İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:19 İkindi15:45 Akşam18:07 Yatsı19:32 İmsak06:50 Güneş08:20 İşrak09:04
Hava - Hava durumuSis 6°C Nem %87
Türkçe
15 Recep 1446 15 Ocak 2025 Çarşamba
15 Recep 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:50 08:20 09:04 13:19 15:45 18:07 19:32
Giriş Yap

08.10.1999 - Medinenin Önemi,Tarihi, Sadaka, Tevhidin Önemi

Cuma Sohbetleri

Es-Selâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtüh,

Aziz ve sevgili Akradyo dinleyicileri.

Allah'ın lütfu, keremi, selamı, ikramı, ihsanı üzerinize olsun. Cenâb-ı Hak hem dünyada hem âhirette cümlenizi süedâdan eylesin. Bahtiyar, mutlu eylesin.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in hadîs-i şerîflerinden bir demet, o gül bahçesinden bir buket sunmak üzere karşınızdayım. Taberânî'nin naklettiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz şöyle buyurmuşlar:

İnne taybete'l-medîneti ve mâ nekabün min enkâbihâ illâ aleyhi melekün şâhirun seyfehû, lâ yüdhilühe'd-deccâle ebedâ.

Sadaka Resûlullah, fî mâ kâl ev kemâ kâl.

Sayfayı kur'a ile açtık ama Cenâb-ı Hakk'ın lütfuyla, tevâfukan karşımıza Medine-i Münevvere ile ilgili bir hadîs-i şerîf çıktı.

Herhalde şu anda Medine'de olduğumuz için bunda da bir tevafuk var. Bu hadîs-i şerîfi izah edelim:

Peygamber Efendimiz buyuruyor ki:

Taybe; "Medine"dir. Medine isimli şehir "Taybe"dir.

"Bu şehrin geçitlerinden, dağların arasındaki gediklerinden hiçbir gedik yoktur ki orada bir melek kılıcını sıyırmış bekliyor olmasın! Oranın her giriş yerinde bir melek kılıcını çekmiş bir vaziyette bekler. Deccal'i asla oraya sokmazlar."

Veyahut;

Lâ yedhulühe'd-deccâlü ebedâ da okunabilir. "Deccal oraya asla giremez!" veyahut melekler onu oraya sokmazlar mânasına olabilir. Buradaki hareke yüdhilühâ şeklinde olmuş ama yedhulühâ belki daha uygun...

"Deccal buraya bu meleklerden dolayı asla giremez."

Medine-i Münevvere; münevvere sıfatıyla, Peygamber Efendimiz'in teşrifiyle, o serâpâ nur olan Nebiy-yi Mürsel Peygamber Efendimiz'in mübarek zâtıyla şereflenmiş olan bu nurlandırılmış şehir, eskiden Yesrib adıyla anılıyordu.

Yesrib'deki se harfi peltek se'dir. İngilizler'in th harfiyle yazdığı bir harftir. Mesela "üçüncü" mânasına gelen third kelimesindeki th, işte o th'dir.

Yesrib, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bu beldeye hicret etmeden önce bu beldenin, bu şehrin adı idi. İslâm tarihçileri; "Yesrib adı nereden geliyor?" diye araştırmalar yapmış. Yesrib adı hakkında ve bu şehrin tarihte ne zaman kurulduğuna dair çeşitli rivayetler var.

Rivayetlerden birisi ve kuvvetlisi; Nuh aleyhisselam'ın neslinden, torunlarından bir kişi ki adı Yesrib ve soyu, şeceresi Nuh aleyhisselam'a varıyor. O kurmuştur ve kurucusundan dolayı şehre bu isim verilmiştir.

Bu olay birçok şehirlerde görülmüştür. Mesela Mısırlılar'ın İskenderiye şehri, "İskender kurdu." diye o ismi almıştır. İstanbul'a; "Konstantin imar etti." diye Bizanslılar tarafından "Konstantinapol" denmiş. Bir şehrin kurucusunun ismiyle anılması olağan bir şey.

Bizim âcizâne doğduğumuz Anadolu'daki köyümüzün de adı Ahmetçe idi. Herhalde oraya cihat için gelmiş olan mücahitlerden, Ahmetçe, (Küçük Ahmed). O zâtın ganimet olarak, mücahitlere taksim edilen bir arazi olarak verilmiş. Onun ismi, köyün ismi Ahmetçe... Civardaki öbür köylerin isimleri de yine şahıs isimleri; Mesela İlyas Fakih, Hüseyin Fakih gibi...

Bu ne demek?

"Oralar kendilerine padişah tarafından iktâ yoluyla verilmiş kişiler" demek ama köyün adı olmuş.

"Yesrib de böyledir." diyorlar, bir rivayet bu. Nuh aleyhisselam'ın evladı tufandan sonra yayılmaya başlayınca buralara da gelmişler, ilk önce buraya yerleşmişler. Adı "Yesrib" olmuş. Bir rivayet bu.

Başka bir rivayette de, Musa aleyhisselam haccetmeye gelirken… ki Mekke-i Mükerreme'nin yeri, o peygamber zamanında da biliniyordu, mâlum ve meşhurdu. Mübarek olduğunu biliyordu. İbrahim aleyhisselam'dan Musa aleyhisselam'a, İsa aleyhisselam'a kadar ondan önce de sonra da nice peygamberler vardır, hep buralara gelmişler. Bir kısmı da Mekke-i Mükerreme'de vefat etmişlerdir. Rükn ile Makam arasına veya Hâtim denilen, Hicr-i İsmail denilen yere defnolunmuşlardır. Hatta kitaplarda, rivayetlerde "İsmail aleyhisselam'ın kabri de oradadır." deniliyor.

Bu rivayet benim dikkatimi çekti, onun için size de nakletmek istedim. Salı günkü tefsir derslerimizde de bu konular geçiyor, tam Bakara suresinin ayeti kerimelerinde…

Musa aleyhisselam ashabı ile hacca giderken, -Filistin tarafından bu tarafa doğru geldiği zaman- bu mahalle gelmişler ve bakmışlar ki fevkalâde mümbit, sulak, yeşillik bir yer. Etrafındaki dağlardan, alametlerden;

"Âhir zaman peygamberinin zuhur edeceği yer burası olacak!" diye sezinlemişler.

"Tamam, şurasında şu dağ var, burasında bu dağ var. Bize bildirilen âhir zaman peygamberinin zuhur edeceği, tarif edilen yer burasıdır." demişler.

Onun için yahudilerden bir kısmı daha sonra oraya gelmişler ve orada tavattun etmişler, yerleşmişler.

"Âhir zaman peygamberi gelecek." diye Musa aleyhisselam ile hacca giderken gördükleri bu yere yerleşmişler.

Zaten Peygamber Efendimiz'in zuhurundan evvel de Araplara söylüyorlardı:

"Âhir zaman peygamberi gelecek, biz onunla işbirliği yapacağız, şirki tepeleyeceğiz, yok edeceğiz. Siz müşrikleri hizaya getireceğiz!" diye bekliyorlardı.

Demek ki geleneksel olarak, zaten "Âhir zaman peygamberi gelecek." diye şehre yerleştikleri için âhir zaman peygamberini seviyorlardı. Çünkü Musa aleyhisselam bildirmişti;

"O geldiği zaman ona tâbi olun!" diye ahit almıştı, bekliyorlardı. Ama geldikten sonra… Şeytanın kurnazlığı çok, insanları aldatması çeşitli şekillerde olabiliyor. Bekledikleri peygamber geldikten sonra çeşitli şekillerde muhalefet ettiler, inkâr ettiler. İnananlar da oldu ama pek azı inandı.

Yahudilerin kabilelerinin buralarda, şehrin civarındaki mıntıkalarda öbek öbek bulunmasının da izahı böyle oluyor. Şehrin ilk ismi de bu.

Bazı hadîs-i şerîflerde Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz;

"Bu şehre Yesrib ismini söyleyen tevbe ve istiğfar eylesin. Yesrib diye söyleyen ‘Estağfirullah! Aman hata ettim.' desin." diye buyurmuş. Çünkü Yesrib kelimesi Arapça serebe kökünden kötü bir mânaya; "bir kimseyi kınamakta, azarlamakta son derece aşırı gitmek" mânasına geliyor.

Hatta hafız kardeşlerimiz ve tefsiri bilenler hatırlar, Sûre-i Yusuf'ta Yusuf aleyhisselam'ın kardeşleri sarayına gelip de huzuruna girdikleri zaman, eski yaptıkları hataları düşünüp çok pişman ve perişan oldular. Dediler ki;

Ta'llâhi le-kad âsereke'llâhu aleynâ. "Biz sana kötülük yapmak istedik ama Allah seni tercih etti ve nimetlendirdi. Bak ne izzetlere, ne devletlere, güzelliklere, itibara, şâna nâil oldun!" diye Yusuf aleyhisselam'ın karşısında kendi hatalarını itiraf ettiler.

O da o zaman onlara buyurdu ki;

Lâ tesrîbe aleykümü'l-yevm. "Bugün size artık ayıplanmak, kınanmak, başa kakılmak, evvelce yaptığınız şeyleri hatırlatıp da sizi üzmek yok. Böyle bir şey olmayacak." diye kendisinin onu unuttuğunu, ondan dolayı onları kınamayacağını söyledi.

Yesrib kelimesinin mânası bakımından bu âyeti hatırlattım. Yesrib sözü; "şiddetle kınamak" mânasından geldiğinden Araplarda hoş bir mâna taşımıyor. Daha önceki kavimlerden, Nuh aleyhisselam'ın nesillerinden geldiği için belki o zaman mânası başka olabilir.

Peki, buraya ne kadar önceden beri Yesrib deniliyordu?

Eski coğrafyacıların, İslâm'dan önceki Yunan coğrafyacılarının kitaplarında da, Yesriba veya buna benzer birkaç şekilde görülüyor. Demek ki Peygamber Efendimiz'den çok asırlar önce dünya coğrafyasıyla meşgul olan alimlerin de bildikleri, o esnada ismi Yesriba veya Yesrib olan bir yerleşme merkezi imiş.

