İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:10 Yatsı21:44 İmsak04:11 Güneş05:51 İşrak06:36 Öğle13:06 İkindi16:58
Hava - Hava durumuAçık 19°C Nem %32
Türkçe
6 Zilka'de 1446 4 Mayıs 2025 Pazar
6 Zilka'de 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04:11 05:51 06:36 13:06 16:58 20:10 21:44
Giriş Yap

15.05.1998 - Belaların Gelmesi ve Sebebleri, Lailaheillallah Demek, Kardeşinin İhtiyaçlarını Görmek

Cuma Sohbetleri
BELÂ; İMTİHAN

es-Selâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtüh!

Aziz ve sevgili Akra dinleyicileri,

Cumanız mübarek olsun.

Allahu Teâlâ hazretleri güzel günün mânevî ikramlarından, sevaplarından, lütuflarından sizleri de faydalandırsın. Bu günü güzel, kârlı, faydalı geçirmeyi nasip eylesin.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in Ebû Hüreyre radıyallâhu anh’ten rivayet olunmuş bir hadîs-i şerîfi ile başlıyorum.

Bu hadîs-i şerîfi Ahmed b. Hanbel ve daha başka kaynaklar kaydetmişler. Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyuruyor ki;

لاَ يَزَالُ الْبَلاَءُ بِالْمُؤْمِنِ وَالْمَؤْمِنَةِ فِى جَسَدِهِ وَمَالِهِ وَفِى وَلَدِهِ حَتَّى يَلْقَى اللَّهَ وَمَا عَلَيْهِ مِنْ خَطِيئَةٍ.

Lâ yezâlü’l-belâü bi’l-mü’mini ve’l-mü’mineti fî cesedihî ve mâlihî ve fî veledihî hattâ yelgallâhe ve mâ aleyhi min hatîeh.

Sadaka Resûlullah fî mâ kâl ev kemâ kâl.

Bu hadîs-i şerîfte Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz müslümanın dünyada bazı sıkıntılara, imtihanlara uğrayabileceğini, mâruz kalabileceğini ama sabrederse bunun âhireti için faydalı olacağını bildirmiş oluyor. Şöyle açıklayalım:

Lâ yezâlü; “zâil olmadan, devamlı” demek.

Lâ yezâlü’l-belâü bi’l-mü’mini ve’l-mü’mineti. “Daima, hiç gitmeden, mü’min erkeğe, mü’min kadına bela gelir. Bela onun başına gelir, onun yanında olur; o, bela ile karşılaşır.”

Bela ne demek?

Allahu Teâlâ hazretlerinin imtihan için kula musallat ettiği bir olay, bir hadise. İnsan ondan üzülür, onunla karşılaşınca üzülür. Ama bu bir imtihan! Allahu Teâlâ hazretleri imtihan için yarattı ya, bütün Âdemoğullarını dünyaya göndermesi imtihan için ya…

 لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ

Li yebluveküm eyyuküm ahsenu amelâ. “İmtihanı hanginiz başaracak, hanginiz daha güzel işler yapacak?..”

İmtihan etmek için gönderdi, bunu âyetlerden ve hadîs-i şerîflerden kesin olarak biliyoruz. Burası imtihan yeri, dünya hayatı imtihan zamanı. İnsanın mükellef olduğu zamandan, ruhunu Rabbine teslim ettiği emaneti, sahibine iade ettiği zamana kadar imtihan içinde, insan her an imtihanda ve her an imtihanda olduğu için her an dikkatli olması, uyanık olması lazım. İmtihanı güzel karşılaması, başarması lazım.

Bu imtihanlar nereden gelebilir, neler olabilir?

İmtihanların bir kısmı bela şeklinde olur, yani insanın istemediği olaylar başına gelir. Misal olarak söyleyelim, farz edelim: Hastalık gelir; insanı üzer, sıkıntılara düşürür. Başı ağrır, vücudu, dişi ağrır, bir âzâsı ağrır. Perişan olur, yataklara düşer, cayır cayır yanar. Ziyaretçiler gelir... Bir imtihan bela.

Veyahut komşusu, veyahut karşısına çıkan birisi veya yolda belalı bir adam gelir, sataşır.

“Sübhanallah, ben buna bir şey yapmadım! Bu adam niye bana sataşıyor?”

İşte imtihan!

Ne yapması lazım?

İmtihan olduğunu bilip sabretmesi, imtihanı güzel vermeye gayret etmesi lazım. Kötülüğe iyilikle karşılık vermesi lazım. Sabretmesi, sabr-ı cemîl göstermesi, Allah’ın sevdiği tarzda hareket etmeye gayret etmesi lazım.

Bazen imtihan iyi şeylerden gelir: Allah zenginlik verir. Adam öyle zengin, öyle parası pulu var öyle imkânları var, evi, arabası o kadar güzel ki herkes imreniyor. O da bir imtihan. Bakalım bu zenginliği ile bu kazancıyla Allah’ın emirlerini yapacak mı? Zekâtını verecek mi? Hayır hasenat yapacak mı? Allah’ın dinine yardımcı olacak mı?..

Bu zenginlik de bir imtihan. Daha tehlikeli, çünkü zenginlikte insan dünyanın keyfine, zevkine aldanır, dalar, gider; unutur.

İnsan fakirken Allah’ı daha çok anar: Hiç namaz kılmayan insanlar belaya uğradığı, hastalandığı zaman namaza başlar. Yakını ölen bir insan tevbekâr olur. Ölümü, belayı, musibeti, üzüntüyü gördü, işin acılığının farkına vardı; tevbekâr olur, namaza başlar...

Benim tanıdığım böyle insanlar var. Önceden ibadetlerini yapmayan gevşek bir kimseyken hatta İslâm’a, Müslümanlığa karşı iken ölümden sonra birden bir değişiklik oluyor. Bazen bir hapiste… İnsan suçlu, mücrim; hapse girer, cezasını çeker, çıkar. Hapiste ıslah olur, iyi bir insan olarak dışarıya çıkar. Böyle şeyler olabilir. İnsanın Allah’a yönelmesi fakirlikte, ıstırapta daha çok olur.

Bana telefon ediyor. Diyor ki: “Hocam dua edin, annem ağır hasta, ameliyat oldu, doktorlar ‘Durumu çok tehlikeli!’ diyorlar, kendisinde değil. Ne olur dua edin…”

Tabi müslümanın müslüman kardeşine duasını Allah kabul eder, biz de dua ediyoruz. Kendi annemiz, kendi kardeşimiz gibi yakınımız olarak onların iyiliğini istiyoruz.

Telefon ediyorlar: “Hocam Allah razı olsun, duanız berakâtıyla elhamdülillah bugün daha iyi.”

Biz karşılaştığımız zaman soruyoruz veya telefon ediyoruz, soruyoruz:

“Nasıl oldu? Hastanın durumu amansız gibiydi, ümitsiz gibiydi? Allah’tan ümit kesilmez…”

“Hocam! Çok şükür, elhamdülillah. Şu anda iyi…” diyorlar.

Demek ki insan hastayken, beladayken, sıkıntıdayken, muhtaçken Allah’ı daha çok anıyor ama zengin oldu mu çok unutur. Zenginler çok unutur. Zenginlik unutturur:

إِنَّ الْإِنْسَانَ لَيَطْغَى  أَنْ رَآهُ اسْتَغْنَى

İnne’l-insâne le yetğâ. En raâhustağnâ.

Hepimiz insanoğlu olarak paranın gücünü görüyoruz. Parayla çok şeyler yapıldığını, rahat edildiğini görüyoruz; parayı istiyoruz. Ama Peygamber Efendimiz bir hadîs-i şerîfinde buyuruyor ki;

قال رسول الله صلى الله عليه و سلم : ابن آدم عندك ما يكفيك و أنت تطلب ما يطغيك ابن آدم لا بقليل تقنع و لا من كثير تشبع ابن آدم إذا أصبحت معافى في جسدك آمنا في سربك عندك قوت يومك فعلى الدنيا العفاء

“Ey Âdemoğlu! Senin yanında sana yetecek, ihtiyacını karşılayacak kadar maddiyât, para pul, mal mülk var, sen seni azdıracak kadarını istiyorsun!”

Ve ente tatlubu mâ yutğîke. “Seni tuğyana sevkedeceği, azdıracağı istiyorsun!”

İnsan “Allah bana versin de ben azmam, sapmam, tuğyan etmem…” diye düşünüyor. Parayı, malı, mülkü ondan istiyor ama azıyor. Kendisi azmazsa çocuğu sapıtıyor, şımarıyor. Allah’ı unutuyor, keyfe, zevke dalıyor, içkiye alışıyor. Gösterişe, kibre, ucuba paralar sarf ediyor, tantanaya, israfa gidiyor… Allah bunları hiç sevmez!

Onun için ârif insanlar, mü’min-i kâmil insanlar, hâlis insanlar; “Yâ Rabbî! Her şeyin hayırlısını ver bana; paranın hayırlısını ver, evladın hayırlısını ver, işin hayırlısını ver, ilmin hayırlısını ver, her şeyin hayırlısını ver…” diye istiyor. O zenginliğin tehlikelerini anlamak biraz daha zor, zenginken Allah’a yönelmek biraz daha zor.

Ben şimdi hazır elime fırsat geçmişken, fırsatı yakalamışken sözümü söyleyeyim: Bosna’dan, -Herzegovina diyorlar- Hersek’ten, Arnavutluk’tan, Tiran’dan, İşkodra’dan, Kosova’dan, Sancak’tan, Bulgaristan’dan, Yunanistan’dan, Gümülcine’den, Romanya’dan, Kafkasya’dan gelmiş kardeşlerime bakıyorum. Bursa’da, Adapazarı’nda yerleşmişler, kimisi İzmir’e gelmiş, Girit’ten vesaireden Antalya’ya gelmiş yerleşmişler…

Ben bunlardan rica ediyorum: Lütfen! Allah aşkına, Allah rızası için geldikleri diyarları unutmasınlar. Oralara karşı görevleri olduğunu unutmasınlar. Orada kalan, buraya gelemeyen akrabaları, hemşerileri ile ilgilerini devam ettirsinler, onlara yardımcı olsunlar. Onların iyi yetişmesi için okullar açsınlar, iyi müslüman olarak kalmaları, erimemeleri, kaybolmamaları için hocalar göndersinler...

