Bu zamana kadar 29 adet basit ama güçlü ilkeyle tanıştınız. Eğer gelişmeye devam etmek istiyorsanız buradan nereye varmak istediğinize karar vermelisiniz. Birçok strateji hayat kalitenizin yükselmesine yardım edebilir. Kesin olan şu ki, eğer sonraki adımı atmazsanız, başka adım olmayacaktır. Dolayısıyla bilinçsizce özümsediğiniz ve dikkatlice seçmediğiniz inançlara dayalı olarak, uzatılmış bir lastik bant gibi eski alışkanlıklarınıza ve eylem kalıplarına geri döneceksiniz.
“Locke’ın gözlemlediği gibi, öğrenme sanatının başı her defasında az da olsa girişimde bulunmaktır.”
—Johnson
Unutmayın ki akıl ancak emriniz altında olduğu ölçüde özgürdür. Başka bir deyişle aklınız sizi -düşüncelerinizi, duygularınızı, isteklerinizi ve davranışlarınızı- kontrol eder. Peki ya siz aklınızı kontrol edebiliyor musunuz? Aklınızı kontrol altına aldığınız zaman, rasyonel düşünme becerilerinizi kullanarak hangi fikirlerin kabul edileceğine veya reddedileceğine, hangi fikirlerin ciddiye alınacağına ve nelerin göz ardı edileceğine karar verirsiniz. Zihnin bencilliğe karşı doğal arzusunu fark edersiniz ve adil fikirli düşünme ve davranışla bencilliği engellersiniz. Aklın doğal eğiliminin katı ve dogmatik/basmakalıpçı olduğunu fark edersiniz. Böylece diğer bakış açılarından bakmak için zihninize müdahale eder- siniz. Aklın kitle ideolojisine ya da sürü psikolojisine uyma eğilimini tanırsınız ve grup içindeki davranışlarınızı dikkatlice gözlemleyebilir- siniz. Böylelikle akla uymayan normlara nerede ve ne zaman eğilim gösterdiğinizi belirleyebilirsiniz.
Sadece sürekli olarak planlar yaptığınız ve kendinizi geliştirdiğiniz ölçüde zihninize hâkim olabilirsiniz. Aksi takdirde benmerkezci ve toplummerkezci eğilimi olan aklımız -ki bu hepimizde vardır- bizi konfor alanına doğru geri çekecektir. Bu eğilimler sizi sorgulanmaya muhtaç fikirlerle bilinçsizce geliştirdiğiniz ideoloji ve zihinsel alışkanlıklara hapsedecektir. Davranışınıza rehberlik eden fikirleri doğru bir şekilde değerlendirebilmenin tek yolunun zihninizde bilinçli ve tasarlayarak geliştirdiğiniz entelektüel disiplin ve beceriler olduğunu anlayın. Öyleyse, ilerlemek için planınızı geliştirin. Bugün yapın; her gün yeniden yoklayın.
Bugün dikkat edeceğiniz şey: Kişisel Hayat Planınız
Kişisel gelişim planınızın bir sonraki aşamasını oluşturmaya odak- lanın. Önümüzdeki birkaç ay içinde okumayı planladığınız kitapların bir listesini yapın. Bundan sonra kritik düşünme yeteneklerinizi geliştirmeye nasıl devam edeceğinizi öğrenin. Günlüğünüzü takibe devam edin. Alternatif haber ve görüş kaynaklarını araştırın ve bunları düzenli olarak okuyun.
Önceki önerimizi hatırlayın: 30 günlük plan üzerinde çalıştıktan sonra günde bir ilke yerine haftada bir ilkeye odaklanarak 30 haftalık bir plana geçin. Bunu yaptığınızda her ilkeye dair anlayışınızı derinleştireceksiniz. Her önemli ilkenin diğer önemli ilkelerle birçok bağlantısı vardır. Güçlü ilkeler, önemli bağlantılar ışığında güçlüdür. Her hafta odağınızı değiştirin. Ferasetiniz (içgörünüz) katlanarak çoğalacaktır.
En kötü plan bir planınızın olmamasıdır. Plansız olmanın bir fayda- sı yoktur. Unutmayın ki toplum görüşlerine uyma baskısı hayat boyu hız kesmeden devam eder. İçinizdeki benmerkezci güçler her zaman üzerinizde bir güce sahip olacaktır. Kendiniz olma planı sizi ileriye gö- türmeli. Her güne yeniden başlayın. Her gün, yeni başlangıçlar için bir şanstır. Entelektüel gelişiminizin anahtarı sadece sizsiniz. Hiçbir şeyin —veya hiç kimsenin— sizi bu hedeften caydırmasına izin vermeyin.
Gelişime yönelik stratejiler:
• Her gün veya her hafta önemli ve yeni bir ilkeyi öğrenip uygulamak hususunda kendinizi görevlendirin.
• Düşüncelerinizin kaydını tutarak kitaptaki ilkeleri keşfetmeye devam edin.
• Her gün belirli bir zamanı kendi gelişiminiz için ayırın. Huzurlu ve sessiz bir zaman kollayın. Zihinsel gelişiminiz için zaman ayırmaya hevesli olmamanız, gerçekten kendinizi kişisel gelişime adamadığınızı gösterir. Bunun farkına varın.