Peygamber Efendimiz'in devr-i saadetinden önceki bir Bizans kaynağında da Medine kelimesini hatırlatan bir şekil ile karşımıza geliyor.

Ben olayı şöyle tahmin ediyorum:

Belki tabir Medînetü Yesrib (Yesrib Şehri) idi. Çünkü medîne "şehir" mânasına geliyor. Bazı Bizans coğrafyacıları, Medine kelimesini oradan kullanmışlar. Tabirin ilk kelimesiyle iktifa edip ikincisini söylememiş oluyorlar.

Ama Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buraya hicret edince buranın adına Medînetü'r-Resûl denmiş. "Resûlullah'ın, Allah elçisinin şehri" denmiş. Sonra da tamlama şeklinde olan tabirlerden -tamlama uzun gelir de kısaltma yapılınca- o zaman harfu ta'rifle, "O belirli, mâlum, Resûlullah'a ait olan belli şehir" mânasına el-Medine kullanılmış.

Sonradan bu gibi yerlere sevgiden, saygıdan dolayı sadece el-Medîne demeyi uygun görmemişler; Medine-i Münevvere denmiş. Mekke-i Mükerreme ve Kâbe-i Müşerrefe'de de olduğu gibi şânını, şerefini ve mübarekliğini ifade eden kelimeler kullanmışlar.

Peygamber Efendimiz Yesrib kelimesinin kullanılmasını istemiyor, çünkü kötü çağrışımlar yaptırıyor, kötü anlama geliyor. Onun için burada da buyurmuş ki;

"Taybe hiç şüphe yok ki Medine şehridir."

Buradan anlaşılıyor ki: Taybe Arapça'da tâbe-yetîbü kelimesinden geliyor. Burada sıfat olarak tayyib kelimesi var; güzel, iyi mânasına, habis kelimesinin karşılığı, zıttı olarak. Bir şey iyi olursa ona tâbe diyorlar; kötü olursa habüse diyorlar. Arazi münbit bir arazi ise tayyib diyorlar; berbat bir arazi ise, habüse diyorlar. Kişi iyi bir insansa iyi insan mânasına tayyib diyorlar; kötü huylu bir kimseyse ona da habis diyorlar.

Tıpta da kullanılıyor. Habis ur. Urların çeşitleri var. Ama kimisi kanserse, öldürücü ise o zaman ona "habis ur" diyorlar. Bu taybe kelimesi habisin karşılığı, "güzel, iyi" mânasına gelen bir kelime.

Peygamber Efendimiz hadîs-i şerîflerinde Medine-i Münevvere'yi bir "Taybe" diye isimlendirmiş. Ye'si şeddeli değil, tek ye. Tı harfi üstünlü, ye harfi cezimli, be harfi üstünlü; sonunda kapalı te var.

Kapalı te harfi Arapça'da ilginç bir harftir. Tek bir harftir ama iki türlü okunur. Geçildiği zaman, sözün arasında kaldığı zaman te okunur. Ama o kelimede durulduğu zaman he okunur. Onun için yazılışı he'ye benzer ama üzerine iki tane nokta konulur. Buna kapalı te, yuvarlak te derler, tâ-yı mabude derler. Bir de umumiyetle müennes kelimeler bununla bittiğinden, tâ-yi te'nis (müenneslik te'si) derler. Bu düz, kayık gibi olan, be'ye benzeyen te'den ayrı bir te'dir. Durulunca he okunuyor, devam edilince te okunuyor.

Bunu niçin izah ediyorum?

"Bir harfin bu kadar izahına ne lüzum var?" derseniz; bence çok lüzumu var. Çünkü kamet getiren kardeşlerimiz çok kere kameti doğru getirmiyorlar. Kamette bu harfle yazılmış kelimeler var.

…Hayye ale's-salâti hayye ale's-salâh!

Salâh kelimesi, sonunda bu yuvarlak te olan bir kelime. Durulduğu zaman salâh okunuyor, geçildiği zaman salâti okunuyor. Bunu bilmeyen kardeşlerimiz, kamet getirirken Hayye ale's-salâhi hayye ale's-salâh! diyor.

Hayır, geçildiği zaman salâti okunması gerekir!

Şaşırdıkları başka bir nokta, felâh kelimesinin sonunda da h var. Türkçe'de h bir tane ama Arapça'da üç tane h var: He, ha, hı. Şimdi bu felah'taki ha harfi kuvvetli bir ha'dır. Felahhh, ağızdan hı çıkması belli olur.

Hayye ale'l-felâhi hayye ale'l-felâh! denilir.

Bunları karıştırıyorlar. En çok kullandıkları nidaları; namaza davet olan bir güzel nidayı doğru bilmeleri bakımından bu izahatı yaptık.

Taybe Medine'nin bir adı. Bir başka rivayeti de Tâbe'dir. Bu iki kelime tayyib kelimesinden geliyor. Araplar derler ki: şey'ün tâbün, şey'ün tayyibün; "iyi şey" mânasına kullanırlar. Medine müennes olduğu için tâbe geliyor. "Bu şehir güzel, iyi bir şehirdir." mânasına bir ismini Peygamber Efendimiz Tâbe demiş.

Taybe kelimesi de aynı anlama geliyor, güzelliğini gösteriyor. Biz Türkçe'ye "hoş" kelimesi ile terceme ediyoruz. Hoş kelimesi Farsça'dan geçmiştir. Yesrib kelimesinin atılarak Taybe diye isimlendirilmesi de gerçekten kelimenin anlamı gibi çok hoş olmuştur. İnsan Taybe'ye gelince çok hoş oluyor. Bu ismin de Medine'ye verilmesi çok hoş olmuş.

Bu hoş yer Medine'dir. Taybe, asıl hoş yer Medine'dir. Yerlerin en güzelidir, en hoşudur. Çünkü bir kere Deccal fitnesinin giremeyeceği bir mübarek şehirdir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in kabr-i şerîfinin olduğu bir şehir. Osmanlı şairi Bâkî;

Tefevvük-kerde-i arş-ı Cenâb-ı Kibriyâ'dır bu! diyerek fazilette çok çok kıymetli olduğunu bu satırla ifade etmiş.

Bizim Suudlu kardeşlerimiz; "Bu kadar da uzun boylu değil." derler, tasvip etmezler.

Mehmed Âkif'in de -rahmetullahi aleyh-, meşhur mısrasını biz de bu yönden tenkit ediyoruz:

Bedr'in arslanları ancak bu kadar şanlı idi. deyince, sanki "Bedir'deki arslanları ancak Çanakkale şehitleri hizasında gibi" bir anlama durumu oluyor ki bu şairin ifadesindeki bir zaafıdır. Bedrin arslanları cihanın en üstün arslanlarıdır, mücahitleridir. Çünkü Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Bedir mücahitlerine özel muamele yapardı. Onların cenaze namazlarını bile başka türlü kılardı. Bedr'e iştirak etmiş kimselere, o mübarek, eşsiz vefasından dolayı çok çok lütufkâr muamele ederdi.

Bedr'e iştirak, samimiyetin şâhikasıydı. Ashâb-ı kirâm derecelerine göre sıralandıkları zaman, önce aşere-i mübeşşere sıralanırdı. Ondan sonra da ashâb-ı Bedir gelirdi. Onun için, ashâb-ı Bedr'in hiçbir kahramanla mukayesesi mümkün değildir.

İslâm tarihinde pek çok mücahit canlarını vermişlerdir, Allah şefaatlerine erdirsin. Benim de dedelerim, akrabalarım, köyümüzün büyük çoğunluğu Çanakkale harbinde şehadet şerbetini içmiştir. Davullarla, tekbirlerle köyden gönderilmiştir; bir daha kendileri gelmemiştir, şehadet haberleri gelmiştir.

Ben âciz, nâçiz kardeşiniz de bir şehit torunuyum, bir şehit yetiminin oğluyum. Şehitlere hürmetimiz sonsuzdur ama Cenâb-ı Hakk'ın verdiği şerefi kimse aşağı indiremez. Hiç kimseye de Cenâb-ı Hakk'ın yücelttiği kimseden daha yüksek bir pâyeyi kimse veremez.

Taybe, asıl güzel şehir Medine'dir; çünkü Peygamber Efendimiz'in şehridir.

Peygamber Efendimiz buraya gelince;

Şerefü'l-mekân bi'l-mekîn. "Bir yerin kıymeti içinde oturandan dolayıdır."

Yesrib iken gitti, Taybe ve Tâbe oldu, Peygamber Efendimiz'in şehri oldu.

Ashâb-ı kirâm sanıyorlardı ki Mekke'nin fethinden sonra Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz; "Artık Mekke fetholundu, Peygamber Efendimiz tekrar doğduğu mübarek şehir tâ Âdem aleyhisselam'dan beri mahall-i mübârek olan o Mekke-i Mükerreme'ye gidecek. Ama Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz yine eşsiz bir vefa ve iltifat numunesi olarak doğduğu şehre gitmedi. Kendisini en zor zamanda destekleyen Ensar'ın gönlünü hoş edecek bir karar alarak, Medine-i Münevvere'de yerleşmeyi tercih eyledi.

Halbuki Mekke'nin havası onlara daha iyi geliyordu. Medine-i Münevvere'nin havası rutubetli geliyordu. İlk geldikleri zaman ashâb-ı kirâm yerlere serilmiş, hepsi hasta olmuşlardı. Ebû Bekr-i Sıddîk bir kenarda sayıklıyordu, Bilâl-i Habeşî bir kenarda sayıklıyordu -rıdvanullahi aleyhim ecmaîn.-

"Bizi Mekke'den çıkartan müşriklere Allah şu cezayı versin, bu cezayı versin!" diye kızıp duruyorlardı. Havası dokunmuştu, buranın havası vebalıydı.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz; "Buranın havasını Müslümanlara mübarek kılmasını; bu vebayı, hastalıkları, rutubeti def etmesini" Cenâb-ı Hak'tan niyaz edince burası hava bakımından da son derece tayyib, tâbe oldu, güzel oldu. Havası, suyu, hurmalıkları, dağları, her şeyiyle ihtişamlı, en güzel bir yer oldu.

