İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:06 İkindi16:56 Akşam20:05 Yatsı21:36 İmsak04:20 Güneş05:58 İşrak06:43
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 10°C Nem %62
Türkçe
1 Zilka'de 1446 29 Nisan 2025 Salı
1 Zilka'de 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04:20 05:58 06:43 13:06 16:56 20:05 21:36
Giriş Yap

12.02.1999 - Oruç Tutmak, Her Sene Hacca Gitmek

Cuma Sohbetleri

es-Selâmu aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtüh!

Aziz ve sevgili Akradyo dinleyicileri,

Allah'ın selâmı, rahmeti, bereketi, ihsanı, ikrâmı, her türlü lütfu keremi üzerinize olsun. Allahu Teâlâ hazretleri sizleri ve bizleri sevdiklerimizle beraber iki cihanda -dünyada ve âhirette- aziz ve bahtiyar eylesin. Cumanız mübarek olsun.

Bu mübarek cuma gününde Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz hazretlerinin hadîs-i şerîflerinden, Râmûzü'l-ehâdîs'in 513. sayfasından okuyorum.

Buhârî'nin ve başka kaynakların rivayet ettiğine göre, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyurmuş ki;

Yakrubu mine'l-cihâdi tıybü'l-kelâmi ve idâmetü's-sıyâmi ve'l-haccu külle âm ve lâ yakrubu minhü şey'ün ba'du.

Sadaka Resûlullah fîmâ kâl ev kemâ kâl.

Hadîs-i şerîfin mânasını dilimizin döndüğünce nakledeyim:

Yakrubu. "Yakın olur, yakınlaşır, yaklaşır..." Mine'l-cihâdi. "Cihada..."

Yaklaşmak, bizde "bir şeye yaklaşmak" diye, "yaklaşmak" fiilinden [önce] '-e' hâli kullanılıyor. Araplar bir şeyden yakın olmak, bir şeyden yaklaşmak gibi '-den' takısı ile kullanıyorlar. Yakrubu mine'l-cihâdi demek, "cihada yakın olur" demek. Cihattan gibi... Min edatı, '-den' demek ama bu, Araplar'ın kullanış tarzı. Karube fiilini kullanış şekilleri min ile.

Yakrubu mine'l-cihâd. "Cihada yakın olur, yaklaşır."

Ne?

Peygamber Efendimiz cihada yakın olacak üç şeyi sayıyor.

Birisi; tıybü'l-kelâm. "Kelâmın hoşluğu."

İkincisi; idâmetü's-sıyâm. "Orucu devam ettirmek."

Üçüncüsü; ve'l-haccu külle âm. "Her sene hacca gitmek."

Ve lâ yakrubu minhü şey'ün ba'du. "Cihada artık bunlardan sonra başka bir şey yaklaşamaz."

Cihat çok sevaplı, çok kıymetli, çok önemli, çok lüzumlu, çok zarurî, çok mecburî bir ibadettir. Cihat olmadığı zaman İslâm söner, müslümanlar mahvolur. Müslümanların hakları alınır, ülkeleri çiğnenir, hürriyetleri elinden gider, toprakları paylaşılır... Her türlü şey olur.

Ne olması lazım?

İnsanın cihat duygusuna sahip olması lazım.

"Benim haklarım var, ben bu haklarımı korurum, bu haklarımı çiğnetmem. Ben Rabbimin kuluyum, Rabbime kulluğumu güzel yaparım. Bu kulluğumun önüne kim çıkarsa, kim engel olursa, beni bağlamak, hürriyetimi kısıtlamak isterse ben buna razı olmam!" demek [lazım.]

Şairin bir sözü hoşuma gider, her zaman vaazlarımda tekrarlarım:

Hâzır ol cenge, eğer ister isen sulh ü salâh!

İnsan cenge, cihada hazırlıklı olacak. Hazırlıklı olduğu zaman düşman korkar, cayar. Hazırlıklı olmak caydırıcı olur. Düşman caydığı için saldıramaz veya "Aman onlara bulaşmayayım, onlarla uğraşmayayım; çünkü onlar kuvvetli, silahlı, orduları büyük, gelişmiş; ölümden korkmaz insanlar, gözüpek insanlar..." diye korkar. Ama pısırık oldu mu, korktuğunu anladı mı korkan insanın dalına binerler, omuzuna binerler, ensesine binerler; boyuna ezerler. Korkak oldu mu bir insan, korkunun ecele de faydası yok, başka bir şeye de faydası yok... Korktuğu zaman sonuç; hakların çiğnenmesi, hürriyetlerin gitmesi olur.

[Ben ezelden beridir] hür yaşadım, hür yaşarım.

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış, şaşarım!

dediği gibi Mehmed Âkif merhumun, biz hür yaşarız.

Çünkü hürriyet, bize dinimizi icrâ etmenin önemli ortamlarından birisini hazırlıyor. Hürriyet ortamı olacak ki dinimi icrâ edebileyim, Allah'ın emirlerini tutabileyim. Kur'ân-ı Kerîm'i açayım, Peygamber Efendimiz'in sünnetini öğreneyim, okuduğumu aynen uygulayayım. Ne diyorsa Peygamber Efendimiz, tutayım; Kur'ân-ı Kerîm neyi emir buyuruyorsa yapayım.

Buna kim engel oluyor, nasıl engel olur?

Birçok tecrübeden sonra insanlık bu hususta kimsenin kimseye karışmaması gerektiğini de kararlaştırmış. İnsan hakları evrensel, yani sadece bir ülkeye mahsus değil. Çünkü bazı ülkelerde yönetimler anti-demokratik, hakkâniyetli olmayan idareler olabiliyor. Birisi çıkıyor, saltanat usûlü, halkı hiçe sayarak, kendi dediğini zorla kabul ettirerek, "Benim dediğim olacak, höt!" diyerek, zorlukla, zorbalıkla yönetim yürütüyor. Bu ülkede de tabii birtakım kanunlar oluyor. Her yerde kanun vardır. Ama kanun zulüm kanunu mu, yoksa hakkâniyetli, insan haklarına saygılı, ahlâkî bir kanun mu?

Firavun'un da kanunu, emri, buyruğu olmuş; ama Firavun, zulmüyle cihana geçmiş bir kimse... Nemrut, zulmüyle cihana geçmiş bir insan... Firavun, kendi ülkesindeki azınlık durumunda olan mü'minleri, o zamanın Musa aleyhisselâm'a iman etmiş olan insanları, Musa aleyhisselam'dan önce de sonra da ezmiş. Erkek çocukları kesmiş, sadece kız çocukları bırakmış; onlar güçsüzdür, istenildiği gibi yönetilebilir, savaşmayı bilmezler gibi düşünerek büyük zulümler yapmış.

Bir ülkede kanun olması yetmez; kanunun hakkâniyetli olması, insanları ezmemesi, insanlara faydalı olması gerekir. Kanun devleti... Her milletin, her devletin kanunu vardır; yetmez, hukuk devleti olması lazım. Kanunların ana hukuk kurallarına uygun olması lazım. Bu çok önemli... Eğer bir kanun ana hukuk kurallarına aykırıysa onun izâle edilmesi lazım.

Böyle yanlışlıklar yapılmasın diye tedbirler alınıyor, kanunları inceleyen üst kuruluşlar [kuruluyor.] Fakat bu işin esası, kanun yapan insanların faziletleri ile ilgilidir. Adam faziletli mi, merhametli mi, halkını seviyor mu, o kanunları icrâ edeceği ahâliye iyilik mi istiyor; bu önemli, bir. O eğer merhametliyse merhametli kanunlar çıkartır. İkincisi de; bu işin doğru gitmesi için halkın bilinci... Halk bilinçli olunca kendisine haksızlık yaptırmaz, haksızlığın karşısına çıkar; "Bu böyle olmamalı, bu düzelmeli!" der. Zalime destek vermez, mazlumun yanında yer alır, hakkını alıncaya kadar uğraşır.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz hadîs-i şerîflerinde çok kesin olarak belirtmiş ki;

"Bir insanın hakkını almak için uğraşması faziletli bir şeydir. Hatta malını kaptırmaması, yol kesene vermemesi, harâmîye teslim etmemesi, gasbediciye vermemesi için yaptığı mücadelede ölürse şehit olur."

Malını korumak için bile... Canını korumak için tabii savaşacak. Zaten savaşmazsa ötekisi öldürüyor. Ama malını korumak için bile bir mücadele verirken alt alta üst üste haydutla kapıştı, öldü; sonunda haydut buna bir kama, bıçak sapladı, şehit etti. Tamam, şehit oluyor. Bu kadar önemli.

Cihat önemli...

Ben bir kurban bayramında hatırlıyorum, Suadiye'de oturuyorduk, bir buçuk dönüm bahçeli, iki katlı bir evdeydik. Kurbanı -babamın konuştuğu şahıs- kesecek olan şahıs gelmedi. Gelmeyince, "Hadi bakalım, biz keselim." dedik. Mecburen, çünkü iş başa düştü, kesecek birisi, kasap olmayınca kurbanımızı keseceğiz. Bu ibadet, bir vazife... Fakat beş tane erkek kardeş, bir de babamız, altı kişiyiz. Babam;

"Kusura bakmayın, ben dayanamam, yapamam bu işi." dedi.

Büyük ağabeyim;

"Ben de yapamam." dedi.

Onun küçüğü;

"Ben de yapamam." dedi.

Onun küçüğü;

"Ben de yapamam." dedi.

Sıra bana doğru geldi... Ben de düşündüm:

Niçin yapamıyoruz?

Çünkü hayvana acıyoruz.

Merhamet çok önemli bir husus. Biz müslümanlar merhametliyiz. İnsana da acırız, hayvanlara da acırız, tabiata doğaya da acırız. Ağaçlara da acırız; "Yazık, yandı, kül oldu. Vah, birisi kesmiş yaş ağacı..." deriz. Bizde bir doğa sevgisi var. Ondan sonra, hayvanlara karşı da -dinimizin bize aşıladığı, emrettiği- bir sevgi var.

