İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Akşam20:03 Yatsı21:33 İmsak04:24 Güneş06:01 İşrak06:46 Öğle13:07 İkindi16:56
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 15°C Nem %51
Türkçe
29 Şevval 1446 27 Nisan 2025 Pazar
29 Şevval 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
04:24 06:01 06:46 13:07 16:56 20:03 21:33
Giriş Yap

30.09.1990 - Peygamber Efendimizin Son Peygamber Oluşu, Peygamber Sevgisi

Özel Gün Ve Geceler

Bismillâhirrahmânirrahîm.

Elhamdülillâhi Rabbi'l-âlemîn. Hamden kesiran tayyiben müberaken fîh. Kemâ yuhibbu rabbuna ve yerdâ. Ve yenbeğî li-celâli vechihi’l ker. Ve's-salâtü ve's-selâmü alâ seyyidi'l evvelîne ve'l âhirîn. Ve şefii'l müznibîn. Tâcü ruûsina ve tabîbu gulubina ve gurreti uyûninâ Muhammedini'l-Mustafâ ve âlihi ve sahbihî ve men tebiahû bi-ihsânin zefi's-sıdki ve'l-vefâ.

Emmâ ba'd:

Çok aziz ve muhterem kardeşlerim!

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz' in şu bizim âlemimizi şereflendirdiği sene-i devriyesi sizler ve bizler için mübarek olsun. Rabbimiz âlemlere rahmet olarak gönderdiği, kendisine habîbullah sıfatını verdiği, en sevgili kulu eylediği Muhammed-i Mustafâ'sının aleyhi efdalu's-salavâtü ve ekmelü't-tahiyyâtü ve't-teslimâtü şefaatine, iltifatına, teveccühüne cümlenizi cümlemizi nâil eylesin. Rüyalarda gül cemalini doya doya müşahede etme nimetine, devletine, saadetine cümlenizi cümlemizi nâil eylesin.

Bizi Ümmet-i Muhammed aleyhisselam'dan kılan Allah'a sonsuz hamd-ü senâlar ederiz. Bu, tarifi mümkün olmayan büyük bir nimettir. Allah-u Teâlâ hazretleri Peygamber Efendimiz' den önceki ümmetlerin hepsinden ve onların başına vazifeli gönderilmiş peygamberlerin hepsinden ahd-ü mîsâk aldığını bildiriyor.

"Eğer size bir kitap gönderirsem, hikmet indirirsem, sonra sizin arkanızdan bu kitabın indirilmesinden bu hikmetin size bahşedilmesinden sonra bir peygamber gelirse, sizin kitabınızı tasdik edici size indirilmiş olanları teyit edici bir peygamber gelirse, mutlaka ve muhakkak ve muhakkak ona inanın, inanacaksınız ve mutlaka ve muhakkak ona yardım edeceksiniz." diye Allah-u Teâlâ hazretleri bütün ümmetlerden, bütün peygamberlerden ahd-ü mîsâk almış.

"Bak size gönderdiğim kitaptan, hikmetten sonra bir peygamber gelirse o peygambere mutlaka inanacaksınız ve mutlaka ona yardımcı olacaksınız." diye teyit ve takviyeli mîsak almış ve onlar da;

"İkrar ettik yâ Rabbi, kabul ettik yâ Rabbi, şahit ol yâ Rabbi!" dediler.

Böylece bütün insanoğluna Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretlerine iman etmeleri, bütün ümmetlere Peygamber Efendimiz' e tâbi olmaları emredilmiş oldu.

Neden bütün peygamberlere, hepsine emredildi de yalnız Peygamber Efendimiz' den bir önceki peygambere emredilmedi? Niye sadece Hz. İsa'ya, onun ümmetine, "Bak sizin arkanızdan bir peygamber gelecek ona ittiba edin." denmedi de niçin bütün peygamberlere emredildi?

Allah-u Teâlâ hazretleri ilm-i ezelîsinde biliyor ki, dünyanın muhtelif yerlerinde, muhtelif inançlarda, muhtelif akidelerde ve dinlerde çeşitli insanlar olacak. Hepsi bilsin, hepsi tâbi olsun diye. Çünkü;

Ve mâ ersalnâke illâ kâffeten li'n-nâsi beşîran ve nezîrâ. Yani bütün beşeriyete, bütün insanlara peygamber gönderildiği için; Amerika'da olabilir, Hindistan'da olabilir, Çin'de olabilir, Japon'da olabilir, bilmediğimiz Afrika diyarlarında, okyanus diyarlarında olabilir.

Ve in min ümmetin illâ halâ fîhâ nezîr. "Allah'ın lütfuyla, rahmetiyle ikazcı, haberci, beşîr, nezîr peygamber göndermediği hiçbir kavim yok ki!"