Allahu Teâlâ hazretleri görmeyenlere görmeyi nasip etsin.

-İnşaallah Allah nasip eder- biz de Medine-i Münevvere'yi resimlerle, tarihiyle güzelce anlatan bir eser yazarsak size sunarız. Bu güzellikleri daha geniş olarak orada anlatırız.

Medine-i Münevvere'nin başka özellikleri de vardı. Yanardağların patlamasıyla etrafa yayılmış olan yanardağ akıntıları, lavlarla zemin kaplanmış olduğundan üzerinde ne insan yürüyebilir ne deve geçebilir, tabii bir engel idi. Uzun, geniş alanlar yanardağdan çıkan erimiş madenlerin yayılmasıyla, onların da yanıp yanıp kalorifer cürufu gibi delik deşik, sivri sivri olmasıyla üzerine basılmaz bir hâle gelmişti. Kim basarsa pabucu yırtılır, kim sendelerse üzerine yıkılırsa eli yüzü yaralanır bir durumdaydı.

Onun için Medine-i Münevvere'nin bir giriş yeri vardı. Hendek harbinde hendek kazılıp da düşmanların girmesine o sebeple mâni olmuşlardı.

Küçük bir yere hendek kazıyorlar da öbür taraflardan Kureyş'in müşrikleri niye saldırmıyor?

Saldıramıyorlar! Çünkü harre denilen o yanardağ akıntılarının üstüne basılmaz, geçilmez bir durumdaydı. Şimdi aletlerle, cihazlarla, makinelerle kazıdıkları zaman altından kum çıkıyor. Demek ki kumların üstüne yanardağlar patlamış, bu kalıntıları yaymış. Böylece etrafı Harre-i Şarkıyye, Harre-i Garbiyye diye isimlendirilen alanlarla kaplı. Korunması kolay, arazisi münbit, suyu bol, havası güzel, kendi güzel, manzarası güzel, Uhud Dağı güzel...

Peygamber Efendimiz Uhud Dağı'na bakarak demiş ki;

Uhudü cebelün yuhibbünâ ve nuhibbühû. "Uhud öyle bir dağdır ki biz onu severiz, o bizi sever."

Allahu Ekber!

Uhud Dağı Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'i sevmez mi?

Biz de Uhud Dağı'nı seviyoruz. Hakikaten insan baktığı zaman haşmetine hayran oluyor, kalbi eriyor ve seviyor.

"Medine'nin hiçbir giriş yeri yoktur ki; aralıklarından, dağların arasındaki gediklerden hiçbir gedik yoktur ki orada bir melek bekçi olarak duruyor olmasın. Hepsinde bir melek vardır. Hem de nasıl, ne sıfatla? Kılıcını çekmiş vaziyette melek orada durur."

Artık meleğin kılıcı nasıl bir kılıçsa oraya Deccal yaklaşamıyor, giremiyor. Korunmuş, mübarek bir yer. Allahu Teâlâ hazretleri görmeyenlere görmeyi nasip eylesin.

Bu şehre Deccal giremeyecek!

Merak etmişsinizdir. Meraklı insanlar çok. Mehdi ve Deccal ile ilgili haberler çok heyecanlı olduğundan, ihvanımızdan da, kardeşlerimizden de bunun kitaplarını alan, sözünü eden, her sohbette bunları anan kimseler var, biliyoruz.

Deccal bir fitne çıkaracak; öyle bir durum meydana gelecek ki her değer hükmü ters dönecek, değer hükümlerinin altı üstüne gelecek. Çağırdığı şeye tâbi olanlar, onun yanına gidenler cehenneme gidecekler. Onun "cennet" diye gösterdiği aslında cehenneme götürecek bir istikamet, bir taraf oluyor. Cehennem gibi görünen, can ve mal zararı gibi görünen taraf ise aslında insanı cennete götüren bir yol oluyor.

Bu büyük bir fitne olduğu için Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuş ki;

"Bütün peygamberler kendi ümmetlerini Deccal'in fitnesinden uyarmışlardır; ‘Aman Allah'a sığının!' diye ikaz etmişlerdir. Siz de Deccal'in fitnesinden Allah'a sığınınız!"

Çünkü şaşırtıcı bir durum. İnsan kaba, düz mantıkla çok derinlemesine düşünmeden sözlere kapılıp da aldanabilir. Tıpkı zamanımızdaki gibi. Şimdi insanların gözdesi Batı medeniyeti; ama en güzel medeniyetleri yok eden, maddeci bir medeniyet! Koskoca Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye'mizi yıktılar ve yıkıntıları arasından daima feryatlar geliyor. İşte Kosova, işte Bosna, işte Bulgaristan...

Hatta oralardaki Hristiyanlarla bile temas kurmuş, görüşmüş olan arkadaşlar, Osmanlı Devleti zamanındaki durumlarının çok iyi olduğunu, o zamanı hasretle andıklarını duymuşlar, söylüyorlar. Adalet vardı, müsamaha vardı, saygı vardı, sevgi vardı. Hatta bu Bosnalılar harbe girmeden önce - yine o Osmanlı terbiyesi icabı- komşularıyla iyi geçiniyorlarmış. Bosnalı kardeşlerimiz;

"Birden ne oldu? Anlamadık. Bütün komşularımız hepsi birden bize saldırdı!" diyorlar.

Çünkü Batılılar kışkırttılar. Mehmed Âkif merhumun;

“Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar.” diye anlattığı medeniyet gibi görünen o canavar, insanları böyle birbirine kırdırıyor. Yüzbinlerce, milyonlarca insan zarar görüyor. Kimisi ölüyor. Çoluk çocuk, hanımlar perişan oluyor.

Hanımlar, en baş tâcı edilmesi gereken mahluklar, hanımlar; kimisi annemizdir kimisi eşimizdir kimisi kızımızdır. Onlar ne kadar kötü muamelelere mâruz kalıyorlar. Çocuklar ölüyor, yuvalar yıkılıyor, insanlar yerlerinden yurtlarından ediliyor.

İşte o dengeler Osmanlı'nın yıkılmasıyla bozulmuştu. Halbuki ondan önce ne kadar anlayış vardı. Ermenilerden padişaha "sâdık kavim" diye vekiller, paşalar oluyordu. Kürtlerden alaylar oluyordu. Boşnaklardan sadrazamlar, vezirler komutanlar geliyordu. Herkes birbiriyle gayet iyi geçiniyordu. Şimdi her şey karmakarışık oldu.

Dünya üzerinde maddeyi, menfaati değil de hakkı tutan, hakkaniyeti esas alan, Allah indinde sorumluluğunu düşünerek her yaptığı işi adaletle yapan insanların iktidarı kaybetmesi, dünyanın felaketi olmuştur.

Çünkü Osmanlı, nerede zulüm varsa orada zulmün kaldırılmasına çalışmıştır. Kendisi zulmetmemiştir. İtiraz edenlere deriz ki;

"Siz istila ettiğiniz yerlerdeki insanların durumlarını bir düşünün; bir de Osmanlıların hükümet kurduğu yerlerin durumunu düşünün!"

Osmanlı; Mora'yı almış, Anadolu'nun, orasını, burasını almış. Oradaki başka milletler; Bulgarlar, Yunanlılar, Sırplar, Ermeniler vs. Osmanlılarla iç içe, aynı şehirde, aynı beldede hürriyet içinde yaşamışlar. Hatta Osmanlılar askerlik yapmışlar; onlar askerlikten de muaf olduklarından ticaret yapmışlar, zengin olmuşlar.

Yedi asır yaşamışlar. Ne asimilasyon var ne eritme var ne ezmek yıkmak var. Kiliselerini dahi aynen muhafaza etmişler. Papazlarına itibar vermişler. "Sorumluluk kendilerine ait. Yarın Allah'ın huzurunda, niçin Müslüman olmadıklarının hesabını kendileri versinler. ‘Ehl-i Kitab'tır.' diye "İsevî" demişler, "Musevî" demişler, İsa aleyhisselam'a tâbi, Musa aleyhisselam'a tâbi, demişler, sulh içinde yaşatmışlar, zulmetmemişler. Harpte dahi zulmetmemişler.

Ama aradan zaman geçince emperyalizmin, bu tek dişi kalmış canavarın yaptıklarını görüyoruz.

Şimdi de İslâm ülkelerinin geri kalması için çalışma tarzları ne? "İslâm ülkeleri geri kalsın." diye cehaleti teşvik; "İslâm ülkeleri bozulsun." diye fuhşiyatı teşvik; "Nesiller bozulsun." diye her türlü kötülüğü yaymak, müstehcenliği yaymak, aile bağlarını koparmak; yani şeytanın yapacağı bütün işleri sırf dünyevî menfaatler için yapıyorlar.

Halbuki Osmanlı gittiği yere medeniyet götürüyordu. Bunlar deniyyet götürüyor -mimsiz medeniyet- alçaklık götürüyor. Fuhşiyat yayılıyor, içki yayılıyor, nesiller çürüyor, millet mahvoluyor.

Bu propagandalar yüzünden değer hükümleri de alt üst oluyor. İyi olan şeyler kötü sayılıyor, kötü olan şeyler de baş tâcı oluyor.

Bakıyorsunuz İslâm'a göre çok büyük günah olan şeyler alkışlanıyor; İslâm'a göre çok iyi olan, övülmesi gereken şeyler ayaklar altında. İyi insanlar hor, hakir; erâzil ve esâfil, en rezil ve en sefil olan kimseler başlarda! Milletin, ümmetin hukuku gözetilmiyor; Batılılarla işbirliği yapılıyor, yeraltı, yerüstü servetleri sömürtülüyor. Çok küçük bir azınlık nân ü nîmet içinde, izzet içinde dünyasını dünya ediyor; ama öbür tarafta Ümmet-i Muhammed sefalet içinde.

Şurası dünyanın en zengin, kişi başına düşen maddî geliri en yüksek olan ülkesi. İki adım ötesi de dünyanın en fakir ülkesi, insanların içecek suyu yok.

Bunların hepsi de İslâm âleminin bir parçası oluyor.