Ben biliyorum; Türkiye’de oralardan gelmiş çok zengin var. Fabrika sahipleri var, milyonerler, milyarderler var. Eğer onlar o ülkelerle yardımlaşma, hizmet ve hayır hasenât ilgilerini devam ettirmiyorlarsa onları çok ayıplıyorum.

Şimdi biz kardeşlerimizle bir Bosna Derneği kurduk. Bosna ile ilgili olan kardeşlere de söylüyorum: “Bak adresini ver, bizim o derneğe kayıt ol!”

Neden?

Çünkü oraya yardımcı olmamız lazım. Bosna bizim canımız, Kosova, Sancak, Batı Trakya, Tuna vilayeti, Kırım eyaleti, Kafkasya bizim canımız… Bunları derken yüreğimiz sızlıyor! Tarihi hatırlıyoruz, oradaki kardeşlerimizin çektiği sıkıntıları düşünüyoruz... İnsafsız düşmanların gaddarlıklarını düşünüyoruz, onların çektikleri eziyetleri düşünüyoruz, onların yerine kendimizi koyuyoruz; kan ağlıyoruz, ağlıyoruz, üzülüyoruz, yalvarıyoruz… Lütfen oradan gelenler, oranın dilini bilenler oraya gitsinler.

Ben soruyorum:

“Nerelisin?”

“Kırımlıyım.”

“Kırım’a gittin mi?”

“Sen nerelisin?”

“Ben Bulgaristan’ın falanca şehrinde doğmuşum.”

“Oraya gittin mi? Git!”

“Benim annem Boşnak kökenli.”

“Bosna’ya gittin mi? Arnavutluk’a gittin mi? Orayı unuttun mu yoksa.”

Unutulmaz!

Hubbu’l-vatan mine’l-îmân

İnsanın doğduğu yerleri hatırlaması, orayı sevmesi, oraya karşı içinde bir duygu bulunması güzel bir şey. Bu imandandır.

Mesela Yahya Kemal;

Rakofça kırlarının gür havasını ben duydum

diye şiirleri var, hoşuma gidiyor. O oraları unutmamış; şiirlerinde yâd etmiş, hasretle anmış.

Kimse unutmamalı, hiçbirimiz unutmamalıyız. Oralarla ilgimizi, sevgimizi, tarihi bağlarımızı canlı tutmalıyız.

Birçok yerde; birçok ilçede, şehirde Tarih ve Medeniyet Derneği kurduk. Onlar harıl harıl çalışmalı! Bu dış ülkelerle de ilgili dernekler kuruyoruz ki oralarla kardeşlerimiz ilgilensin. Boşnak olan kardeşlerimiz mutlaka Bosna ile ilgilensin, yardımlaşsın; Arnavut olan kardeşlerimiz mutlaka Arnavutluk’la ilgilensin, yardımlaşsın; Sancaklı, Kosovalı, Gümülcineli, Batı Trakyalı, Moralı, Giritli…

Hiç unutmayalım!

Burada, Sydney’de Ermeniler iki tane milletvekili ile meclise girmişler, “Burada Türkler’in Ermeniler’i öldürdüğüne dair anıt dikilsin!” diye dilekçe vermişler.

Neden?

O anıt dikilince bütün görenler Türkler’e kin duyacaklar, hınç duyacaklar. Çocuklar Türkler’in düşmanlığıyla yetişecek!

Böyle şey olur mu?

Avustralya hükümeti çok medeniyetli, değişik örflere, âdetlere sahip insanlar bir arada muhabbetle yaşasınlar diye ortamı öyle hazırlamaya çalışıyor.

“Biz multicultural bir eğitim ve sosyal program uyguluyoruz.” diyor.

Yani “Hint kültürü, İslâm kültürü, Arap kültürü, Türk kültürü medeniyeti vs. hepsi bir arada kardeşçe bulunsun; birbirlerini desteklesinler, zenginleşsinler…” diyor. Bir taraftan da kinlerin tazelenmesine, bilenmesine sebep olacak bir şeye müsaade ediyor!

Tabi bu bir yanlış hareket!

Bunu neden yapıyorlar? Neden bu kadar önem veriyorlar?

Gazetelerde zaman zaman duyarız: Paris’te, Amerika’da, falanca ülkede Ermeniler böyle bir anıtın yapılmasını istemişler. Kimisinde engellenmiş, kimisinde engellenememiş; anıt yapılmış…

Dünyada katliama uğrayan, ıstırap çeken asıl bizleriz. Kırım’da katliam, Bulgaristan’da katliam, Drina köprüsünden öldürülüp öldürülüp atılan insanlar, son Sırp vahşeti, Yunanlılar’ın Mora katliamı, Girit katliamı!.. Asıl mağdur olan biziz ve biz bunları unutuyoruz. Ne kitaplarımıza yazıyoruz ne çocuklarımıza öğretiyoruz!

Çocuklarımız da; “Vay! Bizim dedelerimiz Ermeniler’i kesmiş galiba. Gaddarmış, canavarmış galiba…” filan diye aşağılık duygusu içinde kalıyor. Hâlbuki iş öyle değil!

Ben şimdi bir Ermeni’yle karşılaştım.

“Sizin dedeleriniz bizim dedelerimizi kesti?” dedi.

Ben de onun ağzıyla bir şeyler söylemesini istediğim için bilmiyormuş gibi;

“Nerede kesmiş, ne zaman kesmiş?” dedim.

“Kesmişler 50 yıl önce, 40 yıl önce filan...”

 “Nerede kesmişler?” dedim.

“Türkiye’de kesmişler.”

“Dedeleriniz niye oraya gitmişler?” dedim.

“Gitmemişler! Orada kalmışlar; oranın ahalisi, zaten tarih boyunca orada bulunmuşlar.” dedi.

“Tamam. Tarih boyunca orada bulunmuşlar da yedi asır bizim dedelerimiz oralara hâkim olduğu zaman Anadolu’da bunlara hiçbir şey yapmamış! Yedi asır niçin bir şey yapmamış?” dedim.

Sustu kaldı. Yedi asır bunları vezir yapmış; Marco Paşa’yı sağlık bakanı yapmış, hariciyede, elçiliklerimizde görevlendirmiş. Kardeş demiş, komşu demiş, kilisesini korumuş, ırzına, namusuna bekçilik yapmış. Hudutlarda kendisi çarpışmış, onları askere bile almamış! Yedi asır esenlik içinde yaşamışlar ve zengin olmuşlar.

Mesela Kayseri’de Ermeni mahalleleri var, kesme taştan çok güzel konakları var. Ankara Keçiören’de Ermeni konakları var; havuzlu konaklar, muhteşem eserler… Boğazlayan’da, başka yerlerde bunları görüyoruz. Rahat yaşamışlar. Hatta ben bir Ermeni’nin şöyle söylediğini duydum:

Bu olay seneler önce…

Amerika’ya gidiyormuş, çalışıyormuş, para kazanıp geliyormuş ama ailesi Erzincan’da kalıyormuş, Erzincanlılar’mış.

Birisi demiş ki; “Hanımını da götürsene.”

“Ben oraya hanımı götürür müyüm, ben deli miyim?! Burada hanımım emniyetli, orada namusu korunur mu korunmaz mı bilmiyorum, burada emniyet içinde duruyor!” demiş.

Emniyet içinde yedi asır huzur içinde yaşamış da hiçbir şeyine dokunulmamış. Hatta dinî kimliklerine, millî kimliklerine bile müdahale etmemişiz. Onları eritmeyi bile düşünmemişiz. Ermeni, Ermeni olarak kalmış; Yunanlı, Yunanlı olarak kalmış; hiç bir şey yapmamışız. Çok medenî bir yönetim ile bunları korumuşuz.

Sonra;

“Bizim dedelerimiz sizinkileri niye kesmiş?” dedim.

Sustu.

“Kestiyse bile neden kestiğini ben söyleyeyim.” dedim.

 “Batı’dan düşmanlar hücum edince, Balkanlar’da savaş olunca, Yunan İzmir’e asker çıkarınca, biz zayıf duruma düşünce siz bu zayıf durumdan istifade etmeye çalıştınız, köyleri basmaya ve bizleri kesmeye başladınız…

“Ruslar Kars’tan, Gümrü’den girdiler, Erzurum’a kadar geldiler. Kılavuzluk ettiniz ve müslümanları kestirdiniz. Katliamları sizler yaptınız. Ermeni katliamlarının mezarları çıkıyor! Sonra her yapılan hareketin bir karşılığı olur. Siz bu hareketi yapınca, karşı taraf da kendisini savunmaya geçmişse o zaman ilk başlatan zalim olur...”

el-Bâdî azlemu denir. Atasözü veya bir hadîs-i şerîften alınmadır, şu anda onu bilmiyorum.

“İşi başlatandır asıl suçlu!”

Katliamı o başlatmış, onlar da savunmuşlar. Ama yedi asır bir şey yapmadığına göre demek ki suç bizde değil! Demek yedi asır biz onları yaşatmışız; kesmemişiz, yok etmemişiz.

Osmanlı’nın, Balkanlar’dan çekilmesinin üzerinden daha bir asır geçmedi; şu Sırplar’ın, Bulgarlar’ın, Romenler’in, Yunanlılar’ın yaptıklarına bakın! Ne kilise bıraktılar, ne köprü bıraktılar… Sanat eserlerini bile bırakmıyorlar ve insanları katliam ettiler.

Aziz ve sevgili kardeşlerim!

Bunları nereden açtık?

Hadîs-i şerîfi okurken... Müslümanın başına çeşitli musibetler geliyor; zenginlikten de musibet geliyor, fakirlikten de geliyor. İyi, mutlu olaylar gibi bir şeylerden de başına imtihan geliyor, üzücü olaylar gibi sebeplerden de başına imtihan geliyor. Mü’mine bunlar gelir.

Bazı insanlar; “Ben Allah’ın sevgili kulu olduğuma, mü’min kulu olduğuma göre herhalde bana hiç bela gelmemeli, ben huzur içinde el bebek, gül bebek yaşamalıyım!..” sanır.

Hâlbuki Peygamber Efendimiz’in hayatı öyle mi geçmiş?

Peygamber Efendimiz’in Allah’ın en sevgili kulu olduğunu biliyoruz, ne kadar sıkıntı çektiğini de biliyoruz.

Peygamber Efendimiz’in parası mı olmamış?

