İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Öğle13:07 İkindi16:56 Akşam20:04 Yatsı21:35 İmsak04:22 Güneş05:59 İşrak06:44
Hava - Hava durumuAçık 10°C Nem %51
Türkçe
29 Şevval 1446 28 Nisan 2025 Pazartesi
29 Şevval 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04:22 05:59 06:44 13:07 16:56 20:04 21:35
Giriş Yap

28.05.1999 - Fatih Sultan Mehmet'in Çevresi,Fetih Ruhu

Özel Gün Ve Geceler

Bismillâhirrahmânirrahîm.

Elhamdülillâhi Rabbi'l-âlemîn. Hamden kesîran tayyiben mübâreken fîhi alâ külli hâlin ve fî küllî hîn. Es-Salâtü ve's-selâmu alâ seyyidinâ ve senedinâ ve mededinâ ve tâci ru'ûsinâ ve tabîbi kulûbinâ Muhammedini'l-Mustafâ ve alâ âlihî ve sahbihî ve men tebi'ahu bi-ihsânin ecmâine'ttayyibine'ttâhirîne ecmâin.

Bizi, her türlü hayrın, fütuhât ve füyûzâtın kaynağı olan İslâm dinine bağlı mü’min ve Müslümanlar eyleyen yüce Rabbimiz’e sonsuz hamd ü senâlar, nihayetsiz şükürler olsun.

Dileriz ki Rabbimiz bizi iman ve ihsan üzere yaşatsın; hak yolda mü’min-i kâmil olarak can verip, huzuruna sevdiği, razı olduğu kullar olarak varmayı nasîb ü müyesser eylesin...

Âlemlerin Rabbi ulu Yaradanımız’ın en son resûlü, elçisi, en sevgili kulu, âhir zaman peygamberi, enbiyânın serveri, evliyânın rehberi, insanlığın önderi Muhammed-i Mustafâ Efendimiz hazretlerine ve onun yolunda yürüyen mübarek âline, ashâbına, etbâına, evliyâullah ve mukarrabîn ve sâlihînin cümlesine ve cümle mü’minîn ü mü’minâta sayısız, sınırsız salât ü selâmlar, candan tahiyyat ve ihtiramâtımızı, içten muhabbet ve meveddetlerimizi, muhlisâne ittibâ ve merbûtiyetimizi arz eder, cümlesinin şefaatleriyle inayetlerini, yüce himmetlerini talep ve niyaz eyleriz.

Birkaç misalle anlatmak istiyorum:

Mekke-i Mükerreme’nin fethi olmuş; fetih gecesinde şehre ashâb-ı kirâm tekbirlerle ve tehlil getirerek girmişler.

Kâbe-i Müşerrefe’yi sabaha kadar tavaf etmişler.

Fethin ertesi günü Hind, kocası Ebû Süfyan’a;

“Ben Muhammed’e gideceğim, beyat edeceğim, bağlanacağım!” demiş. O da;

“Ama sen İslâm’a karşıydın, inkâr ediyordun!” demiş.

“Şimdiye kadar öyleydi ama Allah’a yemin ederim ki bu geceden önce bu Mescid-i Haram’da, bu Kâbe’nin çevresinde Allah’a bu şekilde hakkıyla, samimiyetle kulluk ve ibadet edildiğini hiç görmedim. Şu samimiyete bak!..” demiş. Duygulanmış.

Halbuki başka ordular gelip bir şehri zapt etselerdi neler olurdu, bir düşünün!.. Olmuşlarla bir mukayese edin!.. Mübarekler aşk ile şevk ile sabaha kadar Kâbe’yi tavaf ediyorlar. Aşk ile şevk ile ibadet ediyorlar. O da hayran kalıyor;

“Ben de gideceğim, Muhammed’e bağlanacağım!” diyor. Gidiyor, bağlanıyor.

Ebû Süfyan da bağlanıyor; o da Müslüman oluyor. Geç Müslüman oldular.

Fatih Sultan Muhammed Han hazretleri İstanbul’u fethedip içeri girince şükür secdesine kapandı.

“Yâ Rabbi! Bana Peygamber Efendimiz’in müjdelediği, methettiği komutan, emir, subaşı olmayı nasip ettin.” diye, atından indi secdeye kapandı.

Secde kulun Allah’a en mütevazi, en güzel tavrıdır. Sonra Ayasofya’ya gitti, Ayasofya’da toplanan ahaliye konuşma yaptı:

“Müsterih olun, evlerinize gidin, size bir zarar olmayacak!” dedi.

İşte fatihlerin ahlâkları, zihniyetleri böyle...

Sa’d b. Ebî Vakkas radıyallâhu anh, Aşere-i Mübeşşere’den bir mübarek zât... Aşere-i Mübeşşere; Peygamber Efendimiz’in daha sağlığında, “Sen de cennetliklerden birisin!” diye açıkça yüzüne karşı ve başkalarına karşı söylediği, müjdelediği mübarek kimseler.

Camilerde isimleri yazılıyor: Allah, Muhammed, Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Sa’d, Saîd, Talha, Zübeyr... İşte Aşere-i Mübeşşere onlar. Cennetle müjdelenmiş on kişi var. Cennetlik olduğunu hâl-i hayatında duymuş mübarekler. Ne güzel!

Hiç kimse yarın ne olacağını bilemez. Onun için Süleyman Çelebi;

Yâ İlâhî! Saklagıl îmânımız;

Verelim îmân ile tâ cânımız!

Diyor. Süleyman Çelebi; korkuyor. Korkacak ve korumaya dikkat edecek. Ne olacağı belli olmaz.

Sa’d b. Ebî Vakkas’a İran komutanı Rüstem;

“Niçin bize saldırıyorsunuz, niçin savaş oluyor?” demiş.

Bu Rüstem, Zaloğlu Rüstem değildir. Zaloğlu Rüstem, efsanevî bir şahıstır ve çok eskilerde yaşamıştır. İşte o çok meşhur olduğundan bunun babası, o efsanevî şahıs gibi olsun diye, buna da Rüstem adını vermiş. Zaloğlu Rüstem eski İran efsanevî pehlivanlarından biriymiş. Boyu şu kadarmış, eni şu kadarmış, bir oturuşta kaç tane kuzu yermiş. Böyle efsanevî bir kişi.

Bu Rüstem, İslâm ordularının karşısındaki Sâsânî ordusunun başkomutanı. Anlayamıyor. Bakıyor ki kılık kıyafetleri perişan fukaracıkların. Kumaş yok, süs yok, zînet yok, perişan... Ama Allah yolunda savaşıyorlar, kalpleri pırlanta gibi, içleri güzel... Sayıları da çok değil. Şaşırıyor:

“Bunlar herhalde bizim gücümüzü, kuvvetimizi bilmiyorlar. Nasıl böyle saldırabilirler?” diyor.