"Bu ne biçim İslâm kardeşliği, bu ne biçim ahlâk? Bu ne biçim insanlık, bu ne biçim vicdan?" diye insan bu manzaraya isyan ediyor.

İşte Deccal fitnesi de böyle... Deccal fitnesi de insanlara gerçekleri ters gösterecek bir şey. Deccal diyecek ki;

"Ben sizin tanrınızım!"

Mü'minler bunu anlayacak, alnında hâzâ kâfirun yazılı olduğunu görecek; "Sen yalancısın!" diyecek. Ama bazıları Deccal'e "tanrı" diye tapacaklar.

Şimdi de bazı insanların dini imanı bırakıp da nereye yöneldiklerini, neleri esas aldıklarını, hayatlarındaki amaçları olarak neleri kararlaştırdıklarını düşünün.

Allah bütün Ümmet-i Muhammed'e yardımcı olsun ve iyilere kuvvet versin. İyilerde kötülerin cesareti kadar cesaret olsa kötülerin gayreti kadar gayret olsa iyiler çok olduğundan dünya iyiliğe erecek. Ama kötülerin cesareti, şirretliği ve çalışması çok olup da iyiler suskun ve küskün, ezgin ve bitkin olunca, çalışmayınca, gayret göstermeyince, kötülerin dediği oluyor ve dünya âlem fesada gidiyor. Kıyamete doğru gidiyor.

Halbuki Peygamber Efendimiz diyor ki;

"İnsanlar bir gemiye binmiş gibidir. Alt kattakiler geminin altını delerlerse üst kattakiler de zarar görür."

Binaenaleyh gemiyi muhafaza etmek lazım, kimseye gemiyi tahrip ettirmemek lazım. Çünkü batarsak hep beraber batacağız.

Ben Türkiye'ye bakıyorum. Manzara dışarıdan daha güzel görünüyor. Çünkü kuş bakışı oluyor, tam olarak görülüyor. İktisadına, siyasetine bakıyorum; insanların konuşmalarına, gazetelere bakıyorum; korkunç husumet, kin, kutuplaşma. Korkuyorum, bu insanlar fırsat olsa fırsatını bulsalar birbirlerini kıtır kıtır kesecekler. Halbuki bunlar aynı milletin evlatları, birbirleriyle dost olması gereken kimseler.

Hz. Ali Efendimiz'in rivayet ettiği, Taberânî'nin kaydettiği bir hadîs-i şerîfi nakletmek istiyorum.

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuş:

İnne salâha zâti'l-beyni a'zamü min âmmeti's-salâti ve's-sıyâm. "Araların iyi olması, Müslümanların aralarının iyi olması, ıslah edilmesi, kötüyse bile düzeltilip iyi hâle getirilmesi Allah indinde umumi olarak nafile namaz ve nafile oruçtan daha önemlidir, daha kıymetlidir."

Onun için bu düşman kardeşlerin aralarının düzeltilmesi lazım.

"Bir memlekette böyle şeyler yapılmaz." deyip kalkıp başka bir yere gitmesi lazım ama bu yanlışlıkları düzeltmek de bizim vazifemiz.

Gittiğimiz zaman bunu kim düzeltecek?

Elbette bu yanlışlıkları düzeltmeye çalışmak lazım; bu husumetleri, bu ayrılıkçıları ortadan kaldırmak lazım.

İnsanların birbirlerine bu derece nasıl düşman edildiği hayret edilecek bir nokta.

Araların düzeltilmesine çalışmak lazım. Araların düzeltilmesi nafile namazdan da, nafile oruçtan da önemli olduğuna göre bütün halkımızın, dinleyicilerimizin, kardeşlerimizin, iyi insanların bu çılgınca kutuplaşmaya bir dur demesi ve aşırı gidenlere de nasihat etmesi lazım.

Çünkü gemiyi batırırsak hepimiz batacağız. Bir harp darp çıksa bir karışıklık çıksa herkes zarar görecek. Allahu Teâlâ hazretleri insaf versin. Islahla vazifeli insanlara da kuvvet versin. Bazı insanlar Allah rızası için ıslaha çalışıyorlar, gayret ediyorlar; bu çok önemli bir şey.

İnsanın salih insan olması iyi bir şey; ama muslih insan olması, yani ıslah edici, düzeltici insan olması daha güzel.

Maalesef tarihimizde de bu muslihlik, yani ıslah etmek çalışmaları yine aynı yanlış görüşlerden dolayı yanlış yapılmış; mâneviyatın önemi unutulmuş, ihmal edilmiş, göz ardı edilmiş veya anlaşılamamış. "Maddeten kalkınacağız." diye uğraşırken bütün ıslahatlara rağmen tökezlemeler devam ederek iktisadî ve siyasî bakımdan tatsız, feci bir duruma gelmiş bulunuyoruz.

İnsan ilerlemeyi, kalkınmayı yapan insan olduğu için insanın ikna edilmesi gerektiğinden, aşk ile şevk ile çalışması, dürüst çalışması gerektiğinden, her şeyin temeli mâneviyattır, dindir, Allah korkusudur, takvâdır. Gün gibi âşikâr ki bütün iyilikleri yaptıran bu duygular.

Bütün fitne fesatı çıkaranlar da lütfen, "Bu adam nasıl yetişmiş, niye böyle yetişmiş, nereden yetişmiş, nasıl bu zihniyete düşmüş, bu derekeye düşmüş?" diye araştırılsa, dinî terbiyenin yokluğundan, imansızlıktan olduğu görülecek.

Bu hususta artık mü'minlere çok büyük gayret düşüyor. Meseleyi yanlış yapanların yanlışlığını yumuşak yumuşak, tatlı tatlı anlatmak ve doğruluğu hâkim kılmak gerekiyor.

Peygamber Efendimiz, İbn Abbas radıyallahu anh'in rivayet ettiği bir hadîs-i şerîfte şöyle buyuruyor:

İnne sadakate's-sirri tutfiü gadabe'r-rabbi ve inne sılate'r-rahimi tezîdü fi'l-umri ve inne sanâia'l-ma'rûfi tekî mesâria's-sû' ve inne kavle lâ ilâhe illallah tedfeu an-kâilihâ tis'aten ve tis'îne bâben mine'l-belâi ednâhe'l-hemmü.

Sadaka Resûlullâh fî mâ kâl ev kemâ kâl.

Bir hadîs seçtik ama haftalarca konuşulacak bir hadîs-i şerîf seçtik. Bunu da kısaltmaya gönlüm razı olmuyor, kısaca söyleyelim. Belki ileride devam ederiz. Peygamber Efendimiz sas buyuruyor ki;

"Hiç şüphe yok ki gizlice verilen; gösterişten uzak, ‘Kimse bilmesin, Allah bilsin kâfi.' diye sessizce, belirtmeden, bildirmeden, göstermeden, ilan etmeden, anlaşılmaz bir zarafetle alanı üzmeden, mahcup düşürmeden verilen gizli bir sadaka, zekât, hayır; Cenâb-ı Hakk'ın gazabını teskin eder. Cenâb-ı Hak bir kavme gazap edecekse bir kavmi helak edecekse sadakadan dolayı helak etmez; affeder, bağışlar, gazabına uğratmaz."

Tarih boyunca kavimlerin pek çoğu Cenâb-ı Hakk'ın gazabına uğradıkları için helâk oldular. Nuh kavmi, Âd kavmi, Semud kavmi… Nice insanlar Allah'ın gazabına mâruz kaldılar, başlarına yıldırımlar yağdı, zelzelelerle helâk oldular. Karun gibi evleri yerin dibine geçirildi.

Bunların hepsini biliyoruz. Cenâb-ı Hak gazap ettiği zaman durum çok fena oluyor. Onun için Cenâb-ı Hakk'ın gazabını söndürecek şeyin bilinmesi bizler için çok önemli.

Gazabı söndüren şey ne imiş?

Sadaka vermek, hayır yapmak, ihsanda, ikramda bulunmak.

Peygamber Efendimiz, arkasından; "Sıla-i rahim de ömrü arttırır." buyuruyor. Kişinin ömrü bereketlenir, artar, uzar.

Nasıl artar?

Cenâb-ı Hakk'ın bildiği bir şeydir. Cenâb-ı Hak sıla-i rahim yapanın ömrünü arttırır.

Sıla-i rahim nedir?

Sıla vasıl kökünden geliyor; vav düşüyor, yerine te geliyor, "sıla" oluyor. Sılatü'r-rahim; akraba ile ilgiyi koparmamak, devam etmek, ziyaret etmek, görmek ve gözetmek mânasına geliyor. Çünkü sıla aynı zamanda ikram ve bağış mânasına geliyor.

Akrabayı bir görüyorsun; "Nasılsın, iyi misin?" diye soruyorsun. Bu bir ziyaret; bu da sevap ama bir de hâl-i perîşânını gördükten sonra keseye davranıp ona biraz da yardım etmek, bu da sıla-i rahimin güzel tarafı.

Mehmed Âkif'ten sözler hatırıma geliyor: Seyfi Baba isimli bir kimseyi ziyaret etmiş de perişan hâlini görünce kesesine davranmış. Ama bakmış ki kesesinde de hiç para yok. Şöyle diyor:

Ya hamiyetsiz olaydım ya param olsaydı.

Hamiyetinden dolayı, himaye duygusundan, acımasından, şefkatinden dolayı yardım etmek istiyor ama cüzdanını açıyor, bakıyor ki içi boş. Fukarâcık; demek ki parası, imkânı yok.

Muhterem kardeşlerim!

Zenginler iyi insanlara yardım etsin. Hatta paraları verin, onlar harcasın. Onlar iyi yerlere harcarlar. Siz nereye harcarsınız; paralar havaya gider. Onlar en iyi yere harcarlar.

Bazen iyi yerlere harcayacak insanlarda para olmuyor. Belki de verdikleri için olmuyor, vere vere ellerinde kalmıyor. Ötekiler de vermeye vermeye biriktiriyorlar. Ondan sonra da vebal oluyor.

Hâzâ mâ keneztüm li-enfüsiküm.

