İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:58 Akşam20:11 Yatsı21:45 İmsak04:09 Güneş05:50 İşrak06:35
Hava - Hava durumuAçık 16°C Nem %67
Türkçe
7 Zilka'de 1446 5 Mayıs 2025 Pazartesi
7 Zilka'de 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04:09 05:50 06:35 13:06 16:58 20:11 21:45
Giriş Yap

Şekerli Gıdalar ve Tatlandırıcılar

Akra Mercek

Şekerli tatlılar, şekerli besinler çoğu zaman karşı koyamadığımız lezzetli yiyecek ve içecekler arasındalar ancak  sağlığımıza etkilerinin farkında mıyız? Şekerli gıdalar ne kadar masum?  

Şekerler, günlük beslenmemizin önemli bir bölümünü oluşturan karbonhidratların temel yapı taşları, tüm vücudumuz ve özellikle beynimiz tarafından enerji kaynağı olarak kullanılıyorlar.

Sütte, balda, şeker kamışı ve şeker pancarı gibi bitkilerin özsularında, Hindistan cevizi, palmiye ve akçaağaç gibi ağaç özlerinde, diğer birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunuyorlar.

Günümüzde besleyici değerinin yanı sıra gıdaları koruyucu, doku ve rengini destekleyici, lezzet artırıcı işlevleriyle de karşımıza çıkıyorlar.

Şekerler, elde edildikleri kaynağa, çeşidine ve kullanım miktarına bağlı olarak sağlığımıza olumlu veya olumsuz etkilerde bulunabiliyor.

Şeker nedir, çeşitleri nelerdir?

 

Gıdalarda bulunan en yaygın şekerler, glikoz, fruktoz ile galaktozdan oluşan, monosakkaritler olarak adlandırılan tek şekerler ve sükroz (sofra şekeri), laktoz (süt şekeri) ile maltoz gibi disakkaritler olarak adlandırılan çift şekerlerden oluşuyor.

Birçok gıdada doğal olarak bulunan, “üzüm şekeri” de denilen glikoz, özellikle beyin için enerji sağlamada hayati role sahip bir şeker türü. Glikoz, kanda serbest halde bulunuyor ve “kan şekerimizi” ona bakarak ölçüyoruz.

Birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan ve “meyve şekeri” de denilen fruktoz, doğal şekerlerin en tatlısı.

Kendisine vahyedilen arının bizler için tam bir şifa kaynağı olarak ürettiği balda (Nahl 68-69) eşit oranda ve birbirine bağlı halde glikoz ve früktoz bulunuyor. Elmanın suyunda %65 fruktoz, %35 glikoz olan bu oran her yiyecekte farklı olabiliyor. 

Şeker kaynağı doğal besinler

Bal: Çiçek balında olduğu gibi bitkilerin çiçeklerinden veya diğer canlı kısımlarından bal arıları tarafından toplanması, arının enzimleri yardımıyla bileşimlerinin değiştirilip petek gözlerine depo edilmesi ve olgunlaşması sonucunda üretilen doğal bir fonksiyonel gıda. Balın içeriği çiçek kaynağına, mevsimsel ve çevresel koşullara, işleme göre değişmekte. Bal yaklaşık %82 oranında aşırı doygun bir şeker çözeltisi. Ancak şekerin yanı sıra içerdiği 200’ü aşkın mikro besin ögesi, prebiyotik, antioksidan ve fenolik maddeler bu gıdayı bir şifa kaynağı haline getirmekte.

İçine früktoz şurubu katılmamış, tarım ilaçlarına maruz kalmamış, yalnızca tabi ortamında arının aldığı ilham ile üretilmiş, 45 derecenin üzerinde ısıtılmamış ham bal, kararınca kullanıldığında pek çok sağlık etkisine sahip.

Bir çalışmada ülkemizde yetişen monofloral balların kan şekerini ne kadar yükselttikleri glikozla kıyaslanarak incelenmiş; narenciye ve kekik balı düşük glisemik indeksli, ıhlamur, kestane, çam ve fiğ balları, orta glisemik indeksli bulunmuş. 

