Bazı insanlar kritik düşünmeyi şu şekilde algılar: “Ya kritik düşünürsündür ya da değilsindir.” Ama bu bakış açısı yanıltıcıdır. Unutmayın ki, herkes bir dereceye kadar kritik düşünebilir, bazen ise bunda başarılı olamaz. Düşünme kalitemiz bir süreç boyunca oluşur; her birimiz diğerlerine
nazaran hayatımızın bazı evrelerinde daha kaliteli düşünürüz. Hepimiz kritik ve kritik olmayan düşüncenin bir karışımıyız. Amacınız, süreç boyunca yavaş fakat emin adımlarla ilerlemek olmalıdır. Düşünmeyi ne kadar ciddiye alırsanız bu yolculukta daha fazla ve daha hızlı ilerlediğinizi göreceksiniz.
“Yaşamak kalabalık önünde tek başına keman çalmak, keman çalmayı da keman çalarken öğrenmektir.”
—Samuel Butler
Bu süreci aşama aşama değerlendirebiliriz. Yol boyunca işaretler aramamıza ve kendimizi bir sonraki seviyeye yükseltmek için basamaklar aramamıza imkân veren bir bakış açısıyla bakabiliriz. Aşağıdaki resim kritik düşünmenin gelişim aşamalarını göstermektedir:
Birinci aşamada; düşünmeden yoksun, tefekkürden uzak, yansıtıcı olmayan düşüncesiz düşünürler, düşüncelerinin yönetilmeye ihtiyaç duyan bir şey olduğunun farkında olmadan yaşayanlardır. Bu kişiler düşünceleriyle harekete geçtiklerinde düşüncelerinin sorunlara neden olabileceğini bilmezler. Düşünmelerinin sıklıkla kusurlu olduğunun ve dolayısıyla buna çözüm aramaları gerektiğinin farkında değillerdir. Öyle ki çoğu insan hayatı boyunca büyük ölçüde yansıtıcı olmayan tefekkürden uzak düşüncesiz düşünür olarak yaşamaktadır.
Kritik Düşünme Gelişiminin Aşamaları
Usta Düşünür
(Entelektüel beceriler ve erdemler hayatımızda alış- kanlık haline gelmiştir)
İleri Seviye Düşünür
(Hayat boyu uygulama yapmaya adanmışız ve entelektüel erdemleri içselleştirmenin başlangıcındayız)
Uygulamacı Düşünür
(Düzenli olarak uygulama yapar ve buna göre ilerleme sağlarız)
Başlangıç Aşamasındaki Düşünür
(Düzenli uygulama yapmadan kendimizi geliştirmek için çalışırız)
Mücadeleci Düşünür
(Düşünmemizde önemli problemler ile karşı karşıyayız)
Düşüncesiz Düşünür
(Düşünmemizde önemli problemler olduğunun farkında değiliz)
İnsanlar ikinci aşamaya -mücadeleci düşünür aşamasına- bir şekil- de önemli bir eleştirel düşünme fikriyle tanıştıklarında ya da düşüncelerinde sorunlar olabileceğine dair rahatsız edici bir fikirle karşı karşıya kaldıklarında ulaşırlar. Bu aşamada insanlar zihinlerini daha iyi bir yaşam tarzı olasılığına açmaya başlar ancak ilk adımlarını nasıl atacaklarından emin değillerdir.
Mücadele etmeyi kabul ettiğimizde ve düşünme sorunlarımızı açıkça incelemeye başladığımızda üçüncü aşamaya yani başlangıç aşamasındaki düşünürlüğe terfi ederiz. Bu aşamada, gelişme sürecinde entelektüel disiplin eksikliğimiz nedeniyle ilerlememiz öngörülemez. Bazı önemli kritik düşünme kavram ve ilkelerini benimsemeye başlarız ancak sadece acemi düzeyde veya yüzeysel olarak anlarız. Bu noktada gelişmek için gidilecek çok uzun bir yolumuz olduğunu fark ederiz.
İnsanlar bu kitabı okuma ve kitapta verilen fikirleri kullanarak uzun bir süre uygulama yapma gibi gelişimleri için bir plan yaptıklarında ve bunu takip ettiklerinde uygulamacı düşünür aşamasına yükselirler. Bu noktada insanlar gerçek karşılıkları ve kazanımları yaşamlarında görmeye başlar. Başka insanlardan kolaylıkla incinmezler. Kendilerini iyi hissetmek için başkalarının onayına daha az ihtiyaç duyarlar. Başkalarını daha az kontrol ederler. Sistematik olarak kendi düşünme sorunlarını incelerler. Ahlaki mantıkçı düşünürler olarak gelişirler.