Hayır! Peygamber Efendimiz’in eline milyonlar, milyarlar geçti. Bazen sofra örtüsünü ortaya koyardı; onun üstü altın dolu, yığınla mal dolu olurdu. Avuç avuç herkese dağıtırdı. Gündüz geleni akşama bırakmazdı, akşam geleni sabaha bırakmazdı; fukaraya dağıtırdı. Yani Peygamber Efendimiz biriktirmeyi düşünseydi saraylar yaptırırdı, çok zengin olurdu ama hepsini dağıttı.

Çok sıkıntı çekti. İslâm’ı yerleştirmek, insanlara hak yolu göstermek için çok sıkıntılar çekti. Müslümanlar çok mağduriyetlere uğradı. Şehit oldular, işkenceye mâruz oldular, askerler, ordular öldürmek için üzerlerine geldi. Savaşlar, savunma savaşları yapmak zorunda kaldılar.

Bu hadîs-i şerîfin kelimelerine tekrar dönelim:

Lâ yezâlü’l-belâü bi’l-mü’mini ve’l-mü’mineti. “Mü’min erkeğe, mü’min kadına, erkek-kadın farkı yok, ikisine de bela gelir, daima gelir.”

Hangi konularda?

Fî cesedihî. “Bazen vücuduna gelir; hasta olur, bir yeri ağrır, sızlar, hastalanır…

Mesela ben Araplar’ın oradaki camisini ziyaret ettiğim zaman Stockholmlü bir Arap kardeşle tanışmıştım, selamlaşmıştım. Birkaç sene sonra bir yerde karşılaştık, birisi bana;

“Selamun aleyküm Hocam.” dedi.

“Aleyküm selam.”

“Beni tanıdınız mı?”

“Pek tanıyamadım.” dedim.

“Ben Stockholm’de sizinle tanışmış olan falanca yerde kardeşinizim…”

Arabistan’dan, Suriye’den veya başka yerden bir şehir adı söyledi...

Baktım; bir ayağını kaybetmiş, bir ayağı kesik, yok!

“Ne oldu?” dedim.

“Afganistan’a gittim, orada böyle oldu…” dedi.

Bak işte onun bir imtihanı vücudundan… Bomba gelmiş, bir ayağı parçalamış. Topal kaldı.

Ve mâlihi. “Bazen malına gelir.”

Bazen malına bir telef gelir, zarar gelir, hasar gelir. Bağına bahçesine, kamyonuna, dükkânına, yangın vs.

Ve veledihi. “Bazen çoluk çocuğuna gelir.” Hattâ yelgallahe. “Allah’a kavuşuncaya kadar bu üzücü olaylar gelir, gelir durur.”

Allah’a kavuşuncaya kadar ama nasıl kavuşuncaya kadar?

Hattâ yelgallâhe ve mâ aleyhi hatîetün. “Üzerinde hiçbir günah kalmamış, hepsi bağışlanmış, affedilmiş, tertemiz olarak Rabbine kavuşuncaya kadar bu belalar gelir.”

Bu cümleden neyi anlıyoruz?

Demek ki mü’min gelen belalara sabredince derece kazanıyor, sevap kazanıyor, mertebesi yükseliyor. Yükseliyor yükseliyor; yapmış olduğu hataları, günahları af oluyor, af oluyor, af oluyor... Rabbinin huzuruna vardığı zaman dünyadaki hatalarının, kusurlarının hepsi affedilmiş olduğu için kusursuz günahsız tertemiz sevgili bir kul olarak Rabbinin huzuruna varıyor.

Aziz ve muhterem kardeşlerim!

Demek ki bizler de Allah’ın sevgili mü’min kulları olarak her gün kaymaklı kadayıf beklemeyelim! Hayat bir imtihan olduğundan insan üzücü olaylar ile karşılaşabilir. Üzülür, ağlar, sızlar, ıstırap çeker ama mü’min olduğundan din yolunda böyle şeylerde sabrederse bunları Allah da ona imtihan diye göndermiş yazmış, “Alnımın yazısı, herkesin başına geliyor. Bunlar hayatın doğal, tabii, olağan olayları…” diye sabrederse mükâfat alır, sevap kazanır, üzerinde günah kalmaz. Sabredecek, imtihan olduğunu bilecek ve imtihanına karşı, imtihanı başarmaya karşı azimli, dikkatli, sabırlı olacak.

Mü’minin iki tane kazanç kaynağı vardır.

Birisi sabır: Olayla karşılaşır sabreder, sevap kazanır.

Birisi şükür: Nimetle karşılaştığı zaman, saadetle mutlulukla karşılaştığı zaman “Çok şükür Yâ Rabbi! Hamdolsun sana Yâ Rabbi! Şükürler olsun…” der, oradan sevap kazanır.

Aziz ve muhterem kardeşlerim!

Onun için, mü’min; kadere inanmış insandır!

 وبالقدر خيره وشره من الله تعالي

Ve bi’l-kaderi hayrihî ve şerrihî minallâhi Teâlâ.

Hayrın da, şerrin de Allah’tan geldiğini, imtihan olduğunu bilir, ondan dolayı kadere inanan bir insan, sapasağlam olur, kale gibi, heykel gibi olur. Hiçbir şey tesir etmez, yağmur, rüzgâr vs. sarsmaz. Yalçın bir kaya gibi, dağ gibi durur ve imtihanları başarır.

Bu dünya hayatında aslında teraziye koyup ölçecek olsak mutluluklarımızın miktarı, üzüntülerimizin miktarından çok fazladır. Bütün ömür boyu sağlıklı yaşarız da bazı günler hasta oluveririz. Adam; “Şu güne kadar başım bile ağrımadı…” der, bir gün hasta olur; o az. Yemek yeriz; nimet. Uyku uyuruz; nimet! Evleniriz; nimet! Çocuğumuz olur; nimet! Tahsili bitiririz, diploma alırız, başarı kazanırız… Bunlar nimet, nimet, nimet!

Bunların miktarları, şen, esen mutlu ve sakin yaşadığımız zamanlar daha fazladır. Eşit bile değildir, yarı yarıya bile değildir! Mutlu zamanlar çok fazla olduğu halde bazı insanlar mutsuz ve üzüntülü zamanları gözünde büyütüp bunları hazmedemeyip isyana kalkıştığı zaman imtihanı kaybetmiş oluyor. Bunların geçici olduğunu, az olduğunu bileceğiz. Allah’tan geldiğini bileceğiz, “Kaderin, hayrına ve şerrine biz inandık!” diyeceğiz, çalışacağız.

Bazen insanın dinine imtihan geliyor: Mesela Balkanlar’daki kardeşlerimizin imtihanları Türkiye’deki kardeşlerimizin imtihanlarından çok daha fazla. Orada karşısında Sırp var ve canına kastediyor, evini yakıyor. Hatta cenaze merasimini yaparken kurşun yağdırıyor. Ölüsünü gömerken ortaya birkaç ölü daha çıkıyor. Adamlar bir de televizyona çıkıp; “Şu kadar müslüman öldürdüm… Öldürdüğüm müslüman sayısınca tüfeğimin kabzasına çentik attım, iftihar ediyorum…” diye övünüyorlar. Almanya’da filan çıkıp adam öldürmek sanki hünermiş gibi edepsizce, küstahça konuşuyorlar. Ama biz orada yedi asır kalmışız, hiç öldürmemişiz, aynı bırakmışız, onu düşünmüyorlar! Yani bizim hareket ettiğimiz gibi etmiyorlar.

Avustralya’dan Gelibolu’ya, Çanakkale’ye, savaşa gelenlerden yaşlı bir muharibi burada konuşturmuşlar:

“Çok yanlış bir iş yaptık! Dünyanın en asil insanlarına karşı çarpıştık. En faziletli, en güzel ahlâklı insanlarına karşı savaş ettik. Ve hiçbir anlamı da yoktu! Çok kibar insanlardı, iyi insanlardı!..” demiş. Burada duydum.

Dedelerimize Allah rahmet eylesin, dostu düşmanı kendilerine böyle hayran bırakmışlar. Nur içinde yatsınlar. Biz de inşaallah öyle yapalım. Allah bizi yolundan ayırmasın.

Bu hadisin üzerinde neden bu kadar durduk?

Türkiye’de bazı üzücü olayların olduğunu görüyoruz; başörtüsü olayı, inançla ilgili kısıtlayıcı birtakım uygulamalar vs. İnşaallah bunlar geçecek. Hukukumuzu kanunî ve insanî haklarımızı -insan hakları diyoruz- ibadet hürriyeti, inanç hürriyeti, inancına göre yaşamak serbestliği bunlar için tabi çalışacağız. Sıkıntılar olabilir. Karşı taraf İslâm’ı, müslümanı, müslümanın iyi niyetini bilmiyor.

Muhayyel bir tehlikeden; “Müslümanlar şöyle yaparsa bizi asacak, kesecek galiba, o halde şimdiden ben onu keseyim…”

Böyle saçma şey mi olur?!

Yedi asır kesmiş mi?

Kesmemiş!

Nereden çıkarıyorsun?

Niye sen kesiyorsun?

Yani muhayyel bir “Kesecek!” vehminden bu şeyler yanlış oluyor, inşaallah düzelecek.

 İkinci hadîs-i şerîfe geçiyorum:

لا يزال قول لا إله إلا الله يدفع سخط الله عن العباد حتى إذا نزلوا بالمنزل الذى لا يبالون ما نقص من دينهم إذا سلمت لهم دنياهم فقالوا عند ذلك قال الله لهم كذبتم.

Lâ yezâlu kavlü lâ ilâhe illallâh yedfe‘u sahatallâhi ani’l-ibâdi hattâ izâ nezelû bi’l-menzil ellezî lâ yubâlûne mâ nakasa min dînihim izâ selimet lehüm dünyâhum fe-kâlû inde zâlike kâlallâhu lehüm kezebtüm.

Bu hadîs-i şerîf Enes radıyallâhu anh’ten.

Bu ikinci hadîs-i şerîfi de şu bakımdan okuyorum.

Mü’minin başına bazen bela geliyor. Bela gelmesinin, üzüntü gelmesinin iki hikmeti vardır:

Hikmetlerden birisi imtihandır. Müslüman belaya sabrederse ecir kazansın, diyedir. Peygamberlere belalar ondan geliyor, evliyâullaha ondan geliyor. O belalara sabrediyorlar, imtihanları kazanıyorlar, yüksek dereceleri elde ediyorlar; Allah’ın sevgili kulu, evliyâsı oluyorlar.