Mesela; ben şimdi kalksam, çok büyük bir devlete savaş ilan etsem, “Seni alaşağı edeceğim, sana harp ilan ediyorum!” desem; gülerler değil mi?.. “Neyin var? Topun mu var, tüfeğin mi var, zırhlın mı var, uçağın mı var, bomban mı var?.. Nedir bu?” derler.

O da şaşırmış. Kocaman Sâsânî İmparatorluğu’nun ordusu bir tarafta, burada da birkaç bin mücahit... Allah Allah!..

“Niçin böyle cesaret edip de saldırıyorsunuz?” demiş.

Aşere-i Mübeşşere’den olan o zât;

“Bizim arzumuz dünya değil, biz âhireti istiyoruz. Bizim dinimiz hak dindir. Ondan yüz çeviren hiç kimse yoktur ki zillete uğramasın; ona bağlanan hiç kimse yoktur ki izzete kavuşmasın!.. Gayemiz insanları kulların zulmünden kurtarmak; kulu kula kulluk etmekten kurtarıp, Allah’a kul ettirmektir.” demiş.

İşte “fetih ruhu” bu zihniyet!.. Allah’ın emrini yerleştirmek... Onun bir adı da “îlâ-yı kelimetullah”tır... Îlâ; âlâ etmek, yükseltmek demektir. “Allah’ın sözünü yüceltmek, buyruğunu saygınlaştırmak, tutulur hale getirmek” demektir. Bunun için çalışmışlar. İşte cihadın ruhu budur.

Arif Nihad Asya’ya Allah rahmet eylesin... Çok iyi ahbaplığımız oldu. Derviş insandı, Mevlevî dervişi idi. Çok güzel şiir yazmış. Diyor ki:

Sen niye hâlâ oyunda oynaştasın?

Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın!

Fatih koşturmuş ama ülkeden ülkeye koşturmuş. Kaç tane ülke almış. Koşturma başka türlü olacak, Allah yolunda olacak!

Yavuz Sultan Selim vefat edeceği zaman sırtında çıban çıkmış, cerahatı gitsin diye sıkmışlar. Kan çıbanı gibi görünüyormuş ama kan çıbanı değil, kansermiş. Çıban iyi olmamış, ölümüne sebep olmuş.

Gittikçe fenalaşıyormuş. Yanındaki yakınları, daima sohbetinde bulunan kimselerden Hasan-ı Can diye birisi varmış.

“Sultânım! Şimdi Allah’la beraber olmak vaktidir.” Yani, “Kelime-i şehadet getir, ölmek üzeresin, Allah’la beraber olmak zamanıdır.” demiş.

Bunu söyleyene şöyle ters ters bir bakmış.

“Ya sen bizi kiminle beraber bilirdin?” demiş.

“Zaten Allah’la idik, zaten O’nu zikrediyorduk.” mânasına, “Hatırlatmaya lüzum yok!” demek istiyor.

Yaman adamlar, yavuz adamlar; işi biliyorlar.

Kosova’da düşmanlarla karşılaşmak kesinleşti. I. Kosova Savaşı, 1389. Savaş olacak. Ordusu çok az; karşı taraf çok kuvvetli... I. Murad dua etti;

“Yâ Rabbi! Ordum sayıca az, karşı taraf çok kuvvetli!... Eğer biz burada yenilirsek, bu diyarlardan bizim kökümüz silinir; artık buralarda bir daha sana ibadet edilmez, senin adın anılmaz!.. Beni mahcup etme, beni mağlup düşürme! Ordum galip olsun, ben şehit olayım yâ Rabbi!.. Yaşamak değil gayem ama Müslümanlık buradan silinmesin!.. Buralardan senin adın silinmesin, ezanlar bir daha okunmaz duruma gelmesin!” dedi.

Mehmed Akif boşuna demiyor:

Bu ezanlar ki şehadetleri dînin temeli,

Ebedî yurdumun üstünde benim, inlemeli!

Oralardan İslâm dini silinip geri gitmesin, diye dua etmiş, şehit olmayı istemiş. Bunu tarihçi Solakzâde, Tarihi’nde nazmen şiir haline getirmiş.

Râh-ı dîn içre ben fedâ olayım,

Siper-i asker-i Hüdâ olayım!

Din yolunda beni şehîd eyle,

Âhirette beni saîd eyle!..[1]

“Din yolunda fî sebîlillah fedâ olayım! Hidayet yolunun askerlerinin paravanı olayım! Gelecek bana gelsin, onlara gelmesin. Din yolunda ben şehit olayım!” diyor. Hükümdar bu...

İşte fetih ruhu bu; ölümü seve seve istemek, Allah yolunda cihat etmek, rahatı düşünmemek...

Fatih’in mizacını, huylarını yazarken, kitaplar;

“Eğlenceye, zevke sefâya hiç meyli yoktu.” diyorlar.

İstanbul’un fethi olayı ve bu fethi yapan Fatih Sultan Muhammed Hân cennetmekân pat diye, zamanın akışı içinde, ortaya birden çıkıvermiş varlıklar değildir. Bunlar sürecin, bir devamlı oluşumun sonucudur.

“İstanbul’un fethi nasıl olmuştur, ne zamandan başlamıştır?..”

İstanbul’un fethi Peygamber Efendimiz’in;

“İstanbul fethedilecektir; İstanbul’u fetheden çok iyi bir komutandır.” diye müjdelemesinden başlamıştır. Onun için daha Hz. Osman zamanında İstanbul’a bir sefer düzenlenmiştir, gemiler Antalya’ya kadar gelmiştir.

Boğaza kadar gelemediler ama ondan sonraki devrede Emevîler birkaç sefer yaptılar, İstanbul’a kadar gelip kuşattılar. Hem de cami vesaire yaptırdılar. İstanbul fethedilmediği halde “Arap Camisi” diye, “Mesleme Camisi” diye camiler var.

Bir arzunun, bir ülkünün, bir gayenin olması için çalışıla çalışıla, bu öyle olmuştur... Şairin söylediği gibi iş Allah’ın lütfundandır, Allah’ın yardımındandır. Çünkü Allah’ın yardımı olmazsa, Peygamber ordusu bile galip gelemiyor.

Allah’ın yardımındandır. Peygamber Efendimiz’in duası bereketindendir, işaretindendir.

Fethi yapacak insanların mâneviyatının kaynağı İslâm dinidir. İstanbul’u fetheden İslâm’ın kendisidir, İslâm dinidir. İslâm dini fethetmiştir.

Eğer İslâm dini, İslâm inancı, ülküsü olmasaydı, bizim dedelerimiz Orta Asya’da dururlardı. Koskoca ülkeler... Orayı bırakıp, bu tarafa gelip de ne yapacak?.. Orası da bir yer, burası da bir yer; herkes oturduğu yerde otursun...

Ne Arap Endülüs’e giderdi, ne Türk Orta Asya’dan Balkanlar’a geçerdi, ne Sultan Mahmut Hindistan’a giderdi; herkes oturduğu yerde dururdu.

