İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:15 İkindi15:38 Akşam18:00 Yatsı19:26 İmsak06:52 Güneş08:23 İşrak09:06
Hava - Hava durumuAçık 11°C Nem %72
Türkçe
9 Recep 1446 9 Ocak 2025 Perşembe
9 Recep 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:52 08:23 09:06 13:15 15:38 18:00 19:26
Giriş Yap

31.03.1993 - Günah İşleyeni Engellememek, İyi İşlere Vesile Olmak

Cuma Sohbetleri
İYİLİĞİ EMRETMEK, KÖTÜLÜKTEN NEHYETMEK GÖREVİ

Cumanız mübarek olsun aziz ve sevgili Akra dinleyicileri,

Allahu Teâlâ hazretleri cümlenizi sevdiklerinizle beraber iki cihanın her türlü hayırlarına sahip ve mazhar eylesin.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in bir veya iki hadîs-i şerîfini açıklamak istiyorum. 

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz Cerîr radıyallahu anh’ın rivayet ettiği, İbn Ebi’d-Dünyâ’nın kaydettiği bir hadîs-i şerîfinde buyuruyor ki:

 

أَيُّمَا قَوْمٍ عُمِلَ فِيهِمْ بِالْمَعَاصِي هُمْ أَعَزُّ وَأَكْثَرُ لَمْ يُغَيِّرُوا إِلَّا عَمَّهُمُ اللّٰهُ بِعِقَابِهِ

Eyyümâ kavmin umile fîhim bi’l-me’âsî hüm e’azzü ve ekser lem yuğayyirû illâ ammehümüllâhu bi-ikâbihî.  

Sosyal bir konuyu, cemiyetle ilgili bir meseleyi anlatan bir hadîs-i şerîf. Buyuruyor ki Peygamber Efendimiz: 

“Herhangi bir kavim ki içinde kötülükler, günahlar, isyanlar icra olunuyor da onlar daha çok olduğu halde, izzetli, kuvvetli oldukları halde, o isyanları durdurmuyorlar, o kötülükleri, günahları engellemiyorlarsa; muhakkak Allahu Teâlâ hazretleri azabını hepsine birden şamil eder.” 

Sadece isyanı yapan, günahı işleyenleri değil, isyana sessiz kalanları, aldırmayanları da ikâbına mâruz bırakır. Cezasını onlara da şamil kılar, hepsini birden cezalandırır, demek.

İslâm ferdin kendi hayatına önem verdiği kadar, topluluk hayatına da çok büyük önem, değer veriyor ve o konuda da nizam, ölçü, kaide getiriyor, esasları ve usulleri koyuyor.

İnsanlar şahsen günah işlemeyecekler. Allahu Teâlâ hazretlerinin “yapma” dediği, yasak ettiği kötülükleri yapmayacaklar. İslâm’ın emirleri, ana ölçü olarak beş esası ihtiva ediyor, beş ana hedefe yönelmiş bulunuyor. Bu ana hedeflerden birisi de toplumun ıslahıdır. 

İslâm dini, acaba sadece ferdin dini midir? Sadece fertle mi ilgilidir? 

Hani;

Din bir duygu, ona kimse ilişmez. 

Din ferdî bir duygu mudur? Sadece fertle, ferdin rûhî hayatıyla mı ilgileniyor? 

Hayır! Bizim dinimiz öyle değil. Bizim dinimiz fertle de ilgileniyor, onun ruhuyla da, kalbiyle de, imanıyla da, hareketleriyle de, toplumla da ilgileniyor. Hatta toplumun devamı için nesille, insanların malları ve mülkleriyle ilgileniyor. Malın mülkün telef edilmemesini, zarara uğratılmamasını da esaslar koyarak gösteriyor.

İslâm’ın ana hedeflerinden birisi toplumdur. Emirlerindeki ve yasaklarındaki amaçlardan bir tanesi toplumun menfaatlerini gözetmek, korumak ve kollamaktır. O halde İslâm aynı zamanda sosyal yönü çok çok kuvvetli bir din olarak karşımızdadır.

Bugünkü toplumlarda, hatta sosyal toplum denilen, Batılılar’ın kendi kendilerine “Biz halkı, toplumu düşünüyoruz, toplumun menfaatlerine önem veriyoruz.” diye koydukları usullerle yönetilen toplumlar veya ferdî ve hürriyetleri toplum için feda etmiş olan komünist toplumlarda bile nihayet insanların şahsî durumlarıyla ilgilenilmez, onların işledikleri kusurlar ve günahlarla ilgili bir şey söylenmez. 

“Evinde insan ne yaparsa yapar. İsterse herkes için hoş olmayan bir şeyi de yapsa, kimse karışamaz. Çünkü kendisinin evidir.” denilir. 

İslâm öyle değil. İslâm insanın kendisiyle, toplumuyla, eviyle, rûhî hayatıyla, aklıyla, kalbiyle, her şeyiyle uğraşıyor. İslâm’da bir insan, “Bu benim malımdır. İstediğim gibi kırarım, dökerim, yakarım, yıkarım!” da diyemez. Kendi malı olduğu halde, kendi malına telef hakkı yoktur. Verdiği takdirde, kadı onu da cezalandırabilir.

İslâm’ın bu ana yapısı çok güzel, çok muhteşem bir yapı. Bütün beşerî nizamlarla mukayese edilemeyecek kadar onlardan üstün olan bir karakteri bu dinimizin. Elhamdülillah ki Allah bizi müslüman yaratmış.

İnsan şahsen günah işlemeyecek, günahlardan, haramlardan sakınacak.  Ferdî olarak, öz hayatında, hiç kimsenin olmadığı bir yerde, dağın başında, bir odanın içinde veya karanlık bir gecede, kimsenin görmesi ve ilgilenmesi mümkün olmayan bir yerde bile Allah’a karşı, Allah’ın kendisini gördüğünü bilerek hareket edecek.

Allah’ın kendisini gördüğünü bilmesi, o edebe riayet etmesi İslâm’da çok yüksek bir makamdır. Buna makâm-ı ihsân diyoruz, ibadeti en güzel derecede yapmak makamıdır. Çok güzel.

İnsan ferden, yalnız başına, en karanlık, en tenha yerde bile olsa, günah işlemeyecek. Şahsen Allah’ın emirlerini tutacak, sevaplı işleri yapmaya, Allah’ın emrine uymaya çalışacak. Ama bu yetmiyor. Toplulukta başkalarının günah işlemesi karşısında da müslümanın bir tavrının olması lazım. Başkalarının Allah’ın rızasına uygun olmayan işler yapması hâlinde de onlara karşı bir sorumluluğu var. Bu çok yüksek bir sorumluluktur, çok yüksek bir fazilettir. 

Ne yapması lazım? 

O kötülüğü yaptırmamaya çalışması lazım.

Bugün modern ülkelerde, vatandaşlık şuuru deniliyor. Nizamları korumak için onların bazı şeyleri akledip yapmaları gerektiği, vatandaşlığının gereği olan birtakım müdahaleleri polis olmadan yapmasını; polis gibi, bir suç işleyen, kötü bir şey yapan kimseye müdahale etmesini söylüyorlar. Ama İslâm bu konuda çok daha ileri. Buyuruyor ki Peygamber Efendimiz: 

“Bir kavim, topluluk, toplum,  insan grubu, belde, kasaba, şehir, köy veya bir grup insan… Bunların içinde bazıları günah işliyor. -Sen işlemiyorsun, ama sen de o gruptasın.- Bazıları günah işliyor. Günah işleyenler eğer azınlıktaysa, günah işlemeyenler daha aziz, miktar bakımından fazla ise, daha çoksa ve güç yetirebilecek durumdaysa günah işleyenleri engelleyecek. O yapılmaması gereken şeyi yaptırmayacak güçteyse; lem yuğayyirû o kötülüğü engellemiyorlarsa.”

Demek ki ne yapacaklar? 

Elleriyle fiilen müdahale edecekler, derhal tavır alacaklar ve yaptırmamak için fiilî tedbirler nelerse onları yapacaklar. Çünkü kötülüktür, zarardır, yanlıştır, doğru değildir. Onu yaptırmamak için elinden geleni yapması, bütün gayretini göstermesi gerekiyor.

Onu yapmadılar, o isyan pozisyonunu, o şartları değiştirmediler. Yapılan işe müdahale etmediler. 

“Yapsın, bana ne, ben yapmıyorum ki. Allah ona cezasını verir. İşte ben namaza gidiyorum, camiye gidiyorum.” diyemez. 

Böyle derse ne olur? 