Allah-u Teâlâ hazretleri hepsine doğru yolu gösterecek, hak yolun öğreticisi peygamberleri, mürselleri her yere gönderdiğini Kur'ân-ı Kerîm'de beyan buyuruyor. Hepsine de ahd-ü misak alıp verdirtilmiş, söz verdirttirmiş ki o peygamber gelirse ona tâbi olacaksınız. Çünkü onların hepsi kendi kavmine meb'ûs, kendi kavmine peygamber olarak gönderilmiş ama bizim peygamberimiz beşeriyetin, kâffe-i insan neslinin, insan cinsinin, yeryüzünün peygamberi.

Ve bu [konuda] o kadar çok hadîs-i şerîfler var, o kadar çok âyet-i kerîmeler var ki bizden önceki ümmetlere Allah-u Teâlâ hazretleri bizim peygamberimizin ve bizim ümmetimizin evsâfını kitaplarında bildirmiş. Bu evsâfın bir kısmı, hepinizin bildiği şeylerden başlayacak olursak, mesela Fetih sûresinde;

Ve kefâ billâhi şehîdâ. Allah-u Teâlâ hazretleri şahit olarak yeter."

Muhammedü'r-resûlullah. "Muhammed Allah-u Teâlâ hazretlerinin elçisidir; gönderdiği, vazifelendirdiği bir kimsedir."

Nasıl bir kimse?

Ve mâ erselnâke illâ rahmeten li'l-âlemîn. "Âlemlere bir rahmet eseri indirdiği bir peygamber; rahmetinin tezahürü, merhametinin icabı." İnsanlar dalâlette kalırsa hak yolu şaşırırlar da cehenneme giderler yanarlar; yanmasınlar, hak yolu bulsunlar, doğru yolda yürüsünler, hakka ittibâ etsinler diye Allah'ın beşeriyete rahmetinin müstesna bir tecellisi olarak gönderdiği peygamberdir: Muhammedü'r-resûlullah.

Vellezîne me'ahû eşiddâü âle'l-küffâri ruhamâü beynehüm. "Kendi aralarında şefkatli, sevgili, meveddetli, muhabbetli, dost, fedakâr, vefakâr, cefakâr, yardımsever, kendi aralarında affedici, hoşgörücü, tevazu gösterici, haklıysa bile münakaşadan vazgeçici, kalp kırmayıcı, gönül alıcı…

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretlerinin mübarek torunlarından birisine bir şahıs geliyor diyor ki:

"Senin bana olan borcun[dan] şu kadar borcunu vermedin."

"Verdim, gönderdim." diyor.

"Vermedin."

Peki öyleyse, çıkartıyor 20 bin altın, 30 bin altın ne kadarsa miktar tekrar veriyor. Peki al. Hiç ültimatom yok çıkartıp veriyor. Ondan sonra adam;

"Affedersiniz efendim, bir yanlışlık olmuş ben farkına varamamışım, vermişsiniz meğerse elime geç geldi." Veyahut, "Şöyle oldu böyle oldu." [diye] gelip itiraz ediyor, "Paranızı geri alın." [diyor.]

"Biz verdiğimiz şeyi geri almayız, buyurun sizin olsun."

Yani haklı olduğu halde, karşı taraf "hayır vermedin" deyince çıkartıp veriyor; külliyetli, büyük bir miktar. Yani biz bugün kardeşimiz üç dört haftadır bize gelip gidiyor borç para istiyor, farz-ı misal bir sene içinde ödeyeceğim [diyor, borç] verecek bir kimse bulamıyoruz.

Ahlâk yani, [o büyüklerin] ahlâkı öyle.

Terâhüm rukke'an süccedâ. İbadet ehli, mübarek insanlar. "Onları ya namazda görürsün ya secdede görürsün."

Allah-u Teâlâ hazretlerinin rızasını kazanmak için dünya gözlerine görünmüyor. Akılları, şuurları, idrakleri hep Rabbinin rızasını kazanmak yolunda, o tarafa doğru, ibadette taatte.

Sîmâhum fî-vücûhihim min eseris-sücûd. "Yüzlerinde o secdeden hâsıl olan nûraniyet var." Yere secde ede ede alınları nasırlaşmış. Allah-u Teâlâ hazretlerine ibâdet-ü taatten yüzlerinde imanın pırıltısı, imanın nûraniyeti var. Görsen, baksan görürsün, yüzlerinde alâmetleri var; o imandan, o ihlâstan, o takvadan doğan alâmetleri var.

Zâlike meselühüm fi't-tevrâti. "İşte Ümmet-i Muhammed Tevrat kitabında böyle anlatılıyor."