Bu, iyilik hakim olsun diye İslâm’dan ve Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemden.

Araplar’ın, Selçuklular’ın seferleri var... Malazgirt zaferini kazandıktan, Romenos Diyojenes’i yok ettikten sonra, bizim ecdadımız o zamanlardan İstanbul’a kadar dayanmışlar. Ama 1071’den 1453’e kadar, kaç asır daha bu iş olmamış... Çalışılmış ama olmamış. Selçuklular çalışmışlar, olmamış.

Osmanlılar gelmişler, Selçuklular’ın hududunda bir yere yerleştirilmişler. Domaniç yaylası, Söğüt, Tunçbilek santralının olduğu yaylalar, Bursa’ya doğru yaylalar... Selçuklu sultanı oralara yerleştirmiş. Küçücük bir beylik...

Osman Gazi;

“Oğlum, ben buraya bir zayıf karınca gibi geldim.” diyor.

Mütevazi bir şekilde geldiler ama o fetih ruhu var ya, anlatmaya çalıştığım  nasipleri çoktu.

Çok temiz, çok saygılı insanlardı. “Bu, Allah’ın Kitabı!” diye sabaha kadar el pençe divan durmuş, yatağa yatmamış... Evliyâullahın duasını almışlardır.

Öteki beylikler birbirleriyle çarpıştı, çarpıştı, çarpıştı; bunlar cihatla meşgul oldu. Müslümanın, Müslümanla çarpışması günahtır. Peygamber Efendimiz buyuruyor ki; ilginç bir hadîs-i şerîf:

“Müslüman, Müslümanla çarpışırsa, ölen de cehenneme gidecek, öldüren de cehenneme gidecek!”

“Yâ Resûlallah! Öldürenin cehenneme gideceğini anlayabiliyoruz ama ölen zaten ölmüş, mağdur duruma düşmüş. Bir de âhirette o niye cehenneme gidecek?” diye soruyorlar.

Peygamber Efendimiz;

“Niyeti ne idi?.. Onun da niyeti karşı tarafı öldürmekti ama o öldüremedi, bu öldürdü.” buyuruyor.[2]

Niyet öldürmek olunca, o zaman iyi olmuyor.

Fatih Sultan Mehmet Balkanlar’da gazâ ile meşgul iken, arkadan kendisine çok suikastler, aleyhte çalışmalar yaptılar Anadolu’nun beylikleri... Karamanoğulları, Zülkadiroğulları, Germiyanoğulları... vs. Bazı beyler anlayamadılar. Gittiler, Uzun Hasan’ın yanına yığıldılar, Uzun Hasan’la Fatih’i birbirine düşürdüler.

Sonunda Otlukbeli savaşında Uzun Hasan’la Fatih çarpıştı. Mecbûren... Venedikliler’le sulh akdetti, bu tarafa geldi bu fitneyi durdurmak için çarpıştı. Yendi ama zulüm yapmadı, affetti. Çünkü İslâm ordusu... Müslümanlara yumuşak davrandı.

Karamanoğlu’nu kaç defa affetti. Adamlar sözünü kaç defa bozdu; söz verdi, sözünde durmadı O affetti. Onun için Osmanlılar’da bereket vardı, Osmanlılar ilerlediler.

Osmanlılar İstanbul’un fethine yedi defa teşebbüs ettiler. Bunun dört tanesini Yıldırım Bayezid Han yaptı. Yıldırım Bayezid Han, yıldırım gibi, hareketli bir insandı.

Tavsiye ederim, Osmanlı tarihini çok güzel okuyun! Roman kadar heyecanlı ve çok ibretli... Dikkatli okuyun yalnız!

Bana kalsa, vaktim olsa, Allah imkân verse, ben bu kitapların hepsini yeniden yazarım. Hiç doğru düzgün yazmamışlar, gürültüye boğmuşlar. Asıl önemli noktalara işaret etmek, ibret derslerini çıkarmak lazım!..

Fatih için doğru düzgün bir kitap yazmak, bu cihat ruhunu güzel anlatmak lazım! Bu insanları hep Batılıların yazdığı gibi entrika düşüncesiyle;

“Şöyle oldu da, böyle yaptı da, bilmem ne de, bilmem ne de...” diye yazıyorlar. Bunların  fetih ruhunu pek çok kimse anlayamıyor...

Yıldırım Bayezid dört defa ciddi teşebbüs yaptı. Yıldırım çok ciddi idi, bayağı istedi fethetmeyi ama Allah ona nasip etmedi.

Lafların hepsi gelir geçer, şu sözü hiç unutmayın! Bu anlattıklarımdan bir bu kalsa yeter:

“Allah-u Teâlâ hazretlerine karşı kulluğu çok titiz yapmak lazım! Yapmadığı zaman insan bir şeyler kaybedebilir, nasip olmaz...”

Yıldırım dört defa teşebbüs etti, hem de çok da güzel tedbirler aldı. Boğaz’ın Anadolu yakasına Anadolu Hisarı’nı kurdu. Fatih de daha sonra karşı tarafa Rumeli Hisarı’nı kurdu. Böylece boğazı kilitlediler.

Anadolu Hisarı, “ben burayı fethedeceğim, burada askerlerim dura dursun, karşıya geçeceğim zaman kolaylık olsun” diye hazırlıktı. Edirne tarafından da fetihler tamamlanmıştı. Timur gelmeseydi, o işi yapacak gibi hazırlanıyordu ama Allah ona nasip etmedi, aksine Timur’u musallat etti.

Hani Nasreddin Hoca’nın fıkrası var. Timur’la Nasreddin Hoca’yı sanki beraber yaşamış gibi gösterirler ya, Timur soruyormuş ahaliye;

“Ben zalim miyim, mazlum muyum?..”

“Efendim, sen mazlumsun!” diyene;

“Sus, dalkavuk! Bu kadar astım, kestim, mazlum olur muyum; niye doğruyu söylemiyorsun?” diyormuş, cezalandırıyormuş.

Bunu gören bazıları de kendilerine sorulunca;

“Zalimsin efendim...” diyorlarmış.

“Vay küstah, bilmem ne!” diye onu da cezalandırıyormuş.

Aciz kalmışlar, ne cevap vereceklerini bilememişler. Nasreddin Hoca’ya gelmişler. Fıkra ama sonundaki cümle önemli...

“Hocam böyle diyor; zalimsin deyince de, mazlumsun deyince de cezalandırıyor. Bu adamın hakkından gelemedik, cevaptan aciz kaldık. Gel şuna bir çare bul!” demişler.

“Tamam, beni götürün o tarafa doğru...” demiş.

Onun geçeceği yola çıkmış. Hocayı görünce, Timur çağırmış;

“Gel buraya!.. Söyle bakayım, ben zalim miyim, mazlum muyum?..”