İllâ ammehümüllâhu bi-ikâbihî. “Allah o zalimlere, o günahkârlara vereceği cezayı, sadece günahkârda bırakmaz; bütün o topluma, o duygusuz, o kötülüğü engellemeye çalışmayan, o günahkârı günahından vazgeçirmeye fiilen müdahale etmeyen, sözle nasihat etmeyen, engellemeye çalışmayan, tavır koymayan topluma ikâbını, cezasını, azabını umûmî olarak indirir. Hepsini cezalandırır.”

O halde burada İslâm’ın, başka bütün toplumlardan çok daha farklı bir yönünü görmüş oluyoruz. Bütün modern hukuk sistemlerinden daha üstün bir tarafını görüyoruz. Hiçbir sistemde olmayan bir güzel tarafını görüyoruz: Kendisi günah işlemeyecek, faziletli insan olacak. -Şimdikilerin hoşuna gidecek sözle söyleyelim:- İyi bir vatandaş olacak, ama yeterli değil. 

Ne yapacak?

İyi olmayan insanları, günah işleyen insanları, kötü vatandaşları da o kötülükleri yapmalarını engelleyecek şekilde faaliyette bulunacak ve çalışmalar yapacak. Bütün gayretini gösterecek. Bu gayretini göstermediği zaman ceza kendisine de gelecek. İslâm’da sadece bir suçu işlemekten dolayı ceza gelmiyor, suçu işlemediği halde suça müsamaha etmekten de ceza geliyor. Göz yummaktan, aldırmamaktan, vurdumduymazlıktan da ceza geliyor. Vazifeyi yapmamaktan dolayı da ceza geliyor. Bu çok yüksek bir vasıftır. Dinimizin bizlere yüklediği ödev, son derece modern, modernlerin moderni, ilerilerin ilerisi, çağlar üstü güzel bir sistemdir.

O halde nasıl yaşayacağız? 

Allahu Teâlâ hazretlerinin emirlerini öğreneceğiz. 

Allahu Teâlâ hazretlerinin emirlerini nereden biliyoruz? 

Peygamber Efendimiz’e indirmiş olduğu vahiylerin toplamı, mesajların toplandığı yer olan Kur’ân-ı Kerîm… Onu öğreneceğiz.

Allahu Teâlâ hazretleri melek vasıtasıyla ve başka usullerle, şekillerle Peygamber Efendimiz’e kendi mesajını vahyetmiştir, ulaştırmıştır, bildirmiştir. Peygamber Efendimiz de “Allah bana bu mesajı gönderdi, şu vahiy geldi, Kur’an nazil oldu.” diyerek etrafındakilere bunu açıklamıştır.  Etrafındakiler de -vahiy kâtipleri diyoruz- Peygamber Efendimiz’e gelen vahiyleri kaydetmişlerdir. 

Vahiy kâtipleri arasında kimler var mesela?

Ebû Eyyûb el-Ensârî Efendimiz de vahiy kâtiplerinden birisiymiş. İstanbul’un medâr-ı iftihârı, büyüğümüz. Haliç’te camisi olan, Eyyüb Sultan semtine ismini vermiş olan sahabi. İşte böyle vahiy kâtipleri Allah’ın emirlerini yazmışlar.

Allah’ın emirlerini almış olan Peygamber Efendimiz’in davranışı nedir? 

En güzel şekilde Allah’ın emirlerini uygulamak. 

Kur’ân-ı Kerîm’i en iyi anlayan kimdir?

 Peygamber Efendimiz. 

Kur’ân-ı Kerîm’i en iyi anlatan kimdir? 

Peygamber Efendimiz. 

Kur’ân-ı Kerîm’i en iyi yaşayan kimdir? 

Yine Peygamber Efendimiz. 

Allahu Teâlâ hazretleri hangi emri indirmişse, ilk uygulayan ve en mükemmel tarzda, en güzel, tam şekilde uygulayan Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’dir. O halde onun hayatı, davranışları, sözleri, yatışı, kalkışı, harekâtı, sekenâtı hepsi aslında Kur’an-ı Kerîm’in bir çeşit açıklamasıdır; çünkü Allah’ın vahyi ona geliyor, o da Allah’ın vahyine göre hayatını düzenliyor.

Onun hayatı Kur’ân-ı Kerîm’in uygulanışının modeli, tablosu, manzarası olarak karşımızda bulunuyor. Binâenaleyh Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz’in hadîs-i şerîfleri de Kur’ân-ı Kerîm’in en güzel açıklaması durumundadır. O halde Kur’ân-ı Kerîm’in, Peygamber Efendimiz’in iyi anlaşılması, Allah’ın mesajının tam anlaşılması, Allah’a en güzel kulluk edilebilmesi için bizim Kur’ân-ı Kerîm’i, Peygamber Efendimiz’in hadîs-i şerîflerini bilmemiz gerekiyor. Biz 1400 küsur yıl sonra dünyaya gelmişiz. Bizim gibi ne kadar insan var… Aynı durumda bizden ne kadar ihlâslı, bizden ne kadar Arapça’yı daha iyi bilen, takvâsı ileri, güzel ahlâklı, alim, fâzıl, kâmil insanlar gelmiş geçmiş. Onlar da bu emirlerin karşısında sorumluluk duygusuyla iyi müslüman olayım diye çalışmışlar. Ömürlerini geçirmişler. Bir kısmı eserler yazmışlar, çok güzel eserler…

Misal: İmâm-ı Gazzâli hazretlerinin İhyâu ulûm’u. Muhteşem bir eser. Bunun gibi çeşitli eserler yazılmış. Büyük tecrübeler geçirilmiş. Birçok dînî meseleler detaylı bir şekilde münakaşa, müzakere edilmiş. Herkes o konudaki fikrini söylemiş. İslâmî ilimler gelişmiş. İncelikler çok güzel öğrenilmiş ve açıklanmış.

Bunları şu bakımdan söylüyorum: O büyüklerimizin, alimlerimizin, müçtehitlerimizin, o kâmil, evliyâ, salih insanların da tecrübeleri bizim dini daha iyi anlamamız, kafamıza takılan problemlerin cevabını daha iyi bulmamız için mutlaka gerekli. 

O halde alim ve fâzıl selef-i sâlihînimizi de öğreneceğiz. Takip edeceğiz. Onlar bizim dînî kültürümüzdür. Oradan da İslâm’ın neresinin daha mühim olduğunu, hayata nasıl tatbik edileceğini bileceğiz. Tamam, bunları bildik; Kur’ân-ı Kerîm, hadîs-i şerîf, icmâ-ı ümmet, kıyâs-ı fukahâ, salihlerin yaşayışı… Tamam, İslâm belli.

İslâm meçhul değildir. İslâm bellidir, âşikârdır, pırıl pırıldır. Hedefi gün gibi göstermiştir. Hiç tereddüt yoktur. Ulemânın arasındaki ihtilaflar detaydadır. Hiçbir kimse kalkıp da içki helâldir dememiştir. Aklı korumayı hedef alıyor çünkü dinimiz. Hiçbir kimse kalkıp da haksız kazancı savunmamıştır, çünkü alın terini ve hakkaniyeti esas alıyor dinimiz. Onun için bunlara bakarak İslâm’ı  yaşamaya çalışacağız. 

Kâfi mi? 

Değil. İslâm’ı yaşatmaya da çalışacağız. Bu yaşatmak iki şekilde oluyor: 

Bir, İslâm’ı çoluk çocuğumuza öğretmek şeklinde oluyor. Hanımımıza, beyimize, çevremize öğretmek şeklinde oluyor.

Ben şu anda seyahat hâlindeyim. Muhtelif kimselerle de görüşüyorum. Doğu’da görev yapmış bir arkadaşım dün anlattı: 

“Hocam” diyor. “Biz Doğu’yu dînî bakımdan çok kuvvetli biliriz…” 

Doğrudur, hakikaten çok büyük alimler yetişiyor. Onlar da hoca oluyorlar, müftü oluyorlar… 

“Ama halk öyle değil,” diyor. “Halka, aşağıya indiğiniz zaman çok cahil oldukları görünüyor, onların eğitilmesi, öğretilmesi çok önemli.” 