Ama Peygamber Efendimiz kurban kesmiş, daha önceki peygamberler kesmiş, İbrahim aleyhisselam kurban kesmiş; bunları biliyoruz. Âdem aleyhisselâm'ın oğulları kurban kesmişler. Demek ki eskiden beri olan köklü bir [ibadet]. Allahu Teâlâ hazretleri eti yenilebilen hayvanları bizim emrimize verdiği için, onları kullanmamıza müsaade buyurduğu için, bu haram olmadığı için onları kesiyoruz.

Neden kesemiyoruz?

Alışmamışız.

Peki, niye dinimiz kesmeyi emrediyor?

Düşündüm ki; hayatın binbir türlü olayı olabilir, insanın başına gelebilir. Diyelim ki; kuzu kuzu, uslu uslu yolda giderken araba bir kaza yapar, üç takla atar, kolu bacağı kırılır, kan revan içinde kalır. Kan görünce "Eyvah!" diye hemen bayılacak mı?

Bazı insanlar kanı görünce dayanamıyorlar, bayılıyorlar.

Yoksa alışacak mı? Buna karşı ne yapsın? [Yaralı] da olsa kendisini toparlayacak ve tedbirleri almaya girişecek mi? Yılmadan, çekinmeden, bayılmadan, ayılmadan, kendinden geçmeden bu işi yapacak mı?

Yapacak.

Demek ki bu bir eğitimdir, dedik.

Biz savaşı sevmiyoruz. İnsanları üzmek istemiyoruz, kırmak istemiyoruz. Müslüman olsun müslüman olmasın, adaletli hareket etmek emrediliyor. Ana babamızın aleyhinde olsa bile bize adaletten ayrılmamak emrediliyor. Ama birisi de geldiği zaman, ülkemize saldırdığı zaman, ucunda ölmek de olsa, kan akması da olsa, can yanması da olsa oradan da kaçmamak lazım. Bir eğitim gerekiyor.

"Bu bir eğitim olduğu için herhalde bunu yapmamızı Allah ondan emretmiş olmalı..." diye besmeleyi çektim, kurbanı kestim. Ama elim ayağım titredi.

Alışmamız lazım.

Cihat, hayatın önemli bir faaliyeti, yaşamanın şartı. "Hayat bir mücadele" diyorlar ya; hayat, "cihat" demek. Hem uluslararası alanda öyle hem kendi özel yaşantımızda öyle; devamlı bir savaş...

Mesela diyor ki;

"Tutulduğu hastalığı yendi."

Bu da bir savaş. Demek ki mikrobun karşısında kendisini gevşetmeyecek, bir savaş verecek.

"Kanseri yendi" diyor. Azmetti, yetişecek çocuğu var; "Benim bu çocuğu yetiştirmem lazım. Ölürsem bu çocuk kimsesiz kalacak." diye çocuğunu korumak duygusunun kuvveti ve şiddeti kanserli bir anneye kanseri yendiriyor.

Duyuyoruz, gazetelerde bunlara benzer haberler yazılıyor, televizyonlarda seyrediyoruz.

Cihat önemli. Hiç şek, şüphe yok!

"Müslümanlık kılıç dini..."

Müslümanlık kılıç dini de Amerikalısı, Avrupalısı, Fransızı, İtalyanı savaş yapmıyor mu? Trablusgarp'a saldırmadılar mı? Libyalılar'ın üçte birini kesmediler mi? Cezayir'in üçte birini kesmediler mi? Nüfusun yarısını yok etmediler mi? Hurmalıkları yakmadılar mı?

Her şeyi yaptılar!

"Modern yaşayacağım, rahat yaşayacağım" derken bir Amerikalı bir Hindistanlı'ya göre dünyayı 40-45 defa daha fazla tahrip ediyor, kirletiyor. Ötekisi uslu uslu bir köyün kenarında, zavallı en az ihtiyaçlarla hayatını idâme ettirmeye çalışırken [berikisi] havayı kirletiyor, çevreyi kirletiyor, ormanları kesiyor... O Afrika'nın güzelim ormanları gidiyor. Geri kalmış ülkelere nükleer artıklar varillerle getiriliyor, bırakılıyor, adamlar bir şey bilmiyor diye... Doğa mahvediliyor, atmosfer mahvediliyor, ozon tabakası tahrip oluyor; dünyanın istikbali tehlikeye giriyor.

Sanki başkaları yapmıyor mu? İslâm'ı tenkit edenler yapmadılar mı? Sanki İslâm'ın başlangıcında müslümanlara saldırmadılar mı? Ordular teşkil edip de Medine'ye gelmediler mi? Ondan sonra Haçlı Seferleri olmadı mı? Ondan sonra Orta Asya İslâm ülkeleri Ruslar tarafından istilâ edilmedi mi? Kosova, işte Kafkasya, işte Irak, işte Kuzey Afrika... Her taraf belli.

Cihat, İslâm'ın önemli bir görevi.

Fakat Peygamber Efendimiz diyor ki;

"Bu cihadın sevabına, önemine yakın bazı şeyler de var, yakın olur."

Yakrubu mine'l-cihâd. "Cihada yakın olur."

Yani sevap bakımından o kadar değerlidir; o kadar önem bakımından önemlidir, kıymetlidir. Hem "sevabı bakımından yakın olur" demek olabilir, hem de "önemi bakımından yakın [olur" demek] olabilir.

Ne imiş, bunları biraz inceleyelim.

Bir; tıybü'l-kelâm.

Tıyb, "güzel olmak, hoş olmak" demek. Hoş olan şeye de tayyib derler. Araplar, birisi bir şey söylediği zaman kabul ettiyse tayyib, tayyib... derler; "Tamam, iyi iyi... Kabul ettim, pekâlâ!" Biz "Pekâlâ, çok çok iyi!" diyoruz; Araplar da tayyib diyorlar. Tayyib, "iyi" demek.

Tayyib, Peygamber Efendimiz'in isimlerinden birisi. Çocuklarından birisinin ismi. Güzel bir kelime, hoş bir kelime...

Bunun mastarı ne?

Tıyb, yani "tayyib olmak, güzel olmak, hoş olmak, iyi olmak" mânasına...

Tıybü'l-kelâm. "Kelâmın hoş olması."

Bir insan konuştuğu zaman yumuşak yumuşak konuşacak. Sözü savaşa benzemeyecek. Yunus Emre'nin dediği gibi sözü savaşı kesecek. "Söz ola kese savaşı..." Yumuşak olacak, tatlı olacak; çok önemli... Güzel bir söz, güzel bir konuşma, tatlı bir konuşma, insanın mâneviyâtını yükseltir, gününü hoş eder; görüş değiştirir, ufkunu açar, çalışma şevki verir... Bir evlâdı güzel bir evlat hâline getirir. Bir insanı güzel bir yöne yönlendirir. Sözün hoş ve güzel olmasına çok dikkat etmek lazım. Çünkü İslâm'da söz çok önemlidir. İslâm'da Peygamber Efendimiz'in mucizelerinden en büyük mucizesi Kur'ân-ı Kerîm bir söz şâheseridir. Her âyeti, ağırlığınca mücevherdir, çok kıymetlidir. Müslüman sözüne dikkat edecek.

İnsanı ekseriyetle suçlu duruma, günahkâr duruma düşüren ve cehenneme girip azap görmesine sebep olan iki dudağı arasından çıkan o laflar, o sözlerdir, konuşmalardır. O konuşmalardan birtakımları var ki insanı kâfir de ediyor. İnsan bir söz söyler, kâfir olur...

"Efendim ben falanca insana çok kızıyorum. Ben ona kızgınlığımı sürdürmek için, ondan intikam almak için âhiretimi bile mahvetmeye razıyım!"

Bu söz, âhirete önem vermemenin alâmeti... Çok çirkin, çok kötü!

Mü'min bir insan nasıl söyler bu sözü? Allah'a inanan bir insan, müslüman bir insan bu sözü nasıl söyler?

Bazı sözler insanı dinden imandan, yoldan raydan çıkartıyor; cennet yolundan düşürüyor, sırattan ayağını kaydırıyor, cehenneme götürüyor.

Tıybü'l-kelâm; sözün güzel, hoş, iyi olması toplumu da rahatlatır, aileyi de rahatlatır, kişiyi de rahatlatır ve pek çok faydaları vardır. Eğer edebiyatımız olmasaydı, eğer o güzel ilâhiler olmasaydı, eğer Yunusumuz olmasaydı, eğer Mevlîd-i Şerîfimiz olmasaydı, Süleyman Çelebimiz'in o mübarek manzûme-i nefîsesi, kasîde-i vilâdet-i Peygamberiyyesi olmasaydı... Onları ne kadar seviyoruz... Ata sözleri, büyüklerimizin hayatlarında elde ettikleri tecrübelerin hülâsası, özü, bal gibi, baldan damla gibi, süzme bal gibi sözler... İnsanı mutlu ediyor. O sözleri, o ilâhileri okudukça gözlerimizden inci gibi ılık ılık yaşlar döküyoruz. Cevher gibi sözler; biz de cevher gibi yaşlar döküyoruz. Dinlerken hoşumuza gidiyor, ezberliyoruz.

Çocuklarımıza edebiyat kitaplarında meşhur ediplerin, meşhur şairlerin eserlerinden parçalar okutuyoruz. Onlar da edep öğrensinler, edeb-i kelâmı öğrensinler, edebiyatı öğrensinler, dili güzel kullanmayı öğrensinler, güzel telaffuzu öğrensinler... "İstanbul telaffuzu" diyoruz, "taşra telaffuzu" diyoruz, "güzel konuşmak" diyoruz; güzel konuşmak ve yazmanın usûlüne dair kitaplar yazıyoruz. Hitabet nasıl güzel olur, bunları herkes merak ediyor, öğrenmeye çalışıyor. Bunlar için eğer bir yerde bir şeyler öğretiliyorsa paralar verip onlara devam ediyor, dersler görüyor, "güzel konuşmayı öğreneceğim" diye...