Nasreddin Hoca;

“Zalim biziz de, Allah seni bize musallat etti.” demiş.

Ne kadar güzel cevap... İşin doğrusu da bu... Mânevî, ilahî bakımdan, hakkâniyetli değerlendirme bu... “Cezâyı hak ettiğimiz için sen belasın!” diyor. “Zalimsin!” diyor ama “Zalim biziz ki Allah seni bize musallat etti.” diyor.

Yıldırım Allah taksiratını affetsin, kusursuz kul olmaz ama Timur da Osmanlı İmparatorluğu’nun gelişmesini elli sene, yüz sene geciktirdi. Timur’un darbesi Osmanlılar’ı çok perişan etti... Yoksa Yıldırım alabilecekti. Yıldırım’a nasip olmadı.

Yıldırım’dan sonra pehlivan yapılı gayretli hükümdar Çelebi Mehmed uğraştı, didindi, toparladı, II. Murad’a verdi. II. Murad Balkanlar’ı fethetti, hazırladı. Fatih hazır bir ortama geldi. Fatih hazır bir ortamda çok güzel çalışarak, güzel sonuçları aldı.

Böyle tarihî hazırlıkların, birikimlerin sonucu var, bir de bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum, benim çok önemli gördüğüm noktalardan birisidir bu:

Toplum, Fatih’in beraber çalıştığı toplum, Fatih’in çağındaki insanlar, Fatih’in çevresi, Fatih’in tebaası...Toplum tertemiz!.. Dindar, güzel ahlâklı… Maddî bakımdan da temiz; hamamlar her yerde var, Bursa’nın hamamları meşhur; Edirne’de, İstabul’da, her yerde var... Akîdeleri ehl-i sünnet akîdesi, pırıl pırıl, Kur’an yolu, hiç bozuk değil, çatlak şey yok!..

Rivayet ederler ki; Fatih Sultan Mehmet Edirne’de iken, Bursa’dan Edirne’ye başşehir nakloldu. Edirne’de daha iyi oluyor. Çünkü Balkanlar’a seferler daha kolay gidiyor. Hem de Balkanlar’dan İstanbul’a gelecek yardım da kesilmiş oluyor. O tarafa başşehir gitti Bursa’dan...

Fatih fethe hazırlanıyor. Şöyle bir teftişe çıkmış. Veziri ile beraber kıyafet değiştirmiş, kendilerini tanınmayacak hale getirmişler; çarşıya gitmişler.

Fatih, sabahleyin bir dükkâna girmiş;

“Bana buradan bir okka peynir ver!” demiş.

Dükkâna şöyle bakıyor, “Temiz mi, değil mi?” diye... Adama bakıyor, tartışına bakıyor. Adam güzelce tartmış, fazlasını koymuş, dirhemde hile yapmamış. Peynirin tadı çok güzel. Peynirde hile yok, sütte hile yok, yağı alınmamış...

Adamın karşılayışı güzel, “Hoş geldiniz efendim!” diyerek karşılamış. Karşısındaki müşterilerin kim olduğunu bilmiyor...

Fatih, her şeyi beğenmiş;

“Pekiyi, bir de şuradan iki okka un ver!” demiş.

Esnaf boynunu bükmüş;

“Efendim, size zahmet olacak ama siz bu alışverişi benden yaptınız, siftah ettim; karşı komşum henüz daha siftah etmedi; acaba zahmet olmazsa, unu oradan alsanız olmaz mı?” demiş, oraya göndermiş.

Oradan bir-iki şey almış. Bakmış yine tertemiz dükkân, mal temiz, katışık yok, hile yok...

Ben Ankara’dan Dış kapı pazarından yağ aldım. Baktım, köylü tereyağı getirmiş. Güzel; tadı da güzel, görünüşünden de insan anlıyor... Tereyağını aldım, şöyle bir topak, boncuk boncuk üstünde suları var. Tamam! Köylünün halis tereyağı... İnandım, aldım; eve geldim, içinden patates çıktı. Topak, patatesin etrafını yağla kaplamış; hile...

Fatih’in devrinde hile yok... Oradan da başka bir tarafa gönderilmiş;

“Efendim, öteki malı şuradan alın; işte o da siftah etsin!” demiş.

O zaman Fatih;

“Ben bu güzel ahlâka sahip milletle İstanbul’u değil, cihanı fethederim!” demiş.

Fatih tek başına ateş olsaydı, cirmi kadar yer yakardı. Fethin oluşmasında Fatih var, ordusu var, mübarek evliyâullah, onlara gerçekleri anlatan insanlar var, komutanların canla başla çalışması var... Çok şeyler var. Bütün ortam, hepsi müsait.

Ben Osmanlılar’ın Fatih’e kadar olan devrini, tamamen İslâmî, şeriata uygun, tasavvuf terbiyesi almış insanlardan müteşekkil tertemiz bir devre olarak tespit ettim, gördüm. O devrin edebiyatına, eserlerine baktığınız zaman öyle, her şeyiyle öyle... Padişah da derviş, asker de...

Ulubatlı Hasan’ı yaralamışlar, düşmüş. Fatih yanına gitmiş, kucaklamış. Sevgi ile “Yiğidim!” demiş. Tam ölmek üzere, şehit olmak üzere; surdan düşmüş veya yığıldığı yere varmış Fatih... Ulubatlı son sözünde;

“Müjde padişahım, Peygamber Efendimiz surların üstünde!” demiş.

Bir kitapta bunu okuyunca, çok hoşuma gitti.

Bizim fakültenin başkâtibi vardı, o anlatmıştı Elazığ’da bir zât, ölüm döşeğine yatmış, gözlerini kapatmış; konuşamıyor, gözlerini açmıyor, sorulara cevap veremiyor. Ölmedi, henüz daha hayatta ama ölmek üzere… Hâlet-i nezi’, vefatına yakın, koma hali dedikleri hal...

Tam öyle iken birden ayaklanmış, canlanmış, yatağın içinde doğrulup oturmuş. Edeple;

“Zahmet buyurdunuz yâ Resûlallah!” deyip ruhunu teslim etmiş.

Demek ki koma halinde Resûlullah Efendimiz’i gördü...

“Olur mu?..”

“Olur.”

Almanya’da bir kardeşimizin akrabası yatağa yatmış, ölmek üzere...

Hastanın durumu belli.

“Geçmiş olsun, inşaallah iyi olursun, geçer, düzelirsin...” demişler.

“Yok, sağ olun ama ben öleceğimi biliyorum. Bu hastalıktan öleceğimi, bu yataktan kalkmayacağımı biliyorum. Biraz sonra şeyhim gelecek, onunla zikrede zikrede ruhumu teslim edeceğim!” demiş.

Arkadaş anlatıyor; ismiyle, cismiyle tanıdığı bir kimse.