Kendi hizmet gördüğü bir mahrumiyet bölgesinden böyle bilgiler verdi. Doğu da öyle, Batı da öyle… İstanbul’da da öyle. Birçok kimse İslâm’ı seviyor. “Ben müslümanım.” diyor. Hakikaten bildiği kadarıyla da uygulamaya çalışıyor. Ramazan’da orucunu tutuyor. Kadir gecesini bildiği için kandil simitlerinden, minarelerdeki ışıklardan kadir gecesini ihyâ etmeye çalışıyor. İyi niyeti var ama bilgisi ve hayatında uygulaması yok. Bunu öğretmemiz lazım. Halka da öğretmemiz lazım. Önce kendi yakınlarımızdan başlayarak herkese öğretmemiz, tebliğ etmemiz lazım.

Hatta İslâm’a karşı olan insanlar var. “Ben ateistim, Allah’ı da tanımıyorum.” diyor. Ona da bunun haksızlığını, yanlışlığını, mantıksızlığını güzelce anlatmamız lazım. Bilmeyene de öğretmemiz lazım. Hiç kimse bu dairenin dışında mahrum kalmasın. Herkes İslâm’ı öğrenecek. Ayrıca İslâm’ı öğretme çalışması, bu da bir teorik çalışma. İslâm’ı öğrenmemiz de teorik, öğretmemiz de teorik. Öğrenmek ve öğretmek…

Ne yapacağız? 

Kendimiz de yaşayacağız, öğrettiklerimiz de yaşayacak. Bu da işin uygulama kısmı. Bir de İslâm’ı yaşamayanların topluma zarar vermesini engellememiz lazım. Biz buna nehy-i münker farzı diyoruz. Emr-i ma’rûf, nehy-i münker. Şu güzel şeyi yap. Yapılması için de destek vermek, hatta icabında zorlamak: 

“Kalk bakalım oğlum! Bu vakitte uyunmaz. Abdestini al bakalım. Sabah namazını kıl.” 

Bu bir emr-i mârûftur. Çocuk kendi hâline kalsa veya hanımı ya da bir başkası namazı kılmayacak. Onun için onu bir zorlama yapıyoruz. Hatta biraz; 

“İstemiyorum ya sonra kılarım.” Dese; 

“Hayır, olmaz! Sabah namazının vakti budur, kılacaksın.” diyoruz. Emr-i mârûf…

Bir de nehy-i münker var: 

“Onu öyle yapma bakalım. Çekil oradan, ayıptır!” demek gerekiyor. 

Mesela komşunun camını kırmaya kalkıyor. Komşunun duvarına tırmanmış. Sen de camiye gidiyorsun. Çocuk senin gözüne bakıyor. 

“İn bakalım oradan! Başkasının meyvesi alınır mı? Ayıp değil mi? Hadi bakalım. Babana söylerim sonra…” 

Bu nedir? 

Bu da bir nehy-i münkerdir. Çocuk yoksa oradan elma, erik çalacak. Küçük bir şey ama alışması doğru değil. Yaptığı iş prensip itibariyle doğru değil. Engellememiz lazım. Onun için bizim eski toplumumuzda, mahallelerinde herhangi bir kötülüğü yaptırmazmış mahalleli. Hatta delikanlılar âdetâ sokaklarında nöbet tutarmış ki herhangi bir gayrımeşru iş olmasın, kötü insan oralara gelmesin diye gayret ederlermiş. İşte başkalarına kötülüğü yaptırmamak, iyiliği yaptırmak hususunda da bir fonksiyon icra etmek, bir gayret göstermek… Bu da İslâm’ın çok çok önemli bir emridir. İnsan bunu yapacak sevap kazanacak.

Nasıl sevap kazanacak? 

Bir insan bir kimsenin iyi bir şeyi yapmasına sebep olursa onun kazandığı sevabın bir misli ondan hiç eksiltilmeden kendisinin defterine yazılacak. O halde biz iyiliklerin yaptırımında çok kâr ediyoruz. Kendi amellerimiz var. Âmâl-i sâlihamız, hayrât ü hasenâtımız var. Defterimize iyiliklerimiz yazılıyor. Bir de başkalarını iyiliğe çekmişsek, onların yapmış olduğu iyiliklerin de sevaplarının kopyaları bizim hesabımıza geçiyor. Onun da yaptığı kadar, kazandığı sevap kadar sevap bizim defterimize yazılıyor. 

Ne oluyor? 

Biz sanki bir insanın sevabı kadar sevap kazanmıyoruz, ne kadar insanı etkilemişsek onlar kadar -bin, on bin, yüz bin insan kadar- sevap kazanıyoruz. Muhteşem bir şey!

Bu kadar büyük sevaplar kazananlar var mı? 

Var! 

Mesela İmâm-ı Gazzâlî’nin ben hayranıyım şahsen. İmâm-ı Gazzâli’nin kitapları herkesin kütüphanesinde vardır. Düşünün sizin kütüphanenizde de mutlaka üç beş tane İmâm-ı Gazzâli’nin kitabı vardır. Okumuşsunuzdur, sevmişsinizdir. Eyyühe’l veled’i vardır. İhyâu ulûm’u vardır. Kimyâ-yı Saâdet’i vardır ve diğer eserleri vardır. Okumuşsunuzdur. Onları okuyunca siz, “şunu da yapayım, bunu da yapayım” diyorsunuz. İlminiz artıyor. Güzel birtakım şeyleri yapmaya karar veriyorsunuz. Kötü şeyleri yapmaktan vazgeçiyorsunuz. Bir sevap kazanıyorsunuz ilminizi uygulamaktan. İmâm-ı Gazzâli de 1111 yılında vefat etmiş. Bundan ne kadar asır önce… Ama o da siz o iyiliği yapınca sevabı hemen alıyor. Türkiye, Pakistan, Arabistan, Afrika, Avrupa, Amerika var… Dünyanın her yerinde onu okuyan insanlar var. O halde düşünün ne kadar muazzam sevaplar geliyor. Buradan da anlıyoruz ki bir alim, mürşit, insanları doğru yola çeken, insanlara iyiliği öğreten bir insan çok muazzam sevaplar kazanıyor. Hakikaten de “İlmin rütbesi İslâm’da en yüksek rütbedir.” denilmiş o bakımdan.

Biz ne yapacağız? 

İslâm’ı yaşayacağız, öğreteceğiz, uygulayacağız, uygulattıracağız. Günahı da yaptırmamak için aktif olacağız. İşte en ileri vatandaş çehresi… Hani modern ülkelerde iyi vatandaş, iyi insan… Böyle yazılmış kitaplar falan da hatırlıyorum. 

Bilmiyorum onların içinde, yazılanların içinde bu kadar güzel, aktif prensip var mı? Bu kadar insana sorumluluk yükleyen bir anlayış var mı?

Bizim dinimiz böyle. Biz başkasının yaptığı günahtan dahi elem duyuyoruz. Onun yapılmaması için elimizden gelen tedbiri almakla vazifeli olduğumuzu hissediyoruz ve o hususta gayret gösteriyoruz, göstereceğiz. Göstermemiz lazım. Birinci hadîs-i şerîf bu.

İkinci hadîs-i şerîfe gelelim. Bu da içtimaî, sosyal önemi olan bir konuyu bize hatırlatıyor. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuş ki;

 

أَيُّمَا دَاعٍ دَعَا إِلَى ضَلَالَةٍ فَاتُّبِعَ فَإِنَّ عَلَيْهِ  مِثْلَ أَوْزَارِ مَنْ اتَّبَعَهُ وَلَا يَنْقُصُ مِنْ أَوْزَارِهِمْ شَيْئًا وَأَيُّمَا دَاعٍ دَعَا إِلَى هُدًى فَاتُّبِعَ فَإِنَّ لَهُ مِثْلَ أُجُورِ مَنْ اتَّبَعَهُ وَلَا يَنْقُصُ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْئًا

Eyyümâ dâ’in de’â ilâ dalâletin fe’t-tübi’a fe inne ‘aleyhi misle evzâri meni’t-tebe’ahû ve lâ yunkasu  min evzârihim şey’en  ve eyyümâ dâ’in de’â ilâ hüden fe’t-tübi’a fe inne lehû mislü ücûri men’ittebe’ahû ve lâ yunkasu min ücûrihim şey’en.  

Enes radıyallahu anh’ten. Büyük hadis alimi İbn Mâce bu hadîs-i şerîfi rivayet eylemiş. 

Mânası nasıl? 

Eyyümâ dâ’in. “Herhangi bir davetçi, çağırıcı, kılavuz, önder ki” De’â ilâ dalâletin. “Bir dalalete, sapıklığa çağırmış.” 

Ortaya çıkmış, çığırtkanlık, davetçilik yapıyor. Sevk etmeye çalışıyor kendisini dinleyenleri. 

Nereye ama? 

