İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:14 İkindi16:45 Akşam19:32 Yatsı20:54 İmsak05:17 Güneş06:44 İşrak07:23
Hava - Hava durumuAçık 17°C Nem %68
Türkçe
19 Ramazan 1445 29 Mart 2024 Cuma
19 Ramazan 1445
İşrak
07:23
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:32
Yatsı
20:54
İmsak
05:17
Güneş
06:44
Giriş Yap

Nezaket göstermenin 10 kolay yolu

27.02.2023    |

Saygıyı ve incelikli davranışı aynı anda ifade eden nezaket kavramı, aile ortamında ve erken yaşlarda öğrenilir. Kibar olduğumuz ve merhametli davrandığımız zaman büyüklerimiz tarafından takdir ediliriz.

Bize nasıl davranılmasını istiyorsak başkalarına da öyle davranmamız tavsiyesiyle yetiştiriliriz. Ancak günlük yaşamın hızlı ve stresli temposu bize nezaketin hayatımızdaki etkisini unutturabilir.

Halbuki nezaket kolaylıkla gösterilebilir üstelik bulaşıcıdır ve dünyayı daha iyi bir yer yapma potansiyeline sahiptir. Kibar olmanın gerginlik ve endişeyi gidermek, ağrıları azaltmak ve yaşam süresini uzatmak gibi faydaları da vardır. Yani nazik davranarak hem kendimizi hem başkalarını iyileştirmemiz mümkün.

İşte nezaket göstermenin 10 kolay yolu!

1- Başkalarına odaklanın

Dikkatinizi kendinizden çekip başkalarına yönelterek işe başlayabilirsiniz. Zira nazik davranmak her şeyden önce diğer insanları ve onların ihtiyaçlarını görmeyi, onlara anlayış ve merhamet göstermeyi içerir.

2- Yardım edin

Başkalarından yardım istemek çoğu zaman dünyanın en zor şeyidir. Ama başkalarına kolaylıkla yardım etmenin pek çok yolu vardır. Örneğin, yaşlı komşunuzun market alışverişini yapabilir, iş arkadaşınıza projesinde yardım edebilir, arkadaşlarınızdan veya ailenizden birine günlük mesajlar atabilir, toplu mekanlara giriş çıkışlarda kapıyı tanımadığınız birisi için açık tutabilir veya bağışta bulunabilirsiniz.

3- Dinleyin

İyi bir dinleyici olmak genellikle hafife alınır. Aktif dinlemeyi her zaman başaramayız ve çoğu zaman cevap vermek için dinleriz. Oysa muhatabınızı gerçekten dinlediğiniz zaman onun stres, baskı ve endişe gibi duygularını azaltabilirsiniz. Bu arada iyi bir dinleyici olmanın tam bir dikkat gerektirdiğini de unutmayın.

4- Küçük hediyeler verin

Küçük paketler büyük anlamlar taşıyabilir. Yakınlarınız için, onların sevdiği atıştırmalıklardan, okumak istedikleri kitaplardan, beğendiklerinden oluşan küçük hediye paketleri hazırlayabilirsiniz.

5- İletişimde kalın

Bu kadar iletişim aracı varken ailenizi ve arkadaşlarınızı arayıp sormamanızın bir bahanesi olabilir mi? Mesaj atarak veya telefon ederek onları düşündüğünüzü ve önemsediğinizi gösterebilirsiniz. Tabi yüz yüze görüşmenin teknolojik imkânların veremediği derinliği sunduğunu akılda tutmak kaydıyla.

6- Her zaman iyimser olun

Daima bardağın dolu tarafına odaklanın. Pozitif bir düşünce içerisinde olmak ve olaylara iyimser bir gözle bakmak çevrenizdekilerin enerjisine de olumlu şekilde yansıyacaktır.

7- Gülümseyin ve selam verin

Biri size gülümsese ya da selam verse ne yaparsınız? Siz de ona gülümser ve selamını alırsınız değil mi? Çünkü gülümsemek ve selam vermek bulaşıcıdır üstelik zihin sağlığı açısından olumlu etkileri vardır. O hâlde siz de karşılaştığınız insanlara gülümseyin ve selam verin.

8- İltifat edin

Başkalarına iltifat etmek nezaket göstermenin en kolay yollarından biridir. İltifat duymak, insanlara görüldüğünü hissettirir, motivasyonu artırır ve endorfin salgılanmasına sebep olur.

 9- Teşekkür etmekten ve özür dilemekten çekinmeyin

İçten gelen bir teşekkür ya da özür kırılmış gönülleri tamir ederken, uzaklaşmış kalpleri yakınlaştırır. Minnettarlık ve af dileme, yaptıklarınızın sorumluluğunu üstlendiğinizi ve karşınızdaki kişiye saygı duyduğunuzu gösterir.

10- Kendinize karşı nazik olun

Son olarak kendinize karşı şefkatli olmanın da başkalarına karşı nazik davranmak kadar önemli olduğunu unutmayın. Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmenin ve olduğunuz kadarına rıza göstermenin yollarını arayın.

­

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Kur'an-ı Kerim Hatimleri
Kur'an-ı Kerim Hatimleri Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close