Çok önemli bir iş! Hakikaten de cihat nasıl bir toplumu düşmana karşı korursa, nasıl haklarının korunmasına yardımcı olursa güzel söz de çok önemli!

Cihadın ilk kademesi de aynı zamanda güzel sözdür. Müslüman hemen gidip düşmana saldırmıyor. Müslüman ilk önce gidiyor, ona diyor ki;

"Sen bu haksızlığı, küfrü, inadı bırak, doğru yola gel. Doğru yola gelirsen ben seninle savaş yapmak istemiyorum. Senin eğriliğini bırakmanı istiyorum, iyi insan olmanı istiyorum. Müslüman ol."

Eslim teslem. Yü'tika'llâhu ecreke merrateyn.

Peygamber Efendimiz civardaki hükümdarlara bile mektuplar yazmış:

"Müslüman olun da selâmete erin, Allah mükâfatınızı kat kat versin. Hem kendiniz müslüman olduğunuz için sevap kazanırsınız hem de size tâbi olan insanlar doğru yola gelmiş olur, onlardan sevaplar hâsıl olur, onlar da size gelir. Etmeyin eylemeyin; küfrü, şirki bırakın. Haça puta tapmayın!"

Biz de sözle ilgili nasihat bâbından çalışmaları yapacağız. Sözle savunmamızı yapacağız. Sözle haklarımızı arayacağız. Yazacağız, konuşacağız.

Biz şimdi dinî bir topluluk olduğumuz halde, ben edebiyat fakültesinden mezun, ilâhiyatta 27 sene hizmet yapmış; ilâhiyat doktorası yapmış, profesörü olmuş bir kimse olarak -âhireti seven, âhireti düşünen bir insan olarak- ne yapmam lazım?

Bir kenara çekilip seccademin üzerinde Kur'an okuyup ibadetle meşgul olmam lazım.

Ama öyle yapmayı istediğim halde, "Böyle yaparsam sorumlu olurum." diye düşünüyorum.

Sözle yapılacak görevler olduğu için.

Çok görev var!

Müslümanın ilk işi sözle hakkı anlatmak, hakkı savunmak, İslâm'ı öğretmek. Ondan sonra da insanları hakka davet etmek; îlâ-yı kelimetullah için çalışmak...

Demek ki anladık, ikna olduk. Ben şahsen düşündükçe, önüme bu mânalar açıldıkça tıybü'l-kelâmın, güzel kelâmın, yerli yerinde, usûlüyle, tatlı, hoş söylenmiş sözün cihada yakın olduğuna tamamen gönlüm mutmain oldu.

Türkiye'de bizim fakülteden de tanıdığımız mesâi arkadaşımız, meslek arkadaşımız [olan] bir kimsenin sözü kulağıma geldi;

"Müslümanlar falanca zümreyi çok ürkütmüşler, korkutmuşlar." diye bir söz.

Ne kadar doğru?

Hakikaten korkuttular mı korkutmadılar mı meselesi ayrı ama, biz işin kendimize yönelik, şu andaki anlattığımız konuya yönelik tarafına bakacak olursak;

Müslüman, bence Yunus Emre gibi olmalı...

Yunus Emre güzel müslüman değil mi? Mevlânâ güzel müslüman değil mi? İbrahim Hakkı-i Erzurûmî güzel müslüman değil mi?

Seviyoruz, güzel müslüman olduklarına şehadet ederiz. İmreniyoruz, özeniyoruz, seviyoruz. Büyüğümüz olarak başımızın tacı... Kütüphanelerimizde eserlerini seve seve koruyoruz, okuyoruz.

Onlar nasıl tatlılıkla sevdirmişler, nasıl davranmışlar?

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî vefat ettiği zaman Konya'daki papazlar da ağlamış, hıristiyanlar da ağlamış. Halbuki kendisi müslüman... Halbuki İslâmiyet'inden taviz de vermiyor, İslâmiyet'i en güzel tarzda öğretiyor.

Ama ne yapmış da gönülleri kazanmış?

Tabii bu sözcüğün cevabı, kısacası nedir?

Tasavvuftur. Tasavvuf; yani güzel ahlâk, nefsin terbiye edilmesi, insanın kâmil insan olması...

İnsan kâmil insan oldu mu sevdirir.

İşin şu tarafı da var:

Bizim dış düşmanlarımız var. Dış düşmanlarımız bizim koca Devlet-i Aliyye-i Osmâniyyemiz'i parçaladılar. Ortaya 16-17 tane ayrı devlet çıktı. Daha da parçalamak isterler; parça parça bölüp yutmak isterler.

Onları ne yapsan razı edemezsin. Onlar bizim yok olmamızı istedikleri için ne kadar tatlı dilli olsan, güleç yüzlü olsan, kalpleri mühürlenmiş insanlara söz tesir etmez. Bazı insanların kalpleri mühürlenmiştir, onları biliyoruz. Onların tehlikelerine karşı uyanık olup onlara karşı cihat etmek lazım.

Bazı insanlar da onların emrinde, onlar için çalışıyor. Onlara ne kadar güzel söz söylesen güzel iş yapsan da;

"Tamam, sen güzel yaptın ama ben yine senin tarafında değilim, düşman tarafındayım. Onu destekleyeceğim, onun dediklerini yapacağım. Beşinci kol faaliyeti yapacağım; Türkiye'yi batırmak için, parçalamak için böyle şeyler bana emredildiğinden o işleri yapacağım!" diyor.

Tabii ona çare yok. Onların fesatlarına, fitnelerine karşı uyanık olup onlarla usûlünce uğraşmak lazım.

Ama ortadaki vatandaşlar İslâm'ı sevemiyorlarsa, İslâm'a gelemiyorlarsa, başka taraflara kayıyorlarsa o zaman biz de kendi kendimize; "Acaba bu insanları iyi müslüman yapamamanın sorumluluğunun ne kadarı bizim?" diye onu da düşünmemiz lazım.

Tabii başkasının da sorumluluğu vardır. Onları o yola çekmekte, azdırmakta, saptırmakta radyoların, televizyonların, gazetelerin, müstehcen neşriyâtın, tiyatroların, çeşitli barların, pavyonların, fitne, fesat, şer, zarar merkezlerinin mutlaka etkileri var. Onlar onlara kanıyorlar, reklamlara kanıyorlar. İçkileri içiyorlar, sarhoş oluyorlar, suçları işliyorlar...

"Burada bizim de bir kusurumuz var mı? Bizim de yapmamız gereken şeylerde eksiklik var mı?" diye düşünüp azmimizi tazelememiz ve daha iyi çalışmamız, daha mükemmel çalışmaya gayret etmemiz lazım.

Bizim ülkemiz, ecdâdımız dünyada hakkı temsil ediyordu. Şerri temsil edenin karşısında hakkın merkezi idik; anası, esasıydık, yöneticisiydik, başıydık. Şimdi ağacı karıncaların, kurtların sarıp da çürüttüğü gibi veyahut vücudu mikropların sarıp da hasta ettiği gibi içten çürüme oluyor.

Bu nasıl oluyor?

Bu işin içinde karşı tarafın başarısı, bizim de onlara karşı savunmamızın başarısızlığı da var... Nasreddin Hoca gibi bütün kabahat bizim değil muhakkak... Yorganı alıp götüren hırsızın da suçu var.

Ama bizim de tabii bazı şeyler yapmamız, çalışmamız lazım idi.

Bunların başında kelâma ait, yani konuşmaya, söze ait vazifeler geliyor.

Allah bu çalışmaları daha güzel yapmamızı nasip etsin.

Demek ki tıybü'l-kelâm, sözün güzel olması ve bu hususta yapılan çalışmalar cihada en yakın çalışmalar. Belki de cihadın bir parçası ve ön şartı... Önce sözle söylersin, kabul edersin, sulh olur. Ama kabul etmezse, anlaşma olmadı, ille saldırmak istiyor, ille zulmetmek istiyor, o zaman da ne yapalım;

Mert dayanır, nâmert kaçar

Meydan gümbür gümbürlenir

O zaman da savaşırız, cihattan kaçmayız.

Gelelim cihada yakın olan, Peygamber Efendimiz'in işaret buyurduğu ikinci hususa:

Ve idâmetü's-sıyâm.

İdâme, "devam ettirmek" mânasına mastar. "Devam" sözünün müteaddîsi. Devam etmek, "bir şeyin sürmesi" demek. İdâme de, "bir şeyi sürdürmek, devam ettirmek" demek. Edâme-yüdîmü-idâmeten; devam ettirmek.

İdâmetü's-sıyâm. "Orucu devam ettirmek."

Buradan şunu anlıyoruz ki devam ettirmek, ne zaman devam ettirmek?

Belki Ramazan'da bırakmayıp senenin içinde de zaman zaman oruç tutmak. O mânayı düşünebiliriz.

"Ramazan'da orucu tuttum ya hocam... Tamam, artık benden oruç isteme..."

Tabii farz olan orucu tuttun, Allah kabul etsin. Ama Peygamber Efendimiz buyuruyor ki;

"Şevvalde de altı gün oruç var."

Şevval daha çıkmadı. Mesela altı gün orucu tutarsanız bütün seneyi oruç tutmuş gibi olursunuz. Sonra kendisi her hafta pazartesi perşembe günleri oruç tutardı. Her ayın başında, ortasında, sonunda oruç tutmayı tavsiye ederdi. Her Arabî ayın 13-14-15'i, eyyâm-ı biyz dediğimiz mehtaplı gecelerin gündüzlerinde oruç tutardı.

Orucu Ramazan'ın dışında da devam ettirmek lazım.

Neden?

Oruç çok güzel bir ibadet olduğu için...