Dalalete, sapıklığa, şaşkın bir işe, günah olan bir şeye… 

Fe’t-tübi’a. Bazıları da onu duyuyorlar; “A! tamam, güzel, ben de geleyim, ben de yapayım,” diye ona tâbi oluyorlar, davetine icabet ediyorlar. Günahı işlemeye yöneliyorlar. O davet etti, ötekiler de yöneliyor. 

Fe inne aleyhi misle evzâri meni’t-tebe’ahû. “İşte o davet eden kimseye, kendisine tâbi olanların işlediği günahların veballeri, günahları kadar günah da yüklenir.” 

Davet ettiği için… 

Ve lâ yunkasu min evzârihim şey’en. “Ama o günahı işleyenlerin de günahlarında bir azalma olmadan, eksiltme olmadan -oradan alınarak değil-, o günahı işleyene o günahlar, cezalar defterine yazılıyor.” 

Mahvolacak. Cezasını çekecek. Perişan olacak. Ama davet eden kimseye, o çığırtkan, yola durup da insanları o yanlış yola çağıran kimse, o da aynı miktarda günahı yüklenecek ve defterine o günahlar yazılacak. Bu çağırmasaydı, öyle bir şeyin çığırtkanlığını yapmasaydı…

Aksi de var. 

Eyyümâ dâ’in de’â ilâ hüden. “Herhangi bir çağırıcı ki hidayete davet ediyor.” 

Allah’ın sevdiği güzel bir yola, sevaplı, hidayet damgası taşıyan bir işe…

 اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَق۪يمَۙ 

İhdine’s-sırâta’l-müstakîm.  diyoruz ya. “Bizi doğru yola hidayet eyle, sevk eyle” diye. 

Böyle doğru yol üzerinde yapılan güzel bir fiil, bir hareket, herhangi bir işlem, eylem, tavır… Güzel bir şeye çağırdı, davet etti. 

Fe’t-tübi’a. Ona da bazı insanlar: “Evet, ne kadar güzel şeye davet etti bizi. Tamam, biz de böyle yapalım.” dediler. “Tâbi oldular.” Fe inne lehû misle ücûri meni’t-tebe’ahû. “İşte kendisinin sözünü dinleyip o güzel işi yapmaya kalkışan insanların sevaplarının misli aynen buna da verilir.” Ve lâ yunkasu min ücûrihim şey’en. “O sevaplı işleri işleyenlerin sevaplarından hiçbir şey eksilmeden, onlar o sevapları alırlar, onların aldığı o sevaplar kadar o çağıran insana da sevap verilir.”

Misallendirelim: Bir adam diyor ki; 

“Gelin bu akşam lise günlerini anmak için bir âlem, bir toplantı yapalım, eğlenelim.” 

Hani yiyelim, içelim, kâm alalım dünyadan tarzında çağırıyor. Onlar da -dinleyenler de;- 

“Tamam, okulda beraberdik, şimdi iş adamı olduk; ama işte bilmem, okulumuzun kutlama günü gidelim şuraya…”  

Gidiyorlar, hepsi birden bir şeyler içiyorlar. Günahlar işliyorlar. Tamam, işte o ilk çağıran adam, telefonu açıp da ötekisini çağıran adam da aynı günahları, bir miktar da çağırdığı kimselerin günahları kadar da ayrıca kendi günahının üstüne alır.

Diyelim ki bir vâiz, bir hocaefendi çıkıyor kürsüye diyor ki; 

“Bakın sabah namazından sonra camide oturmayı Peygamber Efendimiz severdi. İşrak vaktine kadar Kur’an okuyarak, zikrederek vakit geçirirdi. Böyle vakit geçirenin sevabı çoktur. O gün bir hac ve umre yapmış kadar sevap alır.  Rızkı bol olur.  Ölürse imanla göçer. Şöyle olur, böyle olur…”  

Ballandırıyor, anlatıyor. Dinleyen şahıs da diyor ki; 

“Ben de yarın sabah namazından sonra oturayım. Camide böyle yapayım, bu sevapları alayım. Bir hac ve umre sevabı az değil.” 

Tamam! Ertesi gün kalkıyor ve camide öyle sabah namazını kıldıktan sonra oturuyor rahat bir şekilde. Kur’ân-ı Kerîm’ini okuyor, Yâsîn’ini okuyor, dualarını ediyor. Tesbihlerini çekiyor. Sonra güneşin doğmasından işte şu kadar yarım saat falan vakit geçtikten sonra kalkıyor, işrak namazını kılıyor. Kalkıyor gidiyor…

Bu kimse ne yaptı? 

Bir hac ve umre sevabı aldı. Rızkı bol oldu. İşte birtakım büyük mükâfatlara nâil oldu. Büyük sevaplar kazandı. Bu sevapları alacak, onun defterine yazılacak ama o hocaefendi ona söylemişti ya vaazda, kürsüden hatırlatmıştı. Bu, ondan öğrenmişti… O hocaefendinin defterine de melekler bunun kazandığı sevap kadar sevapları yazarlar. 

Niçin? 

O anlattı, bu dinledi. Onun anlattığını uyguladığı için.

İşte İslâm’ın toplumsal diyelim yeni kelimelerle, içtimâî yönü bu, iyi bir şeye çağırdığınız zaman, çağırdığınız kimselerin işledikleri iyiliklerin sevabının bir mislini siz alacaksınız. Kötü bir yere çağırdığınız zaman işlenen günahların vebalinin bir misli de sizin omzunuza… Çünkü onları siz o işe çağırdınız, sizin omzunuza yüklenecek.

O halde ne yapacağız? 

Hiç kimseyi hiçbir kötü yola çağırmayacağız. Herkesi iyi yola çağırmaya gayret edeceğiz. 

Bu iki hadîs-i şerîften karşımıza beliren tablo nedir? 

Toplu yaşamda, topluluk hayatında, içtimâî hayatımızda nasıl davranmamız gerekiyor?

Kendimiz iyi insan olacağız. Başka insanları iyi işe çağıracağız, kötü işe çağırmayacağız. Kendimiz âmâl-i sâliha işleyeceğiz. Başkalarının da iyi işler işlemesi için aktif propaganda, reklam, tanıtma, öğretme işleri yapacağız. Bunun  aksine kötü şeylerin yapılmamasına da gayret göstereceğiz. Kötülükleri yapmak isteyen: Benim hürriyetim var istediğimi yaparım sana ne, karışma bana falan diyorlar bazıları öyle değil. 

Adam aldırma da geç git, diyemem, aldırırım, 

Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım.  

dediği gibi Mehmed Âkif rahmetlinin… Allah kabrini nur doldursun. Cümle geçmişlerimize rahmet eylesin. Onun dediği gibi biz sorumluluk duygusu taşıyoruz. Biraz sıkıntı çeksek de birtakım zararlar, sıkıntılar, üzüntüler, başı ağrıtacak, gönlü kıracak birtakım olaylarla karşı karşıya gelme durumu olsa bile biz böyle davranacağız.

Düşünün böyle insanlardan müteşekkil bir toplumu… Diyorlar ki Kızılcahamam’a gelirken Azaphane deresi… Diyorum ki; bir kere o Azaphane değil, Âzep deresi. Âzep de azap demek değil. Âzep bekar demek. 

Âzep deresi ne demek? 

Bekarların deresi. Birçok yerde bekar deresi vardır. 

Bu ne demek? 

Eski devirde şehrin, beldenin içinde kimse günah işleyemiyormuş. 

Neden? 

Aklı başında, âyetleri, hadisleri bilen ciddi müslüman, mütedeyyin, salih, âbid, zâhid insanlar yaptırmıyorlar. Şehrin, beldenin, köyün içinde bir günahı göz göre göre işlettirmiyorlar. 

Ne yapıyor o zaman bekarlar?

Gidiyorlar sazını, çalgısını alıyor derenin içinde dımbırdatıyor veya saklı saklı, gizli gizli -Allah saklasın, Allah böyle durumlara düşürmesin- içkisini alıyor, derenin kenarında içiyor. Ya da bir kadın götürüyor, oynatıyor falan… 

Nerede yapıyor? 

Bekarların eğlendiği Bekar deresi… Kaçak yer. Gizli günahların işlendiği yer.