Uluslararası sağlık kuruluşları tarafından üst solumun yolu rahatsızlıklarında tedaviye destek verici olarak bal tavsiye ediliyor. Çeşidine ve kaynağına göre bal, bağışıklık sistemine destek, kan şekerini dengeleyici, antimikrobiyel, antienflamatuar ve cilt üzerinde antiseptik etki göstermekte. 

Pekmez: Üzüm, karadut, elma gibi bol şekerli meyvelerden suyun 70 derecenin altında vakumlu damıtma ile yahut bir taşım kaynatılıp güneşte kurutularak uzaklaştırılması yoluyla elde edilen koyu kıvamlı akışkan “pekmez”, meyve kaynağına göre farklı oranlarda glikoz ve früktoz içeren, meyvenin vitamin ve minerallerinin bir kısmını da muhafaza eden geleneksel bir şeker.

Pekmez kaynağına göre içerdiği fenolik antioksidan maddeler ve mineraller sayesinde karadut pekmezi gibi ağız yaralarında, keçiboynuzu ve üzüm pekmezleri gibi demir eksikliğinde tedaviye destek sağlayabiliyor. 

Kaya şekeri: Hikmet ehli ecdadımızın asırlardır şifa kaynağı olarak ilaç terkibinde kullandığı “nabza göre şerbet vermek” deyimine köken oluşturan “kand-ı nebât” namı diğer nebat şekeri, Osmanlı’da şekerhanelerde üretiliyor. Şeker kamışı değirmende öğütülüp posasından ayrılıyor, suyu buharlaştırılıyor, vitamin ve mineralleri ayrıştırılmadan, rafine işlemine ve kimyasal maddelere maruz kalmaksızın ham şeker halinde elde ediliyor.

Söz konusu “tam şeker kamışı şekeri” dünyanın farklı yerlerinde halen yöresel olarak tercih ediliyor. Avrupa’da muscovado, Hindistan ve Farısi diyarında khandsarı, Latin Amerika’da panela, Güney Asya’da jaggery, Japonya’da kokuto isimleriyle biliniyor. İçerdiği iz mineraller ve antioksidan maddeler sayesinde bağışıklığı destekleyici, tansiyon ve şekeri dengeleyici etkileri söz konusu. 

Geleneksel mutfağımızda bir devrin “en saf şeker”i, büyük şeffaf kristaller hâlinde günümüzde “nöbet şekeri” yahut “kaya şekeri” isimleriyle bilinmekte. 

Hindistan cevizi şekeri: Bir palmiye çeşidi olan hindistancevizi ağacının öz suyundan “Hindistan cevizi şekeri” elde ediliyor. Çiçek tomurcuğu sapı kesilerek 8-12 saat boyunca kireçli bambu kaplara akıtılan nektar, kısık ateşte düzenli karıştırılarak suyundan uzaklaştırılıyor. Lapa halinde kullanılabildiği gibi homojen bir yapı elde etmek için eleklerden geçirilip yeniden kurutularak da kullanılıyor. Çeşitli vitamin, iz mineral ve antioksidan maddeleriyle sofra şekerine göre daha besleyici ve fonksiyonel bir şeker. 

Sofra şekeri: Gıda etiketlerinde “sükroz” ve “sakkaroz” olarak da görebildiğimiz “sofra şekeri”, eşit oranda früktoz ve glikoz içeren %99.9 oranında saflaştırılmış bir şeker. Şeker kamışı veya pancarından elde edilen ham şeker lapasının santrifüjle kristal hale getirilmesi, aktif kireç ve karbondioksit maddeleri yardımıyla renginin ağartılması; vitamin ve mineral içeren bileşenlerinden ayrılarak rafine edilmesiyle elde ediliyor.

Rafine şekerin “sıvı, invert, esmer kristal, pudra, kesme, karamel şeker“ gibi çeşitli formları bulunuyor. Sükroz, besinlere tatlılık sağlamanın yanı sıra birçok işlevi yerine getiriyor. İçeceklere kıvam, unlu mamullere doku ve yapı veriyor, renk üretimine de katkıda bulunuyor. Reçel gibi gıdalarda koruyucu işlev üstlenerek uzun süre muhafaza edilmelerini sağlıyor. Tüm bu işlevler için ama en çok da lezzet artırıcı olarak endüstriyel ürünlerde sıkça karşımıza çıkmakta. 

