İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23 Öğle13:14
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %57
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
İşrak
07:23
Giriş Yap

Biyokaçakçılara 1 milyon TL ceza

15.09.2014    |

Türkiye’de son 4 yılda meydana gelen 52 biyokaçakçılık vakasında en çok kelebekler, böcek türleri, bitkiler, sürüngenler, kurbağalar ve salyangozlar yurtdışına kaçırılmak istendi

İnsan, silah ve uyuşturucudan sonra Türkiye, şimdi de barındırdığı endemik çeşitliliğiyle ‘biyokaçakçılık’ faaliyetlerinin gözdesi oldu. ‘Doğadaki yabani canlıların ve onlara ait parçaların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurtdışına çıkartılması’ şeklinde tanımlanan biyokaçakçılık, giderek artıyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de son dört yılda toplam 52 biyokaçakçılık vakası tespit edildi. Tespit edilen vakalara Çevre Kanunu kapsamında yaklaşık 1 milyon TL idari para cezası uygulandı. Bakanlık yetkililerine göre ülkemizde kaçakçıların hedefinde ise en çok kelebekler bulunuyor. Kelebekleri, böcek türleri, bitkiler, kuşlar, sürüngenler, kurbağa gibi çift yaşamlılar ve salyangoz gibi yumuşakçalar izliyor.

‘Ekosistem yok oluyor’

Yetkililer, “Kelebeklerin doğadan toplanması bitkilerin tohum verememesine ve çoğalamamasına sebep oluyor. Bitkilerin çoğalamaması bitkilerle beslenen veya barınması ve üremesi bitkilere bağımlı olan diğer türlerin de yaşamını tehlikeye atıyor. Biyokaçakçılığa maruz kalan türün doğadaki birey sayısının azalması giderek bazı türlerin yok olmasına ve ekosistem tahribatına yol açıyor” diyor.
Bakanlık yetkilileri biyokaçakçılığın ekonomik kaybını da şöyle açıklıyor: “Örneğin, insan beslenmesinde temel gıdaların başında gelen ve anavatanı Anadolu olan buğdayın yabani akrabaları, hastalıklara, kuraklığa ve tuzluluğa direnç genleri taşıdığından yabancı araştırmacıların ilgi odağıdır. Bu kişiler ya da firmalar, yabani buğdaylardan hastalıklara direnç genlerini belirleyip, geliştirdikleri çeşitlerden patent alıyor ve milyonlarca dolar gelir elde ediyorlar.”

‘Hollanda lalesi bizim’

Adnan Menderes Üniversitesi biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Oğuz Türkozan, Türkiye’nin biyocoğrafyasının kaçakçıların ilgisini çektiğini belirterek “Türkiye’ye gelenler bitkiden tutun da aklınıza gelebilecek her türlü biyoçeşitlilik materyalini buradan alabiliyorlar. Bizim özellikle farkında olduğumuz tıbbi sülükler, kum zambakları, orkideler, kara kaplumbağaları, su kaplumbağaları ve engerek yılanları. Mesela bizden giden laleler Hollanda’da üretilip bize tekrar Hollanda lalesi olarak geri gönderildi. Kelebekler de özellikle koleksiyoncuların hedefinde” dedi. Türkozan, 1975-2004 yılları arasında yaklaşık 420 bin kara kaplumbağasının ülkemizden yurtdışına çıkarıldığının tespit edildiğini de kaydetti.

‘Yılan zehri para basıyor’

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe de, şunları söyledi:

“Tahılların, bahçe bitkilerinin ve bazı besin değeri yüksek hayvan ırklarının gen merkeziyiz. Mesela Kafkas engereği dünyada sadece Doğu Karadeniz’de ve Gürcistan’da dar bir alanda dağılım gösterir. Bu yılanın zehrinin gramı binlerce dolar değerinde. Dünyada sadece Erzurum Karayazı’da yetişen bir tür olan ters lale çiçeğinin son kalan 57 adet soğanı da 2 Hollandalı tarafından yurtdışına götürülmeye çalışılırken Kapıkule Sınır Kapısı’nda yakalandı. Bu kişilerin üzerinde çoğu endemik 160 türe ait 5 bin 236 adet bitki tohumu, bitki kökü ve fidesi ele geçirildi. Biyokaçakçılıkla mücadele için halihazırda uygulanan adli ve idari para cezalarında da mutlaka artırıma gidilmeli.” Öte yandan biyokaçakçılık için her yıl değişen idari para cezası bedeli 2014 yılı için 35.193 TL olarak belirlendi.

Milliyet

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bil Yarış Kazan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bil Yarış Kazan
Bil Yarış Kazan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close