Ve meselühüm fi'l-incîli. "İncil'de de anlatılıyor, İncil'deki anlatılışı da şöyle:"

Ke-zer'in ehrace şat'ehû. "Yerden böyle salkımı kaldırmış bir filiz gibi, gittikçe büyüyor, gittikçe kuvvetleniyor." Mahsulümüz maşaallah şey yapıyor diye ekinciler memnun. "Ondan sonra başaklanıyor, mahsül veriyor, işte böyle." İncil'de de anlatılışı böyle diye zikrediliyor.

Bu âyet-i kerîmeden anlıyoruz ki Tevrat'ta da İncil'de de Ümmet-i Muhammed hakkında ve Peygamber Efendimiz hakkında malumatlar var.

Bütün peygamberlere, hepsine bu ahd-ü mîsâk verilmiş, hepsinden ona ittibâ etmesi istenmiş.

Musa aleyhisselam'ın kavmi[nin] Musa aleyhisselam'dan talepleri, istekleri oldu. Yetmiş kişi seçti;

Vaktâra mûsâ kavmehû seb'îne racülen li-mîkâtinâ. "Kendi kavminden 70 tane seçme insan tayin etti, Rabbi ile mülakat ve Rabbinin meclisine, huzuruna Tur dağına gitmek üzere." Hatta ayrılanlar iki kişi fazla mı olmuş. Her 12 [kabile]den altı[şar] tane seçilince 72 olmuş. Gitmeyenlere de gidenler kadar ve onlardan fazla ecir var deyince, şu bizim Beykoz'daki Yûşâ aleyhisselam, Beykoz'da makamı olan Yûşa aleyhisselam ile bir mübarek, madem biz o fedakârlığı gösterelim diye iki kişi geri kalmışlar.

Muhterem kardeşlerim! Yetmiş kişi oraya gittiği zaman, Tur dağına vardıkları zaman kendilerini bir bulut kaplamış ve buzağıya tapmanın cezası olarak Allah-u Teâlâ hazretleri suçlularının öldürülmesini emretti. Çünkü bir insan imandan sonra küfre düşerse; Hz. Musa'ya inandı ondan sonra buzağıya taptı.

Faktülû enfüseküm. "Nefislerinizi öldürün." Müfessirler çeşitli rivayetler yapmışlar, yani "Hepiniz kendinizi öldürün." denmiş olamaz, çünkü intihar yok. Sonra hepsi birden öyle olmuş olsa ortada muhatap kavim kalmaz. Yani, "İçinizden yakın da olsa uzak da olsa kim suçluysa, kim irtidat etmişse onun cezasını verin ki Allah-u Teâlâ hazretleri sizi afv-u mağfiret eylesin." demek. Bazıları da diyorlar ki, Hani, "mânevî bakımdan nefsinizi öldürün." [demektir.] O nefis öldürülmesinden ziyade Allah-u âlem suçluların cezalandırılması [anlamını taşıyor.]

Tabii onlar yine oraya vardıkları halde o makamın âdâbına riayet edemiyorlar. Riayet edemeyince Tur dağında bir zelzele başlıyor ve büyük korku içinde hepsi yerlere düşüyorlar.

Sonra bu hadiseyi A'râf sûresinde anlatırken;

Vaktâra mûsâ kavmehû seb'îne racülen li-mîkâtinâ. "Bizimle buluşmak üzere Musa kavminden 70 kişiyi seçti." Fe-lemmâ ehazethümü'r-recfetü kâle rabbi lev şi'te ehlektehüm min kablü ve iyyâye. "Zelzele, onların sû-i edeplerinden ve emredilen şeyleri yapmamasından dolayı [dağ] sarsılmaya başlayınca o zaman Musa aleyhisselam boynunu büküp münâcata başlıyor, diyor ki; 'Yâ Rabbi! Sen dileseydin bizi, kavmim tam o suçu işlediği zamanda, evvelce helâk ederdin.'" Yani o buzağıya taptığı sırada mahvederdin. E biz şimdi burada senin huzuruna, senin mikâtına geldik;

E tühlikünâ bi-mâ fe'ale's-süfehâü minnâ. "İçimizdeki aklı pek ermeyenlerin, edep noksanlığı olanların yaptığı hatalardan dolayı hepimizi helâk mi edeceksin?" "Etme yâ Rabbi!" mânasında. "Etme yâ Rabbi! Evvelce daha büyük suç işlediğimiz halde affettiğin, helâk etmediğin gibi şimdi de helâk etme yâ Rabbi."

İn hiye illâ fitnetüke tüdıllü bi-hâ men teşâü ve tehdî men teşâü. Kaderin hükmünü öne sürüyor Musa aleyhisselam.