Oruç şahâne bir ibadet. Oruç nefsi terbiye eden bir ibadet. Oruç vücuda sıhhat kazandıran bir ibadet. Oruç kalbi kuvvetlendiren bir ibadet. Oruç insanın gönlünü nurlandıran bir ibadet.

Ârifler tadına varmış oluyorlar.

Bir mâna da: idâmetü's-sıyâm, yani çat pat bir-iki defa tutuvermek değil de, oruca biraz fazlaca devam etmek lazım. Çünkü iyi bir şeye devam etmeyince iyi şeyin sonucu da kolayca alınmıyor. Sonuç alınması için iyi bir şeyin devamlı yapılması lazım.

"Perhiz yaptım hocam."

Ne zaman yaptın?

"Bir gün perhiz yaptım. Ondan sonra oturuyorum sofraya, koyuyorum önüme tabakları; yiyorum, yiyorum... İşte bir gün perhiz yaptım ya..."

Olmaz. Perhizin devamlı olması lazım. Gıdasının bir ölçü içinde devam etmesi lazım. Aşırı yememek lazım.

Burada bir arkadaşımız anlattı. Allah selâmet versin. Zayıf, uzun boylu, hiç kilosu yok, karnı göbeği yok, karnıyla göğsü aynı hizada, güçlü kuvvetli, işinde gücünde, sevimli, sevdiğimiz, boylu poslu tatlı bir arkadaş... Dedi ki;

"Hocam ben çok şişman bir insandım. Sonra Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz'in hadîs-i şerîfini okuyunca; 'Midenizin üçte birini yemekle doldurun, üçte birini suya ayırın, üçte biri de boş kalsın. Tam doymadan kalkın, üçte biri de boş kalsın.' Bu tavsiyeye riayet ettim, o kilolar yavaş yavaş gitti. İşte şimdi böyle özlenen, beğenilen, istenen, temenni edilen güzel bir vücuda sahip oldum. İşte bak; yağ yok, göbek yok, fazlalık yok, rahatsızlık yok. Gayet sıhhatliyim."

İşte bu idâme [ettirmekten] oluyor. İyi bir şeyi idâme ettirmek, devam ettirmek lazım.

"Ben çocukluğumda Amme cüzünü öğrenmiştim..."

Sen şimdi çocukluğu bırak; çocukluğun güzel geçmiş, aferin, mâşaallah... Ama şimdi ne yapıyorsun? Şimdi hiç Kur'an okuduğun var mı? Hiç Kur'an dinlediğin var mı? Din kitaplarını okuduğun var mı? İbadete yanaştığın var mı?..

"Küçükken dedem beni camiye götürürdü..."

Sen şimdi camiye geliyor musun, onu söyle.

İdâme güzel bir âdet. Namaz devamlı olacak. Namazı idâme ettirmek lazım.

"Bir zaman kılmıştım... Zamanında biz de bu işleri yapmıştık..."

Şimdi o vazife kalkmadı ki; yine yapacaksın, ömrünün sonuna kadar yapacaksın.

Namaz dinin direği, gözümüzün bebeği. Namaz olmasa ne yapardık?..

Sabah kalkıp Mevlâmız'a ibadet ediyoruz, ne güzel... Öğleyin ibadet ediyoruz, ne güzel... İkindi ibadet ediyoruz, ne güzel... Akşam ibadet ediyoruz, ne güzel... Yatarken ibadet ediyoruz, ne güzel... Gece ibadet ediyoruz, ne güzel... Ne güzel, ne güzel, ne güzel... Ah ne güzel, ne güzel...

Güzel şeyleri devamlı yapmayı dinimiz bize tavsiye ediyor. Müslüman bazı şeyleri devamlı yapmayı öğrenecek. Bunlardan birisi de; idâmetü's-sıyâm.

Orucu da çat pat tutmayacak, biraz fazlaca tutacak ki şu nefis zabt u rabt altına alınsın. Akıl hâkim olsun, nefis mahkûm olsun. Nefis aklın hizmetine girsin. Şu vücut ülkesinin sultanı, ana yöneticisi akıl olsun, akl-ı selîm olsun. O deli dolu, taşkın, azgın nefis onun emrine girsin, azgınlık yapmasın. Onun için idâme lazım.

İdâmetü's-sıyâm, "Orucu çokça tutanlar" mânasına da gelebiliyor, yani seziliyor. İdâmetü's-sıyâm da cihada yakın bir ibadet.

Bu da nefisle cihattır.

İnsanın canı yemek istemiyor mu? Ramazan'da akşama nasıl acıkıyoruz? İftar sofrasını nasıl özlüyoruz? Nasıl gözlerimiz bayılıyor, hâlimiz gevşiyor, süzgün, baygın oluyoruz? Yemeği nasıl iştahla yiyoruz? Nasıl hoşumuza gidiyor?..

"Allah razı olsun, pek güzel yapmışsın!"

"Afiyet olsun..."

Aman şapur şupur...

Neden?

Yemek yemek insanın hoşuna gidiyor.

Ama yemeyince, oruç tutunca işte bu bir cihat oluyor. Nefisle, nefs-i emmâre ile bir cihat...

O cihadın devam etmesi lazım. Onun için, oruç da cihada yakın bir ibadet oluyor. Sözle de cihat, oruçla da nefse karşı yapılan bir cihattır. Nefsin arzularını dinlememek, onlara mağlup olmamak hususunda bir çalışma oluyor; çok güzel...

Ondan sonra;

Ve'l-haccu külle âm.

Âm, Arapça'da mim'i şeddesiz olunca "sene" demek.

"Her sene..."

Eğer şeddeli olursa; âmmeh, "umumî" mânasına geliyor. Rahmeten âmmeten; umumî bir rahmet. Müennesi âmme, müzekkeri âmmun. Yani mim iki tane olursa. Ama mim tek olursa; âm, "sene" demek.

Ve'l-haccu külle âm. "Her sene haccetmek..."

Bu da cihada yakın.

Ve lâ yakrubu minhü şey'ün ba'du. "Bunlardan sonra artık başka bir şey cihada yaklaşamaz."

"Bunlar tamam, bunlardan başka o kadar kıymetlisi olmaz." mânasına düşünebiliriz.

Her sene hac...

Burada, Türkiye'de çok söylenen bir söze de cevap var. Peygamber Efendimiz'in cevabı var. Demek ki o kardeşlerimiz Peygamber Efendimiz'in hadislerini bilselerdi ileri geri konuşmazlardı.

"Efendim ne imiş bu böyle, her sene her sene hacca gidiyorsun?"

Bak, Peygamber Efendimiz her sene hacca gitmenin önemli olduğunu söylüyor.

O kardeşlerimiz de;

"Her sene hacca gitmesin!" [diyor].

Ne yapsın?

"Parayı şuraya versin, buraya versin..."

Tamam, o hacı efendinin hayatını bir incele bakalım. Camiye milyonlar verdi, milyarlar verdi, sadakasını verdi, zekâtını her sene veriyor, hayrını hasenâtını yapıyor, yetimlere dullara [yardım ediyor].

Sen ey müslümanın hacca gitmesini konuşan insan! Söyle bakalım; sen kaç paralık hayır yaptın hayatında? Ne yaptın? Ne kadar para ayırdın da senin kendi parandan kime ne koklattın?

Uzaktan "Öyle olmasın da böyle olsun..." başkasının hakkındaki sözleri sen söylemeyi bırak da kendine bir bak bakalım. Senin bir hayrın hasenâtın var mı? Arkanda bıraktığın bir şeyin var mı?

Deniliyor ki;

"Pis Arap..."

Hiçbir millet pis değildir, hele Arap hiç pis değildir! Çünkü Peygamber Efendimiz de onların arasından çıktı. "Pis" denmez.

Her milletin belki geri kalmış yerleri, bölgeleri vardır. Oradaki insanlar belki pistir. Belki bizim "medenî" dediğimiz insanlar, bizim şaşkın kardeşlerimizin beğenmediği insanlardan daha pistir. Çünkü ne tahâretlenmeyi bilirler, ne guslü bilirler, ne başka bir şeyi bilirler. Çok perişan... İnsan onların özel hayatlarını inceleyince, onların yaşam sırlarını görünce ne kadar pis olduklarını -tarihlerini inceleyince- anlar.

Hiç kimseye "pis" denmez de...

"Onlara para yedirmek..."

Sen de ülkeni korusaydın... Bir zamanlar Hicaz senindi. Benim dedelerim Yemen'de çarpıştı, Hocamız Suriye cephesinde çarpıştı, üstünden bombalar patladı durdu... Medine'yi kahramanca nasıl müdafaa ettik?

Kaptırmasaydık!

İslâm âlemi bir bütündü. Ne kadar güzel; Belgrad'dan çıkacaktık, hacca kendi ülkemizin içinden gidecektik, gelecektik. Tunus'tan, Cezayir'den yürüyecektik, gemiye veya vasıtaya binecektik, kendi ülkemiz içinden [yolculuk] yapacaktık.

Bu şartların değişmesi mü'minlerin kendilerinin sorumluluğu...

Şimdi o sorumluluğu, kendi kabahatlerini veya ecdâdının kusurlarını [Araplar'a] yüklüyorlar; kendi akıllarından dinî ahkâm kesiyorlar;

"Şu şöyle olsa daha iyi, bu böyle olsa daha iyi..."

Senin aklın bu işlere ermez. Bu işlere aklı eren; medeniyet tarihimizi,kültür yani irfan tarihimizi iyi bilen profesörler var. Bir millet nasıl yükselir, nasıl alçalır, nasıl dağılır, nasıl parçalanır, nasıl bölünür, nasıl yıkılır, nasıl mağlup olur, nasıl galip gelir; bunların esrârı var. Toplum bilim var. Bir toplumun yükselmesi nasıl olur; bunu toplum bilimciler, içtimâiyatçılar, sosyologlar, pedegoglar bilir. İçtimâî rûhiyâtı bilen, sosyal psikolojiyi bilen insanlar... Bu işin planlamasını yapan güzel insanlar güzel planlarsa bir millet gelişir.