Cehennemde onlar ateşte kızdırılıp ateşten parçalar olarak yüzlerine, yanlarına, sırtlarına yapıştırılır:

Zekâtı ve sair vermeleri gerekenleri vermeyenler için böyle.

Akrabâyı ziyaret ve muhtaçlarsa onlara maddî yönden yardım etmek de ömrü arttırır.

"Hiç şüphe yok ki aklen ve şer'an iyi olan şeyleri yapmak, mâruf dediğimiz iyi şeyleri yapmak, işlemek mesâria's-sû'dan korur."

Sanâyi', sanea'dan, sanîa kelimesinin çoğulu oluyor.

Mesâri de masra' kelimesinin çoğulu. Masra', insanın güreşte yıkıldığı yer. Birisi ötekisine çelme takıyor, sırtını yere yapıştırıyor, yıkıyor veya bir insan giderken yıkılıyor. İşte iyilik yapmak; kötü yıkılmaları, yere düşmeleri, ayakta duramayıp devrilmeyi engeller.

Burada mesâria's-sû'dan maksat -Allahu a'lem- "kötü bir ölümle ölmek" demektir. İnsanın hayatında en büyük olay ölümdür. Âkıbetinin kötü olması ve kötü bir ölümle ölmek en büyük felâkettir. Yine iyilik yapmak; yaşarken de birtakım kötü yıkımlara uğramasını engeller.

Çünkü Cenâb-ı Hakk'ın gazabı sönüyor; o zaman kötülükler başından def oluyor. İyilik yaparsak dünya hayatını sürerken başımıza gelecek yıkımlardan da kurtuluruz. Bazı insanların kötü bir ölümle; içki başında, zina yerinde, kötü bir şekilde, günah işlerken ölmesi gibi durumlara düşmez, hüsn-ü hâtime ile âhirete göçer. O da asıl mühim şeydir.

Buna da dikkat edeceğiz, iyilik yapmaya var gücümüzle gayret edeceğiz.

"Muhakkak, lâ ilâhe illallah sözünü söylemek bu sözü söyleyen insanın üzerinden 99 belayı def eder. Bu belaların en aşağısı; insanın tasalanması, iç sıkıntısına uğramasıdır."

Lâ ilâhe illallah sözü 99 belayı def eder. Def ettiği en aşağı, en hafif bela; insanın içinin tasalanması, üzülmesi, sıkıntılanmasıdır.

Demek ki Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz burada bir reçete veriyor: "Lâ ilâhe illalllah derseniz, 99 tane bela Allah tarafından üzerinizden def edilir."

Neden?

Allah lâ ilâhe illallah denmesini seviyor, tevhidi seviyor.

Aziz ve muhterem kardeşlerim!

Yeri gelmişken Yirmibirinci Asır Tevhid Asrı'dır. Bunu unutmayın.

Allah tevhidi seviyor.

Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah.

"Allah var, sadece Allah var; şerîki, nazîri yok! Putlar birer hiç. Tapınılacak başka şeylerin hepsi yalan ve yanlış, boş ve batıl. Sadece Allah'a ibadet edilir. Lâ ilâhe illallah ve Muhammed onun elçisidir."

İslâm'ı, Allah'ın razı olduğu yolu, dini, usulü, erkânı -burada gördüğünüz gibi- o öğretiyor. Başka ilâhî kitapların muharref, tahrif edilmiş olması dolayısıyla ve peygamberlerin sözlerinin ve kavillerinin iyi tespit edilmemiş olması dolayısıyla "Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in hadisi de, Allah'ın rızasının nasıl kazanılacağını gösteren emsalsiz mücevherat hazinesi" demektir.

Eğer gizlice sadaka veriyorsanız Allah'ın gazabından kurtuluyorsunuz. Akrabanızı ziyaret eder, gözetir, kollarsanız, ömrünüz artıyor. İyilikleri yapmaya devam ederseniz hayatınızdaki yıkımlardan ve en sondaki asıl yıkım olan kötü bir ölüm ile ölmekten kurtuluyorsunuz. Ve lâ ilâhe illallah derseniz, Allah 99 tane belayı başınızdan savıyor, gelecek olan beladan sizi kurtarıyor; o belaya düşürmüyor.

Bu 99 belanın en hafifi; "iç tasası, üzüntü" filan olunca daha yükseklerinin neler olduğunu siz anlayın.

Bu hadîs-i şerîfe göre hareket etselerdi, lâ ilâhe illallah sözünü çok söyleselerdi, belki bazı belalar bazı mü'minlerin üzerine gelmeyecekti! Sanki lâ ilâhe illallah demek, sanki Allah'ı zikretmek, Allah'ı anmak suçmuş gibi ve sanki ananlar da çok çağdışı, çok kötü insanlarmış gibi gösterilince; bilmeyenler de bir o tarafa bakıyor bir bu tarafa bakıyor; bu işi kötü sanıyor. "Bunlar Hû'cu!" dendiği zaman hastalık bulaşacak bir insandan kaçar gibi kaçma durumu oluyor.

Bunu söylediğiniz zaman da hatta dinî görevi olan bazı kimselerin bile karşı tavır aldığını görüyorsunuz.

İşte Peygamber Efendimiz söylüyor, ne karşı tavır alıyorsun?

Resûlullah emretmiş olduğu halde kendi yapmadığı şeyi te'vil ediyor, kıvırtıyor, yok sayıyor.

Aziz ve muhterem kardeşlerim!

Eğer İslâm'ı doğru yaşamak istiyorsanız hadîs-i şerîfe sarılacaksınız, sarılacağız. Başka hiçbir yolu yoktur. Aksi takdirde bu kısa aklı esas alırsanız mutlaka şaşırırsınız. Çünkü öküze tapanlar da bir akılla tapıyorlar, puta tapanlar da onu bir akılla yapıyorlar ve tapıyorlar.

Şeriatin nuru ve canı olmazsa bu akıl insana doğruyu göstermez, yanıltır, şaşırtır. Hem de "Doğru yapıyorum." sanarak şaşırtır. Kavimleri peygamberleri yalanlamışlar, "mecnun" demişler; halbuki kendileri mecnun! Yusuf aleyhisselam'ın babası; "Yusuf'umun kokusunu duyuyorum!" deyince kendi evlâtları Yakup aleyhisselam'a;

Tallâhi inneke lefî dalâlike'l-kadîm. "Vallahi! Sen eski şaşkınlığındasın." demişler. Peygamber olan babalarının hissiyatının kuvvetini anlayamıyorlar.

Onun için bu kuru akla güvenmeyin. İlim erbabına gidin, göreceksiniz ki ilim erbabı ihtiyatlı konuşur. İlmi azaldıkça; lise seviyesine, ortaokul, ilkokul seviyesine indikçe insan yüksek perdeden atıp kesip biçmeye başlar. Çünkü ilmi az.

İlmi olan ihtiyatlı konuşur; "Allahu a'lem." der, "Benim kanaatime göre..." der, "Sanıyorum ki..." der. O alim demektir! Biliyor ki gerçeği bulmak kolay bir şey değil; onun için ihtiyatlı konuşuyor.

Aziz ve sevgili izleyiciler, dinleyiciler;

Aklınıza güvenmeyin. "Akıl kıymetsiz." demek istemiyorum ama sizin akıl sandığınız şeyler, size öğretilen, telkin edilen birtakım bilgilerdir. Bu bilgilerin tahkik edilmesi lazım.

"Medeniyet" denilen tek dişi kalmış canavar, bilgileri de alt üst etmiştir, çarpıtmıştır.

Onun için bilgilerin iyice kontrol edilmesi lazım. Her şey Batı'nın dediği gibi değildir. Batı'nın içinde de doğruyu söyleyenler, Batı'yı tenkit edenler çoktur. Güneşin Şark'tan doğduğunu unutmayın, Garp'tan doğmasını beklemeyin.

Aklınızı başınıza toplayın. Kur'ân-ı Kerîm'e sarılın, Peygamber Efendimiz'in hadîs-i şerîflerine sarılın. Sarılmazsanız kuru aklınızla İslâm'ı bile tam anlayamazsınız. "Ben akılcı bir yol tutturuyorum." derken dinden de, imandan da çıkarsınız; şeytan sizi helak eder.

Şeytan; aklı kullandırarak insanı kandırmasını bilecek kadar ustadır. Onun için Kur'ân-ı Kerîm'e ve Peygamber Efendimiz'in sünnet-i seniyyesine sarılın ki felah bulasınız.

Allahu Teâlâ hazretleri bize hakkı hak olarak görmeyi nasip eylesin. Ona uymayı, onu uygulamayı ve rızasını kazanmayı nasip eylesin. Batılın da batıl olduğunu şıp diye anlayıp kendisini tanrı diye satan şeyin, alnında “Hâzâ kâfirun” "Kâfirin ta kendisi!" diye yazıldığını görecek basiret ihsan eylesin.

Rızasına uygun ömür sürüp batıllardan, yalanlardan, yanlışlardan, günahlardan, haramlardan uzak yaşayıp cenneti kazanmayı, cehenneme düşmemeyi nasip etsin.

Türkiye'de birtakım efeler de vardır, dünyanın başka yerlerinde de oluyor; cehennemi, cenneti küçümsüyorlar. Halbuki cehennem, korkulacak şeylerin en muazzamıdır; cennet de istenilecek şeylerin en muazzamıdır. Cenneti istemek lazım. İnsanların alayla, maskaralıkla, laubalilikle âhireti helak etmemesi lazım.

Allahu Teâlâ hazretleri lütfetsin. Kusurlarımız varsa o kusurlarından dolayı kişiler gerçekleri göremiyorsa gözleri perdeli ise tevbe etsinler! Tevbe edince, gaflet perdesi gözünden kalkar. O zaman gerçekleri görür, ne kadar yanıldığını anlar.

Biliyorsunuz Firavun en son anda anladı:

Lâ ilâhe ille'llezî âmenet bihî benû isrâîle ve ene mine'l-müslimîn. "Benî İsrâil'in inandığı Allah'a ben de şimdi inandım, ben de Müslümanlardanım." dedi ama en son anda dedi. En son an, tehlikeli bir andır. O hâle düşmeden tevbe etmek lazım.

