Gıda israfının büyük bir kısmını meyve ve sebzelerin oluştuğunu belirten uzmanlar, "Türkiye'de her yıl 23 milyon ton gıda israf edilmekte. Üretilen bu ürünlerin yaklaşık yüzde 35'i sofraya ulaşamadan kaybolmakta ya da çöpe gitmekte. Ayrıca her gün yaklaşık 12 milyon ekmek çöpe atılmakta" diye konuştu.
Evsel gıda atığının da önemli bir sorun olduğuna değinen uzmanlar, "Yıllık yaklaşık 8 milyon ton evsel gıda çöpe atılmakta ve kişi başına yıllık yaklaşık 93 kilogram gıda israfı düşmekte. Ayrıca, ekmek israfının en sık yaşandığı yerler arasında lokantalar, oteller ve toplu yemek yerleri öne çıkmaktadır" diyerek şöyle devam etti:
"Türkiye'de gıda israfının başlıca nedenleri arasında yetersiz planlama ve bilinçsiz alışveriş alışkanlıkları geliyor. İhtiyacın üzerinde üretim ve hazırlık yapılması ile perakende ve dağıtım süreçlerindeki aksaklıklar da yer almakta. Özellikle tüketicilerin gereksiz gıda alımı yapması ve uygun saklama koşullarına özen göstermemesi, gıdaların hızlıca bozulmasına yol açmaktadır.
Aynı zamanda tedarik zincirindeki hatalar, hasat ve depolama süreçlerinde yaşanan kayıplar da israfı artırmakta. Bu sorunların tüm aşamalarda etkili bir şekilde ele alınması, hem ekonomik kayıpların önlenmesi hem de sürdürülebilir bir gelecek için büyük önem taşımaktadır."
İsraf nasıl önlenebilir?
Gıda israfının önüne geçmek için alışveriş planlaması ile ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi, porsiyon kontrolü, yemek artıklarının değerlendirilmesi, meyve ve sebzeleri doğru saklama ile doğru mutfak kullanımı bireysel adımlar olarak öne çıkıyor.
Öte yandan artan fiyatların tüketicilerin daha bilinçli alışveriş yapmalarına, ihtiyaç dışı ürünlerden kaçınmalarına ve daha planlı tüketim alışkanlıkları geliştirmelerine yol açarak israfı azaltabileceğine dikkat çekiliyor. (AA)
Gıda israfını önlemek elimizde