Fırsat bulsa ötekiler ona da müdahale ederler ama beldeden oraya gelinceye kadar onların nöbetçileri vardır, kaçarlar. Yaptırmazlar ama işte toplumda o zaman iyilik oluyor, kötülük yapılmıyor. Çok gizli yollarla, çok saklı şekillerle birileri yapıyorsa Allah onun cezasını verecek ama hiç olmazsa toplumdan sorumlu olan insanlar, yöneticiler günaha girmiyor, bir de o günahları gören insanlar müdahale ettikleri için kimse de kalkıp herkesin gözü önünde böyle bir şey yapamıyor. Takibata uğruyor, protestoya uğruyor, yapamıyor. O zaman toplum iyi bir toplum oluyor. İyilikler yapılıyor. İleri gidiyor. Günahlar olmuyor. Haramlar işlenmiyor. Haksızlıklar yapılmıyor. Zulümler olmuyor. İslâm toplumları, tarih boyunca İslâm’ın hâkim olduğu zamanlarda işte böyle mutlu yaşamışlardır. Pırıl pırıl, tertemiz yaşamışlardır.

Kendimiz müslüman olduğumuz için kendimizi reklam etmemiz gibi düşünülebilir. Öyle diyebilirler bazı insanlar ama bizim dışımızda olup müslüman olmayıp bizim ülkemize misafir olarak gelmiş insanların hatıraları var. Yazıları var.

Mesela, Baron de Büsbek diye bir Hollandalı, Belçikalı seyyah gelmiş Kanûnî devrinde. Kanûnî devrini anlatıyor. İstanbul’un manzarasını, halkın hâlini, ahlâkını, alışverişi, vesâireyi kitabında,  hatıralarında anlatıyor. Müslümanların çok dürüst olduğunu, temiz olduğunu, sözlerine sadık olduğunu, güvenilir olduğunu söylüyor ve diyor ki: 

“Eğer siz Osmanlı ülkesine ziyarete giderseniz, bir müslümana misafir olabilirsiniz; çünkü yatakları, yorganları temizdir, yemekleri, evi temizdir. Sakın benim dindaşımdır diye bir gayrimüslime inmeyin.” diye ikaz ediyor.

“Sonra, bir müslüman size “şunu şöyle yapacağım” diye söz vermişse, “tamam” demişse, sözü sözdür. Yazılı bir senet olmasa bile dediğini yapar, çünkü sözlerine sadıktır onlar.” diyor. “Ama bir gayrimüslimle anlaşma da yapsan, yine seni aldatır, hile yapar, ona itimat edilmez!” diye söylüyor.

Bu neyi gösteriyor? 

Düşmanın, yabancı bir insanın, ülkemize gelmiş bir misafirin sözleri bunlar; bizden olan bir kimsenin sözü değil. Osmanlı toplumunun, İslâm’dan mutlu olduğunu, halkın tertemiz olduğunu ve İslâm’dan mahrum olan kesimlerin de o seviyeye çıkamadığını gösteriyor.

“Toplum ileridir.” 

Hayır, toplum ileri değil! Toplumun içinde İslâmî hayatı benimsemiş mü’minler ileri; İslâmî hayattan mahrum kalmış olanlar o ahlâka sahip değil! 

O zaman nereden kaynaklanıyor fazilet? 

İslâm’ın kendisinden, Müslümanlık’tan kaynaklanıyor. Bu çok önemli… Seyyahların hatıraları bu bakımdan bizim için güzel birer misal oluyor.

Temenni ederiz ki İslâm’ı ailemizde yaşayalım. Kendi nefsimizde, içimizde, ruhumuzda yaşayalım. Mahallemizde, köyümüzde, kasabamızda yaşayalım. Her şey Allah’ın rızasına uygun olsun. Allah’ın rızasına uygun olmayan şeyleri de temizlemek için elbirliğiyle bir çalışma yapalım. 

Hani çevre temizliği diyoruz, Çevre Bakanlığı kurduk; bir de böyle ahlâkın temizlenmesi meselesi var. Ahlâkî çevrenin de güzelleşmesi, temizlenmesi, günahlardan arınması meselesi var. 

Biz her yönden çevreciyiz. Çevre-Kültür derneklerimizi kuran arkadaşlarımızdan Allah razı olsun. Biz çevreyi ağaçlandırmak, çevreyi temizlemek, çevreyi güzelleştirmek istiyoruz. Tarihî, sosyal çevreyi güzelleştirmek istiyoruz. Toplumda yetişen bir insanın, sıhhatli bir ruhla yetişmesini sağlayacak tedbirleri almak istiyoruz. Mânevî çevreyi temizlemek istiyoruz, günahlardan. İnsanların çevresini temizleyip günahların hiç böyle göz önünde başkalarına örnek olacak, şaşırtacak bir şekilde misal olarak görünmesini dahi arzu etmiyoruz.

Allahu Teâlâ hazretleri İslâm’ın güzelliklerini anlayıp onu şahsî hayatımızda, aile, toplum hayatımızda, her yönde, her yerde güzelce uygulamayı nasip etsin. 

Böylece ne olacak? 

Dünya saadeti olacak. 

Sonra ne olacak? 

Âhirette de Allah’ın emirlerini tuttuğumuz için âhiret saadeti olacak. Sonsuz, ebedî, çok güzel nimetlere gark olmuş durumda bir cennet hayatı; gözlerin görmediği, kulakların işitmediği, kimsenin hayaline sığmayan güzelliklere, nimetlere müslümanlar sahip olacak.

Allahu Teâlâ hazretleri iki cihanda cümlenizi bu saadetlere nâil eylesin, bahtiyar eylesin. 

 

 

