Hazreti Ebu Bekir (radıyallahu anh) buyurdu ki:
"Bu fazîlete beş şeyle erdim:
1.İnsanları iki grup olarak gördüm. Bunlardan bir grubu tâlib-i dünyadır; dünyanın peşinden koşmaktadır. Bir grubu da tâlib-i ukbâdır; ahiret endişesi taşımaktadır. Ben ise ne tâlib-i dünya, ne de tâlib-i ukbâ oldum. Tâlib-i Mevla olmayı tercih ettim. Rabbımın rızasına ermeyi herşeyin üstünde tuttum.
2.Müslüman olduğum günden beri marifet-i ilahiyye ile meşguliyetin ve onun bana verdiği hazz sebebiyle dünya nimetlerine
meyletmedim ve doyasıya yemek yemedim.
3.Yüce yaratıcımın muhabbetinin bana verdiği manevî zevk sebebiyle, aşk hararetini söndürmemek için kanasıya su içmedim.
4.Dünya ameliyle ahiret ameli karşılaştığında, daima ahiret amelini dünya ameline tercih ettim.
5.Rasülullah (SAS)'in sohbetine çok sıkı bir şekilde devam ettim. Daima O'nunla birlikte bulunmaya gayret ettim. Hicrette arkadaşı, mağarada yoldaşı ve daima sırdaşı oldum.”
Hazreti Ömer (radıyallahu anh) kötü amellerle ilgili şöyle buyuruyor:
“Umutlarınız yok olup, kötü amellerinizle başbaşa kalmadan önce ömrünüzü değerlendirin!”
“Bilir misiniz cezası en çabuk günah hangisidir? Azgınlık, ana baba ve akrabalarla ilgiyi kesmedir.”
“İnsan belaya dili yüzünden düşer. Çok sarfedilen söz birbirini unutturur. Sana yararı dokunacak olan ise ancak bellekte tutabildiğindir.”
“Böbürlenmekten sakınınız! Topraktan yaratılan, bugün diri olduğu halde yarın ölüp toprağa dönecek ve kendisini kurtlar yiyecek olan kimse böbürlenmez.”
Yine Hazreti Ömer (radıyallahu anh) şunları buyuruyor:
"Ölümü çok iste ki sana hayat bağışlansın."
"Mal, infak etmeyende; silah, kullanmayanda; görüş, kabul edilmeyende olursa işler bozulur."
"Allah gecenin ibadetini gündüz, gündüz ibadetini gece kabul etmez. İbadet vakitlerinin değiştirilmemesini, her ibadetin vaktinde yapılmasını ister."
İnsandaki güzel hasletlerle ilgili olarak ise Hazreti Ömer (radıyallahu anh) şöyle buyuruyor:
“Akıllılığın en üst derecesi Allah’a karşı sorumluluk bilincinde olma, acizliğin en aşağısı ise doğru yoldan sapmadır.”
“Şu dört özelliği taşıyan kişi Allahın iyi kullarındandır: Tevbe edene sevinen, günahkârın bağışlanmasını dileyen, kötüye ıslahı için dua eden, iyiye yardımda bulunan.”
“Niyetinizi, kaldığınız mekanı, gizli düşünce ve durumunuzu, yiyeceğinizi iyileştirin. Çünkü Allah kendisine karşı sorumluluk bilincinde olanlarla ve iyilik edenlerle beraberdir.”