Nişasta bazlı şeker: “NBŞ”, mısır, patates ve buğday gibi bitkilerde bulunan nişastanın ileri teknolojik yöntemlerle işlenmesiyle elde edilen, farklı oranlarda glikoz ve fruktoz içeren şekerleri ifade ediyor. Mısır nişastasının, bakteri ve maya kaynaklı genetiği değiştirilmiş enzimler, kostik soda ve hidroklorik asit yardımıyla glikoz ve früktoza parçalanması sonucu “mısır şurubu” namı diğer “glikoz şurubu” elde ediliyor. 

Nişasta su yardımıyla parçalandığında bir dizi işlemden sonra glikozun bir molekül su içeren kristalize hali, “hidrolize glikoz şurubu” “dekstroz monohidratlar” elde ediliyor. Glikoz şurubuna göre daha geniş kullanım alanı bulan %90 fruktoz, %10 glikoz içerikli “yüksek früktozlu mısır şurubu” ya da “früktoz şurubu”nu üretmek içinse daha maliyetli bir başka mikrobiyel enzim ve sıvı kromatografi cihazı kullanılıyor.

Saflaştırmanın ardından bu şuruplar çeşitli oranlarda karıştırılarak gıda endüstrisinin talebi doğrultusunda farklı yüzdelere sahip şuruplar elde edilebiliyor. Sakarozdan daha tatlı, daha ucuz, suda daha iyi çözünen, sıvı formda, kristalleşmeyen, asidik yapıda olduğu için koruyucu katkı madde maliyetini azaltan mısır şurubu; gıda endüstrisinde birçok işlenmiş gıdanın yaygın hammaddesi. 

Şeker mi Tatlandırıcı mı?

Tatlandırıcılar: Sofra şekerine alternatif olarak geliştirilen, temel besin değeri bulunmayan, kalorisiz veya düşük kalorili gıda katkı maddelerine “tatlandırıcı” ismi veriliyor. Gıda endüstrisinde önceden paketlenmiş yiyecek ve içeceklerde yaygın içerik olarak kullanılıyor yahut sofrada yiyecek ve içeceklere ekleniyorlar.

 

Tatlandırıcılar sınıfında kimyasal değişikler yoluyla sentetik olarak türetilmiş “aspartam, asetilsülfam K, advantam, neotam, siklamat, neotam, sükraloz, sakkarin” gibi kimyasallar, mısır şurubunun endüstriyel yan ürünü olarak glikozdan ozmofilik mayalar yardımıyla elde edilen “maltitol, eritritol, ksilitol, sorbitol” gibi tarımsal kaynaklı şeker alkolleri; Rize şekeri ismiyle de bilinen stevia bitkisinin veya meyan kökü bitkisinin özünden ayrıştırılan “glikozitler” bulunuyor.

 

Tatlandırıcı türlerinin sağlığımıza zararları

 

 Hem sentetik tatlandırıcıların hem de mevzuatta “doğal” tabiri kullanılan tarımsal kaynaklı tatlandırıcıların sağlığa çeşitli zararları bulunuyor. Tatlandırıcılı içecekler vücut tarafından katı gıdalarda olduğu gibi tokluk verici olarak algılanmayarak daha fazla enerji alımına teşvik ediyorlar.

 

Kilo alımına ve metabolik sendroma yol açabiliyorlar.

Sentetik tatlandırıcılar bağırsağımızda yaşayan mikro canlıların nüfusunu etkileyerek glikoz toleransının bozulmasıyla “gizli şeker”e sebep olabiliyor. Çeşitli molekül yapısına sahip tatlandırıcıların mekanizması incelendiğinde ağız dışı tat reseptörleri ile etkileşime girerek obezite ve bulaşıcı olmayan hastalık risklerinde artışa yol açtıkları belirtiliyor.