İkinci bir sebep de kul azdığı, günah işlediği zaman Allah onu cezalandırır. O da bir bela olarak karşısına gelir.

İnsanın başına gelen bela azgınlığından, kusurundan, dindeki ihmalinden bir ceza mıdır? Yoksa kaderin bir cilvesi, derecesi artsın diye Allah’ın gönderdiği bir imtihan mıdır?

İkisi de olabilir ama ben bazen düşünüyorum ki müslümanlar çok kusurlu! Çok kusurlu oldukları için…

Mesela çoğu “Müslümanım.” diyor, namaz kılmıyor! “Müslümanız ama Allah affetsin, ibadetlerimizi yapamıyoruz.” diyorlar. Cuma’ya gitmiyor, Ramazan’da oruç tutmuyor, sigara tüttürüyor…

“Doktor müsaade etmedi.” diyor.

Peki, doktor sigaraya müsaade etti mi?! Onu niye içiyorsun?

İçiyor. İşine geldiği zaman doktoru dinliyor, işine gelmediği zaman veya işine gelse bile anlamadığında o zaman doktoru filan dinlemiyor. Yani kusurlu; günah işliyor. Kumar oynuyor, yalan söylüyor. Allah’ın yasakladığı bütün işleri yapıyor. Rüşvet alıyor, rüşvet veriyor, kaytarıyor, beleşten bedavadan geçimin yollarına kayıyor. Helalini aramıyor, düşünmüyor.

O zaman ne olur?

Öyle haram yiyen, günah işleyen insanlara da Allah ceza gönderir, bela gönderir.

Mesela bir hadîs-i şerîfinde buyuruyor ki;

Emr-i mâruf nehy-i münker yapın; kötülükleri engellemeye çalışın, iyilikleri yaygınlaştırmaya, icra etmeye çalışın. Bunu yapmadığınız zaman, Allah başınıza öyle bir bela musallat eder ki içinizdeki salih, evliyâ kullar dua etseler bile o bela kalkmaz!”

Çünkü emr-i mâruf nehy-i münker yapmak bir içtimaî görev! İnsanın topluma karşı bir görevi. Kötülüğü yaptırmayacak, iyiliği yaptıracak. İyiliklerin yapılmasına çalışacak, kötülüklerin engellenmesine çalışacak.

Mesela biz, “Bira içilmesin!” diyoruz. Çünkü bira sarhoş ediyor. Bira içen insan arabayı direğe vuruyor. Kavga ediyor… Bira sarhoş ediyor. Almanya’da görüyoruz, bira su gibi içilir ve adam zilzurna sarhoş gezer.

Şimdi “Bira içki sayılmaz!” diye hüküm çıkarttılar. Hâlbuki içki!

Çocuklar bile, çıraklar bile öğle yemeğinde sandviç alıyor bir de bira alıyor, bira içiyor. Pazarda sebze; patlıcan, biber satan adam birayı yanına koymuş, bir taraftan bira içiyor bir taraftan alışveriş yapıyor.

Bunu “İçki değildir!” diye serbest bırakırsan millet içerse sarhoş olur, kaza olur, kavga olur, çeşitli şeyler olur. Biz iyilikleri yaygınlaştırmaya çalışıyoruz, birileri de kötülükleri -herhalde ticarî menfaati olduğu için- yerleştirmeye çalışıyor. Bu bir mücadele!

Buranın -Avustralya’nın- Brisbane diye bir şehri var. Burada McCrae Adası diye bir adaya gittik. Feribotla gidiyorsunuz; arabanızla oraya gidiyorsunuz. Ada da görelim diye o adayı görmeye gittik.

Bizim hanımlar yolda İngilizler’den bir hanımla tanıştı. Russell Adası diye başka bir adadaymış.

“Aman bizim adaya buyurun. Sizi misafir edelim…” dedi.

O hanımefendinin misafirperverliğine ben hayran kaldım. Tanımadığı halde başka dinden, kültürden, medeniyetten bir grubu, zümreyi çağırması hoşuma gitti. Teşekkür ediyorum, onu da açıklıyorum; böyle kibar insanlar var.

Dedi ki;

“Bizim adamız -Russell Adası- daha güzel!”

Sesler benziyor diye ben mahsustan “Resul” Adası diyorum.

“Russell adası daha güzel! Orada asayiş var, kibarlık var, sessizlik var, intizam var. Bu McCrae Adası iyi değil” dedi. Biz dedik ki;

“Burada mülkler nasıl? Ucuz mu pahalı mı? Ucuz diye duyduk, çok ucuz evler varmış…”

“Bizim adadan alın, bizim adada asayiş berkemal, her şey güzel, efendi insanları var, ahalisi var, diğer tarafta her gün olay oluyor.” dedi.

Bakın nasıl anlattı. İngiliz bu; Türk değil, gerici değil, devrim düşmanı değil. Bizi böyle suçlayanlar bilsin diye söylüyorum!

İngiliz dedi ki;

“Biz bu McCrae adasında bir pub yani meyhane açılmasın diye uğraştık ama açtılar.”

Bakın İngilizler adada meyhane açılmasın diye diretmişler, uğraşmışlar. Hâlbuki onların dinlerinde içki haram değil. Ama içkinin kötülüklerini biliyorlar.

Bizim dinimizde içki haram! Meyhane açılmasın diye diretmişler, diretmişler, “Açılsın!” diyenler galip gelmiş; McCrae Adası’nda meyhane açılmış.

“McCrae Adası’nda her gün üzücü olaylar; kavga, gürültü, hırsızlık vs. oluyor. O ada kötü. Bizim adamız Russell Adası daha iyi. Gelin bizden mülk alın.” diyor.

Haritada bakıyoruz, daha büyük ada.

Bakın İngiliz, işi sonucu itibariyle biliyor, içki içmenin kötü olduğunu biliyor; engelliyor. Biz içki içmenin kötü olduğunu söylediğimiz zaman bize, “Sus! Gerici!” diyorlar.

İngilizler de mi gerici?

Onlara göre İngilizler gerici değil. İngiliz, Amerikalı niye böyle yapıyor?

Amerika’da bir ara içki yasaklandı. Ben senesini iyi bilmiyorum; 1930’lu yıllardaymış galiba, içki tamamen yasaklanmış.

Adamlar neredeyse müslüman olacaklar, İslâm’ın emirlerini uyguluyorlar!

İçki yasaklanmış, tabi sonra ahali dinlememiş. Onlar içkiye çok alışkın, sabah-akşam içerler, her gün sofralarında şaraplar, içkiler bulunur.

Bizde böyle bir şey söylesen işi hemen devrimciliğe, inkılâp düşmanlığına vesaireye getiriyorlar. Hayır, İngiliz bunu, meyhane açılmasını toplumun faydası-zararı noktasından ele alıyor ve engellemeye çalışıyor.

Bakın ne kadar gerçekçi düşünüyorlar. Liselerde uyuşturucu kullanma yaygınmış, buralarda çok genç kullanıyormuş. İngiliz çocukları, Avustralya çocukları uyuşturucu kullanıyorlarmış. Bizden de tabi dinî terbiye almayanlar kullanıyor, o kötü alışkanlıklara sapmış oluyor. Ama dindar çocuklar içki ve uyuşturucu kullanmıyorlar diye üniversitelerde ve liselerde bizim dindar çocuklara salahiyet veriyorlarmış, imkân veriyorlarmış. Mescit açmalarına müsaade ediyorlarmış. Çünkü inceliyorlarmış; dindar çocuklar daha terbiyeli, daha olumlu, daha çalışkan oluyor.

Bu İngilizlerin yaptığı medeniyet!

Burada, müslümanın namazlısının-niyazlısının daha iyi öğrenci olduğunu gördüğü için lisede mescit açıyor, üniversitede mescit açıyor. “Buyurun.” diyor, kolaylık gösteriyor. Ve “Ben sizi her bakımdan desteklerim.” diyor.

İşte böyle yapanlar ileri gidiyor, aksini yapanlar geri kalıyor! İnsan haklarına saygılı olanlar ilerliyor, akla mantığa gerçekçi olarak yaklaşanlar ilerliyor; taassup gösterenler geri kalıyor.

Bizde taassubu müslümana yüklediler, bir ara “Müslüman mutaassıp, gerici!” dediler, bu sefer devrimciler, gericilik yapmaya başladı. Ve buna kendi hocaları -Amerika’da okuyan sosyologları filan- razı gelmiyor: “Devrimleri ortaokul seviyesi zihniyetindeki mutaassıp öğretmenlerin kafasına bıraktınız.” diyor. İtiraz ediyor, bunları televizyonda dinledik.

Bunu söylemek bizim görevimiz; medeniyet böyle değil, Batı böyle değil. Batı anlayışlı, insan haklarına saygılı.

Lâ ilâhe illallâh sözüyle ilgili bir hadîs-i şerîfi okudum, bunun açıklamasını yapmak için insana gelen bela bazen derecesi artsın diye, imtihan diye gelir; bazen de işlediği bir suçtan dolayı gelir diye anlattım. Bu hadîs-i şerîfin iyi anlaşılması için bu açıklamayı yaptım, şimdi kelimelerini izah edeyim:

Peygamber Efendimiz; Lâ yezâlu kavlü lâ ilâhe illallâh yedfe‘u sahatallâhi ani’l-ibâdi. “Kulların üzerinden, Allah’ın gazabını, kızgınlığını, kahrını lâ ilâhe illallâh söylemek, lâ ilâhe illallâh demek def eder. Kullar lâ ilâhe illallâh dedikleri için korunurlar, Allah lâ ilâhe illallâh diyenlere gazap etmez. Lâ ilâhe illallâh sözü Allah’ın gazabından kulları korur, Allah’ın kulları üzerine gelmekten def eder.” diyor.

Lâ yezâlu. “Daima def eder durur.” Lâ ilâhe illallâh sözü Allah’ın gazabının kullara gelmesini def eder durur. Daima def eder durur.

Allah’ın gazabı gelirse ne olur?

İşte Pompei, Vezüv yanardağı patladı, lavların altında kaldı; bütün şehir mahvoldu. İşte Allah’ın gazabı! Çünkü onlar kötü işler yapıyorlardı, müstehcen işler yapıyorlardı. Allah bir anda mahvetti.