Accilû bi't-tevbeti kable'l-mevt. "Ölüm gelmeden evvel Cenâb-ı Hakk'a dönüşünüzde acele edin, tevbe edin, günahlardan çekilin!"

Dine sımsıkı sarılın! Cenâb-ı Hak "Uyanalım, aklımız başımıza gelsin." diye çeşitli belalar veriyor. Bazen bir musibet bin nasihatten etkilidir. Bu zelzeleden, bu fitnelerden fesatlardan ibret alalım, dinimize sarılalım, âhiretimizi kurtarmaya çalışalım.

Âhiretini kurtarmaya çalışanı Cenâb-ı Hak dünyada mahv u perişan etmez; dünyası da âhireti de iyi olur. Ama dünyasını dünya yapmak isteyenlerin âhireti elinden kaçtığı gibi, dünyalıktan da alnına yazılandan fazlası eline geçmez.

Allahu Teâlâ hazretleri gaflet uykusundan cümlemizi uyandırsın. Ârif-i âgâh, âşık-ı sâdık, ahdine vefalı kullardan olmayı nasip eylesin. İmtihanı başarıp huzuruna sevdiği, razı olduğu kul olarak varmayı nasip eylesin. Cennetiyle cemaliyle cümlenizi müşerref eylesin.

Aziz ve sevgili dinleyiciler,

Es-Selâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtüh!

 

 

