Haftanın en kıymetli günü olan Cuma günü, inananların yenilenmesine ve toplanmasına vesile olan bir bayram günüdür. Bu günde Müslümanlar bir araya gelerek kardeşlik bağlarını kuvvetlendirirler.
Cuma günü ve Cuma namazı ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de aynı ismi alan surede şöyle buyrulur:
Ey iman edenler! Cuma günü (ezanla) namaz için çağrıldığınız zaman, derhal Allah’ın zikrine gidin. Alışverişi (işi gücü) bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. (Elbette bunun aksi hayırlı değildir.) O namaz kılınınca da yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan (nasibinizi) arayın. Allah’ı çok zikredin ki (dünya ve âhirette) umduğunuza kavuşasınız (kurtuluşa eresiniz). (Cuma, 9-10)
Cuma günü yapılması faziletli olan davranışlar
Peygamber Efendimiz'in (SAS) bu güne özel yaptığı ve tavsiye ettiği işleri, Hocamız, Gönül Dostumuz, Mürebbi’miz Mahmud Es'ad Coşan, bir Cuma sohbetinde şöyle ifade etmektedir:
1. Cuma gününe özel temizlenmek
Banyoya girmek; "Cuma abdesti almaya niyet ettim." diyerek güzelce tepeden tırnağa tertemiz yıkanmak. Ağzın temizliği, vücudun temizliği, parmakların, tırnakların temizliği... Ne kadar güzel!
Peki, cuma günü bir insan bu temizliği yaparsa ne sevap kazanıyor?
Yedi günlük geçmiş günahı affediliyor, üç gün ziyadesiyle on gün ediyor; on günlük günahı siliniyor. Her cuma böyle abdest aldığı zaman günahları siliniyor, tertemiz oluyor. Ne kadar güzel!
2. Cuma namazına erken gitmek
Cuma namazına ilk gidene "Deve kurban etmiş." gibi sevap veriliyor. Yedi kurban kadar. Sonra bir kurbana iniyor. Sonra daha az, sonra daha az.
Artık imam hutbeye çıkıp konuşmaya geçtiği zaman melekler de onu dinleyecekleri için camiye gelenlerin ismini yazan defterler artık kapanıyor, geç kalınmış oluyor. Erken gitmek ve Cuma hutbesini dinlemek lazım.
3. Kehf suresi okumak
Cuma günü Kehf suresini okumaın 10 günlük günahların affına vesile olacağı bildiriliyor.
4. Peygamber Efendimiz'e salat-ü selam getirmek
Peygamber Efendimiz'in, kendisine salât u selâm edenin ismini yanındaki mânevî bir sayfaya, nurlu bir sayfaya yazdığını hadîs-i şerîfler bildiriyor. Mesela Efendimiz (SAS.) şöyle müjdeliyor: 'Kıyamet günü bana insanların en yakını, bana en çok salavât okuyandır.' (Tirmizi)
'Her kim benim üzerime salavat getirirse, Allah bu yüzden ona on misli mağfiret eder.'(Ebu Davud)
5. Allah'ı anmak
Cuma günü 100 salavat-ı şerife okumalı. Sonra, mübarek kelimeleri ihtiva eden ibareleri yüz defa söylemek. Mesela, şunlar hadis-i şeriflerde tavsiye edilen zikirler:
* Sübhâna’llâhi ve’l-hamdü li’llâhi ve lâ ilâhe illallâhu vallâhu ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ bi’llâhi’l-aliyyi’l-azîm.
* Sübhânallâhi ve bi-hamdihî sübhânallâhi’l-azîm- ve bihamdihî estağfirullâh.
* Hasbüna’llâhu ve ni’mel-vekîl.
* Allâhümme’rham ümmete Muhammedin rahmeten âmmeh.
* Estağfirullâh el-azîm ve etûbu ileyh.
6. Kabir ziyareti yapmak
Kişinin geçmişlerinin annesinin, babasının, dedelerinin, akrabasının, hocalarının, sevdiklerinin kabrini ziyaret etmesi çok güzel olur. Ziyaret edemezse uzaktan Yâsîn, Tebâreke ve çeşitli sûreler okuması, hatim indirip sevabını onlara bağışlaması güzel olur.
Cuma günü hasta ziyareti de son derece sevaptır. Bir müslüman gidip onları ziyaret ettiği zaman gönülleri hoş oluyor. Gönül yapmak da Kâbe’yi yapmak gibi, tamir etmek gibi, imar etmek gibi sevaplı oluyor.
7. Sadaka vermek
Fakir, yoksul insanlar var. Onlardan bildiklerimize yardım edeceğiz. Tanıdıklara, yakın çevreden başlayarak bildiği insanlara hayır ve sadaka yapmak. Akrabaya sıla-i rahim yapmak; hem ziyaret etmek hem de ihtiyacı varsa onun ihtiyaçlarını görmek Cuma günü yapılacak güzel işlerden.
Cuma günü selam vermeyi ve gülümsemeyi artırmak; hediye ve ikramlarda bulunmak etrafımıza da bu günün farklı olduğunu hissettirmeye vesile olacak kolay adımlardır.
8. Selam vermeyi ve gülümsemeyi artırmak
9. Hediye ve ikramlarda bulunmak
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.