“Biraz sonra kapı çalındı, mübareğin şeyhi çıktı geldi. Başına oturdu. ‘Hadi evlâdım, kelime-i şehâdet getir!” Lâ ilâhe illallah Muhammedü’r-Resûlullah...’ vesaire derken, can kuşu ten kafesinden uçtu gitti, adam ölüverdi.” diyor.

Bak, gelmeden, “Şeyhim geliyor, yolda, gelecek!” diyor. Böyle şeyler olabilir, diye düşünüyorum. Bazısı böyle şeylere inanmaz ama ben kitaplarda böyle şeyleri görünce, hoşuma gidiyor.

Toplum temiz, asker temiz, padişah temiz, ulemâ da vakarlı...

O devir, ulemânın topluma, padişahlara, yöneticilere hakim olduğu bir devir; ulemâ saltanatı devri... Fatih’e kadar. Ondan sonra iş değişmiş. Mesela Yavuz Selim’den şeyhülislâmlar filan korkmuş. Ama Fatih devri alimleri, Fatih’ten korkmamış.

Karşı gelmişler. Karşı gelenlerden birisi, benim doktora tezime konu olan Hatiboğlu Muhammed’dir. O çok dindar bir adam. Onun oğlu... Fatih’e dobra dobra neler söylediyse, Fatih kızmış, makamından azletmiş. Fatih genç, kızabilen bir insan, sinirli; kızmış, görevinden almış.

Ötekisi Hatibzâde Muhiddin Muhammed, dobra dobra, biliyorum, aileden huyları öyle... Molla Gürânî Fatih’in karşısına çıkmış;

“Ey Padişahım! Görevden aldığın bu adamı görevine iade et; haksızsın!” demiş.

Çünkü görevden attığı kimse o devrin en büyük müderrislerinden biri.

“Ya onu tekrar görevine geri getirirsin, ya da biz bütün alimler senin ülkeni terk ederiz, alimin kıymetini bilen bir sultanın diyarına gideriz!” demiş.

Padişah geri almış.

Molla Gürânî vesaire öyle insanlar...

Akşemseddin?!.

Akşemseddin için Fatih;

“Başka hocalar beni görünce dizleri titrer; bu zâtı görünce, karşısında benim dizlerim titriyor, dermanım kalmıyor, ne yapacağımı şaşırıyorum.” diyor.

Tasavvuf heybeti var, evliyâlık heybeti var. Allah’tan korkan insandan herkes korkar. Devir Hak alimlerinin, Hakk’ı bilen evliyâullahın hakim olduğu devir.

Peygamber Efendimiz durup dururken metheder mi?..

Sadece Fatih methedilmiyor, ordu da methediliyor... “O ordu ne güzel ordudur.” deniliyor.

Hatta kolay değil, 6 Nisan’da hücum başladı; cuma namazını bir gün önce kıldılar, cumartesi günü başladı. İki aya yakın, 53 gün o duvarları toplar dövdü. O toplar, beş yüz-altı yüz kiloluk taş gülleler atıyor. Şâhî topları; bilmem kaç metre boyunda, bilmem ne kadar eninde, bilmem kaç tane mandanın çektiği alamet şeyler. Hepsinin teferruatı var.

“Gümmm... Gümmm...” diye kocaman, masa kadar kaya şu duvara gelirse ne olur?.. Topkapı’yı, Edirnekapı’yı gördünüz; duvarlar nasıl çatlamış, nasıl yıkılmış?.. Öyle usturuplu atmışlar ki bir oraya atmış, bir oraya atmış. Büyük bir kütüğü, oduncu kıracağı zaman nasıl belli yerlerine vurur; öyle ustalıkla suru yıkmışlar. Topçuların atışı da bir ustalık...

Surların geçilmesi kolay değil!

Surların önünde 25 metre su hendeği var. Nehir gibi su havuzları yapmışlar. Surun dibine kolay gidemiyor. Onu geçtikten sonra, bilmem kaç metre yüksekliğinde birinci suru geçecek. Onu geçtikten sonra 20-25 metre tekrar yürüyecek, birinci surlardan çok daha yüksek ikinci surlar geliyor; onları geçecek...

Kaç defa muhasara edilip de fethedilememesi, alınamaması, İstanbul’un surlarının çok mükemmelliğinden... Bir de “Rum Ateşi” denilen bir silahları var; attıkları zaman yapıştığı yerden çıkmıyor, yakıyor, suyla da sönmüyor.

Fatih o surlara hücum edebilmek için hareketli, tekerlekli kuleler yaptırmış. Mûcit, icatçı Fatih... Hareketli kuleler yaptırmış, adı “kişver küşâ”; “ülke açan” ... Kuleleri ittiriyor, düşmanlar da ateş atıyor; kuleler surlara öyle yanaşıyor.

Muazzam şeyler yapmış. Haliç’in bir tarafından öbür tarafına kayıklardan, bilmem kaç askerin yan yana geçebileceği köprü yapmış. Karadan gemileri götürmesi mâlum... Muazzam işler.

O surlardan öylece geçmek ve İstanbul’u fethetmek nasip olmuş. Kuşatma 53 gün sürmüş. O 53 gün içinde eğer Avrupa’dan bir ordu gelseydi, onunla savaşmak zorunda kalacaktı. Ama Allah-u Teâlâ hazretleri nasip etmiş.

“Fatih Sultan Mehmet, altı yaşında Amasya’ya vali olarak gönderilmiş” diye bir rivayet var. Tereddütlü olsa bile, 1443’te 11 yaşında iken Edirne’den Manisa’ya vali olarak gönderiliyor. 11 yaşında...

Erken yetişiyor. Osmanlılar, ilk devirde insanların yetişmesini çok güzel başarıyordu. Küçük çocuk, daha 11 yaşındaki çocuk...

Tabii yanına bilginleri katıyor. Bilginlerin eğitiminde uygulamalı yönetim. 11 yaşında vali. Nasıl oturacağını, nasıl konuşacağını, nasıl sabredeceğini; lalaları kendisine her şeyi öğretiyorlar, hocaları, öyle yetişiyor.

11 yaşında vali... Sonra 12 yaşında ilk hükümdar... Babası, “Gel evladım, seni seçtim; ben çekilmek istiyorum!” demiş.

Babanın tahtı ona bırakması dünya tarihinde pek görülmüş bir olay değil. Baba çok mükemmel bir baba da ondan. II. Murad’ın çok güzel ahlâkı var... Çok halim selim, çok iyiliksever, çok güzel meziyetlere sahip, çok dindar, sofu bir insan olduğunu, kendisini ibadete vermek için savaştan nefret ettiğinden tahtı bıraktığını söylüyorlar.

Tarihte tahtı bırakan bazı insanlar var. En meşhurlardan bir tanesi İbrahim b. Ethem’dir. Belh sultanı imiş. Sarayı bırakmış, derviş olmuş.

Bunun babası da derviş, öyle bir eğitim almış.