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 01.03.1996 - Ramazan Sonrası Şevval 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 01.03.1997 - Alimlerin Önemi ve Üstünlükleri, Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.05.1998 - Hicri Yılbaşı, Oruç Tutmak, Müslümanlara Düşen Toplumsal Görevler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.07.1994 - Belalara Sabır ve Şükür, 4 Şeyden Sakınmak, Kuran-ı Kerim 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 01.08.1997 - Müslümanların Sıkıntılarıyla İlgilenmek, Allaha, Rasulüne, İmama, Müslümanlara Samimiyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 01.09.2000 - Günahkar Uyarma, Yöneticilerin Veballeri, Ölümden Sonra Pişmanlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.10.1999 - Namaz Vaktinde Nida Eden Melek, Sabır Göstermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 01.11.1996 - Tevbe Etmek, Allah İçin Sevmek, Sevginin Gerekliliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.12.1995 - Borç Vermenin Sevabı, Sadaka ve Zekatın Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 01.12.2000 - Ramazanda Verilen Beş Şey, Orucun Faziletleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.01.1998 - Ramazanın Faziletleri, Teravih, Kadir Gecesi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 02.02.1996 - Ramazanın İlk Haftası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.02.2001 - Ahiretin Hayrı, Dünyanın Geçiciliği, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 02.04.1999 - Hacdan Dönüşler, Lebbeyk Demek, İlim Öğrenmek, Eşe ve Çocuğa İkram Sadakadır 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.05.1997 - Muharreme Yaklaşıyoruz, Alimlerin Çeşitleri ve Kıymeti, Alim Olmaya Çalışmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.1995 - Hicri Yıl ve Aşure Günü Orucu, Hicri Yıl Girmiş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.2000 - Tefekkür, Amel Niyet ve Sünnete Uygunluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 02.07.1999 - Peygamber Efendimizine İman, İslam Olmak, Hicret 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.08.1996 - Salih Kimseleri Anmak, Sıkıntılar İçin Estağfirullah, Kin Tutmak, Kıskançlık, İbadeti İsteksiz Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.09.1994 - Kalbin Paslanması, Ölümü Düşünmek, Kuran-ı Kerim Okumak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.01.1997 - Ramazan Ayetleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 03.02.1995 - Ramazanın İlk Haftası, Ramazanı Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 03.03.2000 - Salavat, Müminler, Cennet, Yahudiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.04.1998 - Hac Günleri, Zilhiccenin İlk Günü, Arife, Hicret, Günahlardan Uzak Durmak, Kurban Bayram öncesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 03.06.1994 - Hac Sonrası, İnanç, İmanın Özelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 03.07.1998 - Allah Sevgisi, Peygamber Efendimizin Doğumu, Salavat Getirmek, Ümmete Hizmet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 03.09.1999 - Zikirin Faydası, Abdest, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.10.1997 - Muhabbet, Hediyeleşme, Misvak, Tevbe, İyi İnsan Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.11.1995 - Yalnızlığın Yararları 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.11.2000 - Kimseye Yük Olmamak, Zikrin Kıymetli Olduğu Zamanlar, Kuran-ı Kerim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 04.02.2000 - Hakkı Söylemek, Alimlerin Susması, Mümine Belaların Gelmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Hac Yaklaşıyor, Kültürümüze Sahip Çıkmak, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Zilhicce ve Hac Yaklaşıyor, Evi İbadetle Şenlendirmek, Ecdadın Mirasına Ve Kültürümüze Sahip Çıkmak, Küçük Yaşta Eğitim 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.06.1999 - İlim Talep Etmek, İlmin Sadakası, Ganimet Malı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 04.08.2000 - Zenginlerin Hali, Fakirin Hakkı, Kötü Alimler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.10.1996 - Mümin Kardeşini Sevindirme, Cennetteki Arazileri İbadetle Mamur Hala Getirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 04.11.1994 - Sahih Kaynakların Önemi, Sahte Din Alimlerine Dikkat, Hak Yolda Olmak Hakkı Söylemek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.12.1998 - Erhamerrahimin Demek, Vefat Haberi Almak, Azrail 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 05.01.1996 - Berat Kandili, Günahları Affedilmeyecek Kişiler, Berat Gecesinde Yapılması Gerekenler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 05.01.2001 - Gerçek İman ve Tezahürleri, İman ve Namaz , Allah Sevgisi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 05.06.1998 - Estagfirullah, Zikir, Musibetler Karşısındaki Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.07.1996 - Rahman, Rahim ve Hay Olması, Ellerin Açılıp Dua Edilmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 05.07.1998 - Mevlid Kandili Sohbeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 05.08.1994 - Allahtan İstemek, Cennet, Her İşte Allahın Rızasını Düşünmek, Cehennemden Korkmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 05.09.1997 - Yardımlaşmak, Tasavvufun Çeşitli Yolları 10.01.2025 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 05.12.1997 - Hayat Gayesi, İsraf, Namazın Önemi, Mekke 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.02.1998 - Kulun Vazifesi, Kuranın Anlaşılması, Ramazandaki İyi Halin Devam Etmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 06.03.1998 - Cuma Namazının Önemi, Diğer Ülkelerdeki Rahatlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 06.04.1995 - Sabır, Doğru Yol, Mescitleri Doldurmak, Allah İçin Arkadaşlık Yapmak, Seherde İbadet Etmek 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1994 - Rızkın Kesilmesi, Tövbe Etmek, Seher Vaktinde İbadet 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.08.1999 - Gaziye Yardımcı Olmak, Müslümana Yardımcı Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.09.1996 - Hamdetmek, Estagfirullah, Laileheilallah Demek, Allahın Kula Kızmasıyla Kulda Değişen Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.10.2000 - Dinini Öğrenmek, Ahir Zamanda Belâların Gelmesi, Dinden Çıkan Alim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.11.1998 - Helal Kazanç, Doğru Arkadaş Edinmek, Sağlam Dostluklar, Sünnete Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Şaban, Miraç Kandili Öncesi, Ramazana Hazırlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Tevbe Etmek, Gönlü Allah ile Olmak, Ramazana Hazırlık 05.03.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günleri, Veda 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 07.02.1997 - Ramazanın Son Cuması ve Bayram, Niyetin Önemi, Allah Yolunda Para Harcamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 07.03.1997 - Alim Olmak, Kabenin Anahtarı, Eman Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 07.04.1995 - Allah Güzeldir Güzeli Sever, Cemalullah, Allah Nimeti Üstünde Görmek İster, Kibir 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Hicri yıl 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Kalplerin Pası, Veli Kullar, Riya, Pazartesi ve Perşembenin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.05.1999 - Oruç, Namaz, Gusül, İlmihal Bilgisi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.06.1996 - Peygamber Efendimizin Zühd Sahibi Olması, Rüşvet, Dünyayı Sevmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 07.07.2000 - Aktarırken Yalnış Aktarmak, Allahın Gazabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 07.08.1998 - Müslümanların İşleriyle İlgilenmek, Edepsiz Olanlar, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 07.10.1994 - Müminlerin Güzel Özellikleri, Emin Olmak, Ahir Zaman 15.01.2021 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.11.1997 - Bildiğini Uygulamamak, Alimin Önemi, Peygamber Efendimizin Kıyafet Tavsiyleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 08.01.1999 - Kadir Gecesinin Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 08.03.1996 - Salavat Getirmek, 20 Kişiye Selam Vermek, Ezanı Tekrar Etmek, Cemaate Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 08.05.1998 - Hesap Yapmak, Dünya Müslümanları, Batıl Din, Doğru İnanç, Çanakkale Savaşı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Peygamber Efendimizin Doğumu, Son Peygamber Oluşu, Peygamberlerden Üstünlüğü 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 08.08.1997 - Merhamet, Acıma, Emri Maruf Nehyi Münker 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 08.11.1996 - Kabenin O Zamanki İnşaatı, Kabe-i Muazzama 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 08.12.1995 - Şaka, Mizah Ölçüsü, Kendisi İçin İstediğini Kardeşi için İstemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.01.1998 - Ramazan Gufran Ayıdır, Kuran Ayıdır 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 09.02.1996 - Ramazanda Mukabele, Zekat 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 09.05.1997 - 1 Muharrem 1418, Hicri Yılbaşı, Hicri Yıl İlk Günü 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 09.06.2000 - Peygamber Efendimizin Soyu, Asaleti, Son Peygamberliği, Makam-ı Mahmud 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 09.07.1999 - Kurtuluş İslamda, Peygamber Efendimizin Şefaati, Salih İnsanların Azalması, İlim 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 09.08.1996 - Doğanın Korunmasına Verilen Önem, Ateş, Peygamberimizin Fakihliği, Salatu Selam Getirmek, Selamın Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.12.1993 - Hamd Etmek, Allaha Tam Teslimiyet ve İrfan Gözü ile Bakmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 09.12.1994 - Recep, Şaban ve Ramazanın Önemi, Tevbede Acele Etmek, İnancın Doğru Olması 26.01.2022 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 10.01.1997 - Ramazanın İlk Günü, Ramazanda Sevaplar, Tavsiyeler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.02.1995 - İlk On Gün, Ramazan 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 10.04.1998 - Kurban Bayramı 4. Gün, Mekkeden Ayrılmadan Veda Tavafı, Haccın Muhteşemliği 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 10.05.1996 - Ahlakı Güzelleştirmek, Evlenmek, Hamileliğin ve Çocuk Büyütmenin Sevabı, Nikah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 10.06.1994 - Allahtan Korkmak, Zenginlik, Adalet, Cimrilik, Kendini Beğenme, Nefsine Uyma, Yemek Yedirme, Selam Verme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.09.1999 - Allah Yolunda Yürümek, İlimsiz Fetva Vermek 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 10.10.1997 - Amerikadaki İnanç, Tevhid İnancı, Ölümden Sonra Dirilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.11.1995 - Mümin Kulların Kaza ve Kader Karşısındaki Tavırları, Mümin Kulların Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Cömertlik, Allah Rızası İçin Şehit Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.12.1999 - Ramazan, Orucun Mükafatı, Orucun Sevabını Götürecek Olanlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 11.02.1994 - Ramazanın Fazileti 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 11.02.2000 - Bela, Hasta Ziyareti, Musibete Uğrayan Kimse, Müslümanın Yardımına Koşmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.04.1997 - Mescid-i Haram Ziyareti, Seher Vakti İbadet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 11.06.1999 - İstanbul'un Fethinden Sonra, Romanın Fethi, Subanallah Demek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.07.1997- Hayırlı Yardımcılar, İdarecilerin Sorumlulukları, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.08.2000 - İnsanı Cennete Götüren Ameller, Selam, Gece Namazı, İyi Geçim, Sıla-i Rahim, İlim Öğrenmek, Takva 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.10.1996 - İftira Atmak, Evlenmek, Abdestin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.11.1994 - Ahir Zamanda Cahillik, Emri Maruf, Sünnete ve Kurana Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.12.1998 - Mescid Yaptırmak, Meleklerin Girmedikleri Evler, Ömürün Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.01.1996 - Dünya Kaygısının Nelere Sebep Verdiği, Ahireti Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 12.02.1999 - Oruç Tutmak, Her Sene Hacca Gitmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 12.03.1999 - İtikafın Sevabı, Allahı Zikretmek, Çocuklar Arasında Adalet, Miras, Koca ve Anne Hakkı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.04.1996 - Hacda Sabırlı Olmak, İyi Niyetin Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 12.05.2000 - Emanet, Doğruluk, Komşu, Sadaka, Vakıf, Lanetleme, İçki 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 12.06.1998 - Toplum Hayatının Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 12.07.1996 - Komşuluk Hakkı, Güzel Ahlak, Akıllı İnsan 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 12.09.1997 - Anne Babaya İtaat, Allah ve Peygambere İtaat, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 12.11.1993 - Cuma Gününün Faziletleri, Temizlenmek, Camiye Erken Gitmek, Cuma Günü Salavat-ı Şerife Getirmek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 12.12.1997 - Endonezya, Jakarta, Peygamber Efendimizin Sıfatları, Cennet-Cehennem 10.07.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.01.1995 - Gönlün Önemi ve Gönül Kırmamaya Dikkat Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması, Allah 10.02.2023 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 13.03.1998 - Kurban ve Arife Orucu, Cemaatle Namaz, Nafile Oruçlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.08.1999 - Gazilerin Önemi, Müslümanın Güçlü Olması,Tefekkür 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.10.1995 - Karadeniz Gezisi, Cenneti İsteyip Ona Göre Çalışma Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 13.11.1998 - Miraç Kandili 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.12.1996 - Şaban Ayı, Sünnet Yolu, Dünyayı Terketmek, Ramazana Hazırlık, Salavat 04.03.2022 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 14.01.2000 - Deccal, Kehf Sûresi, Hz.İsâ 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.02.1997 - Aile Eğitimi, Hicret Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 14.03.1997 - Cahillik, Akıl Zenginliği, Tefekkür, Cennete Giremeyecek Kişiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 14.04.1995 - Kötü Huyun Ameli Bozması, Hased 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.04.2000 - Aşure Gününde Oruç, Alışveriş Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 14.05.1999 - Adaletli Olmak, Cehennem, Çocuk ve Eş İmtihanımız, Adaletli Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 14.06.1996 - İlim Öğrenmek, Hoca ve Talebe 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 14.07.2000 - Anne Babasının İhtiyacını Görmek, Allah İçin Sevmek, Zahidin Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.10.1994 - Marifetullah, Arif Olmanın Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 14.11.1997 - Mehmed Zahid Kotku, Gerçek Akıllı İnsan, Nefsi Terbiye Etmek, Evliyaların Anılması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 15.01.1999 - Kadir Gecesi Geçti, Ramazanda Zekat ve Fitre Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.05.1998 - Belaların Gelmesi ve Sebebleri, Lailaheillallah Demek, Kardeşinin İhtiyaçlarını Görmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 15.08.1997 - Peygamber Efendimiz Özellikleri, Ahlakı, Şefaati, Hanımlarına Davranışı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 15.10.1999 - Dua, Salavat, Doğru Söz Söylemek, Sıla-i Rahim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.11.1996 - Recep Ayının Faziletleri, Kuran Okumak, Kalp ve Dil Temizliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.12.1995 - Allaha ve Peygamberimize Kendimizi Sevdirmek, Emanete Riayet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.12.2000 - Kadir Gecesi, Şehitler, Sıddıklar, Tervaih 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 16.01.1998 - Ramazanda İtikafa Girmenin Sevabı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Günün Önemi, Orucunun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.06.1995 - Okul Yaz Tatilini İyi Değerlendirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.07.1999 - Allah ve Resulune İtaat, Yöneticiler, Zikir Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 16.08.1996 - Gıybet, Tartışmaya Girmemek, Çok Konuşmamak, Helal Kazanç 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 16.12.1994 - Kanaatkar Olmak, Söylenenle Yapılanın Bir Olması, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 17.01.1997 - Evliyaların Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.02.1999 - Müslümanlara Yardım, Dua 18.12.