Mor ötesi anlamında ultraviyole, kısaca UV olarak ifade edilir. Çıplak gözle görülemeyen, farklı dalga boylarındaki güneş ışınlarından oluşur.
Ultraviyole ışınlar ile ilgili bilgileri 10 maddede derledik:
1. UVA ve UVB ışınları ozon tabakasını delerek cildimize her gün temas eder. Uzun dalga boylu olana UVA ve kısa dalga boylu olana UVB denir. Ozon tabakası UVC ışınlarının büyük kısmını engelleyebilir.
2. UVA ışınları cildin daha derin tabakalarına nüfuz edebilirken UVB cildin daha yüzeysel tabakalarını etkiler.
3. UVB ışınları dengeli ve düzenli maruziyette vücudun hormon sisteminde işlevini yerine getirmek üzere D vitamini sentezinden sorumludur.
4. Tavsiye edilen doz aşıldığında UVB cildin dış katmanlarını etkileyen ve yanıklara sebep olan asıl etkendir.
5. UVB en yoğun olduğu zaman öğlen güneşin en parlak olduğu zamandır. Yıl boyunca yayılan UVB ışınlarının %72’si yaz mevsiminde, geri kalan %28’i diğer mevsimlerde yayılır.

6. UVA ışınlarına uzun süre maruz kalmak insan vücudunda pek çok hastalığın temelinde yatan serbest radikal üretimine ve bağışıklık baskılayıcı etkilere yol açar.
7. UVA cildin derin katmanlarına iner ve vücutta birikim yapabilir.
8. UVA yoğunluğu gün içinde ve yıl boyunca daha az değişiklik gösterir. Yaz ayları boyunca yıllık UVA dozunun yarısı yayılmaktadır.
9. UVA ve UVB ışınlarının her ikisi de genetik zarara, kırışıklıklara, enfeksiyonlara karşı bağışıklık azalmasına, göz rahatsızlıklarına, cilt yaşlanmasına ve kansere neden olabilir.
10. Cildin güneşe bağlı olarak gördüğü zararın yarısından çoğunun, çocuklukta ve ergenlik döneminde aralıklı olarak veya güneş yanığı oluşturacak kadar yoğun güneşte kalmaya bağlı geliştiği tahmin edilmektedir.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.