Tabii vaziyet sıkışınca babasına;

“Gel tekrar tahta geç!” diyor. Babası da;

“Sen padişahsın, ülkeni koru!..” diye cevap veriyor.

Çocuğuna, başarsın diye salahiyet veriyor.

“Baba bak! Padişah bensem, emrediyorum gel ordunun başına! Yok padişah ben değil, sensen; gel, ülkeni kendin koru!” demiş.

12 yaşındaki çocuğun zekâsına bak!.. Buna “dilemma”, “ikilem” diyorlar; iki ihtimale göre de sonuç aynı. Mantık oyunu...

Çok güzel tahsil görmüş; o çağa göre en çağdaş olan ilimleri okumuş. Kütüphanesi elimizde; haritaya, coğrafyaya, matematiğe dair eserler var... Yedi dil biliyor: Sırpça (Balkanlar’da geçerli dil), Yunanca, Latince, Arapça, Farsça, Türkçe... Çok iyi yetişmiş.

Bir Yunanlı bir kitap yazıyor. Fatih Sultan Mehmet’i, “O devirlerin en büyük Yunanca bilen alimi durumundaydı.” diye anlatıyor.

18 yaşındayken Edirne’de parlak bir düğünle evlendi. Babası ölünce, 19 yaşında tekrar padişahlık tahtına oturdu. 1451’de tahta geçti, bir sene sonra, Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı’nı inşâ etti. İstanbul’u alacak; aklı, fikri İstanbul’u almak... Rumeli Hisarı’nı 1452 yılında yaptırdı. Sonra 1453’te, padişahlığının ikinci senesinde, 21 yaşında İstanbul’u fethetti. 857 Hicrî tarihinde, Cemâziyelevvel ayının 20’sinde, Salı günü içeriye giriş oldu.

Milâdî, 29 Mayıs 1453...

Gevher Sultan adlı bir kızı olmuş. Mustafa adında bir oğlu olmuş, hayatında ölmüş. Bayezid’le Cem’in mücadelesi, kendisinden sonra acı bir macera olarak ortada, bilinen olaylar.

Fatih Sultan Mehmet, tarihte bir çağı kapatıp, bir çağı açacak olan büyük bir iş yaptı. İki tane imparatorluğu, dört tane krallığı, on bir tane prensliği, yani on yedi devleti yıktı, aldı. İki yüz küsur şehir ve kale zapt etti. Bir şehrin, bir kalenin zaptı çok zor bir iş.

19 yaşındayken padişah oldu, 49 yaşında öldü. 30 senede 25 büyük askerî sefer yaptı. Balkanlar’da muazzam seferler yaptı. Seferlerin bizzat içinde bulundu, komuta etti. Çok cesur, çok atılgan bir insandı. Ben huylarını dedesi Çelebi Mehmet’e benzetiyorum ama asıl Yıldırım Bayezid’e benziyor.

“Yıldırım ne yapmış?..”

Haçlılar Niğbolu kalesini muhasara etmiş, Doğan Bey kaleyi savunma tedbiri almış. Geceleyin bir ses duyuyor:

“Bre Doğan, bre Doğan!..”

Doğan Bey, bu kalenin muhafızı. Adıyla hitap ediyor birisi.

“Allah Allah, ben bu sesi tanıyorum!..”

Sura gitmiş, bakmış, aşağıda padişah;

“Korkmayasın, geliyorum imdadına... Dayan bre Doğan!” demiş.

Cesarete bak!.. Yıldırım Bayezid, muhasara edilen bir kaleye yıldırım gibi geliyor.

Fatih’in huyları onun huylarına benziyor ve onun yolunu izlemiş.

Fatih padişah olduğu zaman, ülke 900 bin kilometrekareymiş. Şimdi Türkiye’nin yüzölçümü 776 bin kilometrekaredir. Şimdiki Türkiye’den büyükmüş. Tabii Karamanoğulları’ndan Adana tarafı filan o zaman Mısırlılar’ın. Mısırlılar Suriye’yi, Adana’yı ellerinde tutuyorlarmış... Vefatında 2 milyon 214 bin kilometrekareye, yani iki buçuk misline çıkarmış.

İtalya’nın güneyinde bulunan Otranto kalesini aldı, asker çıkarttı, orada kale yaptı. Oradan İtalya’nın yukarısına doğru gidip Roma’yı da alacaktı. Vefat eder etmez, Otranto kalesindekiler oradan bu tarafa geçtiler, kaleyi teslim ettiler. Fatih, kendisinin zamanında böyle bir düşmana kale teslim eden askerlerin yedi yüzünü birden, hepsini “Teslim etmek var mı?” diye kesmiş.

Çok meziyetleri var. Onun hayatını, yetişme tarzını ve hayatında uyduğu kuralları, ahlâk kurallarını, çalışma kurallarını çok iyi öğrenmeliyiz.

Kendisini çok iyi yetiştirmiş.

Her gün kitap okurmuş. Her gün kitap okumak, çok çağdaş bir şey!

Alimlerle düşer kalkar, onların meclislerine katılır, onları meclisine davet edermiş.

Çok az gülermiş, mütemadiyen çalışırmış, çok cömertmiş, çok atılgan ve cüretliymiş.

Bunları düşmanları söylüyor.

Avrupa’nın mukadderatı üzerinde Türklere asırlarca süren bir üstünlük kazandırmış. Düşmanları söylüyor:

“Tahta çıkar çıkmaz kendisi ve milleti hakkındaki Peygamberinin müjdesini tahakkuk ettirmek için harekete geçti.” diyorlar. Nasıl biliyor Avrupalılar? Gayet iyi biliyorlar.

Türk tarihinin gelmiş geçmiş, en renkli ve en büyük şahsiyeti. O kadar geniş bir kültürü var ki icatlar yapmış. Matematiği çok iyi biliyor, topçulukta, askerlikte keşif sahibi... Yunanlı Kritovulos, Fatih’in çok keskin zekâlı bir filozof olduğunu söylüyor. Ulemâyı, şairleri çok kollamış.

Hesap gününü ve ahireti hatırından çıkarmadığı için mesuliyetini üzerine aldığı gazâ vazifesinin ağırlığını müdrik bir insan olarak yaşamış. Bunun için hayatını ve sıhhatini dahi hor görerek çalışmış.

Çok mütevazi ve münzevi bir hayat geçirmiş. Hayâ ve vakar sahibi olduğundan kimseyle yemek yemezmiş. Fazla yüz-göz olmak istemiyor.

Kitap mütalaasından ve tefekküründen çok büyük zevk alırmış.

Mu’tekif gibi ömür sürermiş.

Mu’tekîf ne demek?

Ramazan’da itikâfa giren demek.

İnsan camide itikafa girince nasıl mahrumiyetli yaşıyor biliyorsunuz.

300 küsur tane cami yaptırmış.