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 17.03.1994 - Ramazan Bayramı Sonrası, Zikir, Şükür, Eş Seçiminin Önemi, Arkadaş 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Bayram Gecelerinin İhyası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Haccın Önemi, Ziyaret Edilecek Mescitler, Toplumsal Durumlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.05.1996 - Yarın Hicri Yıl, Hilali Gözlemlemek, Müslümanlara Düşen Vazifeler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 17.06.1994 - Tatili Değerlendirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 17.09.1999 - Adaletli Hükmetmek, Amel-i Salihada Acele Etmek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 17.10.1997 - Tevhidin Faziletleri, Doğru İnanç, Temizlik, Müslüman Kardeşine İyilik Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 17.11.1995 - Allaha ve Resulune Yakın Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.11.2000 - Allahı Zikretmek, Ölümü Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.02.2000 - Kuranın Önemi, Kuran Öğrenmenin Önemi 26.05.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.06.1999 - Şehit Olmak, Ayetel Kürsi ve İhlas Suresinin Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.07.1997 - Hac, Müslümanlar, Tefekkür 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 18.08.1995 - Peygamber Efendimizin Şefaati, Merhameti, Paylaşımcı Olmak, Aile Sevgisinin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.08.2000 - İyiliği Hor Görmemek, İmanın Tadı, Munakasa, Cennet, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 18.10.1996 - Kadın ve Erkekte Kıyafet Ölçüsü, İlimin Önemi, Hastalığın Sevabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 18.12.1998 - Şabanın Son Günleri, Oruç İle İlgili Hadisler, Ramazan Geliyor 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.01.1996 - Berat Kandili, Ramazana Yaklaşırken Dikkat Edilecekler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Allahın Sevdiği Haller, Hakla İyi Geçinmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Dua Edenin Eli Boş Kalmaz, Allah Verdiği Nimeti Görmek İster, Peygamber Efendimizin Merhameti 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 19.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 19.04.1996 - Haccın Faziletleri, Hacının Şefaati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.05.2000 - Peygamber Efendimizin Saçını Ağartan Sûreler, Şehidler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 19.06.1998 - Dünyanın Kıymetsizliği, Afiyet İstemek, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 19.07.1996 - Özgürlük Anlayışı, Eşler Arası İletişim, Muhabbet, Anne Babanın Çocuguna Bakması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.08.1994 - Peygamber Efendimizin Doğumu ve Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 19.09.1997 - Dili Tutmak, Susulacak ve Konuşulacak Yerler, İlim ile Amil Olmak, Zamanın Kıymetini Bilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 49 playlist like
playlist play 19.11.1999 - Kabir Ehline Yapılacaklar, Ahde Vefa, Haramdan Sadaka Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.12.1996 - Şaban Ayındayız, Allahın Lütfuna, Kaderine, Rızka Rıza 19.03.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 19.12.1997 - Doğru İnanç, Allaha İtaat, Rasulullahın Namazı, Nimetlere Şükür, Dünya Müslümanlarını Unutmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 20.01.1995 - Hayır İşlemek, Hayra Vesile Olmak, Şerden Sakınmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Hususler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Şeyler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.03.1998 - Cennet Ehline İkramlar ve Alimin Önemi, Allahu Teala 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 20.06.1997 - Hz. Ali, Kulluk, Dünyaya Rağbet Etmek, Ahiret, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 20.07.2000 - Fitne Zamanı Hayırlı Amellere Sarılmak, Toplum Ahlakı, Sadaka, Zekat, Buğz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.08.1999 - Zikirin Faydaları, Tatil,Kuran Kursu, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.10.2000 - Dünya ve Ahiret İçin Çalışmak, Hastanın Duası 20.11.2020 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play 20.11.1998 - Ahir Zaman Haramdan Mal Kazanmak, Müslümanın Arıya Benzemesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.01.2000 - Gaziye Yardımcı Olmak, Şehide Mükafat 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 21.02.1997 - İnsanların Hayırlısı, Ramazanda Zekat, Ayet-el Kürsi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 21.03.1997 - Amil ile Abid Arasındaki Fark, Tövbe, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 21.04.2000 - Nefse Uymak, Allah Rızası İçin Öfkelenmek, Allah Rızası İçin Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 21.05.1999 - Önce Allahın Kitabını Öğrenmek, Kuranın Öğrenilmesi, Fetih Haftası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 21.06.1996 - Salavatın Faziletleri, Mütevazi Olmak, Cematin Önemi, Avlanmanın Sakıncaları 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.07.1995 - Sabır ve Şükür, Kurana İtaat Mükafatları, Cennete Dört Vesile 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.07.2000 - Salih Amellere Koşmak, Gece Karanlığı Gibi Fitneler Olması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.10.1994 - Ölümü Hatırlamak, İbret Almak, Nasihat, Başkasının Ayıbına Bakmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.11.1997 - Zulmetmek, Affetmek, Hidayet, Hamdetmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 22.01.1999 - Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, Kurban Arifesi, Nafile Oruçlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 22.05.1998 - Dilin Önemi, Haktan Yana Olmak, Uzun Ömürlü Müminin Değeri 25.12.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 22.07.1994 - Cemaat Sevabı, Nefsi Yenmek, Tasavvuf, Allah'ın Emirlerine Uymak, Nefs Terbiyesi, Kulluk 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 22.08.1997 - Mücahit, Hurafeler, Sıla-ı Rahim Yapmak, Emirlerin, Yöneticilerin Veballeri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 22.10.1999 - Ölüm Sonrası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Miraçtan Önce, Helal Kazanç, Ailenin İhtiyaçlarını Görmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Ticaret, Helal-Haram Kazanç, İlim Talep Etmenin Niyeti, Komşuluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.12.1995 - Allahın Kudreti, İslamın Güzelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 22.12.2000 - İlmin Önemi, Kadir Gecesi Temennileri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 23.02.1996 - Ramazan Bayramının Son Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 23.04.1999 - Kurana Bağlılık, Sadaka, Yardımlaşma, Anne Babayı Hoşnut Etmek, Birlik ve Beraberlik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.05.1997 - Gıybet, İftira, Dedikodu, Müslümanın Heybeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 23.07.1999 - Mağfiret İstemek, Tevbe, İman Kıymeti, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İçkinin Kötülüğü, İlim Öğrenmek, Genç Yaşta Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İlim Öğrenmek, Affedilmek, Genç Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 24.01.1997 - Allah Rızası, Ramazandan Sonraki Halimiz, Ayet el-Kürsi, Keramet 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 24.02.1995 - Ramazandan Sonra Halimizi Muhafaza Etmek 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 24.03.1995 - Mazluma Yardım, Müslüman Kardeşliği, Yardım Etmek, Dertlenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 24.09.1999 - Mazlumun Duası, Günahlar, Kötü Arkadaş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 24.10.1997 - Meleklerin Dua Ettiği Üç Zümre, Alim, Cömert, Zalim, Aşikare, Günahkar, Bidatçi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 24.11.1995 - Recep Ayına Girerken Dua, Recebin ve Üç Ayların İçerisindeki Kandil Geceleri 19.02.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 24.11.2000 - Orucun Faziletleri ve İncelikleri 25.03.2022 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 24.12.1993 - İlmin ve Alimin Önemi ve İbadetin Anlamı, Yeryüzünün Işıkları, Varisleri 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 24.12.1998 - Oruçlunun Duası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.02.2000 - Allah Bir Kavmin Hayrını İsterse Alimleri Çogaltır, İyi ve Kötü Kavimler, Misafirin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 25.03.1994 - İlimin Önemi, İlimin Mükafatı, Bahar Ayına Giriyoruz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 25.04.1997 - Haccın Muhteşemliği, Hacdan Sonra, Şehit Mertebeleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 25.06.1999 - Bidatçiye Hürmet, İdarecilerin Vasıfları, Merhamet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 25.07.1997 - Mümin Kardeşe Sevgiyle Bakmak, Evde Namaz, Kuranı Anlamak, Sabretmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 25.08.1995 - Akra, İlahi Ente Maksudi ve Ridaike Matlubi, Müslümanların Genel Durumu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 25.08.2000 - Fitne Zamanında Güzel Kulluk, Sünnete Sarılmanın Karşılığı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 25.09.1998 - İlimle Meşgul Olmak, Dini Ögrenmek, Fakih Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 25.10.1996 - İçi Temizlemek, Ahiret İçin Hazırlanmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 26.01.2001 - Kabir, Kıyamet Alametleri, Müslümanca Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.02.1999 - Allahın Sevdiği Davranışlar, Namazı Kabul Olanlar, Kulluğu Güzel Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 55 playlist like
playlist play 26.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü, Arefe ve Aşure Orucu, Bayram Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 26.04.1996 - Hac Hadisleri, Zekat, Hacıların Duası, Arefe Orucu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Aşurede Olan Olaylar, Hicri Yılda Oruç Tutmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Muharrem Oruçları, Aşurede Olan Olaylar, Yılı Oruçla Kapatıp Oruçla Açmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 26.05.2000 - İlim ve Alimin Önemi, Alimin Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.06.1998 - Helal Kazanç, İhtiyacını Görmek, Darlıktan Sonra Kurtuluş, İkram Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 26.08.1994 - Allahın Rızasını Kazanmak, Hayırlarda Yarışmak, Nefsi Dizginlemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.09.1997 - Allahın Sevmedikleri, Sevgide ve Buğzda Aşırıya Kaçmak, Mal, Eş ve Evlatla İmtihan, Kalpler Allahın Elinde 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 26.11.1999 - Büyük Konuşmak, İnşallah Demek, Edep, Yasin Suresi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 26.12.1997 - Ramazan Öncesi Yapılması Gerekenler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 27.01.1995 - Dünyanın Faniliği, Kabir Hayatı, Asi Olmamak, İbadet ve Taat Etmek, Şükredici Olmak 24.12.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 27.02.1998 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.1994 - Haccın Önemi, Alimin Abide Üstünlüğü, Cumanın Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.06.1997 - Musibetin Sebepleri, Zekatın Önemi, Allah Bir Topluma Gazap Etmişse Bunun İşaretleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 27.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri Ve Ona Tabi Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.09.1996 - Toplumu Düzeltmek, Azap, Umumi Gelir, Günah İşleyenleri İkaz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 27.10.1995 - Zikrin Faydaları, Toplumda İyiliği Yaymak, Topluma Karşı Görevler, Kardeşi Sevindirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.10.2000 - Kardeşini Kendisine Tercih Etmek, Haksız Kazanç, Ölümden İbret Alın 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 27.12.1996 - Şaban Ayı, Oruç ve Allahın Rızasını Gözetmek 03.03.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 28.01.2000 - Gaziye Yardım Etmek, Mescid Yapmak, Müslümana Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 28.02.1997 - Peygamber Efendimize İtaat, Kuran-ı Kerim Okumak, Cennet, Cehennem, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 28.03.1997 - Faiz, Zina 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.04.2000 - Hasta Ziyareti, Belalara Sabır, Rıza, Müslümana Yardım 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 28.05.1999 - İslamın Küfre Galip Gelmesi, Zaferler, İslamın Yayılması Yeni Fetihler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.06.1996 - Allahın Cömert Olması, Alimin Önemi, Cömertliğin Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.07.2000 - Allah'ın Sevdiği ve Kızdığı İşler,Tevbekâr Genç Günahkar Yaşlı,Cuma Gününde Yapılacaklar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.10.1994 - Nefsini Küçültmek, Mütevazı Olmak, Malını Hayra Vermek, Sözünü Tutmak, Müslümanın Özellikleri 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.11.1997 - İmanı Korumak, Müslümanın Hali, Recep Ayının Son Günleri 12.03.2021 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.01.1999 - Allahın Rızasını Gözetmek, Müslüman Akıllı Olmalı, İslama Hizmet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.03.1996 - Peygamber Efendimizin Şemaili, Merhameti, Adetleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.04.1994 - İyilik ve Kötülükte Niyetin Önemi, Nefisle Mücadele 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.05.1998 - İstanbul 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.08.1997 - Cehennemde Cennette Ebedi Kalmak, İslam 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.09.1995 - Dört Çeşit Göz Hakkında Bilgiler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.10.1999 - Peygamber Efendimizi Görmek İstemek, Allah Sevgisi ve Merhamet, İslamı Yaymak, Sadaka ve Dua, Cennet Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rasulullahın Rüyası, Seher Vakti, Teheccüd, Hz. Ebubekir, Rüya Tabiri, Hz. Aişenin Rüyası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rüyaların Önemi, Rüyaların Hakikati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.2000 - Ramazan Bayramı, Ramazan Sonrası Durum, Alimlerin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.01.1998 - Ramazan Bayramı, Ramazandan Sonra İbadetlere Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 30.04.1999 - Müslümanın Temiz Olması, Melekler, Hocaya ve Öğrenciye Saygı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.06.2000 - Sabır ve Takva, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 30.08.1996 - İstihare, İstişare Yapmak, Yolculuk, Tevbe Duası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 30.12.1994 - Gıybet, Haramlardan Sakınma, İlmiyle Amel Etmek ve Dünyaya Tamah Etmemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 31.01.1997 - Aşrul Evahir, Ramazanın Son On Günü, Kadir Gecesini Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.03.1993 - Günah İşleyeni Engellememek, İyi İşlere Vesile Olmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.05.1996 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek, Borçluya Mühlet Tanımak, İstiğfar Etmek, La Havle ve La Kuvvete 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 31.10.1997 - Tüm İnsanlığa Merhamet, Cömertlik, Cesurluk, Huysuzluk ve Cimrilik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 31.12.1997 - Ramazanın İlk Günleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 31.12.1999 - Ramazan, İlmin Önemi, Takva, Mümin Kardeşini Sevindirmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Güne Merhaba
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Güne Merhaba
Güne Merhaba Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close