Biliyorsunuz geçtiğimiz senelerde Güney Amerika’da bir yanardağ patladı, onbinlerce insan lavlar altında kaldı. Hayvanlar, insanlar öldü; köyler, şehirler mahvoldu. Allah’ın gazabı geldi mi fena! Lâ ilâhe illallâh Allah’ın gazabını def eder durur; engeller, mâni olur, Allah’ın gazabı gelmez.

Lâ ilâhe illallâh demek hangi noktaya gelinceye kadar kulları korur?

Hattâ izâ nezelû bi’l-menzilillezî lâ yubâlûne mâ nakasa min dînihim izâ selimet lehüm dünyâhum. “Şu noktaya gelinceye kadar ki kullar dinlerinden kayıplara uğradıkları zaman aldırmıyorlar, dünyalıkları yerindeyse hiç oralı olmuyorlar; o noktaya gelinceye kadar!”

“Dinleri gidiyor, dindarlıkları zarara uğruyor, ibadetlerini yapmaz oluyorlar. Paraları yerindeyse, maddiyâtları tıkırında ise, dünyalıkları iyi durumdaysa dinlerinin gerilemesine aldırmayacak duruma geldikleri zamana kadar lâ ilâhe illallâh sözü kulları korur, korur, korur. Ama o duruma geldiler mi artık korumaz!” demek.

Fekâlû inde zâlike. “O duruma geldikleri zaman yine lâ ilâhe illallâh derler.”

Hangi duruma geldikleri zaman?

Dinlerinde gerileme olduğuna aldırmadıkları zaman! Dünyalıkları yerindeyse, keyifleri tıkırındaysa, mutlulukları yerindeyse, başları şen ve esense dinlerindeki gerilemeye aldırmadıkları zamana kadar... O duruma düştüler mi o zaman;

Fe-kâlû inde zâlike. “O zaman da lâ ilâhe illallâh derler ama…” Kâlallâhu lehüm. “Allah onlara der ki;” Kezebtüm. “Yalancılar, yalan söylüyorsunuz!”

Lâ ilâhe illallâh diyorsunuz ama dininizin elden gitmesine aldırmıyorsunuz, dindarlığınızın gerilemesinden, ibrenin tehlikeli kırmızı noktaya gelmesinden hiç endişe etmiyorsunuz. Yalancılar, yalan söylüyorsunuz. Siz lâ ilâhe illallâh’ı içten söylemiyorsunuz! İçten söyleseydiniz dinlerinizin gerilemesine karşı tedbir alır, derlenir, toparlanırdınız… demek yani bu.

Muhterem kardeşlerim!

Tito zamanını düşünelim. Bosna’yı, Hersek’i, Yugoslavya’yı düşünelim. O zamanlar harp yoktu. Tito, çeşitli ırklar arasında biraz dengeyi kurdurmuş, bir rahatlık devresi olmuş.

O zaman müslümanların Müslümanlığı ne kadardı? İslâm’a bağlılıkları ne kadardı? O sulh ve sükûn zamanında ibadetlerini yapıyorlar mıydı? Oruçlarını tutuyorlar mıydı, zekâtlarını veriyorlar mıydı, dinlerini öğreniyorlar mıydı, Kur’an’ı okuyorlar mıydı, çocuklarını müslüman yetiştiriyorlar mıydı?..

Hayır! O zaman gevşemişlerdi, ondan sonra bela geldi.

Türkiye’de de öyle! Şimdi geniş bir zaman, büyük imkânlar var. Dinî vazifeleri hizmetleri yapacak, çocukları güzel yetiştirecek imkânlar var.

Türkiye gelişti, ilerledi, yükseldi; herkes zenginledi. Millet köşkü olunca, arabası, parası, fabrikası olunca dindarlığı geriye attı. Namazı boşladı, orucu boşladı… “Sosyetede de böyle şeyler olur mu?..” demeye başladı. “Biz zenginledik…” demeye başladı.

Olmaz!

Allahu Teâlâ hazretleri o zaman; “Yalan söylüyorsunuz!” der.

Lâ ilâhe illallâh ne yapıyordu?

Gazab-ı ilâhînin, kahr-ı ilâhînin gelmesini engelliyordu.

Allah onların lâ ilâhe illallah [sözlerini] “Yalan söylüyorsunuz!” diye kabul etmeyince gazab-ı ilâhî gelecek demektir.

Ben dünya üzerindeki müslümanların durumlarına bakıyorum:

Üç defa Cakarta’da bulunduk, Cakarta’yı gördük. Cakarta 200 milyon nüfuslu bir ülkenin başşehri. Oranın durumuna baktık ve hatta arkadaşlara; “Cakarta’yla ilgilenin, dernek kurun. Dostluk derneği olsun, buralarla gerekirse ticaret yapın!” dedik.

Şimdi karmakarış karıştı. Cakarta’da insanlar ölüyor. Polislerle öğrenciler çatışıyor, süpermarketler yağmalanıyor...

Neden oluyor?

Bilmiyoruz. Allah bilir, olayların hikmetlerini Allah bilir.

Ama her şey tıkırındayken, müslümanların güzel çalışmalarını tam yapmaları lazımdı.

Ben orada üzülmüştüm, çünkü gördüğüm üç üniversitenin üçü de hırıstiyan üniversitesi idi. Müslüman üniversitesi yoktu. 200 milyonluk müslüman bir ülkeydi ama müslüman üniversite[si] yoktu.

Olmaz! Türkiye’de de öyle, başka yerde de öyle!

Bakın Avrupalılar; Türkiye’de ilk önce -şimdiki Boğaziçi Üniversitesi olan- Robert Koleji’ni kurdular, Galatasaray Sultanî’sini kurdular. St. Benoit Lisesi’ni kurdular. Avusturya Lisesi’ni kurdular, Dam de Sion’u kurdular... Yani kendilerini tanıtmak için, kendi dinlerini öğretmek, kendi medeniyetlerini sevdirmek için okul açtılar. Biz kendi medeniyetimizi öğrenmek ve öğretmek için okul açmazsak o zaman çocuklarımız Fransız gibi yetişir, Alman gibi İngiliz gibi, Amerikan gibi yetişir…

Kendimizi; Yunus’umuzu öğretmezsek, Mevlânâ’mızı öğretmezsek, Fatih’imizi sevdirmezsek, devlet adamlarımızın, ilim adamlarımızın büyüklüklerini, ortaya koydukları eserlerin önemini anlatmazsak olmaz tabi! Onun için fırsatların geniş olduğu, imkânların çok olduğu zamanlarda o zamanların kıymetini bilmek lazım.

Afganistan’ı düşünelim: Afganistan da bir zamanlar sulh ve sükûn içindeydi. Sonra ahali birbirine düştü. Sonra Ruslar geldi, şehirler yıkıldı, milyonlarca insan öldü.

O ilk zamanlarda müslümanlar üniversiteler açsalardı, halkı eğitselerdi, devlet yardım etseydi, ahali kendi millî benliğine bağlı olarak yetişseydi, namuslu, dürüst insanlar başa geçseydi o zaman Afganistan’da Ruslar’ın istilası olmazdı, direnirdi. Basiretli idareler başta olsaydı güçlü olurdu.

Aziz ve muhterem kardeşlerim!

Onun için ne yapacağız?

Lâ ilâhe illallâh’ı söylerken daima Allah’ın gazabını reddettiğini, def ettiğini biliyoruz ama dinimizin de iyi durumda olmasına dikkat edeceğiz. Dünyamız iyi, dinimiz de iyi durumda olmalı.

Dinimizde gevşeme gördük mü “Aman iş tehlikeli, kendimizi toparlayalım!” diyeceğiz.

Sabah namazına kalkmamaya başladık mı, namaz kılmamaya başladık mı, fukaraya aldırmamaya, zekât vermemeye başladık mı, hayır işlerine koşmamaya başladık mı ibre tehlike noktasına gelmiş, tehlike işareti sinyali -bip bip bip- vermeye başlamış demektir. Onun için Allah’ın sevgisini kazanmaya gayret edelim.

Aziz, sevgili ve değerli kardeşlerim!

Üçüncü hadîs-i şerîfi okuyup konuşmamı bitirmek istiyorum.

Üçüncü hadîs-i şerîf Zeyd b. Sâbit ve Ebû Hüreyre radıyallâhu anh’ten rivayet edilmiş. Peygamber Efendimiz buyuruyor ki;

لاَ يَزَالُ اللَّهُ تعالي فِي حَاجَةِ الْعَبْدِ مَا دَامَ الْعَبْدُ فِي حَاجَةِ أَخِيهِ.

Lâ yezâlullâhu Teâlâ fî hâceti’l-abdi mâ dâme’l-abdü fî hâceti ahîhi. “Allahu Teâlâ hazretleri kulun ihtiyacını görmek için ikram eder, lütfeder bahşeder durur.”

Ne zaman?

Mâ dâme’l-abdü fî hâceti ahîhi. “Kul müslüman kardeşinin, mü’min kardeşinin ihtiyacını görmek için koşturdukça.”

Kul, mü’min kardeşinin ihtiyacını görmek, ona yardımcı olmak, destek olmak, ona iyilik yapmak için koşturdukça Allah da ona destek olur. Allah da ona iyilikler verir, onun ihtiyaçlarını giderir.

Şimdi biz ne yapıyoruz?

El açıyoruz, Allah’tan istiyoruz:

“Yâ Rabbi! Bana şunu ver, bunu ver…”

Tabi dua da ibadettir. Yasak değil, isteyeceğiz. Tavsiye edilen bir şey, elbette isteyelim. “Yâ Rabbi! Benim hacetimi reva eyle, benim ihtiyacımı karşıla, benim borcumu ödettir vs.” dua ediyoruz. Bu sözle yapılan; el açıp dille söyleyip yapılan dua. Ama bir de fiilî dua var, o da neymiş?

Burada görüyoruz; müslüman kardeşinin ihtiyacına koşmak imiş.

Müslüman kardeşimizin ihtiyacına koşarsak, onun gönlünü hoş etmeye çalışırsak, ona yardımcı olmaya çalışırsak ne olacakmış?