Almanya'ya bakın şimdi; Almanya, Şarlman'ın büyük imparatorluğunu kurma peşinde, birlik beraberlik vs. vs. Avrupa Birliğini kurdular. Bu bir büyük ülküdür, o ülküyü yerine getirdiler.

Bizim ne ülkümüz var?

Tabii var. Ama düşünmeliyiz ve ona destekçi olmalıyız. Ülküsü olan insanlar var.

Kafkasya'daki, Bosna'daki kardeşlerimize bir şey olunca bizim yüreğimiz parçalanıyor. Kosova'daki olaylardan yüreğimiz parçalanıyor. Orta Asya'ya, Hindistan'a, Pakistan'a, Keşmir'e, Afganistan'a kadar, Afrika'da her yerle ilgimiz, ilişkimiz var.

Bizim de bir ülkümüzün olması lazım!

Almanya, ülkesinin yarısını istilâ edilmişken kurtardı.

Biz hangi ülkemizi kurtardık, nereyi kurtardık?

Çok şükür Kıbrısımız'ın yarısını kurtardık.

Ama ortada birçok gasp var, birçok zulüm var. Daha yapılacak pek çok işler var. Onları yapmak lazım. O ülkülere sahip olmak lazım. Ve bu işi bilenlere bırakmak lazım.

Bu işi mühendis bilmez, başka meslekte olanlar bilmez. Bu işi tarihçiler bilir, toplum bilimciler bilir.

Bir milletin ülküsünü, mesela Yahya Kemal çok daha iyi bilir. Yahya Kemal'i incelemesi lazım. Mehmet Akif çok iyi bilir. Mehmed Akif'i toplumun incelemesi lazım. Başka meslekten olan insanlar bilmez. Asker, askerliğini yapacak; mühendis, mühendisliğini yapacak; doktor, doktorluğunu yapacak. Doktor bu işleri bilmez. Tabii tek tük içinde bilenleri olur ama o da hariçten, ilgiden dolayı... İkinci bir hobi olarak bilmek asıl meslekten derinlemesine bilmek gibi olmaz.

Bu işi asıl bilen insanlara, asıl büyük alimlere, asıl büyük fâzıl, kâmil insanlara [vermek lazım].

Bu işi Mevlânâ bilir.

Osmanlı İmparatorluğu'nu kim kurdu?

"Osman Gâzi kurdu."

Öyle şey olur mu?

Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluş temelleri daha gerilere gider. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî hazretlerine gider, Ahmed-i Yesevî hazretlerine gider. Onlar kurdurmuşlardır. Onların idealleri, onların ülküleri, onların yönlendirmeleriyle bu işler olmuştur. Onlar olmayınca bir millet çöker.

Bunları bilmiyor; doktorlar bilmiyor, mühendisler bilmiyor ve onlar işlerin başına geçiyorlar, berbat ediyorlar!

Bilmeyen insanlar...

"Bilmeyen insan işin başına geçerse kıyametin kopmasını bekle!" buyuruyor Peygamber Efendimiz.

Her işi uzmanına bırakmak lazım!

Avustralya'da ben bakıyorum, mânevî hususlara o kadar dikkat ediyorlar ki... Bir yerde bize bir cami kurdurmadılar. Halk kilise papazının söylediği söze kulak verdi, 200 imza topladı. Satın aldığımız 20 dönümlük yerde -bahçeli, yandaki evler de bahçeli, sokak da tenha- cami yapmamıza müsaade etmediler. Toplumsal bir şuur [var.] Papazlarının dediğini dinliyorlar ve kendilerine göre bir çalışma yapıyorlar.

Tabii doğru değil. Yani medenî değil, insânî değil, dinî bakımdan yanlış, Allah'ın rızasına uygun değil. Ama toplumsal şuur çok kuvvetli.

Kimisi Avustralya bayrağını evinin önünde dalgalandırıyor. Geçerken;

"Burası resmî daire mi?" diyorum.

Üç tane direk var, kocaman bayrak dalgalanıyor.

"Galiba burası bir devlet dairesi..."

"Yok hocam, burada şahıslar bayrağı böyle [asarlar]."

Yani "Ben köküne kadar, tırnağımın ucuna kadar Avustralyalıyım!" diyor.

Alman da öyle; köküne kadar... Almanya'da bir cami kurmak istediğimiz zaman ne müşkülatlarla karşılaşıyoruz. İngiltere de öyle, başka ülkeler de öyle. Herkes kendine göre bir şeyler düşünüyor.

Biz de bu mânevî [konuları] bilenlere biraz kulak vermeliyiz. Toplum bilimcilere, feylesoflara, hakîmlere, alimlere, özellikle işin bu yönünü bilenlere...

Mühendislik bence çok dar bir alandır. İnşaat mühendisliği, barajları yapan bölümü, sivil inşaatı yapan bölümü, bahçe mühendisliği, ziraat mühendisliği... Tamam, güzel; bir ihtisaslaşma, bir özel dalda derinleşme, o da çok güzel, ilerlemenin şartı... Ama o bilmediği bir sahada çok yalan yanlış bir söz söylediği zaman, o da uygulamaya konulduğu zaman toplum çöker.

Herkes bilmediği şeyi "Bunu kim bilir?" diye araştıracak, soracak ve ona tâbi olacak. Hiç bu işle ilgisi olmayan birisi çıkıp da işkembe-i kübrâdan bir palavra -yalan yanlış bir şey- atıp herkes de onun peşinden gitmeyecek. Yalan yanlış olduğu zaman, hatalı olduğu zaman tasvip görmemesi lazım. Bu da toplumun seleksiyon natureli, yani tabiî ayıklaması. Toplum kötü fikirleri ayıklayabilmeli, iyi fikirleri geliştirebilmeli. Geliştirmediği zaman kendisi zarar görür. O zaman kanser olur; parazitler yani asalaklar çoğalır, toplum çöker.

Aziz ve muhterem dinleyiciler!

Bir hadîs-i şerîf okuduk, başka hadîs-i şerîfleri de okuyacaktık ama onlara pek zaman kalmadı. Çok güzel şeyler öğrendik.

Cihat çok önemli bir ibadet, onu hiç bırakmamalıyız. En büyük cihat nefisle cihat, onu yapmalıyız. Sulh istiyorsak harp hazırlığı içinde olmalıyız, en güzel silahlara sahip olmalıyız. Atom bombası yapacak, düşman saldırırsa onu durduracak, caydıracak silahları yapmalı. Ordumuz, devletimiz, milletimiz güçlü kuvvetli olmalı. Ama sadece askerî bakımdan değil, dinî bakımdan da ahlâkî bakımdan da... Hiç rüşvet yenmemeli, hiç haram yenmemeli, hiç haksızlık yapılmamalı, hiç yalan söylenmemeli. Onlar da tasfiye edilmeli, işin o tarafı unutulmamalı.

Cihat önemli. Güzel söz, sözü güzel söylemek ve sözle ilgili çalışmalar önemli. Oruç önemli; oruca devam etmek lazım. Ve her sene hac, bu da önemli... Allah bütün müslümanları hacda topluyor, birbirleriyle karşılaştırıyor, dostlar ediniyor.

Ben şimdi elhamdülillah burada -Avustralya'da- bakıyorum, Malezya'dan, Endonezya'dan, dünyanın muhtelif yerlerinden kardeşlerle tanışıyoruz. Çok güzel... Dünya çok geniş. Türkiye'de bizim ufkumuz çok dar. Dünyanın çok imkânları var; kardeşlerimin o imkânlara yönelmesi lazım. Bu münasebetle onu da söyleyeyim:

Lütfen Doğu-Güneydoğu Asya'ya çok önem verelim!

İran'dan, Pakistan'dan, Afganistan'dan, Hindistan'dan,Bangladeş'ten, Güneydoğu Asya'dan... Vietnam, Laos, Burma; buralarda da müslümanlar var. Oralardan geliyoruz Malezya'ya, geliyoruz Endonezya'ya; 200 milyonluk koca devlet... Bunları ihmal etmeyelim! Bunlarla ilgili kardeşlerimiz çalışmalar yapsınlar, oralara ilgilerini çevirsinler! Oralarda çok imkânlar var. Onları başkaları kaçırmış, biz kaçırmayalım. Bu nesil, yani bizim nesil kaçırmasın. Biraz dünyayı tanıyalım, biraz gözümüzü açalım.

