Ananas deyip geçmeyin, yeni araştırmalara göre ananas sadece lezzetli bir meyve değil, aynı zamanda yaraların daha iyileşmesini hızlandıran bir etken ve kahvelerin içindeki sağlığa faydalı bileşenleri artıran bir işlevsel besin.
2018 yılında Brezilyalı bilim insanları, meyvenin normalde çöpe atılan kısmı olan ananas kabuğundan bir yara pansumanı geliştirdi. Anahtar bileşenler, proteinleri parçalayan bir enzim olan bromelain; ve meyve yiyen bakterilerin bir yan ürünü olan, güçlü ve esnek nanoselüloz.
Yarayı koruyor
Bromelain, ananasın kabuğu ve ortası gibi genellikle çöpe giden kısımlarında da bol miktarda bulunan bir enzim. Bromelain, diğer proteinleri parçalayarak ölü deri hücrelerini ortadan kaldırabilme özelliğine sahip.
Araştırmacılar bromelain maddesinin yara üzerindeki ilk tabaka olan ölü tabakadaki proteinleri parçalayarak yüzeyin oksijenle buluşmasını sağladığını ve iyileşmeye yardımcı olduğunu belirtiyor.
Nanoselülozun bromelain içine aşılanmasıyla yapılan, ananas ve nanoselülozdan oluşan şeffaf ve dayanıklı sözkonusu bandaj, yaranın iyileşmesini hızlandırıyor ve diğer bulaş kaynaklarından koruyor. Ananas atığı dünya genelinde bol bir kaynak, bu proje sayesinde hem atık değerlendirilebiliyor hem yenilenebilir ve makul bir malzemeden pansuman elde edilebiliyor.
Kahvesi daha faydalı
2024 yılında Türk bilim insanları tarafından yayınlanan bir makaleye göre ise bromelain eklenen kahveler sağlık açısından daha faydalı bileşenler içeriyor.
Sade ve sütlü kahvede bulunan sağlığa faydalı fenolik ve antioksidan maddeler, ananas kabuğu ve ortasında bulunan bromelain ilavesi ile vücudumuz tarafından daha fazla yararlanılabilir hale geliyor.
Araştırmacılar bromelainin, proteinleri parçalama kabiliyetiyle sütlü kahvedeki fenolik bileşiklerin geri kazanımına yardımcı olabileceğine vurgu yapıyor.
Katma değerli ürün kaynağı
Ananaslar dünya genelinde yalnızca taze halde değil daha ziyade konserveye işlenerek tüketilen meyveler. Gıda endüstrisinde ananasların kabuk, taç ve çekirdekleri önemli artıklar oluşturuyor. Üstelik bu yan ürünler bromelain gibi değerli işlevsel besin ögeleri de barındırıyorlar.
Araştırmada sütlü kahvenin özellikle ananasın ortasından eklenen bromelainle besinsel yönden zenginleştiriği belirtildi. Uygulanan sindirim modeliyle toplam fenolik, antioksidan, kafeoilkinik asitlerin ve gallik asidin insan vücudunda daha yararlı ve kullanılabilir hale geldiği tespit edildi.
Böylece ananas kabukları ve ortası gibi endüstriyel yan ürünler uygun arıtımla yeniden üretim sürecine kazandırılabilir ve katma değerli ürünlere dönüştürülebilir.