Allah bizim işlerimizi rast getirip bizim ihtiyacımızı görüp bize ikram edecekmiş. Bu da fiilî dua. Ben kardeşime koşarım, müslüman kardeşime iyilik yaparım, Allah da bana iyilik yapar.

Hayırsever bir kardeşim bana telefon ediyor.

“İşlerin nasıl?” diyorum.

“İyiye gidiyor hocam.” diyor, “Duanız bereketiyle…” diyor.

Neden?

Çünkü o hayır işlerine, vakıf işlerine koşturan bir kardeşimiz! Koşturduğu için Allah da öbür taraftan yardımcı oluyor.

Aziz ve sevgili kardeşlerim!

Onun için bu hayat kısadır, fânidir. Ölüm ne zaman gelecek bilinmez.

Allah cümlenize hayırlı uzun ömür versin diye temenni ediyoruz ama fırsat geçmeden, ecel gelmeden, vade yetmeden, iş sona ulaşmadan şu hayatı değerlendirip hayırlı işler, iyi işler, sevaplı işler yapıp insanları mutlu edecek; hem Allah’ı hem kulları razı edecek, kulların duasını alacak işler yapmaya çalışın. Allah’ın gazabını çekecek, kulların lanetine sebep olacak, bedduasına sebep olacak, kötü işler yapmayın. Hiç kimse kötü işler yapmasın, hiç kimsenin ahını, mazlumun ahını almasın. Kimse kimseye gadir ve zulüm etmesin. Herkes iyilik yapmaya çalışsın.

ed-Dünya sâah fec’alhâ tâah. “Dünya bir saatçiktir, bir göz yumup açıncaya kadar hayat geçiverir. Sen bu vaktini ibadet, taat, hayır, hasenatla geçir!” diyor büyüklerimiz.

Sevgili kardeşlerim!

Allah bizi uyanık müslümanlardan eylesin, rızasına uygun ömür geçirmeye hepimizi muvaffak eylesin, tevfîkini hepimize refîk eylesin, sonunda rızasını kazanıp huzuruna sevdiği, razı olduğu kullar olarak varmayı nasip eylesin. Hepinizi sevdiklerinizle beraber dünyada ve âhirette aziz ve bahtiyar eylesin.

es-Selamu aleyküm ve rahmetullahi ve berakatüh!