Yüksek miktarda kullanıldığında şekerden daha yüksek hipertansiyon, obezite, tip 2 diyabet, ve kalp-damar hastalıklarına bağlı dolaylı ölüm riskine yol açabildikleri rapor ediliyor. Çocuklarda ve hamilelerde uzun vadeli etkileri ise henüz bilinmiyor. Kısa süre önce yayınlanan bir araştırmaya göre günde 2-3 kutu diyet meşrubat içen kadınlarda pıhtı ile ilgili hastalık riski % 31, kalp hastalığı riski %29 ve erken ölüm riski de % 16 daha yüksek.Tatlandırıcıların her bir çeşidinin kendine özgü etkileri de cabası. Mesela sakarin içeren tatlandırıcıların mesane kanseri riskini artırabileceği ortaya koyulmakta.

Dünya çapında uzmanlar tarafından şekersiz tatlandırıcıların diyet ürünleri olmadığı ve şeker alternatifi olarak değerlendirilmemesi gerektiği belirtiliyor.

 

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 13 Maddede Şekerin Zararları 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Alışkanlık Kazanma Önerileri 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Alışkanlıklardan Vazgeçip Suyu Kurtarmak 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Arafat, Hac, Kurban, Arefe Günü 08.07.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Atık Piller 11.11.2020 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Atıklar ve İleri Dönüşüm 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Öneriler 23.09.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Bağışıklığı Güçlendirmenin 10 Yolu 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Balkon Bahçeciliği 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Başarılı İnsanların Rutinleri 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Beslenme Yaşam Tarzı Konfor Alanı 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Bilinçli İlaç Tüketimi 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Buzlanma ve Çığ Tedbirleri 22.01.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Bütün İnsanlığı Kucaklayan Evrensel Çağrı 01.11.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Çay ve Kahvenin Sağlığa Etkileri 26.11.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Çevrimdışı Olmak 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Çocuklara Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 3 playlist like
playlist play Çocuklara Yönelik İçeriklerin Güvenliği 22.06.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Çocuklarla Kaliteli Vakit Geçirmek 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Çörek Otu 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Damla Sakızı ve Ağacı 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Dijital Detoks 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Dikkat Dağınıklıına Karşı Özdisiplin 22.06.2023 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Djitalleşmenin Öğrenmeye Etkileri 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Doğa Dostu Giyim Kuşam 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Doğa ve Çevre Dostu Çocuklar 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Doğada Çevrimiçi Olmak 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Doğalgaz Sızıntlarıı ve Patlamaları 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Doğru Kitap ve Oyuncak Seçimi 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Doğru Nefes Almak 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Duygular Kararları Nasıl Etkiler 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Ekinler Tahıllar 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Eleştirel Medya Okuryazarlığı 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play En Doğal Kaynak Su 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Endonezyanın İslam İleTanışması 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Enerji İçecekleri 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Engellilere Yardımcı Teknolojiler 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Erozyon 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Ev kazaları ve Çocuklar 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Farkındalığın Farkındalığı 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Fındık Tarımı ve Faydaları 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Fırtına Kasırga Tayfunlar 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Geleneksel Mutağımızın İşlevsel Besinleri 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Geri Dönüşüm 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Gıda katkı Maddeleri 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Gıdalar Buzdolabını Seviyor mu 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Glisemik İndeks 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Gönüllülüğün Faydaları 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Grup Ekip Çalışması 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Güneşten Korunma ve Faydalanma 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Gürültü Kirliliği 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Güzel ve Etkili İletişim 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Hayat Boyu Öğrenme 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Hayatı Kuşatan Kimyasallar 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Helal Sektörler ve Girişim Önerileri 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Hicret Hicri Yıl Hicri Takvim 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play İç Huzur 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play İncir 21.09.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play İnsanın Hakikati Arama Yolculuğu 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play İnsanlığın Kurtuluşu Son Mesaj 01.11.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play İşleri Sürekli Ertelemek Ya da Planlamak 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play İyi Anları Biriktirmek 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play İyileşme Dayanışma Sevgi 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Karbon Ayak İzi 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Karbonmonoksit Zehirlenmeleri 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Kelimelerin Değeri 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Kene Vakaları Tedbir ve Müdahale 01.07.