İleri seviye ve usta düşünürler nadirdir çünkü bu aşamalara ulaşmak için yıllarca kendilerini bu işe adamaları gerekir. Bu aşamalardaki kişiler kendi kararlarına ve yaşamlarına, aşağı düşünme seviyelerindeki kişiler tarafından hayal bile edilemeyecek şekilde hükmeder. Bu düşünürler kendilerini gerçekleştirmişlerdir; ahlaki bir hayat yaşarlar, yaşamlarının etki alanlarında entelektüel erdemleri somutlaştırmış sağduyulu düşünürlerdir.
İnsanın ruhunda gizlenmiş kendi kendini kandırma konusundaki doğal eğilim bir düşünür olarak gelişmenizi her an engelleyebilir. İleri seviyedeki insanlar bile genellikle kendi kendilerini aldatmış durumdadır. Ancak doğuştan zihinsel patolojilerin etkisi, kişi daha disiplinli hale geldiğinde ve sorgulanmış bir yaşam sürdürme konusunda kararlı olduğunda azalmaktadır. On binlerce insanla yaptığımız çalışmalarda, birçok insanın hayatlarının pek çok bölümünde başlangıç hatta uygulamacı düşünür aşamasına ulaştığını görmemize rağmen düşüncesiz düşünür aşamasına geri döndüğünü gözlemledik.
İnsanlar yaşamın bütününde veya bazı alanlarında kritik düşünmenin önemli olduğunu kabul etmekten ziyade kritik düşünmeyi titizlikle seçme eğilimindedir. Örneğin mesleğinizde kritik düşünme araçlarını ustalıkla kullanabilir, ancak yakın ilişkilerinizde bunları kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Kritik düşünmenin gelişim aşamaları, yaşamımızın bir veya birkaç değil tüm alanlarına mantıkla yaklaştığımızı gösterir.
Hedefiniz bu aşamalardan geçerek mümkün olan en üst noktaya ulaşmaktır. Güne hangi düşünme aşamasında olduğunuzu sorarak başlayın. Çoğunlukla düşüncesiz düşünür olduğunuz halde mücadeleci düşünür olabileceğinizi görmeye mi başladınız? Zaten mücadeleci dü- şünür olma yolunda mıydınız? Başlangıç aşamasındaki düşünür olarak bazı kritik düşünme fikirlerini özümsemeye ve etkin bir şekilde kullanmaya başladınız mı? Gelişiminiz için stratejik ve sistematik bir plan doğrultusunda uygulamacı düşünür aşamasında mısınız?
Bugün dikkat edeceğiniz şey: Kritik Düşünür Gelişimi
“Kendi kendini kandırmanın” herhangi bir aşamada gelişiminizi engellediğinin farkında olun. Düşünmeyi ciddiye alabileceğiniz halde almadığınız durumlarda kendinize söylediğiniz mazeretlerin farkında olun. Başkalarının hangi aşamada olduklarını görmek için davranışlarını gözlemleyin.
Aşamalar Boyunca Gelişim Stratejileri:
• Gelişiminizi ciddiye alın. Her aşamada mümkün olduğunca fazla bilgi edinin ve her gün biraz daha gelişmeye odaklanın. Başlangıç aşaması düşünürlüğünden uygulamacı düşünürlüğe geçiş için bir plan yapın.
• Günlük hayatta kritik düşünmenin gelişimi için entelektüel alçakgönüllülüğün etkisini kavrayın. Bu özellik bulunmadığında zaten yeterince bildiğinizi ve düşüncelerinizde önemli bir problem olmadığını varsaydığınızı fark edin. Bu durumda düşünür olarak çok az ilerleme kaydedersiniz.
• Kritik düşünür olduğunuzu düşünüyorsanız, bir önceki aşamaya geri dönün. Entelektüel kibir kritik düşünmenin en büyük düşmanlarından biridir; kibri yok etmeye karşı çalıştığınızda bile gelişiminizi kurnaz yollarla engellemesi muhtemeldir.
• Zihniniz zamanla geliştikçe değiştirebileceğiniz bir kritik düşünme planı yapın.
• Uzun vadeli gelişim planınızın bir parçası olarak bu kitabı nasıl kullanacağınızı belirleyin. Bir ilkeye bir gün ayırmak yerine, o ilkeye bir hafta boyunca odaklanmanızı öneririz. Bunun nedenini şimdiye kadar okuduklarınızdan çıkartmış olmalısınız. Bu kitaptaki ilkelerin kaçını derinden içselleştirdiniz? Kaç tanesini her gün kullanıyorsunuz? Burada verilen ilkelerden herhangi birini bu zamana kadar daha ciddiye alsaydınız yaşamınız nasıl daha farklı olabilirdi?