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 01.03.1996 - Ramazan Sonrası Şevval 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 01.03.1997 - Alimlerin Önemi ve Üstünlükleri, Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.05.1998 - Hicri Yılbaşı, Oruç Tutmak, Müslümanlara Düşen Toplumsal Görevler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.07.1994 - Belalara Sabır ve Şükür, 4 Şeyden Sakınmak, Kuran-ı Kerim 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 01.08.1997 - Müslümanların Sıkıntılarıyla İlgilenmek, Allaha, Rasulüne, İmama, Müslümanlara Samimiyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 01.09.2000 - Günahkar Uyarma, Yöneticilerin Veballeri, Ölümden Sonra Pişmanlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.10.1999 - Namaz Vaktinde Nida Eden Melek, Sabır Göstermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 01.11.1996 - Tevbe Etmek, Allah İçin Sevmek, Sevginin Gerekliliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.12.1995 - Borç Vermenin Sevabı, Sadaka ve Zekatın Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 01.12.2000 - Ramazanda Verilen Beş Şey, Orucun Faziletleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.01.1998 - Ramazanın Faziletleri, Teravih, Kadir Gecesi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 02.02.1996 - Ramazanın İlk Haftası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.02.2001 - Ahiretin Hayrı, Dünyanın Geçiciliği, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 02.04.1999 - Hacdan Dönüşler, Lebbeyk Demek, İlim Öğrenmek, Eşe ve Çocuğa İkram Sadakadır 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.05.1997 - Muharreme Yaklaşıyoruz, Alimlerin Çeşitleri ve Kıymeti, Alim Olmaya Çalışmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.1995 - Hicri Yıl ve Aşure Günü Orucu, Hicri Yıl Girmiş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.2000 - Tefekkür, Amel Niyet ve Sünnete Uygunluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 02.07.1999 - Peygamber Efendimizine İman, İslam Olmak, Hicret 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.08.1996 - Salih Kimseleri Anmak, Sıkıntılar İçin Estağfirullah, Kin Tutmak, Kıskançlık, İbadeti İsteksiz Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.09.1994 - Kalbin Paslanması, Ölümü Düşünmek, Kuran-ı Kerim Okumak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.01.1997 - Ramazan Ayetleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 03.02.1995 - Ramazanın İlk Haftası, Ramazanı Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 03.03.2000 - Salavat, Müminler, Cennet, Yahudiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.04.1998 - Hac Günleri, Zilhiccenin İlk Günü, Arife, Hicret, Günahlardan Uzak Durmak, Kurban Bayram öncesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 03.06.1994 - Hac Sonrası, İnanç, İmanın Özelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 03.07.1998 - Allah Sevgisi, Peygamber Efendimizin Doğumu, Salavat Getirmek, Ümmete Hizmet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 03.09.1999 - Zikirin Faydası, Abdest, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.10.1997 - Muhabbet, Hediyeleşme, Misvak, Tevbe, İyi İnsan Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.11.1995 - Yalnızlığın Yararları 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.11.2000 - Kimseye Yük Olmamak, Zikrin Kıymetli Olduğu Zamanlar, Kuran-ı Kerim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 04.02.2000 - Hakkı Söylemek, Alimlerin Susması, Mümine Belaların Gelmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Hac Yaklaşıyor, Kültürümüze Sahip Çıkmak, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Zilhicce ve Hac Yaklaşıyor, Evi İbadetle Şenlendirmek, Ecdadın Mirasına Ve Kültürümüze Sahip Çıkmak, Küçük Yaşta Eğitim 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.06.1999 - İlim Talep Etmek, İlmin Sadakası, Ganimet Malı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 04.08.2000 - Zenginlerin Hali, Fakirin Hakkı, Kötü Alimler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.10.1996 - Mümin Kardeşini Sevindirme, Cennetteki Arazileri İbadetle Mamur Hala Getirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 04.11.1994 - Sahih Kaynakların Önemi, Sahte Din Alimlerine Dikkat, Hak Yolda Olmak Hakkı Söylemek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.12.1998 - Erhamerrahimin Demek, Vefat Haberi Almak, Azrail 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 05.01.1996 - Berat Kandili, Günahları Affedilmeyecek Kişiler, Berat Gecesinde Yapılması Gerekenler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 05.01.2001 - Gerçek İman ve Tezahürleri, İman ve Namaz , Allah Sevgisi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 05.06.1998 - Estagfirullah, Zikir, Musibetler Karşısındaki Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.07.1996 - Rahman, Rahim ve Hay Olması, Ellerin Açılıp Dua Edilmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 05.07.1998 - Mevlid Kandili Sohbeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 05.08.1994 - Allahtan İstemek, Cennet, Her İşte Allahın Rızasını Düşünmek, Cehennemden Korkmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 05.09.1997 - Yardımlaşmak, Tasavvufun Çeşitli Yolları 10.01.2025 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 05.12.1997 - Hayat Gayesi, İsraf, Namazın Önemi, Mekke 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.02.1998 - Kulun Vazifesi, Kuranın Anlaşılması, Ramazandaki İyi Halin Devam Etmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 06.03.1998 - Cuma Namazının Önemi, Diğer Ülkelerdeki Rahatlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 06.04.1995 - Sabır, Doğru Yol, Mescitleri Doldurmak, Allah İçin Arkadaşlık Yapmak, Seherde İbadet Etmek 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1994 - Rızkın Kesilmesi, Tövbe Etmek, Seher Vaktinde İbadet 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.08.1999 - Gaziye Yardımcı Olmak, Müslümana Yardımcı Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.09.1996 - Hamdetmek, Estagfirullah, Laileheilallah Demek, Allahın Kula Kızmasıyla Kulda Değişen Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.10.2000 - Dinini Öğrenmek, Ahir Zamanda Belâların Gelmesi, Dinden Çıkan Alim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.11.1998 - Helal Kazanç, Doğru Arkadaş Edinmek, Sağlam Dostluklar, Sünnete Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Şaban, Miraç Kandili Öncesi, Ramazana Hazırlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Tevbe Etmek, Gönlü Allah ile Olmak, Ramazana Hazırlık 05.03.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günleri, Veda 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 07.02.1997 - Ramazanın Son Cuması ve Bayram, Niyetin Önemi, Allah Yolunda Para Harcamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 07.03.1997 - Alim Olmak, Kabenin Anahtarı, Eman Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 07.04.1995 - Allah Güzeldir Güzeli Sever, Cemalullah, Allah Nimeti Üstünde Görmek İster, Kibir 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Hicri yıl 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Kalplerin Pası, Veli Kullar, Riya, Pazartesi ve Perşembenin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.05.1999 - Oruç, Namaz, Gusül, İlmihal Bilgisi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.06.1996 - Peygamber Efendimizin Zühd Sahibi Olması, Rüşvet, Dünyayı Sevmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 07.07.2000 - Aktarırken Yalnış Aktarmak, Allahın Gazabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 07.08.1998 - Müslümanların İşleriyle İlgilenmek, Edepsiz Olanlar, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 07.10.1994 - Müminlerin Güzel Özellikleri, Emin Olmak, Ahir Zaman 15.01.2021 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.11.1997 - Bildiğini Uygulamamak, Alimin Önemi, Peygamber Efendimizin Kıyafet Tavsiyleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 08.01.1999 - Kadir Gecesinin Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 08.03.1996 - Salavat Getirmek, 20 Kişiye Selam Vermek, Ezanı Tekrar Etmek, Cemaate Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 08.05.1998 - Hesap Yapmak, Dünya Müslümanları, Batıl Din, Doğru İnanç, Çanakkale Savaşı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Peygamber Efendimizin Doğumu, Son Peygamber Oluşu, Peygamberlerden Üstünlüğü 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 08.08.1997 - Merhamet, Acıma, Emri Maruf Nehyi Münker 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 08.10.1999 - Medinenin Önemi,Tarihi, Sadaka, Tevhidin Önemi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 53 playlist like
playlist play 08.11.1996 - Kabenin O Zamanki İnşaatı, Kabe-i Muazzama 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 08.12.1995 - Şaka, Mizah Ölçüsü, Kendisi İçin İstediğini Kardeşi için İstemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 08.12.2000 - Ramazan, Sıcak Günlerde Oruç, Tevhidi Yaymak 14.03.2025 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 09.01.1998 - Ramazan Gufran Ayıdır, Kuran Ayıdır 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 09.02.1996 - Ramazanda Mukabele, Zekat 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 09.05.1997 - 1 Muharrem 1418, Hicri Yılbaşı, Hicri Yıl İlk Günü 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 09.06.2000 - Peygamber Efendimizin Soyu, Asaleti, Son Peygamberliği, Makam-ı Mahmud 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 09.07.1999 - Kurtuluş İslamda, Peygamber Efendimizin Şefaati, Salih İnsanların Azalması, İlim 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 09.08.1996 - Doğanın Korunmasına Verilen Önem, Ateş, Peygamberimizin Fakihliği, Salatu Selam Getirmek, Selamın Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.12.1993 - Hamd Etmek, Allaha Tam Teslimiyet ve İrfan Gözü ile Bakmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 09.12.1994 - Recep, Şaban ve Ramazanın Önemi, Tevbede Acele Etmek, İnancın Doğru Olması 26.01.2022 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 10.01.1997 - Ramazanın İlk Günü, Ramazanda Sevaplar, Tavsiyeler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.02.1995 - İlk On Gün, Ramazan 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 10.04.1998 - Kurban Bayramı 4. Gün, Mekkeden Ayrılmadan Veda Tavafı, Haccın Muhteşemliği 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 10.05.1996 - Ahlakı Güzelleştirmek, Evlenmek, Hamileliğin ve Çocuk Büyütmenin Sevabı, Nikah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 10.06.1994 - Allahtan Korkmak, Zenginlik, Adalet, Cimrilik, Kendini Beğenme, Nefsine Uyma, Yemek Yedirme, Selam Verme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.09.1999 - Allah Yolunda Yürümek, İlimsiz Fetva Vermek 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 10.10.1997 - Amerikadaki İnanç, Tevhid İnancı, Ölümden Sonra Dirilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.11.1995 - Mümin Kulların Kaza ve Kader Karşısındaki Tavırları, Mümin Kulların Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Cömertlik, Allah Rızası İçin Şehit Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.12.1999 - Ramazan, Orucun Mükafatı, Orucun Sevabını Götürecek Olanlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 11.02.1994 - Ramazanın Fazileti 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 11.02.2000 - Bela, Hasta Ziyareti, Musibete Uğrayan Kimse, Müslümanın Yardımına Koşmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.04.1997 - Mescid-i Haram Ziyareti, Seher Vakti İbadet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 11.06.1999 - İstanbul'un Fethinden Sonra, Romanın Fethi, Subanallah Demek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.07.1997- Hayırlı Yardımcılar, İdarecilerin Sorumlulukları, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.08.2000 - İnsanı Cennete Götüren Ameller, Selam, Gece Namazı, İyi Geçim, Sıla-i Rahim, İlim Öğrenmek, Takva 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.10.1996 - İftira Atmak, Evlenmek, Abdestin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.11.1994 - Ahir Zamanda Cahillik, Emri Maruf, Sünnete ve Kurana Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.12.1998 - Mescid Yaptırmak, Meleklerin Girmedikleri Evler, Ömürün Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.01.1996 - Dünya Kaygısının Nelere Sebep Verdiği, Ahireti Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 12.02.1999 - Oruç Tutmak, Her Sene Hacca Gitmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 12.03.1999 - İtikafın Sevabı, Allahı Zikretmek, Çocuklar Arasında Adalet, Miras, Koca ve Anne Hakkı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.04.1996 - Hacda Sabırlı Olmak, İyi Niyetin Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 12.05.2000 - Emanet, Doğruluk, Komşu, Sadaka, Vakıf, Lanetleme, İçki 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 12.06.1998 - Toplum Hayatının Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 12.07.1996 - Komşuluk Hakkı, Güzel Ahlak, Akıllı İnsan 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 12.09.1997 - Anne Babaya İtaat, Allah ve Peygambere İtaat, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 12.11.1993 - Cuma Gününün Faziletleri, Temizlenmek, Camiye Erken Gitmek, Cuma Günü Salavat-ı Şerife Getirmek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 12.12.1997 - Şabanın Ortası, Peygamber Efendimizin Sıfatları, Cehennem 17.01.2025 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 13.01.1995 - Gönlün Önemi ve Gönül Kırmamaya Dikkat Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması, Allah 10.02.2023 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 13.03.1998 - Kurban ve Arife Orucu, Cemaatle Namaz, Nafile Oruçlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.08.1999 - Gazilerin Önemi, Müslümanın Güçlü Olması,Tefekkür 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.10.1995 - Karadeniz Gezisi, Cenneti İsteyip Ona Göre Çalışma Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 13.11.1998 - Miraç Kandili 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.12.1996 - Şaban Ayı, Sünnet Yolu, Dünyayı Terketmek, Ramazana Hazırlık, Salavat 04.03.2022 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 14.01.2000 - Deccal, Kehf Sûresi, Hz.İsâ 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.02.1997 - Aile Eğitimi, Hicret Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 14.03.1997 - Cahillik, Akıl Zenginliği, Tefekkür, Cennete Giremeyecek Kişiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 14.04.1995 - Kötü Huyun Ameli Bozması, Hased 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.04.2000 - Aşure Gününde Oruç, Alışveriş Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 14.05.1999 - Adaletli Olmak, Cehennem, Çocuk ve Eş İmtihanımız, Adaletli Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 14.06.1996 - İlim Öğrenmek, Hoca ve Talebe 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 14.07.2000 - Anne Babasının İhtiyacını Görmek, Allah İçin Sevmek, Zahidin Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.10.1994 - Marifetullah, Arif Olmanın Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 14.11.1997 - Mehmed Zahid Kotku, Gerçek Akıllı İnsan, Nefsi Terbiye Etmek, Evliyaların Anılması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 15.01.1999 - Kadir Gecesi Geçti, Ramazanda Zekat ve Fitre Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.08.1997 - Peygamber Efendimiz Özellikleri, Ahlakı, Şefaati, Hanımlarına Davranışı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 15.10.1999 - Dua, Salavat, Doğru Söz Söylemek, Sıla-i Rahim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.11.1996 - Recep Ayının Faziletleri, Kuran Okumak, Kalp ve Dil Temizliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.12.1995 - Allaha ve Peygamberimize Kendimizi Sevdirmek, Emanete Riayet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.12.2000 - Kadir Gecesi, Şehitler, Sıddıklar, Tervaih 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 16.01.1998 - Ramazanda İtikafa Girmenin Sevabı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Günün Önemi, Orucunun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.06.1995 - Okul Yaz Tatilini İyi Değerlendirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.07.1999 - Allah ve Resulune İtaat, Yöneticiler, Zikir Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 16.08.1996 - Gıybet, Tartışmaya Girmemek, Çok Konuşmamak, Helal Kazanç 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 16.12.1994 - Kanaatkar Olmak, Söylenenle Yapılanın Bir Olması, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 17.01.1997 - Evliyaların Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.02.1999 - Müslümanlara Yardım, Dua 18.12.