Günümüzde hareketsiz yaşam tarzı, masa başı çalışma koşulları ve yanlış duruş alışkanlıkları beraberinde sağlık sorunlarını da getiriyor.
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Dr. Zülfü Kılıç, obezite ve kalp hastalıklarının birbirini tetikleyen sorunlar olduğunun altını çizerek, bu hastalıkların önlenmesi için sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılmasını vurguladı.
Beslenme alışkanlıklarının sağlık üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu belirten Kılıç, vücutta biriken yağ oranını azaltmanın, karbonhidrat tüketimini kontrol altına almanın ve özellikle sebze ve posalı gıdaları sıkça tüketmenin, fazla enerjinin yağa dönüşümünü engellediğini açıkladı
Özellikle uzun süre masa başında çalışmak, hareketsizlik, dengesiz yük kaldırma ve yanlış duruş biçimleri, bel ve boyun fıtıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olduğuna değinen Kılıç, bu tür rahatsızlıkların genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve ergonomik önlemlerle önlenebileceğine dikkat çekti.
Hareketsiz Yaşamdan Uzak Durun
Hareketin önemine değinen Dr. Kılıç, "Düzenli fiziksel aktivite, vücudun metabolik dengesini korur, yağ yakımını destekler ve kas-iskelet sistemini güçlendirir. Hareketsiz yaşam tarzı, vücudun fizyolojik ve biyomekanik dengesini bozarak birçok sağlık sorununa davetiye çıkarır." ifadelerini kullandı.
Özellikle her gün yapılacak hafif egzersizlerin bile, genel sağlık ve esenlik üzerinde büyük bir etkisi olabileceğine dikkat çekti.