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Kene ve KKKA Hastalığı 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Kişisel Hayat Planı-1. Bölüm 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Kişisel Hayat Planı-2. Bölüm 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Kritik Analitik Düşünme Farklı Bakış Açıları Sağlar 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Kritik Analitik Düşünme Nedir 09.08.2023 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Kurandaki Meyveler 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Kültür Edebiyatta Peygamber Sevgisi 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Lityum ve Batarya Teknolojisi 22.01.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Mahmud Esad Coşan Hocaefendi YAD Özel 30.09.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Mavi Suların Sağlığı 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play MEC YAD Özel 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Mikroplastikler 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Muhammed Ali 02.06.2023 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Mutluluk mu Huzur mu 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Namazgahlar 20.08.2020 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Nasıl Düşünüyoruz 05.10.2023 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Nezaket Göstermenin 10 Kolay Yolu 01.07.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Nezaket ve Zarafet Örnekleri 30.09.2024 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Nezle mi Grip mi 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Obruklar 03.05.2023 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Odaklanma 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Okul Çağı Çocuklarında Beslenme 21.09.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Okul Çağı Sağlıklı Beslenme Önerileri 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Organik Tarım 06.10.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Organik Tarım Nedir Nasıl Olmalıdır 25.06.2021 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Ormanların faydaları 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Özünü Muhafaza Eden Buğdaylar 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Porselen Seramik ve Çiniler 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Ruh sağlığı ve Mutluluk 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Sabah Erken Kalkmanın Faydaları 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Sadeleşmek 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Sağ ve Sol Beyin 16.10.2024 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Sağduyulu ve Soğukkanlı Olmalıyız 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Sağlık Notları Tavsiyeler 20.07.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Sağlık Yıldızı Uygulaması 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Sağlıklı Beslenme Yaşam tarzı 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Sağlıklı iletişimin incelikleri 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Sağlıklı Uyku ile Gelen Zindelik 03.05.2023 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Sağlıklı Yaşam 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Sel ve Tedbirler 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Siber Güvenlik Ortak Wifi ve Çerezler 23.09.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Sigarayı Bırakmanın Tam Zamanı 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Siyez Buğdayı 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Su Dostu Şehirler 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Su Tasarrufu Önerileri 08.06.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Sünger Şehirler 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Süper Yaşlılar 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Sürdürülebilirlik Küçük ama Etkili Adımlar 28.11.2022 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Şeker mi Zehir mi 01.11.2023 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Şeker Tüketiminin Vücudumuza Etkileri 04.11.2024 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Takvimler ve Hicri Takvim 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Tansiyon Problemleri ve Kontrolü 09.12.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Tarım İlaçları 22.02.2023 playlist oku playlist ekle 11 playlist like
playlist play Toprağımızı Tanımak ve Sevmek 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Toprağmızı Korumak 21.09.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Toprak Miras ve Bereket 21.09.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Tütüm Kullanımı Korona ve Koah 25.02.2021 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Ultraviyole Işınlar ve Etkileri 20.07.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Unutkanlık Alzheimer 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Uzaktan Çalışma 11.11.2020 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Uzaktan Eğitimde Aile Rolü 23.09.2020 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Uzaktan Eğitimde Sağlık 23.10.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Üç Aylarda Dengeli Beslenme 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Yabani Otlarla Mücadele 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Yaşlılarla İletişim 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Yaşlılıkta Doğru Beslenme 15.02.2024 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Yaz Mevsimi Besin Zehirlenmeleri 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Yaz Tatilini Verimli Geçirme 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Yenilenebilir Enerjiler 24.09.2024 playlist oku playlist ekle 6 playlist like
playlist play Yenilikçi Firkirler Üretmek 18.03.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Z Kuşağı Gençleri 30.09.2020 playlist oku playlist ekle 10 playlist like
playlist play Zemzem Suyu 08.07.2022 playlist oku playlist ekle 7 playlist like
playlist play Zeytin 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 9 playlist like
playlist play Zeytinyağı 22.03.2022 playlist oku playlist ekle 8 playlist like
playlist play Zihinsel Hijyen 19.08.2020 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
playlist play Zihinsel Tuzaklar 22.06.2022 playlist oku playlist ekle 4 playlist like
playlist play Zihni Güçlendirme ve Kaslar 20.08.2021 playlist oku playlist ekle 5 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close