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 17.03.1994 - Ramazan Bayramı Sonrası, Zikir, Şükür, Eş Seçiminin Önemi, Arkadaş 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Bayram Gecelerinin İhyası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Haccın Önemi, Ziyaret Edilecek Mescitler, Toplumsal Durumlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.05.1996 - Yarın Hicri Yıl, Hilali Gözlemlemek, Müslümanlara Düşen Vazifeler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 17.06.1994 - Tatili Değerlendirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 17.09.1999 - Adaletli Hükmetmek, Amel-i Salihada Acele Etmek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 17.10.1997 - Tevhidin Faziletleri, Doğru İnanç, Temizlik, Müslüman Kardeşine İyilik Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 17.11.1995 - Allaha ve Resulune Yakın Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.11.2000 - Allahı Zikretmek, Ölümü Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.02.2000 - Kuranın Önemi, Kuran Öğrenmenin Önemi 26.05.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.06.1999 - Şehit Olmak, Ayetel Kürsi ve İhlas Suresinin Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.07.1997 - Hac, Müslümanlar, Tefekkür 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 18.08.1995 - Peygamber Efendimizin Şefaati, Merhameti, Paylaşımcı Olmak, Aile Sevgisinin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.08.2000 - İyiliği Hor Görmemek, İmanın Tadı, Munakasa, Cennet, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 18.10.1996 - Kadın ve Erkekte Kıyafet Ölçüsü, İlimin Önemi, Hastalığın Sevabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 18.12.1998 - Şabanın Son Günleri, Oruç İle İlgili Hadisler, Ramazan Geliyor 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.01.1996 - Berat Kandili, Ramazana Yaklaşırken Dikkat Edilecekler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Allahın Sevdiği Haller, Hakla İyi Geçinmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Dua Edenin Eli Boş Kalmaz, Allah Verdiği Nimeti Görmek İster, Peygamber Efendimizin Merhameti 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 19.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 19.04.1996 - Haccın Faziletleri, Hacının Şefaati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.05.2000 - Peygamber Efendimizin Saçını Ağartan Sûreler, Şehidler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 19.06.1998 - Dünyanın Kıymetsizliği, Afiyet İstemek, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 19.07.1996 - Özgürlük Anlayışı, Eşler Arası İletişim, Muhabbet, Anne Babanın Çocuguna Bakması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.08.1994 - Peygamber Efendimizin Doğumu ve Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 19.09.1997 - Dili Tutmak, Susulacak ve Konuşulacak Yerler, İlim ile Amil Olmak, Zamanın Kıymetini Bilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 49 playlist like
playlist play 19.11.1999 - Kabir Ehline Yapılacaklar, Ahde Vefa, Haramdan Sadaka Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.12.1996 - Şaban Ayındayız, Allahın Lütfuna, Kaderine, Rızka Rıza 19.03.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 19.12.1997 - Doğru İnanç, Allaha İtaat, Rasulullahın Namazı, Nimetlere Şükür, Dünya Müslümanlarını Unutmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 20.01.1995 - Hayır İşlemek, Hayra Vesile Olmak, Şerden Sakınmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Şeyler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.03.1998 - Cennet Ehline İkramlar ve Alimin Önemi, Allahu Teala 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 20.06.1997 - Hz. Ali, Kulluk, Dünyaya Rağbet Etmek, Ahiret, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 20.07.2000 - Fitne Zamanı Hayırlı Amellere Sarılmak, Toplum Ahlakı, Sadaka, Zekat, Buğz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.08.1999 - Zikirin Faydaları, Tatil,Kuran Kursu, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.10.2000 - Dünya ve Ahiret İçin Çalışmak, Hastanın Duası 20.11.2020 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play 20.11.1998 - Ahir Zaman Haramdan Mal Kazanmak, Müslümanın Arıya Benzemesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.01.2000 - Gaziye Yardımcı Olmak, Şehide Mükafat 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 21.02.1997 - İnsanların Hayırlısı, Ramazanda Zekat, Ayet-el Kürsi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 21.03.1997 - Amil ile Abid Arasındaki Fark, Tövbe, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 21.04.2000 - Nefse Uymak, Allah Rızası İçin Öfkelenmek, Allah Rızası İçin Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 21.05.1999 - Önce Allahın Kitabını Öğrenmek, Kuranın Öğrenilmesi, Fetih Haftası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 21.06.1996 - Salavatın Faziletleri, Mütevazi Olmak, Cematin Önemi, Avlanmanın Sakıncaları 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.07.1995 - Sabır ve Şükür, Kurana İtaat Mükafatları, Cennete Dört Vesile 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.07.2000 - Salih Amellere Koşmak, Gece Karanlığı Gibi Fitneler Olması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.10.1994 - Ölümü Hatırlamak, İbret Almak, Nasihat, Başkasının Ayıbına Bakmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.11.1997 - Zulmetmek, Affetmek, Hidayet, Hamdetmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 22.01.1999 - Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, Kurban Arifesi, Nafile Oruçlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 22.05.1998 - Dilin Önemi, Haktan Yana Olmak, Uzun Ömürlü Müminin Değeri 25.12.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 22.07.1994 - Cemaat Sevabı, Nefsi Yenmek, Tasavvuf, Allah'ın Emirlerine Uymak, Nefs Terbiyesi, Kulluk 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 22.08.1997 - Mücahit, Hurafeler, Sıla-ı Rahim Yapmak, Emirlerin, Yöneticilerin Veballeri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 22.10.1999 - Ölüm Sonrası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Miraçtan Önce, Helal Kazanç, Ailenin İhtiyaçlarını Görmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Ticaret, Helal-Haram Kazanç, İlim Talep Etmenin Niyeti, Komşuluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.12.1995 - Allahın Kudreti, İslamın Güzelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 22.12.2000 - İlmin Önemi, Kadir Gecesi Temennileri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 23.02.1996 - Ramazan Bayramının Son Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 23.04.1999 - Kurana Bağlılık, Sadaka, Yardımlaşma, Anne Babayı Hoşnut Etmek, Birlik ve Beraberlik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.05.1997 - Gıybet, İftira, Dedikodu, Müslümanın Heybeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 23.07.1999 - Mağfiret İstemek, Tevbe, İman Kıymeti, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İçkinin Kötülüğü, İlim Öğrenmek, Genç Yaşta Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İlim Öğrenmek, Affedilmek, Genç Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 24.01.1997 - Allah Rızası, Ramazandan Sonraki Halimiz, Ayet el-Kürsi, Keramet 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 24.02.1995 - Ramazandan Sonra Halimizi Muhafaza Etmek 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 24.03.1995 - Mazluma Yardım, Müslüman Kardeşliği, Yardım Etmek, Dertlenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 24.09.1999 - Mazlumun Duası, Günahlar, Kötü Arkadaş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 24.10.1997 - Meleklerin Dua Ettiği Üç Zümre, Alim, Cömert, Zalim, Aşikare, Günahkar, Bidatçi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 24.11.1995 - Recep Ayına Girerken Dua, Recebin ve Üç Ayların İçerisindeki Kandil Geceleri 19.02.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 24.11.2000 - Orucun Faziletleri ve İncelikleri 25.03.2022 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 24.12.1993 - İlmin ve Alimin Önemi ve İbadetin Anlamı, Yeryüzünün Işıkları, Varisleri 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 24.12.1998 - Oruçlunun Duası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.02.2000 - Allah Bir Kavmin Hayrını İsterse Alimleri Çogaltır, İyi ve Kötü Kavimler, Misafirin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 25.03.1994 - İlimin Önemi, İlimin Mükafatı, Bahar Ayına Giriyoruz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 25.04.1997 - Haccın Muhteşemliği, Hacdan Sonra, Şehit Mertebeleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 25.06.1999 - Bidatçiye Hürmet, İdarecilerin Vasıfları, Merhamet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 25.07.1997 - Mümin Kardeşe Sevgiyle Bakmak, Evde Namaz, Kuranı Anlamak, Sabretmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 25.08.1995 - Akra, İlahi Ente Maksudi ve Ridaike Matlubi, Müslümanların Genel Durumu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 25.08.2000 - Fitne Zamanında Güzel Kulluk, Sünnete Sarılmanın Karşılığı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 25.09.1998 - İlimle Meşgul Olmak, Dini Ögrenmek, Fakih Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 25.10.1996 - İçi Temizlemek, Ahiret İçin Hazırlanmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 26.01.2001 - Kabir, Kıyamet Alametleri, Müslümanca Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.02.1999 - Allahın Sevdiği Davranışlar, Namazı Kabul Olanlar, Kulluğu Güzel Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 55 playlist like
playlist play 26.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü, Arefe ve Aşure Orucu, Bayram Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 26.04.1996 - Hac Hadisleri, Zekat, Hacıların Duası, Arefe Orucu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Aşurede Olan Olaylar, Hicri Yılda Oruç Tutmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Muharrem Oruçları, Aşurede Olan Olaylar, Yılı Oruçla Kapatıp Oruçla Açmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 26.05.2000 - İlim ve Alimin Önemi, Alimin Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.06.1998 - Helal Kazanç, İhtiyacını Görmek, Darlıktan Sonra Kurtuluş, İkram Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 26.08.1994 - Allahın Rızasını Kazanmak, Hayırlarda Yarışmak, Nefsi Dizginlemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.09.1997 - Allahın Sevmedikleri, Sevgide ve Buğzda Aşırıya Kaçmak, Mal, Eş ve Evlatla İmtihan, Kalpler Allahın Elinde 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 26.11.1999 - Büyük Konuşmak, İnşallah Demek, Edep, Yasin Suresi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 26.12.1997 - Ramazan Öncesi Yapılması Gerekenler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 27.01.1995 - Dünyanın Faniliği, Kabir Hayatı, Asi Olmamak, İbadet ve Taat Etmek, Şükredici Olmak 24.12.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 27.02.1998 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.1994 - Haccın Önemi, Alimin Abide Üstünlüğü, Cumanın Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.06.1997 - Musibetin Sebepleri, Zekatın Önemi, Allah Bir Topluma Gazap Etmişse Bunun İşaretleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 27.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri Ve Ona Tabi Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.09.1996 - Toplumu Düzeltmek, Azap, Umumi Gelir, Günah İşleyenleri İkaz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 27.10.1995 - Zikrin Faydaları, Toplumda İyiliği Yaymak, Topluma Karşı Görevler, Kardeşi Sevindirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.10.2000 - Kardeşini Kendisine Tercih Etmek, Haksız Kazanç, Ölümden İbret Alın 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 27.12.1996 - Şaban Ayı, Oruç ve Allahın Rızasını Gözetmek 03.03.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 28.01.2000 - Gaziye Yardım Etmek, Mescid Yapmak, Müslümana Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 28.02.1997 - Peygamber Efendimize İtaat, Kuran-ı Kerim Okumak, Cennet, Cehennem, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 28.03.1997 - Faiz, Zina 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.04.2000 - Hasta Ziyareti, Belalara Sabır, Rıza, Müslümana Yardım 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 28.05.1999 - İslamın Küfre Galip Gelmesi, Zaferler, İslamın Yayılması Yeni Fetihler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.06.1996 - Allahın Cömert Olması, Alimin Önemi, Cömertliğin Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.07.2000 - Allah'ın Sevdiği ve Kızdığı İşler,Tevbekâr Genç Günahkar Yaşlı,Cuma Gününde Yapılacaklar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.10.1994 - Nefsini Küçültmek, Mütevazı Olmak, Malını Hayra Vermek, Sözünü Tutmak, Müslümanın Özellikleri 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.11.1997 - İmanı Korumak, Müslümanın Hali, Recep Ayının Son Günleri 12.03.2021 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.01.1999 - Allahın Rızasını Gözetmek, Müslüman Akıllı Olmalı, İslama Hizmet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.03.1996 - Peygamber Efendimizin Şemaili, Merhameti, Adetleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.04.1994 - İyilik ve Kötülükte Niyetin Önemi, Nefisle Mücadele 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.05.1998 - İstanbul 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.08.1997 - Cehennemde Cennette Ebedi Kalmak, İslam 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.09.1995 - Dört Çeşit Göz Hakkında Bilgiler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.10.1999 - Peygamber Efendimizi Görmek İstemek, Allah Sevgisi ve Merhamet, İslamı Yaymak, Sadaka ve Dua, Cennet Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rasulullahın Rüyası, Seher Vakti, Teheccüd, Hz. Ebubekir, Rüya Tabiri, Hz. Aişenin Rüyası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rüyaların Önemi, Rüyaların Hakikati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.2000 - Ramazan Bayramı, Ramazan Sonrası Durum, Alimlerin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.01.1998 - Ramazan Bayramı, Ramazandan Sonra İbadetlere Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 30.04.1999 - Müslümanın Temiz Olması, Melekler, Hocaya ve Öğrenciye Saygı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.06.2000 - Sabır ve Takva, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 30.08.1996 - İstihare, İstişare Yapmak, Yolculuk, Tevbe Duası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 30.12.1994 - Gıybet, Haramlardan Sakınma, İlmiyle Amel Etmek ve Dünyaya Tamah Etmemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 31.01.1997 - Aşrul Evahir, Ramazanın Son On Günü, Kadir Gecesini Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.03.1993 - Günah İşleyeni Engellememek, İyi İşlere Vesile Olmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.05.1996 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek, Borçluya Mühlet Tanımak, İstiğfar Etmek, La Havle ve La Kuvvete 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 31.10.1997 - Tüm İnsanlığa Merhamet, Cömertlik, Cesurluk, Huysuzluk ve Cimrilik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 31.12.1997 - Ramazanın İlk Günleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 31.12.1999 - Ramazan, İlmin Önemi, Takva, Mümin Kardeşini Sevindirmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close