Peygamber Efendimiz;

“Allah rızası için bir cami yaptırana, Allah cennette bir köşk ihsan eder.”[3] buyuruyor.

Hukukî düzenlemeler yapmış. “Fatih Kanunnâmeleri”ni koymuş. O zamanın üniversitesi olan Fatih medreselerini yaptırmış. Ayasofya Medresesi’ne en büyük matematikçi Ali Kuşçu’yu tayin etmiş. Devlet adamlarının iyi yetişmesi için çok müesseseler kurmuş.

“Onun saltanatı, adaletin, doğruluğun, hakkın ve ilmin saltanatıydı.” diye bildiriliyor.

En sonunda da, sefere çıkmışken vefat etmiş.

Biz şimdi dua ediyoruz, camilerde namaz kıldıktan sonra;

“Yâ Rabbi! Şu bizim canımızı ibadet üzereyken, abdestliyken, oruçluyken, hak yoldayken, hac yolundayken, umre yolundayken, cihat yolundayken al!.. Yanlış yolda, günah yolundayken olmasın...” filan diye dua ediyoruz.

Fatih Sultan Mehmet de orduyu hazırlamış, cihada giderken; İstanbul’dan çıkmış, Gebze’ye gelmiş. Orada hünkâr çadırındayken vefat ediyor. 1481 yılında, cihat yolundayken ruhunu teslim etmiş oluyor.

Kânûnî Süleyman da öyle. O’da Avrupa’ya askerî bir sefere gittiği sırada ruhunu teslim etti. Şair Bâkî onun için yazdığı mersiyede diyor ki:

Minnet Hudâ’ya kim dû cihanda kılıp saîd,

Nâm-ı şerîfin eyledi hem gâzi, hem şehîd.[4]

“Gazâdayken öldüğü için şehit rütbesiyle, gazi ama şehit rütbesiyle ruhunu teslim etmiş oldu.”

Fatih’i önce kendimiz iyi öğrenelim! Tabii, iyi öğrenmek için de ben kendimi sorumlu hissediyorum. Fatih’i çok güzel anlatan bir kitap yazmak lazım!..

Çocuklarımızı Fatih gibi yetiştirmeye özen göstermeliyiz! Fatih nasıl 11 yaşında sorumluluğu almış, belki 6 yaşında almış, vâli olmuş. Bu çok önemli... Çocuklara sorumluluk vererek ama büyüklerin yanında, böyle yetiştirmek lazım! Hocaların yanına çocukları alması lazım! Biraz böyle asistan gibi yetiştirmesi lazım!

Çocuklara dinî ruhu, fetih ruhunu çok güzel öğretmemiz lazım! Fatih gibi çalışkan olmayı öğretmemiz lazım! Okuyan, yazan, çalışan, düşünen, güzel ahlâka sahip bir insan olacak tarzda yetiştirmeye gayret etmemiz lazım!

Kendimiz de, silkinmemiz lazım! O güzel hasletlerden ibret alarak, Fatih gibi hayat sürmeye zorlamamız lazım!..

Allah-u Teâlâ hazretleri ruhunu şâd, makamını âlâ eylesin. Bizlere de rızasına uygun, onun gibi o yolda güzel çalışmalar yapmayı nasip eylesin. Nice güzel hizmetler yapmayı nasip eylesin. Nice füyûzât ve fütuhât, bizlere, çocuklarımıza ihsân eylesin.

 Sübhâne rabbinâ rabbi'l-izzeti ammâ yasifûn ve selâmun alâ cemîi'l-enbiyâi ve'l-mürselîn ve âli küllin ecmaîn. Ve'l-hamdü lillâhi rabbi'l-âlemîn.

El-Fâtiha!



* 28.05.1999, Melbourne.

[1] Bk. Solakzâde Tarihi (haz. Vahid Çabuk), I, 63.

[2] Ebû Bekre’den nakledilen hadis için bk. Buhârî, “Îmân”, 12; “Diyât”, 1; Müslim, “Fiten”, 14.

[3] مَنْ بَنَى مَسْجِدًا لِلَّهِ عَزَّ وَجَلَّ بَنَى اللَّهُ لَهُ مِثْلَهُ فِي الْجَنَّةِ .

Buhârî, “Salât”, 65; Müslim, “Mesâcid”, 24-25; “Zühd”, 43-44; Tirmizî, “Salât”, 120, hadis no: 318; İbni Mâce, “Mesâcid”, 1, hadis no: 736; Dârimî, “Salât”, 113, hadis no: 1392; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 61, hadis no: 434; I, 70, hadis no: 506.

