Ankara Sosyal Gelişim Derneği (SOGEL) ve AHİMDER koordinasyonuyla “Yazıcıoğlu Kardeşler: Muhammed ve Ahmed-i Bîcân Efendi, İlmi ve Tasavvufi Görüşleri, Eserleri ve Osmanlı’ya Tesirleri” konulu konferans düzenlendi.
İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Bilal Yamak’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, 11 Ocak Cumartesi akşamı Ankara Kocatepe Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Geçtiğimiz yaz Ağustos ayında Gelibolu Azebler Namazgâhı İşrak programında, Prof. Dr. Mahmud Es’ad Coşan ile beraber yâd edilen; Osmanlı döneminin önemli şahsiyetlerinden Yazıcıoğlu kardeşlerin derin manevi ve kültürel etkileri, konferansta ele alındı.
Ankaralıların ilgiyle takip ettiği konferans, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı, konferansa akademi dünyası başta olmak üzere çeşitli kesimler katılım sağladı.
Katılımcılara çeşitli hediyelerin verildiği Yazıcıoğlu Kardeşler konferansından öne çıkan başlıklar şöyle;
Gelibolu’da Yetişen Yazıcıoğlu Kardeşler, Aslen Ankaralıdırlar. Yazıcıoğlu ailesi de Rumeli’nin İslamlaştırılması sürecinde Ankara’dan Gelibolu’ya gelen Osmanlı kültür tarihimizin önemli ailelerinden biridir.
Yazıcıoğlu Kardeşler, Hacı Bayram-ı Veli’ye İntisap Etmişlerdir
Yazıcıoğlu Kardeşler, Hacı Bayram-ı Veli Hazretlerinin Edirne yolculuğu sırasında Gelibolu’yu ziyaret etmesiyle kendisiyle tanışıp ondan ders almışlardır.
Muhammediye ve Envâru’l-âşıkîn, Peygamber Aşkının Tecelli Ettiği Eserlerdir
Yazıldığı zamanı, dönemi ve çağı aşan eserlerdir. Peygamber sevgisini, Muhammed aşkını bizzat sayfasında yanarak gösteren eserlerdir. Eserlerde hadis-i şerifler, gül şeklinde yazılmış, her durumda peygamber sevgisi gösterilmiştir.
Yakın Zamanda Herkesin Evinde Muhammediye Vardır…
Milletimizin gönlüne peygamber sevgisini yerleştiren eserlerdendir. Muhammediye, Anadolu, Rumeli ve Türkistan coğrafyasında geniş halk kesimlerinden Saray’a varıncaya kadar herkesin eline ulaşmıştır.