Allahu Teâlâ hazretleri cümlemize tevfîkini refîk eylesin. Yolunda dâim eylesin. Güzel hizmetler yapmaya muvaffak eylesin. Allah hepinizden razı olsun. Her şey, Cenâb-ı Hakk'ın rızasına uygun olarak yapmayı Allah nasip eylesin, gönlünüzce olsun. Rabbimiz'in huzuruna sevdiği razı olduğu kul olarak varın. Rabbimiz cennetiyle cemâliyle de müşerref eylesin. Hem dünyada mesut olun hem âhirette...

es-Selâmu aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtüh.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 01.03.1996 - Ramazan Sonrası Şevval 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 01.03.1997 - Alimlerin Önemi ve Üstünlükleri, Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.05.1998 - Hicri Yılbaşı, Oruç Tutmak, Müslümanlara Düşen Toplumsal Görevler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.07.1994 - Belalara Sabır ve Şükür, 4 Şeyden Sakınmak, Kuran-ı Kerim 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 01.08.1997 - Müslümanların Sıkıntılarıyla İlgilenmek, Allaha, Rasulüne, İmama, Müslümanlara Samimiyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 01.09.2000 - Günahkar Uyarma, Yöneticilerin Veballeri, Ölümden Sonra Pişmanlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 01.10.1999 - Namaz Vaktinde Nida Eden Melek, Sabır Göstermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 01.11.1996 - Tevbe Etmek, Allah İçin Sevmek, Sevginin Gerekliliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 01.12.1995 - Borç Vermenin Sevabı, Sadaka ve Zekatın Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 01.12.2000 - Ramazanda Verilen Beş Şey, Orucun Faziletleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.01.1998 - Ramazanın Faziletleri, Teravih, Kadir Gecesi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 02.02.1996 - Ramazanın İlk Haftası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.02.2001 - Ahiretin Hayrı, Dünyanın Geçiciliği, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 02.04.1999 - Hacdan Dönüşler, Lebbeyk Demek, İlim Öğrenmek, Eşe ve Çocuğa İkram Sadakadır 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.05.1997 - Muharreme Yaklaşıyoruz, Alimlerin Çeşitleri ve Kıymeti, Alim Olmaya Çalışmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.1995 - Hicri Yıl ve Aşure Günü Orucu, Hicri Yıl Girmiş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.06.2000 - Tefekkür, Amel Niyet ve Sünnete Uygunluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 02.07.1999 - Peygamber Efendimizine İman, İslam Olmak, Hicret 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 02.08.1996 - Salih Kimseleri Anmak, Sıkıntılar İçin Estağfirullah, Kin Tutmak, Kıskançlık, İbadeti İsteksiz Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 02.09.1994 - Kalbin Paslanması, Ölümü Düşünmek, Kuran-ı Kerim Okumak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.01.1997 - Ramazan Ayetleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 03.02.1995 - Ramazanın İlk Haftası, Ramazanı Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 03.03.2000 - Salavat, Müminler, Cennet, Yahudiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.04.1998 - Hac Günleri, Zilhiccenin İlk Günü, Arife, Hicret, Günahlardan Uzak Durmak, Kurban Bayram öncesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 03.06.1994 - Hac Sonrası, İnanç, İmanın Özelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 03.07.1998 - Allah Sevgisi, Peygamber Efendimizin Doğumu, Salavat Getirmek, Ümmete Hizmet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 03.09.1999 - Zikirin Faydası, Abdest, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.10.1997 - Muhabbet, Hediyeleşme, Misvak, Tevbe, İyi İnsan Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 03.11.1995 - Yalnızlığın Yararları 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 03.11.2000 - Kimseye Yük Olmamak, Zikrin Kıymetli Olduğu Zamanlar, Kuran-ı Kerim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 04.02.2000 - Hakkı Söylemek, Alimlerin Susması, Mümine Belaların Gelmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Hac Yaklaşıyor, Kültürümüze Sahip Çıkmak, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.04.1997 - Zilhicce ve Hac Yaklaşıyor, Evi İbadetle Şenlendirmek, Ecdadın Mirasına Ve Kültürümüze Sahip Çıkmak, Küçük Yaşta Eğitim 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.06.1999 - İlim Talep Etmek, İlmin Sadakası, Ganimet Malı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 04.08.2000 - Zenginlerin Hali, Fakirin Hakkı, Kötü Alimler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 04.10.1996 - Mümin Kardeşini Sevindirme, Cennetteki Arazileri İbadetle Mamur Hala Getirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 04.11.1994 - Sahih Kaynakların Önemi, Sahte Din Alimlerine Dikkat, Hak Yolda Olmak Hakkı Söylemek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 04.12.1998 - Erhamerrahimin Demek, Vefat Haberi Almak, Azrail 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 05.01.1996 - Berat Kandili, Günahları Affedilmeyecek Kişiler, Berat Gecesinde Yapılması Gerekenler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 05.01.2001 - Gerçek İman ve Tezahürleri, İman ve Namaz , Allah Sevgisi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 05.06.1998 - Estagfirullah, Zikir, Musibetler Karşısındaki Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.07.1996 - Rahman, Rahim ve Hay Olması, Ellerin Açılıp Dua Edilmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 05.07.1998 - Mevlid Kandili Sohbeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 05.08.1994 - Allahtan İstemek, Cennet, Her İşte Allahın Rızasını Düşünmek, Cehennemden Korkmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 05.09.1997 - Yardımlaşmak, Tasavvufun Çeşitli Yolları 10.01.2025 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 05.12.1997 - Hayat Gayesi, İsraf, Namazın Önemi, Mekke 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.02.1998 - Kulun Vazifesi, Kuranın Anlaşılması, Ramazandaki İyi Halin Devam Etmesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 06.03.1998 - Cuma Namazının Önemi, Diğer Ülkelerdeki Rahatlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 06.04.1995 - Sabır, Doğru Yol, Mescitleri Doldurmak, Allah İçin Arkadaşlık Yapmak, Seherde İbadet Etmek 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1994 - Rızkın Kesilmesi, Tövbe Etmek, Seher Vaktinde İbadet 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.08.1999 - Gaziye Yardımcı Olmak, Müslümana Yardımcı Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 06.09.1996 - Hamdetmek, Estagfirullah, Laileheilallah Demek, Allahın Kula Kızmasıyla Kulda Değişen Haller 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.10.2000 - Dinini Öğrenmek, Ahir Zamanda Belâların Gelmesi, Dinden Çıkan Alim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.11.1998 - Helal Kazanç, Doğru Arkadaş Edinmek, Sağlam Dostluklar, Sünnete Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Şaban, Miraç Kandili Öncesi, Ramazana Hazırlık 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 06.12.1996 - Tevbe Etmek, Gönlü Allah ile Olmak, Ramazana Hazırlık 05.03.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günleri, Veda 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 07.02.1997 - Ramazanın Son Cuması ve Bayram, Niyetin Önemi, Allah Yolunda Para Harcamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 07.03.1997 - Alim Olmak, Kabenin Anahtarı, Eman Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 07.04.1995 - Allah Güzeldir Güzeli Sever, Cemalullah, Allah Nimeti Üstünde Görmek İster, Kibir 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Hicri yıl 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 07.04.2000 - Kalplerin Pası, Veli Kullar, Riya, Pazartesi ve Perşembenin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.05.1999 - Oruç, Namaz, Gusül, İlmihal Bilgisi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 07.06.1996 - Peygamber Efendimizin Zühd Sahibi Olması, Rüşvet, Dünyayı Sevmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 07.07.2000 - Aktarırken Yalnış Aktarmak, Allahın Gazabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 07.08.1998 - Müslümanların İşleriyle İlgilenmek, Edepsiz Olanlar, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 07.10.1994 - Müminlerin Güzel Özellikleri, Emin Olmak, Ahir Zaman 15.01.2021 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 07.11.1997 - Bildiğini Uygulamamak, Alimin Önemi, Peygamber Efendimizin Kıyafet Tavsiyleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 08.01.1999 - Kadir Gecesinin Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 08.03.1996 - Salavat Getirmek, 20 Kişiye Selam Vermek, Ezanı Tekrar Etmek, Cemaate Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 08.05.1998 - Hesap Yapmak, Dünya Müslümanları, Batıl Din, Doğru İnanç, Çanakkale Savaşı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Peygamber Efendimizin Doğumu, Son Peygamber Oluşu, Peygamberlerden Üstünlüğü 05.11.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 08.08.1997 - Merhamet, Acıma, Emri Maruf Nehyi Münker 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 08.10.1999 - Medinenin Önemi,Tarihi, Sadaka, Tevhidin Önemi 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 53 playlist like
playlist play 08.11.1996 - Kabenin O Zamanki İnşaatı, Kabe-i Muazzama 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 08.12.1995 - Şaka, Mizah Ölçüsü, Kendisi İçin İstediğini Kardeşi için İstemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 08.12.2000 - Ramazan, Sıcak Günlerde Oruç, Tevhidi Yaymak 14.03.2025 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 09.01.1998 - Ramazan Gufran Ayıdır, Kuran Ayıdır 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 09.02.1996 - Ramazanda Mukabele, Zekat 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 09.05.1997 - 1 Muharrem 1418, Hicri Yılbaşı, Hicri Yıl İlk Günü 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 09.06.2000 - Peygamber Efendimizin Soyu, Asaleti, Son Peygamberliği, Makam-ı Mahmud 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 09.07.1999 - Kurtuluş İslamda, Peygamber Efendimizin Şefaati, Salih İnsanların Azalması, İlim 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 09.08.1996 - Doğanın Korunmasına Verilen Önem, Ateş, Peygamberimizin Fakihliği, Salatu Selam Getirmek, Selamın Önemi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.12.1993 - Hamd Etmek, Allaha Tam Teslimiyet ve İrfan Gözü ile Bakmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 09.12.1994 - Recep, Şaban ve Ramazanın Önemi, Tevbede Acele Etmek, İnancın Doğru Olması 26.01.2022 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 10.01.1997 - Ramazanın İlk Günü, Ramazanda Sevaplar, Tavsiyeler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.02.1995 - İlk On Gün, Ramazan 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 10.04.1998 - Kurban Bayramı 4. Gün, Mekkeden Ayrılmadan Veda Tavafı, Haccın Muhteşemliği 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 10.05.1996 - Ahlakı Güzelleştirmek, Evlenmek, Hamileliğin ve Çocuk Büyütmenin Sevabı, Nikah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 10.06.1994 - Allahtan Korkmak, Zenginlik, Adalet, Cimrilik, Kendini Beğenme, Nefsine Uyma, Yemek Yedirme, Selam