[4] Bk. Bakî Hayatı ve Şiirleri: Divan, s. 79.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 00.00.0000 - İyi Ve Kötü Huy, Toplum Ahlakı, Kullara İyilik, Kullara Kötülük 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 00.00.1987 - Berat Kandili, Berat Kandilini İdrak Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 00.00.1999 - Güzel Ahlak, Münafığın Alametleri 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.00.1999 - Ramazan, Orucun Faydaları 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.00.2000 - İftar Ettirmek, Oruçlunun Yanında Yemek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 00.00.2000 - Ramazan, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 00.00.2000 - Ramazanda Sahura Kalkmak, Hilalin Görünmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play 00.12.2000 - Cennetin Ramazan Ayında Süslenmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 00.12.2000 - İftarı Suyla Açmak, Sahura Kalmak, Yalan Yere Yemin, Gıybet 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.12.2000 - Orucun Önemi, Orucu Zedeleyen Şeyler, Oruçlunun Mükafatı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 01.07.1990 - Arefe Günü, Arafatta Dua, Hac, Kalb Temizliği 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.11.2000 - Ramazanın İlk Gecesinin Fazileti, Kadir Gecesi, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.01.2000 - Kadir Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 03.12.1998 - Berat Kandilinde Duaların Kabul Oluşu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 03.12.2000 - Orucun Mükafatı, Oruç Adabı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 04.00.0000 - Allahın Seveceği Kullar 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 04.05.1985 - Berat Kandilinin Faziletleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.01.1998 - Ramazanda Takva Sahibi Olmak 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 05.02.1992 - Güzel Ahlakın Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play 05.04.1992 - Ramazandan Sonra, Ramazanın Mükafatı, Sünneti Seniyye 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 05.04.1992 - Ramazandan Sonra, Ramazanın Mükafatı, Sünneti Seniyye, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 56 playlist like
playlist play 05.04.1998 - Kurban Bayramı, Ziyaretleşme, Hediyeleşme 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 05.07.1990 - Hac, Mazlumun Günahını Almak, Dürüst Olmak, Güvenilir Olmak, Sözünde Durmak 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 06.00.0000 - Receb, Şaban, Ramazan, Regaip Kandili, Recebin İlk Günü ve Cuma Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 06.04.1986 - Mirac Kandilinin Önemi, İsra Hadisesi, Oruç ve Nefis Terbiyesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1990 - Bayram Eğlenceleri, Cumanın Önemi, Peygamber Efendimiz 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.05.1990 - Bayramda Def Çalınması, Cumaya Temiz Gitmek, Peygamber Sevgisi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 06.11.1997 - Recebin Önemi, Tevbe Etmek, Regaip Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günü 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 07.07.1983 - Dua 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 07.12.2000 - Oruç Tutmak, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 08.01.2000 - Bayram Tebriği, Bayramdan Sonra Oruç Tutmak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 08.12.1994 - Regaib Kandili, Recebin Önemi, İlk Cuması 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 09.01.1992 - Recep Ayının Faziletleri, Üç aylar 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.02.1997 - Bayram Tebriği, Sadaka Vermek, Şevval Oruçları, Bayram Sonrası 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 10.01.2001 - Güzel Ahlak Sahibi Olmak, Zikir 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 10.10.1989 - Peygamber Sevgisi, Sünnete Uymak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 63 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Berat Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 60 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Berat Kandili, Allahı Zikretmek, Tevbe Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.01.1998 - Ramazandan Sonra Hali Muhafaza Etmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.03.1990 - Berat Kandilinin Önemi, İhyası ve Ramazana Hazırlık 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 13.01.1999 - İslamda Kardeşlik 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 13.03.1986 - Recep Ayı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.11.1992 - M.Zahid Kotku Hocaefendi ve Teslimiyet 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.11.1993 - M.Zahid Kotku Hocaefendi Anma Programı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.11.1994 - Alimlerin Önemi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 13.11.1999 - Hak Din İslam, Sünnete Uygun Müslümanlık, Tasavvuf 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.11.2000 - M. Zahid Kotku Hocaefendinin Özellikleri, Şemaili, Kerametleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 13.12.2000 - Cennet Ve Oruç 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 14.01.1999 - Kadir Gecesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 14.01.1999 - Kadir Gecesinin İhyası 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.06.2000 - Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 14.09.1999 - Recebin İlk Cuma Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 14.11.1986 - Mevlid Kandili, Peygamberimizin Hadis Yolu Oluşu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 14.12.1997 - Berat Kandili, Affedilecek ve Edilmeyecek Olanlar 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 15.02.1981 - Peygamberimizin İsra ve Mirac, Miraçta Gördükleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesinin Ramazanın 27.Günü Olması 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.06.1985 - Kadir Gecesi, Halis Niyet 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 15.07.1990 - Tevhid, Namaz, Zekat 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 15.07.1997 - Mevlid Kandili, Mekke 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 58 playlist like
playlist play 15.12.1999 - Müminin Güzelliği, Hikmet, Kardeşin İhtiyacını Görmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 15.12.2000 - İtikaf Fazileti 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.01.1999 - Sabah Ve İkindi Namazlarının Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 16.04.1997 - Arafat Duası 20.06.2024 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Aşure Günü 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Gününün Önemi, Orucun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Kurban Kesmenin Fazileti 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Hac Sonrası, Büyük Mescitlerde İbadet, Avrupa Ülkeleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.12.2000 - Gece Namazı, Ramazandan Sonra Alışkanlıkların Devam Etmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Yardımlaşma, Hac Manzaraları 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 19.01.1993 - Mirac Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 19.06.2000 - Kuran Kıraati 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 19.09.1991 - Mevlid Kandili, Peygamberimizin Dünyaya Teşrifi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 19.11.1989 - Mescidden Kalkarken Okunacak Dua, Peygamber Efendimizin Bayram Namazına Ailesini Getirmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 19.12.1995 - Mirac Hediyeleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 20.03.1993 - Kadir Gecesinin ve Ramazanın Önemi, Rahmetten Ümit Kesmemek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 20.06.1985 - Bayram Kutlamaları, Ramazandaki Sevaplar, Ramazan Sonrası, Şevval Orucu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 20.06.1985 - Bayram Namazı Öncesi, Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, İmanın Tadı, Ramazan Bayramı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.11.1988 - Berat Kandili, Sevap Kazanmak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 21.01.1990 - Peygamber Efendimizin Yemin Etmesi, Bayram Namazına Gitmesi, Hutbesi, Zemzemin Faziletleri, Ailenin Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 21.01.1990 - Zemzemin Taşınması, Peygamber Efendimizin Özellikleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 21.12.2000 - İtikaf, Çocuk Yetiştirme 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play 22.11.1999 - Berat Kandili 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1999 - Berat Kandili, Duhan Suresi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 23.12.2000 - Kadir Gecesinin Önemi, Kuran-ı Kerim 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 24.03.1993 - Ramazanda Kazanılan Mükafatlar, Aileye Verilen Önem, Ramazan Sonrası İbadetler 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 24.10.2000 - Mirac, İsra Hadisesi, Kandili İdrak Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 25.01.1998 - Kadir Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.10.1995 - M. Zahid Kotku Hocaefendinin Hayatı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 25.12.1996 - Berat Kandilinin Önemi, Affedilemeyenler 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.04.1990 - Ramazandan Sonra İbadetlere Dikkat, Mümin Kardeşine Memnun Etmek, Bayram, Ariflerin Özellikleri 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Aşure Günü, Nafile Oruçlar 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 26.11.1997 - Mirac Hadisesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 26.12.2000 Ramazandan Sonrası, Allahın Adını Anarak Birşey İstemek, Münafığa Efendi Demek, İyilik 20.04.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.2000 - Mirac Gecesinde Görülenler, Faiz, Namaz 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 27.07.1996 Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri 06.10.2022 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.11.2000 - Ramazan Ayının Başı, Sahur Vakti, İbadet 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 28.04.1984 - Miraçta Peygamberimizin Yaşadıkları 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 28.04.1996 - Kurban Bayramı, Kurban Kesmenin Fazileti 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.05.1999 - Fatih Sultan Mehmed'in Kişiliği, Fetih Ruhu 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 28.09.2000 - Regaip Kandili, Receb Ayının Faziletleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.12.1999 - İtikaf 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 29.05.1987 - Ramazan Bayramı, Takva, İman, Ramazandan Sonraki Halimiz 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 29.05.1987 - Ramazandan Sonraki Halimiz 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 58 playlist like
playlist play 29.05.1990 - Vatan, Fatih ve Fetih 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 29.05.1995 - Fatih ve Fetih Ruhu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.05.1998 - Fetih 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 29.06.1985 - Bayram Kutlamaları, Ramazan Sonrası, Şevval Orucu 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 29.08.1993 - Peygamber Efendimiz, Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.12.1999 - Kul Hakkı, Deccal, Veda Haccı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 30.09.1990 - Peygamber Efendimizin Son Peygamber Oluşu, Peygamber Sevgisi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 31.01.1992 - Mirac Kandilinde Oruç Tutmanın Sevabı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Mahmud Esad Coşan Hocaefendinin Çeşitli Sohbetlerinden Mehmed Zahid Kotku 18.09.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Sabah Duası
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Sabah Duası
Sabah Duası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close