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 01.03.1996 - Ramazan Sonrası Şevval 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 01.03.1997 - Alimlerin Önemi ve Üstünlükleri, Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.05.1998 - Hicri Yılbaşı, Oruç Tutmak, Müslümanlara Düşen Toplumsal Görevler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.07.1994 - Belalara Sabır ve Şükür, 4 Şeyden Sakınmak, Kuran-ı Kerim 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 01.08.1997 - Müslümanların Sıkıntılarıyla İlgilenmek, Allaha, Rasulüne, İmama, Müslümanlara Samimiyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 01.09.2000 - Günahkar Uyarma, Yöneticilerin Veballeri, Ölümden Sonra Pişmanlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.10.1999 - Namaz Vaktinde Nida Eden Melek, Sabır Göstermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 01.11.1996 - Tevbe Etmek, Allah İçin Sevmek, Sevginin Gerekliliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.12.1995 - Borç Vermenin Sevabı, Sadaka ve Zekatın Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 01.12.2000 - Ramazanda Verilen Beş Şey, Orucun Faziletleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.01.1998 - Ramazanın Faziletleri, Teravih, Kadir Gecesi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 02.02.1996 - Ramazanın İlk Haftası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.02.2001 - Ahiretin Hayrı, Dünyanın Geçiciliği, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 02.04.1999 - Hacdan Dönüşler, Lebbeyk Demek, İlim Öğrenmek, Eşe ve Çocuğa İkram Sadakadır 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.05.1997 - Muharreme Yaklaşıyoruz, Alimlerin Çeşitleri ve Kıymeti, Alim Olmaya Çalışmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.1995 - Hicri Yıl ve Aşure Günü Orucu, Hicri Yıl Girmiş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.2000 - Tefekkür, Amel Niyet ve Sünnete Uygunluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 02.07.1999 - Peygamber Efendimizine İman, İslam Olmak, Hicret 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.08.1996 - Salih Kimseleri Anmak, Sıkıntılar İçin Estağfirullah, Kin Tutmak, Kıskançlık, İbadeti İsteksiz Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.09.1994 - Kalbin Paslanması, Ölümü Düşünmek, Kuran-ı Kerim Okumak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.01.1997 - Ramazan Ayetleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 03.02.1995 - Ramazanın İlk Haftası, Ramazanı Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 03.03.2000 - Salavat, Müminler, Cennet, Yahudiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.04.1998 - Hac Günleri, Zilhiccenin İlk Günü, Arife, Hicret, Günahlardan Uzak Durmak, Kurban Bayram öncesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 03.06.1994 - Hac Sonrası, İnanç, İmanın Özelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 03.07.1998 - Allah Sevgisi, Peygamber Efendimizin Doğumu, Salavat Getirmek, Ümmete Hizmet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 03.09.1999 - Zikirin Faydası, Abdest, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.10.1997 - Muhabbet, Hediyeleşme, Misvak, Tevbe, İyi İnsan Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.11.1995 - Yalnızlığın Yararları 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.11.2000 - Kimseye Yük Olmamak, Zikrin Kıymetli Olduğu Zamanlar, Kuran-ı Kerim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 04.02.2000 - Hakkı Söylemek, Alimlerin Susması, Mümine Belaların Gelmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Hac Yaklaşıyor, Kültürümüze Sahip Çıkmak, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Zilhicce ve Hac Yaklaşıyor, Evi İbadetle Şenlendirmek, Ecdadın Mirasına Ve Kültürümüze Sahip Çıkmak, Küçük Yaşta Eğitim 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.06.1999 - İlim Talep Etmek, İlmin Sadakası, Ganimet Malı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 04.08.2000 - Zenginlerin Hali, Fakirin Hakkı, Kötü Alimler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.10.1996 - Mümin Kardeşini Sevindirme, Cennetteki Arazileri İbadetle Mamur Hala Getirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 04.11.1994 - Sahih Kaynakların Önemi, Sahte Din Alimlerine Dikkat, Hak Yolda Olmak Hakkı Söylemek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.12.1998 - Erhamerrahimin Demek, Vefat Haberi Almak, Azrail 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 05.01.1996 - Berat Kandili, Günahları Affedilmeyecek Kişiler, Berat Gecesinde Yapılması Gerekenler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 05.01.2001 - Gerçek İman ve Tezahürleri, İman ve Namaz , Allah Sevgisi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 05.06.1998 - Estagfirullah, Zikir, Musibetler Karşısındaki Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.07.1996 - Rahman, Rahim ve Hay Olması, Ellerin Açılıp Dua Edilmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 05.07.1998 - Mevlid Kandili Sohbeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 05.08.1994 - Allahtan İstemek, Cennet, Her İşte Allahın Rızasını Düşünmek, Cehennemden Korkmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 05.09.1997 - Yardımlaşmak, Tasavvufun Çeşitli Yolları 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 05.12.1997 - Hayat Gayesi, İsraf, Namazın Önemi, Mekke 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.02.1998 - Kulun Vazifesi, Kuranın Anlaşılması, Ramazandaki İyi Halin Devam Etmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 06.03.1998 - Cuma Namazının Önemi, Diğer Ülkelerdeki Rahatlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 06.04.1995 - Sabır, Doğru Yol, Mescitleri Doldurmak, Allah İçin Arkadaşlık Yapmak, Seherde İbadet Etmek 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1994 - Rızkın Kesilmesi, Tövbe Etmek, Seher Vaktinde İbadet 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.08.1999 - Gaziye Yardımcı Olmak, Müslümana Yardımcı Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.09.1996 - Hamdetmek, Estagfirullah, Laileheilallah Demek, Allahın Kula Kızmasıyla Kulda Değişen Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.10.2000 - Dinini Öğrenmek, Ahir Zamanda Belâların Gelmesi, Dinden Çıkan Alim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.11.1998 - Helal Kazanç, Doğru Arkadaş Edinmek, Sağlam Dostluklar, Sünnete Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Şaban, Miraç Kandili Öncesi, Ramazana Hazırlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Tevbe Etmek, Gönlü Allah ile Olmak, Ramazana Hazırlık 05.03.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günleri, Veda 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 07.02.1997 - Ramazanın Son Cuması ve Bayram, Niyetin Önemi, Allah Yolunda Para Harcamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 07.03.1997 - Alim Olmak, Kabenin Anahtarı, Eman Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 07.04.1995 - Allah Güzeldir Güzeli Sever, Cemalullah, Allah Nimeti Üstünde Görmek İster, Kibir 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Hicri yıl 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Kalplerin Pası, Veli Kullar, Riya, Pazartesi ve Perşembenin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.05.1999 - Oruç, Namaz, Gusül, İlmihal Bilgisi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.06.1996 - Peygamber Efendimizin Zühd Sahibi Olması, Rüşvet, Dünyayı Sevmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 07.07.2000 - Aktarırken Yalnış Aktarmak, Allahın Gazabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 07.08.1998 - Müslümanların İşleriyle İlgilenmek, Edepsiz Olanlar, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 07.10.1994 - Müminlerin Güzel Özellikleri, Emin Olmak, Ahir Zaman 15.01.2021 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.11.1997 - Bildiğini Uygulamamak, Alimin Önemi, Peygamber Efendimizin Kıyafet Tavsiyleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 08.01.1999 - Kadir Gecesinin Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 08.03.1996 - Salavat Getirmek, 20 Kişiye Selam Vermek, Ezanı Tekrar Etmek, Cemaate Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 08.05.1998 - Hesap Yapmak, Dünya Müslümanları, Batıl Din, Doğru İnanç, Çanakkale Savaşı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Peygamber Efendimizin Doğumu, Son Peygamber Oluşu, Peygamberlerden Üstünlüğü 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 08.08.1997 - Merhamet, Acıma, Emri Maruf Nehyi Münker 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 08.10.1999 - Medinenin Önemi,Tarihi, Sadaka, Tevhidin Önemi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 53 playlist like
playlist play 08.11.1996 - Kabenin O Zamanki İnşaatı, Kabe-i Muazzama 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 08.12.1995 - Şaka, Mizah Ölçüsü, Kendisi İçin İstediğini Kardeşi için İstemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.01.1998 - Ramazan Gufran Ayıdır, Kuran Ayıdır 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 09.02.1996 - Ramazanda Mukabele, Zekat 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 09.05.1997 - 1 Muharrem 1418, Hicri Yılbaşı, Hicri Yıl İlk Günü 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 09.06.2000 - Peygamber Efendimizin Soyu, Asaleti, Son Peygamberliği, Makam-ı Mahmud 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 09.07.1999 - Kurtuluş İslamda, Peygamber Efendimizin Şefaati, Salih İnsanların Azalması, İlim 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 09.08.1996 - Doğanın Korunmasına Verilen Önem, Ateş, Peygamberimizin Fakihliği, Salatu Selam Getirmek, Selamın Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.12.1993 - Hamd Etmek, Allaha Tam Teslimiyet ve İrfan Gözü ile Bakmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 09.12.1994 - Recep, Şaban ve Ramazanın Önemi, Tevbede Acele Etmek, İnancın Doğru Olması 26.01.2022 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 10.01.1997 - Ramazanın İlk Günü, Ramazanda Sevaplar, Tavsiyeler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.02.1995 - İlk On Gün, Ramazan 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 10.04.1998 - Kurban Bayramı 4. Gün, Mekkeden Ayrılmadan Veda Tavafı, Haccın Muhteşemliği 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 10.05.1996 - Ahlakı Güzelleştirmek, Evlenmek, Hamileliğin ve Çocuk Büyütmenin Sevabı, Nikah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 10.06.1994 - Allahtan Korkmak, Zenginlik, Adalet, Cimrilik, Kendini Beğenme, Nefsine Uyma, Yemek Yedirme, Selam Verme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.09.1999 - Allah Yolunda Yürümek, İlimsiz Fetva Vermek 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 10.10.1997 - Amerikadaki