Verme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 10.09.1999 - Allah Yolunda Yürümek, İlimsiz Fetva Vermek 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 10.10.1997 - Amerikadaki İnanç, Tevhid İnancı, Ölümden Sonra Dirilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.11.1995 - Mümin Kulların Kaza ve Kader Karşısındaki Tavırları, Mümin Kulların Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Cömertlik, Allah Rızası İçin Şehit Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 10.12.1999 - Ramazan, Orucun Mükafatı, Orucun Sevabını Götürecek Olanlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 11.02.1994 - Ramazanın Fazileti 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 11.02.2000 - Bela, Hasta Ziyareti, Musibete Uğrayan Kimse, Müslümanın Yardımına Koşmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.04.1997 - Mescid-i Haram Ziyareti, Seher Vakti İbadet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 11.06.1999 - İstanbul'un Fethinden Sonra, Romanın Fethi, Subanallah Demek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.07.1997- Hayırlı Yardımcılar, İdarecilerin Sorumlulukları, İyi Niyet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 11.08.2000 - İnsanı Cennete Götüren Ameller, Selam, Gece Namazı, İyi Geçim, Sıla-i Rahim, İlim Öğrenmek, Takva 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 11.10.1996 - İftira Atmak, Evlenmek, Abdestin Fazileti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.11.1994 - Ahir Zamanda Cahillik, Emri Maruf, Sünnete ve Kurana Sarılmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.12.1998 - Mescid Yaptırmak, Meleklerin Girmedikleri Evler, Ömürün Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.01.1996 - Dünya Kaygısının Nelere Sebep Verdiği, Ahireti Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 12.03.1999 - İtikafın Sevabı, Allahı Zikretmek, Çocuklar Arasında Adalet, Miras, Koca ve Anne Hakkı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 12.04.1996 - Hacda Sabırlı Olmak, İyi Niyetin Kıymeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 12.05.2000 - Emanet, Doğruluk, Komşu, Sadaka, Vakıf, Lanetleme, İçki 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 12.06.1998 - Toplum Hayatının Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 12.07.1996 - Komşuluk Hakkı, Güzel Ahlak, Akıllı İnsan 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 12.09.1997 - Anne Babaya İtaat, Allah ve Peygambere İtaat, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 12.11.1993 - Cuma Gününün Faziletleri, Temizlenmek, Camiye Erken Gitmek, Cuma Günü Salavat-ı Şerife Getirmek 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 12.12.1997 - Şabanın Ortası, Peygamber Efendimizin Sıfatları, Cehennem 17.01.2025 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 13.01.1995 - Gönlün Önemi ve Gönül Kırmamaya Dikkat Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.02.1998 - İnanç Özgürlüğü, Tercihler, Ümmetten Bozulmayacak Olanlar, İçkinin İçilmesi ve Sunulması, Allah 10.02.2023 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 13.03.1998 - Kurban ve Arife Orucu, Cemaatle Namaz, Nafile Oruçlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.08.1999 - Gazilerin Önemi, Müslümanın Güçlü Olması,Tefekkür 01.02.2022 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.10.1995 - Karadeniz Gezisi, Cenneti İsteyip Ona Göre Çalışma Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 13.11.1998 - Miraç Kandili 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.12.1996 - Şaban Ayı, Sünnet Yolu, Dünyayı Terketmek, Ramazana Hazırlık, Salavat 04.03.2022 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 14.01.2000 - Deccal, Kehf Sûresi, Hz.İsâ 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.02.1997 - Aile Eğitimi, Hicret Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 14.03.1997 - Cahillik, Akıl Zenginliği, Tefekkür, Cennete Giremeyecek Kişiler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 14.04.1995 - Kötü Huyun Ameli Bozması, Hased 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 14.04.2000 - Aşure Gününde Oruç, Alışveriş Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 14.05.1999 - Adaletli Olmak, Cehennem, Çocuk ve Eş İmtihanımız, Adaletli Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 14.06.1996 - İlim Öğrenmek, Hoca ve Talebe 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 14.07.2000 - Anne Babasının İhtiyacını Görmek, Allah İçin Sevmek, Zahidin Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.10.1994 - Marifetullah, Arif Olmanın Özellikleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 14.11.1997 - Mehmed Zahid Kotku, Gerçek Akıllı İnsan, Nefsi Terbiye Etmek, Evliyaların Anılması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 15.01.1999 - Kadir Gecesi Geçti, Ramazanda Zekat ve Fitre Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.05.1998 - Belaların Gelmesi ve Sebebleri, Lailaheillallah Demek, Kardeşinin İhtiyaçlarını Görmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 15.08.1997 - Peygamber Efendimiz Özellikleri, Ahlakı, Şefaati, Hanımlarına Davranışı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 15.10.1999 - Dua, Salavat, Doğru Söz Söylemek, Sıla-i Rahim 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.11.1996 - Recep Ayının Faziletleri, Kuran Okumak, Kalp ve Dil Temizliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 15.12.1995 - Allaha ve Peygamberimize Kendimizi Sevdirmek, Emanete Riayet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 15.12.2000 - Kadir Gecesi, Şehitler, Sıddıklar, Tervaih 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 16.01.1998 - Ramazanda İtikafa Girmenin Sevabı 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Günün Önemi, Orucunun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.06.1995 - Okul Yaz Tatilini İyi Değerlendirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.07.1999 - Allah ve Resulune İtaat, Yöneticiler, Zikir Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 16.08.1996 - Gıybet, Tartışmaya Girmemek, Çok Konuşmamak, Helal Kazanç 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 16.12.1994 - Kanaatkar Olmak, Söylenenle Yapılanın Bir Olması, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 17.01.1997 - Evliyaların Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.02.1999 - Müslümanlara Yardım, Dua 18.12.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 17.03.1994 - Ramazan Bayramı Sonrası, Zikir, Şükür, Eş Seçiminin Önemi, Arkadaş 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Bayram Gecelerinin İhyası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Haccın Önemi, Ziyaret Edilecek Mescitler, Toplumsal Durumlar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.05.1996 - Yarın Hicri Yıl, Hilali Gözlemlemek, Müslümanlara Düşen Vazifeler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 17.06.1994 - Tatili Değerlendirme 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 17.09.1999 - Adaletli Hükmetmek, Amel-i Salihada Acele Etmek, Deccal 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 17.10.1997 - Tevhidin Faziletleri, Doğru İnanç, Temizlik, Müslüman Kardeşine İyilik Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 17.11.1995 - Allaha ve Resulune Yakın Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 17.11.2000 - Allahı Zikretmek, Ölümü Düşünmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.02.2000 - Kuranın Önemi, Kuran Öğrenmenin Önemi 26.05.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.06.1999 - Şehit Olmak, Ayetel Kürsi ve İhlas Suresinin Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 18.07.1997 - Hac, Müslümanlar, Tefekkür 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 46 playlist like
playlist play 18.08.1995 - Peygamber Efendimizin Şefaati, Merhameti, Paylaşımcı Olmak, Aile Sevgisinin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 18.08.2000 - İyiliği Hor Görmemek, İmanın Tadı, Munakasa, Cennet, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 18.10.1996 - Kadın ve Erkekte Kıyafet Ölçüsü, İlimin Önemi, Hastalığın Sevabı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 18.12.1998 - Şabanın Son Günleri, Oruç İle İlgili Hadisler, Ramazan Geliyor 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.01.1996 - Berat Kandili, Ramazana Yaklaşırken Dikkat Edilecekler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Allahın Sevdiği Haller, Hakla İyi Geçinmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.01.2001 - Dua Edenin Eli Boş Kalmaz, Allah Verdiği Nimeti Görmek İster, Peygamber Efendimizin Merhameti 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 19.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 19.04.1996 - Haccın Faziletleri, Hacının Şefaati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.05.2000 - Peygamber Efendimizin Saçını Ağartan Sûreler, Şehidler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 19.06.1998 - Dünyanın Kıymetsizliği, Afiyet İstemek, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 19.07.1996 - Özgürlük Anlayışı, Eşler Arası İletişim, Muhabbet, Anne Babanın Çocuguna Bakması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 19.08.1994 - Peygamber Efendimizin Doğumu ve Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 19.09.1997 - Dili Tutmak, Susulacak ve Konuşulacak Yerler, İlim ile Amil Olmak, Zamanın Kıymetini Bilmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 49 playlist like
playlist play 19.11.1999 - Kabir Ehline Yapılacaklar, Ahde Vefa, Haramdan Sadaka Vermek, Tevbe Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 19.12.1996 - Şaban Ayındayız, Allahın Lütfuna, Kaderine, Rızka Rıza 19.03.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 19.12.1997 - Doğru İnanç, Allaha İtaat, Rasulullahın Namazı, Nimetlere Şükür, Dünya Müslümanlarını Unutmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 20.01.1995 - Hayır İşlemek, Hayra Vesile Olmak, Şerden Sakınmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 20.02.1998 - Ramazan Sonrası Dikkat Edilecek Şeyler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.03.1998 - Cennet Ehline İkramlar ve Alimin Önemi, Allahu Teala 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 20.06.1997 - Hz. Ali, Kulluk, Dünyaya Rağbet Etmek, Ahiret, Cehennem 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 20.07.2000 - Fitne Zamanı Hayırlı Amellere Sarılmak, Toplum Ahlakı, Sadaka, Zekat, Buğz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 20.08.1999 - Zikirin Faydaları, Tatil,Kuran Kursu, Fakih Olmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.10.2000 - Dünya ve Ahiret İçin Çalışmak, Hastanın Duası 20.11.2020 playlist oku playlist ekle 13 playlist like
