, akşam gereğini yaparlar. Farkındalık bu kadar önemlidir. Bozulan çevre-insan ilişkisinin temel sebebi özellikle son yüzyılda artan tüketim çılgınlığı ve adaletsiz paylaşımdır. Bu nedenle ‘Sofrada Sıfır Artık’ kampanyamızla, yapılan israflara dikkat çekmeye çalışıyoruz.”
“Bugün özel bir gün”
Kilis Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Şefi Resul Eken ise fidan dikiminin yapılacağı saha ile dikim konusunda bilgiler verdi. Eken, düşüncelerini “Bugün burada böylesine güzide sivil toplum kuruluşları ile birlikte dikim yapmanın sevincini yaşıyorum, bugün özel bir gün” sözleriyle dile getirdi.
Konuşmaların ardından Kilis Orman İşletme Müdürü Cesim Karadağ adına düzenlenen teşekkür belgesi Kilis Merkez Orman İşletme Şefi Levent Morkan’a Kilis Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Törer tarafından takdim edildi. Kilis Ağaçlandırma Şefi Resul Eken'e teşekkür belgesini ÇEKÜD Genel Başkan Yardımcısı Vural İslam takdim etti.
Programa destek veren kişi ve kuruluşlara plaket takdimi yapıldı.
İkramın ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar Şehitler Hatıra Ormanı alanına fidanları toprakla buluşturdu.