İnanç, Tevhid İnancı, Ölümden Sonra Dirilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.11.1995 - Mümin Kulların Kaza ve Kader Karşısındaki Tavırları, Mümin Kulların Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Cömertlik, Allah Rızası İçin Şehit Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.12.1999 - Ramazan, Orucun Mükafatı, Orucun Sevabını Götürecek Olanlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 11.02.1994 - Ramazanın Fazileti 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 11.02.2000 - Bela, Hasta Ziyareti, Musibete Uğrayan Kimse, Müslümanın Yardımına Koşmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.04.1997 - Mescid-i Haram Ziyareti, Seher Vakti İbadet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 11.06.1999 - İstanbul'un Fethinden Sonra, Romanın Fethi, Subanallah Demek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.07.1997- Hayırlı Yardımcılar, İdarecilerin Sorumlulukları, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.08.2000 - İnsanı Cennete Götüren Ameller, Selam, Gece Namazı, İyi Geçim, Sıla-i Rahim, İlim Öğrenmek, Takva 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.10.1996 - İftira Atmak, Evlenmek, Abdestin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.11.1994 - Ahir Zamanda Cahillik, Emri Maruf, Sünnete ve Kurana Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.12.1998 - Mescid Yaptırmak, Meleklerin Girmedikleri Evler, Ömürün Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.01.1996 - Dünya Kaygısının Nelere Sebep Verdiği, Ahireti Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 12.02.1999 - Oruç Tutmak, Her Sene Hacca Gitmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 12.03.1999 - İtikafın Sevabı, Allahı Zikretmek, Çocuklar Arasında Adalet, Miras, Koca ve Anne Hakkı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.04.1996 - Hacda Sabırlı Olmak, İyi Niyetin Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 12.05.2000 - Emanet, Doğruluk, Komşu, Sadaka, Vakıf, Lanetleme, İçki 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 12.06.1998 - Toplum Hayatının Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 12.07.1996 - Komşuluk Hakkı, Güzel Ahlak, Akıllı İnsan 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 12.09.1997 - Anne Babaya İtaat, Allah ve Peygambere İtaat, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 12.11.1993 - Cuma Gününün Faziletleri, Temizlenmek, Camiye Erken Gitmek, Cuma Günü Salavat-ı Şerife Getirmek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 12.12.1997 - Endonezya, Jakarta, Peygamber Efendimizin Sıfatları, Cennet-Cehennem 10.07.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.01.1995 - Gönlün Önemi ve Gönül Kırmamaya Dikkat Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması, Allah 10.02.2023 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 13.03.1998 - Kurban ve Arife Orucu, Cemaatle Namaz, Nafile Oruçlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.08.1999 - Gazilerin Önemi, Müslümanın Güçlü Olması,Tefekkür 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.10.1995 - Karadeniz Gezisi, Cenneti İsteyip Ona Göre Çalışma Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 13.11.1998 - Miraç Kandili 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.12.1996 - Şaban Ayı, Sünnet Yolu, Dünyayı Terketmek, Ramazana Hazırlık, Salavat 04.03.2022 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 14.01.2000 - Deccal, Kehf Sûresi, Hz.İsâ 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.02.1997 - Aile Eğitimi, Hicret Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 14.03.1997 - Cahillik, Akıl Zenginliği, Tefekkür, Cennete Giremeyecek Kişiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 14.04.1995 - Kötü Huyun Ameli Bozması, Hased 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.04.2000 - Aşure Gününde Oruç, Alışveriş Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 14.05.1999 - Adaletli Olmak, Cehennem, Çocuk ve Eş İmtihanımız, Adaletli Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 14.06.1996 - İlim Öğrenmek, Hoca ve Talebe 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 14.07.2000 - Anne Babasının İhtiyacını Görmek, Allah İçin Sevmek, Zahidin Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.10.1994 - Marifetullah, Arif Olmanın Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 14.11.1997 - Mehmed Zahid Kotku, Gerçek Akıllı İnsan, Nefsi Terbiye Etmek, Evliyaların Anılması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 15.01.1999 - Kadir Gecesi Geçti, Ramazanda Zekat ve Fitre Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.05.1998 - Belaların Gelmesi ve Sebebleri, Lailaheillallah Demek, Kardeşinin İhtiyaçlarını Görmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 15.08.1997 - Peygamber Efendimiz Özellikleri, Ahlakı, Şefaati, Hanımlarına Davranışı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 15.10.1999 - Dua, Salavat, Doğru Söz Söylemek, Sıla-i Rahim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.11.1996 - Recep Ayının Faziletleri, Kuran Okumak, Kalp ve Dil Temizliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.12.1995 - Allaha ve Peygamberimize Kendimizi Sevdirmek, Emanete Riayet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.12.2000 - Kadir Gecesi, Şehitler, Sıddıklar, Tervaih 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 16.01.1998 - Ramazanda İtikafa Girmenin Sevabı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Günün Önemi, Orucunun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.06.1995 - Okul Yaz Tatilini İyi Değerlendirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.07.1999 - Allah ve Resulune İtaat, Yöneticiler, Zikir Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 16.08.1996 - Gıybet, Tartışmaya Girmemek, Çok Konuşmamak, Helal Kazanç 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 16.12.1994 - Kanaatkar Olmak, Söylenenle Yapılanın Bir Olması, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 17.01.1997 - Evliyaların Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.02.1999 - Müslümanlara Yardım, Dua 18.12.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 17.03.1994 - Ramazan Bayramı Sonrası, Zikir, Şükür, Eş Seçiminin Önemi, Arkadaş 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Bayram Gecelerinin İhyası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Haccın Önemi, Ziyaret Edilecek Mescitler, Toplumsal Durumlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.05.1996 - Yarın Hicri Yıl, Hilali Gözlemlemek, Müslümanlara Düşen Vazifeler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 17.06.1994 - Tatili Değerlendirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 17.09.1999 - Adaletli Hükmetmek, Amel-i Salihada Acele Etmek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 17.10.1997 - Tevhidin Faziletleri, Doğru İnanç, Temizlik, Müslüman Kardeşine İyilik Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 17.11.1995 - Allaha ve Resulune Yakın Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.11.2000 - Allahı Zikretmek, Ölümü Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.02.2000 - Kuranın Önemi, Kuran Öğrenmenin Önemi 26.05.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.06.1999 - Şehit Olmak, Ayetel Kürsi ve İhlas Suresinin Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.07.1997 - Hac, Müslümanlar, Tefekkür 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 18.08.1995 - Peygamber Efendimizin Şefaati, Merhameti, Paylaşımcı Olmak, Aile Sevgisinin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.08.2000 - İyiliği Hor Görmemek, İmanın Tadı, Munakasa, Cennet, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 18.10.1996 - Kadın ve Erkekte Kıyafet Ölçüsü, İlimin Önemi, Hastalığın Sevabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 18.12.1998 - Şabanın Son Günleri, Oruç İle İlgili Hadisler, Ramazan Geliyor 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.01.1996 - Berat Kandili, Ramazana Yaklaşırken Dikkat Edilecekler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Allahın Sevdiği Haller, Hakla İyi Geçinmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Dua Edenin Eli Boş Kalmaz, Allah Verdiği Nimeti Görmek İster, Peygamber Efendimizin Merhameti 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 19.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 19.04.1996 - Haccın Faziletleri, Hacının Şefaati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.05.2000 - Peygamber Efendimizin Saçını Ağartan Sûreler, Şehidler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 19.06.1998 - Dünyanın Kıymetsizliği, Afiyet İstemek, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 19.07.1996 - Özgürlük Anlayışı, Eşler Arası İletişim, Muhabbet, Anne Babanın Çocuguna Bakması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.08.1994 - Peygamber Efendimizin Doğumu ve Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 19.09.1997 - Dili Tutmak, Susulacak ve Konuşulacak Yerler, İlim ile Amil Olmak, Zamanın Kıymetini Bilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 49 playlist like
playlist play 19.11.1999 - Kabir Ehline Yapılacaklar, Ahde Vefa, Haramdan Sadaka Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.12.1996 - Şaban Ayındayız, Allahın Lütfuna, Kaderine, Rızka Rıza 19.03.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 19.12.1997 - Doğru İnanç, Allaha İtaat, Rasulullahın Namazı, Nimetlere Şükür, Dünya Müslümanlarını Unutmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 20.01.1995 - Hayır İşlemek, Hayra Vesile Olmak, Şerden Sakınmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Hususler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Şeyler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.03.1998 - Cennet Ehline İkramlar ve Alimin Önemi, Allahu Teala 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 20.06.1997 - Hz. Ali, Kulluk, Dünyaya Rağbet Etmek, Ahiret, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 20.07.2000 - Fitne Zamanı Hayırlı Amellere Sarılmak, Toplum Ahlakı, Sadaka, Zekat, Buğz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.08.1999 - Zikirin Faydaları, Tatil,Kuran Kursu, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.10.2000 - Dünya ve Ahiret İçin Çalışmak, Hastanın Duası 20.11.2020 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play 20.11.1998 - Ahir Zaman Haramdan Mal Kazanmak, Müslümanın Arıya Benzemesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.01.2000 - Gaziye Yardımcı Olmak, Şehide Mükafat 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 21.02.1997 - İnsanların Hayırlısı, Ramazanda Zekat, Ayet-el Kürsi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 21.03.1997 - Amil ile Abid Arasındaki Fark, Tövbe, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 21.04.2000 - Nefse Uymak, Allah Rızası İçin Öfkelenmek, Allah Rızası İçin Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 21.05.1999 - Önce Allahın Kitabını Öğrenmek, Kuranın Öğrenilmesi, Fetih Haftası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 21.06.1996 - Salavatın Faziletleri, Mütevazi Olmak, Cematin Önemi, Avlanmanın Sakıncaları 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.07.1995 - Sabır ve Şükür, Kurana İtaat Mükafatları, Cennete Dört Vesile 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.07.2000 - Salih Amellere Koşmak, Gece Karanlığı Gibi Fitneler Olması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.10.1994 - Ölümü Hatırlamak, İbret Almak, Nasihat, Başkasının Ayıbına Bakmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.11.1997 - Zulmetmek, Affetmek, Hidayet, Hamdetmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 22.01.1999 - Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, Kurban Arifesi, Nafile Oruçlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 22.05.1998 - Dilin Önemi, Haktan Yana Olmak, Uzun Ömürlü Müminin Değeri 25.12.