playlist play 20.11.1998 - Ahir Zaman Haramdan Mal Kazanmak, Müslümanın Arıya Benzemesi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.01.2000 - Gaziye Yardımcı Olmak, Şehide Mükafat 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 21.02.1997 - İnsanların Hayırlısı, Ramazanda Zekat, Ayet-el Kürsi 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 21.03.1997 - Amil ile Abid Arasındaki Fark, Tövbe, Zikir 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 21.04.2000 - Nefse Uymak, Allah Rızası İçin Öfkelenmek, Allah Rızası İçin Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 21.05.1999 - Önce Allahın Kitabını Öğrenmek, Kuranın Öğrenilmesi, Fetih Haftası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 21.06.1996 - Salavatın Faziletleri, Mütevazi Olmak, Cematin Önemi, Avlanmanın Sakıncaları 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.07.1995 - Sabır ve Şükür, Kurana İtaat Mükafatları, Cennete Dört Vesile 13.09.2022 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.07.2000 - Salih Amellere Koşmak, Gece Karanlığı Gibi Fitneler Olması 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 21.10.1994 - Ölümü Hatırlamak, İbret Almak, Nasihat, Başkasının Ayıbına Bakmamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 21.11.1997 - Zulmetmek, Affetmek, Hidayet, Hamdetmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 22.01.1999 - Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, Kurban Arifesi, Nafile Oruçlar 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 22.05.1998 - Dilin Önemi, Haktan Yana Olmak, Uzun Ömürlü Müminin Değeri 25.12.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 22.07.1994 - Cemaat Sevabı, Nefsi Yenmek, Tasavvuf, Allah'ın Emirlerine Uymak, Nefs Terbiyesi, Kulluk 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 22.08.1997 - Mücahit, Hurafeler, Sıla-ı Rahim Yapmak, Emirlerin, Yöneticilerin Veballeri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 22.10.1999 - Ölüm Sonrası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Miraçtan Önce, Helal Kazanç, Ailenin İhtiyaçlarını Görmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 22.11.1996 - Ticaret, Helal-Haram Kazanç, İlim Talep Etmenin Niyeti, Komşuluk 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.12.1995 - Allahın Kudreti, İslamın Güzelliği 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 22.12.2000 - İlmin Önemi, Kadir Gecesi Temennileri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 23.02.1996 - Ramazan Bayramının Son Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 23.04.1999 - Kurana Bağlılık, Sadaka, Yardımlaşma, Anne Babayı Hoşnut Etmek, Birlik ve Beraberlik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.05.1997 - Gıybet, İftira, Dedikodu, Müslümanın Heybeti 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 23.07.1999 - Mağfiret İstemek, Tevbe, İman Kıymeti, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İçkinin Kötülüğü, İlim Öğrenmek, Genç Yaşta Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 23.08.1996 - İlim Öğrenmek, Affedilmek, Genç Kuran Öğrenmek, Hadis Öğrenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 24.01.1997 - Allah Rızası, Ramazandan Sonraki Halimiz, Ayet el-Kürsi, Keramet 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 24.02.1995 - Ramazandan Sonra Halimizi Muhafaza Etmek 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 24.03.1995 - Mazluma Yardım, Müslüman Kardeşliği, Yardım Etmek, Dertlenmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 24.09.1999 - Mazlumun Duası, Günahlar, Kötü Arkadaş 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 24.10.1997 - Meleklerin Dua Ettiği Üç Zümre, Alim, Cömert, Zalim, Aşikare, Günahkar, Bidatçi 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 24.11.1995 - Recep Ayına Girerken Dua, Recebin ve Üç Ayların İçerisindeki Kandil Geceleri 19.02.2021 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 24.11.2000 - Orucun Faziletleri ve İncelikleri 25.03.2022 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 24.12.1993 - İlmin ve Alimin Önemi ve İbadetin Anlamı, Yeryüzünün Işıkları, Varisleri 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 24.12.1998 - Oruçlunun Duası 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.02.2000 - Allah Bir Kavmin Hayrını İsterse Alimleri Çogaltır, İyi ve Kötü Kavimler, Misafirin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 25.03.1994 - İlimin Önemi, İlimin Mükafatı, Bahar Ayına Giriyoruz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 25.04.1997 - Haccın Muhteşemliği, Hacdan Sonra, Şehit Mertebeleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 25.06.1999 - Bidatçiye Hürmet, İdarecilerin Vasıfları, Merhamet Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 25.07.1997 - Mümin Kardeşe Sevgiyle Bakmak, Evde Namaz, Kuranı Anlamak, Sabretmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 25.08.1995 - Akra, İlahi Ente Maksudi ve Ridaike Matlubi, Müslümanların Genel Durumu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 25.08.2000 - Fitne Zamanında Güzel Kulluk, Sünnete Sarılmanın Karşılığı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 25.09.1998 - İlimle Meşgul Olmak, Dini Ögrenmek, Fakih Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 25.10.1996 - İçi Temizlemek, Ahiret İçin Hazırlanmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 26.01.2001 - Kabir, Kıyamet Alametleri, Müslümanca Yaşamak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.02.1999 - Allahın Sevdiği Davranışlar, Namazı Kabul Olanlar, Kulluğu Güzel Yapmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 55 playlist like
playlist play 26.03.1999 - Zilhiccenin 10 Günü, Arefe ve Aşure Orucu, Bayram Günü 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 26.04.1996 - Hac Hadisleri, Zekat, Hacıların Duası, Arefe Orucu 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Aşurede Olan Olaylar, Hicri Yılda Oruç Tutmak 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Hicri Yıl Geliyor, Muharrem Oruçları, Aşurede Olan Olaylar, Yılı Oruçla Kapatıp Oruçla Açmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 26.05.2000 - İlim ve Alimin Önemi, Alimin Vefatı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 26.06.1998 - Helal Kazanç, İhtiyacını Görmek, Darlıktan Sonra Kurtuluş, İkram Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 26.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 26.08.1994 - Allahın Rızasını Kazanmak, Hayırlarda Yarışmak, Nefsi Dizginlemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.09.1997 - Allahın Sevmedikleri, Sevgide ve Buğzda Aşırıya Kaçmak, Mal, Eş ve Evlatla İmtihan, Kalpler Allahın Elinde 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 26.11.1999 - Büyük Konuşmak, İnşallah Demek, Edep, Yasin Suresi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 26.12.1997 - Ramazan Öncesi Yapılması Gerekenler 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 27.01.1995 - Dünyanın Faniliği, Kabir Hayatı, Asi Olmamak, İbadet ve Taat Etmek, Şükredici Olmak 24.12.2021 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 27.02.1998 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.1994 - Haccın Önemi, Alimin Abide Üstünlüğü, Cumanın Faziletleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.06.1997 - Musibetin Sebepleri, Zekatın Önemi, Allah Bir Topluma Gazap Etmişse Bunun İşaretleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 27.07.1996 - Mevlid Kandili, Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri Ve Ona Tabi Olmak 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.09.1996 - Toplumu Düzeltmek, Azap, Umumi Gelir, Günah İşleyenleri İkaz Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 27.10.1995 - Zikrin Faydaları, Toplumda İyiliği Yaymak, Topluma Karşı Görevler, Kardeşi Sevindirmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 20 playlist like
playlist play 27.10.2000 - Kardeşini Kendisine Tercih Etmek, Haksız Kazanç, Ölümden İbret Alın 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 27.12.1996 - Şaban Ayı, Oruç ve Allahın Rızasını Gözetmek 03.03.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 28.01.2000 - Gaziye Yardım Etmek, Mescid Yapmak, Müslümana Yardım Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 28.02.1997 - Peygamber Efendimize İtaat, Kuran-ı Kerim Okumak, Cennet, Cehennem, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 28.03.1997 - Faiz, Zina 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.04.2000 - Hasta Ziyareti, Belalara Sabır, Rıza, Müslümana Yardım 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 28.05.1999 - İslamın Küfre Galip Gelmesi, Zaferler, İslamın Yayılması Yeni Fetihler 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.06.1996 - Allahın Cömert Olması, Alimin Önemi, Cömertliğin Çeşitleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.07.2000 - Allah'ın Sevdiği ve Kızdığı İşler,Tevbekâr Genç Günahkar Yaşlı,Cuma Gününde Yapılacaklar 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.10.1994 - Nefsini Küçültmek, Mütevazı Olmak, Malını Hayra Vermek, Sözünü Tutmak, Müslümanın Özellikleri 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 28.11.1997 - İmanı Korumak, Müslümanın Hali, Recep Ayının Son Günleri 12.03.2021 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.01.1999 - Allahın Rızasını Gözetmek, Müslüman Akıllı Olmalı, İslama Hizmet 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.03.1996 - Peygamber Efendimizin Şemaili, Merhameti, Adetleri 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.04.1994 - İyilik ve Kötülükte Niyetin Önemi, Nefisle Mücadele 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.05.1998 - İstanbul 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.08.1997 - Cehennemde Cennette Ebedi Kalmak, İslam 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 29.09.1995 - Dört Çeşit Göz Hakkında Bilgiler 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.10.1999 - Peygamber Efendimizi Görmek İstemek, Allah Sevgisi ve Merhamet, İslamı Yaymak, Sadaka ve Dua, Cennet Ehli 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rasulullahın Rüyası, Seher Vakti, Teheccüd, Hz. Ebubekir, Rüya Tabiri, Hz. Aişenin Rüyası 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.1995 - Rüyaların Önemi, Rüyaların Hakikati 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 29.12.2000 - Ramazan Bayramı, Ramazan Sonrası Durum, Alimlerin Önemi 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.01.1998 - Ramazan Bayramı, Ramazandan Sonra İbadetlere Devam Etmek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 30.04.1999 - Müslümanın Temiz Olması, Melekler, Hocaya ve Öğrenciye Saygı 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 30.06.2000 - Sabır ve Takva, Allah 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 30.08.1996 - İstihare, İstişare Yapmak, Yolculuk, Tevbe Duası 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 30.12.1994 - Gıybet, Haramlardan Sakınma, İlmiyle Amel Etmek ve Dünyaya Tamah Etmemek 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 31.01.1997 - Aşrul Evahir, Ramazanın Son On Günü, Kadir Gecesini Değerlendirmek 03.12.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.03.1993 - Günah İşleyeni Engellememek, İyi İşlere Vesile Olmak 25.10.2019 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 31.05.1996 - Müslüman Kardeşine Yardım Etmek, Borçluya Mühlet Tanımak, İstiğfar Etmek, La Havle ve La Kuvvete 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 31.10.1997 - Tüm İnsanlığa Merhamet, Cömertlik, Cesurluk, Huysuzluk ve Cimrilik 02.12.2019 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 31.12.1997 - Ramazanın İlk Günleri 08.05.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 31.12.1999 - Ramazan, İlmin Önemi, Takva, Mümin Kardeşini Sevindirmek 24.11.2023 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Günün Sohbeti
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Günün Sohbeti
Günün Sohbeti Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close