İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:45 Akşam19:31 Yatsı20:52 İmsak05:18 Güneş06:45 İşrak07:25 Öğle13:14
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 21°C Nem %41
Türkçe
18 Ramazan 1445 28 Mart 2024 Perşembe
18 Ramazan 1445
Öğle
13:14
İkindi
16:45
Akşam
19:31
Yatsı
20:52
İmsak
05:18
Güneş
06:45
İşrak
07:25
Giriş Yap

Fazla yağlı yiyecekler halsizlik ve yorgunluk sebebi

08.07.2021    |

Sağlıklı beslendiğiniz halde yemeğin ardından yorgunluk hissi yaşıyorsanız gözden kaçırdığınız bazı durumlar olabilir. Ne yediğiniz, ne kadar yediğiniz, hangi gıdaları birlikte tükettiğiniz ve genel sağlık durumunuz, yaşadığınız halsizliğin ana nedeni olabilir.

Vücudun gün boyunca enerjik ve güçlü olması için yemek yemeye ihtiyacımız var. 

Dr. Halit Yerebakan, Sabah'ta yer alan haberde şunları söylüyor:

Açlık sırasında halsizlik ve yorgunluk belirtileri ortaya çıkar ki bu da vücudun kalan enerjisini hayati organların çalışması için korumasının sonucu. Normal şartlarda yemek yendiğinde enerji yükselir. Ancak yemekten sonra yorgunluk belirtileri, bir diğer deyişle ağırlık çökmesi durumuyla da oldukça sık karşılaşılıyor. Yemekten sonra yorgunluk hissinin ilk nedeni yemek yemek için harcanan enerji. Basit gibi görünse de yemek yemek çok fazla enerji gerektiriyor. Ayrıca yemekten sonra üretilen insülin de enerji seviyesi üstünde çok büyük bir etkiye sahip. Yemek sırasında kan şekeri seviyelerinin olması gerektiği noktada olduğundan emin olmak için insülin yükselir. Yemeğin ardından insülin tekrar düşer ve bu noktada yorgunluk hissedilir. Ancak bu durum normaldir ve halsizliğin kısa süreli olması gerekir.

İnsülin düşüşünü önlemek için öğünlerinizde karışık karbonhidratlar, sağlıklı yağlar, yağsız proteinler, düşük doymuş yağlar, yüksek lifli ve işlenmemiş gıdalara öncelik verin. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak, düzenli uyumak ve yeterli su içmek de gün içindeki enerjinizi korumanıza yardımcı olur.

Sağlıklı beslendiğiniz halde yemeğin ardından uzun süre yorgunluk hissi yaşıyorsanız gözden kaçırdığınız bazı durumlar olabilir. 

Yediğiniz yemek yüksek oranda yağ ve karbonhidrat içeriyorsa devamında halsizlik yaşamanız normal. Böyle bir yemeğin ardından ince bağırsaktan kolesistokinin hormonu salınır ve vücudun protein ve yağı parçalamasına yardımcı olur. Bazı araştırmalar, yağlı bir yemek yedikten sonra kolesistokinindeki artış ile uykulu hissetme arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Triptofan açısından zengin yiyecekler, özellikle karbonhidrat açısından zengin yiyeceklerle birlikte, bir öğünde çok miktarda tüketilirse, yemekten birkaç saat sonra yorgunluk hissedilebilir. Esansiyel bir aminoasit olan triptofan, vücudun gevşemesine neden olan serotonin ve melatonin hormanlarını tetikler. Öte yandan farkında olunmayan bir gıda intoleransı da yemeğin ardından yorgunluğa neden olabilir. Sabahları içtiğiniz kahve de öğle yemeğinden sonra halsizleşmenizin nedeni olabilir. Kafeinin uyarıcı etkileri, üç ila beş saat sonra ortadan kalkmaya başlar.

Bazı yemeklerin ardından hissedilen yorgunluk ne yendiğinden çok ne kadar yendiğiyle alakalı olarak ortaya çıkar. Ne kadar çok yemek yenirse vücut yemeği sindirmek için o kadar çok enerji harcar. Vücut ne kadar fazla enerji harcarsa o kadar yorgun hisseder. Bu nedenle porsiyonlarınızı az tutmaya gayret edin.

­
Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Bil Yarış Kazan
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Bil Yarış Kazan
Bil Yarış Kazan Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close