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 22.07.1994 - Cemaat Sevabı, Nefsi Yenmek, Tasavvuf, Allah'ın Emirlerine Uymak, Nefs Terbiyesi, Kulluk 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 22.08.1997 - Mücahit, Hurafeler, Sıla-ı Rahim Yapmak, Emirlerin, Yöneticilerin Veballeri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 22.10.1999 - Ölüm Sonrası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Miraçtan Önce, Helal Kazanç, Ailenin İhtiyaçlarını Görmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Ticaret, Helal-Haram Kazanç, İlim Talep Etmenin Niyeti, Komşuluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.12.1995 - Allahın Kudreti, İslamın Güzelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 22.12.2000 - İlmin Önemi, Kadir Gecesi Temennileri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 23.02.1996 - Ramazan Bayramının Son Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 23.04.1999 - Kurana Bağlılık, Sadaka, Yardımlaşma, Anne Babayı Hoşnut Etmek, Birlik ve Beraberlik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.05.1997 - Gıybet, İftira, Dedikodu, Müslümanın Heybeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 23.07.1999 - Mağfiret İstemek, Tevbe, İman Kıymeti, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İçkinin Kötülüğü, İlim Öğrenmek, Genç Yaşta Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İlim Öğrenmek, Affedilmek, Genç Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 24.01.1997 - Allah Rızası, Ramazandan Sonraki Halimiz, Ayet el-Kürsi, Keramet 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 24.02.1995 - Ramazandan Sonra Halimizi Muhafaza Etmek 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 24.03.1995 - Mazluma Yardım, Müslüman Kardeşliği, Yardım Etmek, Dertlenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 24.09.1999 - Mazlumun Duası, Günahlar, Kötü Arkadaş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 24.10.1997 - Meleklerin Dua Ettiği Üç Zümre, Alim, Cömert, Zalim, Aşikare, Günahkar, Bidatçi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 24.11.1995 - Recep Ayına Girerken Dua, Recebin ve Üç Ayların İçerisindeki Kandil Geceleri 19.02.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 24.11.2000 - Orucun Faziletleri ve İncelikleri 25.03.2022 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 24.12.1993 - İlmin ve Alimin Önemi ve İbadetin Anlamı, Yeryüzünün Işıkları, Varisleri 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 24.12.1998 - Oruçlunun Duası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.02.2000 - Allah Bir Kavmin Hayrını İsterse Alimleri Çogaltır, İyi ve Kötü Kavimler, Misafirin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 25.03.1994 - İlimin Önemi, İlimin Mükafatı, Bahar Ayına Giriyoruz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 25.04.1997 - Haccın Muhteşemliği, Hacdan Sonra, Şehit Mertebeleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 25.06.1999 - Bidatçiye Hürmet, İdarecilerin Vasıfları, Merhamet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 25.07.1997 - Mümin Kardeşe Sevgiyle Bakmak, Evde Namaz, Kuranı Anlamak, Sabretmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 25.08.1995 - Akra, İlahi Ente Maksudi ve Ridaike Matlubi, Müslümanların Genel Durumu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 25.08.2000 - Fitne Zamanında Güzel Kulluk, Sünnete Sarılmanın Karşılığı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 25.09.1998 - İlimle Meşgul Olmak, Dini Ögrenmek, Fakih Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 25.10.1996 - İçi Temizlemek, Ahiret İçin Hazırlanmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 26.01.2001 - Kabir, Kıyamet Alametleri, Müslümanca Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.02.1999 - Allahın Sevdiği Davranışlar, Namazı Kabul Olanlar, Kulluğu Güzel Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 55 playlist like
playlist play 26.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü, Arefe ve Aşure Orucu, Bayram Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 26.04.1996 - Hac Hadisleri, Zekat, Hacıların Duası, Arefe Orucu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Aşurede Olan Olaylar, Hicri Yılda Oruç Tutmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Muharrem Oruçları, Aşurede Olan Olaylar, Yılı Oruçla Kapatıp Oruçla Açmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 26.05.2000 - İlim ve Alimin Önemi, Alimin Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.06.1998 - Helal Kazanç, İhtiyacını Görmek, Darlıktan Sonra Kurtuluş, İkram Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 26.08.1994 - Allahın Rızasını Kazanmak, Hayırlarda Yarışmak, Nefsi Dizginlemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.09.1997 - Allahın Sevmedikleri, Sevgide ve Buğzda Aşırıya Kaçmak, Mal, Eş ve Evlatla İmtihan, Kalpler Allahın Elinde 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 26.11.1999 - Büyük Konuşmak, İnşallah Demek, Edep, Yasin Suresi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 26.12.1997 - Ramazan Öncesi Yapılması Gerekenler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 27.01.1995 - Dünyanın Faniliği, Kabir Hayatı, Asi Olmamak, İbadet ve Taat Etmek, Şükredici Olmak 24.12.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 27.02.1998 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.1994 - Haccın Önemi, Alimin Abide Üstünlüğü, Cumanın Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.06.1997 - Musibetin Sebepleri, Zekatın Önemi, Allah Bir Topluma Gazap Etmişse Bunun İşaretleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 27.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri Ve Ona Tabi Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.09.1996 - Toplumu Düzeltmek, Azap, Umumi Gelir, Günah İşleyenleri İkaz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 27.10.1995 - Zikrin Faydaları, Toplumda İyiliği Yaymak, Topluma Karşı Görevler, Kardeşi Sevindirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.10.2000 - Kardeşini Kendisine Tercih Etmek, Haksız Kazanç, Ölümden İbret Alın 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 27.12.1996 - Şaban Ayı, Oruç ve Allahın Rızasını Gözetmek 03.03.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 28.01.2000 - Gaziye Yardım Etmek, Mescid Yapmak, Müslümana Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 28.02.1997 - Peygamber Efendimize İtaat, Kuran-ı Kerim Okumak, Cennet, Cehennem, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 28.03.1997 - Faiz, Zina 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.04.2000 - Hasta Ziyareti, Belalara Sabır, Rıza, Müslümana Yardım 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 28.05.1999 - İslamın Küfre Galip Gelmesi, Zaferler, İslamın Yayılması Yeni Fetihler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.06.1996 - Allahın Cömert Olması, Alimin Önemi, Cömertliğin Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.07.2000 - Allah'ın Sevdiği ve Kızdığı İşler,Tevbekâr Genç Günahkar Yaşlı,Cuma Gününde Yapılacaklar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.10.1994 - Nefsini Küçültmek, Mütevazı Olmak, Malını Hayra Vermek, Sözünü Tutmak, Müslümanın Özellikleri 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.11.1997 - İmanı Korumak, Müslümanın Hali, Recep Ayının Son Günleri 12.03.2021 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.01.1999 - Allahın Rızasını Gözetmek, Müslüman Akıllı Olmalı, İslama Hizmet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.03.1996 - Peygamber Efendimizin Şemaili, Merhameti, Adetleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.04.1994 - İyilik ve Kötülükte Niyetin Önemi, Nefisle Mücadele 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.05.1998 - İstanbul 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.08.1997 - Cehennemde Cennette Ebedi Kalmak, İslam 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.09.1995 - Dört Çeşit Göz Hakkında Bilgiler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.10.1999 - Peygamber Efendimizi Görmek İstemek, Allah Sevgisi ve Merhamet, İslamı Yaymak, Sadaka ve Dua, Cennet Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rasulullahın Rüyası, Seher Vakti, Teheccüd, Hz. Ebubekir, Rüya Tabiri, Hz. Aişenin Rüyası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rüyaların Önemi, Rüyaların Hakikati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.2000 - Ramazan Bayramı, Ramazan Sonrası Durum, Alimlerin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.01.1998 - Ramazan Bayramı, Ramazandan Sonra İbadetlere Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 30.04.1999 - Müslümanın Temiz Olması, Melekler, Hocaya ve Öğrenciye Saygı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.06.2000 - Sabır ve Takva, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 30.08.1996 - İstihare, İstişare Yapmak, Yolculuk, Tevbe Duası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 30.12.1994 - Gıybet, Haramlardan Sakınma, İlmiyle Amel Etmek ve Dünyaya Tamah Etmemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 31.01.1997 - Aşrul Evahir, Ramazanın Son On Günü, Kadir Gecesini Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.05.1996 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek, Borçluya Mühlet Tanımak, İstiğfar Etmek, La Havle ve La Kuvvete 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 31.10.1997 - Tüm İnsanlığa Merhamet, Cömertlik, Cesurluk, Huysuzluk ve Cimrilik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 31.12.1997 - Ramazanın İlk Günleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 31.12.1999 - Ramazan, İlmin Önemi, Takva, Mümin Kardeşini Sevindirmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close