"Yâ Rabbi! Bu fitne senin yarattığın bir fitne. Bununla dilediklerini sapıtıyorsun, dilediklerini doğru yola sevk ediyorsun yâ Rabbi!" diye,

Ente veliyyünâ. "Sen bizim dostumuzsun, sen bizim velimizsin, sen bizim sahibimizsin." Fağfirlenâ. "Bizi afv-u mağfiret eyle yâ Rabbi!" diye peygamber kavmi namına, Musa aleyhisselam, ulu'l-azm peygamber, bakın, ne güzel edeple, nasıl boynunu büküp münacat ediyor. Fağfirlenâ. "Yâ Rabbi! Bizleri afv-u mağfiret eyle!"

Biz de unutmayacağız yani duaların [günahların affına sebep olduğunu unutmayacağız.] Bizim de suçlarımız çok. Bizim de yaptığımız suçlardan dolayı yeryüzünün sarsılması gerekse sarsıntısının hiç durmaması lazım. Direklerin, duvarların başımıza yıkılması, çatıların başımıza çökmesi lazım.

Allah bizi affetsin.

Fağfirlenâ. "Yâ Rabbi! Bizleri mağfiret eyle!" Verhamnâ. "Acı bize yâ Rabbi!"

Helâk etme yâ Rabbi, mahvetme! Helak edersen hem cezalı olarak helake uğrayacağız hem de âhirette nice nice cezalara maruz kalacağız, acı bize yâ Rabbi! Merhamet et, Erhamurrâhimîn'sin yâ Rabbi!" diye rahmetini ileri sürdü.

Ve ente hayru'l-ğâfirîn, diye dua eyledi. "Sen afv-u mağfiret edenlerin en hayırlısısın yâ Rabbi, en hayırlı affedicisin yâ Rabbi!" diye niyaz eyleyince, devam etti;

Vektüblenâ fî-hâzihi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhirati haseneten. "Yâ Rabbi! Bize bu dünyada da iyilik yaz, nasip et, ihsan eyle, âhirette de ihsan eyle." Yani dünyamızı da ıslah eyle âhiretimizi de ıslah eyle.

Bu [dua,] Rabbenâ âtinâ fi'd-dünyâ haseneten ve fi'l-âhireti haseneten ve kınâ azâbe'n-nâr duasıyla da bize, bizim ümmetimize de tavsiye edilmiş [bir] duadır bu. Hem dünyada iyilik isteriz hem âhirette isteriz.

"Yâ Rabbi! Sen bizim dünyamızı da ıslah eyle, dinî durumumuzu da ıslah eyle, âhiretimizi de ıslah eyle. Bizi her hususta saadete, selamete erdir. Dinimizde fitne olmasın, dünyamız perişan olmasın, âhiretimiz mahvolmasın." diye öyle isteyeceğiz. O da öyle istedi;

İnnâ hüdnâ ileyke. "Biz sana geldik yâ Rabbi, seni bulduk yâ Rabbi, senin Rabbimiz olduğunu anladık yâ Rabbi!" diye münacat edince bakın nasıl geliyor cevap;

Kâle azâbî usîbu bihî men eşâü ve rahmetî vesi'at külle şey'in. Ve rahmetî diye "vav" [ile] başlayan cümle hal cümlesi olsa mânası şöyle olur Allah-u âlem; "Rahmetim benim her şeyi ihata etmiş olduğu halde, her şeyi içine alacak kadar geniş ve büyük olduğu halde, azabımı da dilediğim kullarıma isabet ettiririm." Hak etmiştir, edepsizlik etmiştir; rahmetim engindir ama rahmetime mağrur olup da edepsizliğe sapmasınlar çünkü azabım da vardır, azabımla da tâzip ederim, cezalandırırım.

Fe-seektübühâ li'l-lezîne yettekûne ve yü'tûne'z-zekâte vellezîne hüm bi-âyâtinâ yü'minûne.

Benim rahmetime kimler mazhar olur ey Musâ, ey benim peygamberim, ey kelîmim?

Bil ki, Fe-seektübühâ. "Ben rahmetimi kimlere nasip edeceğim?" Li'l-lezîne yettekûne. "Sakınıp, çekinip güzel kulluk yapmakta gayretli ve titiz olanlara; günahlardan sakınanlara, takva ehli olanlara, müttakî olanlara nasip edeceğim rahmeti."

Sonra? Bu şahsî, ferdî bir vasıftır. Takva ehlisin, karıncayı ezmiyorsun, günahlara bulaşmıyorsun. Yetmez! Hemcinsini düşüneceksin, kardeşlerini düşüneceksin.

Ve ye'tûne'z-zekâte. "Zekât verenler." Ruhânî bir vasıftan, ahlâkî bir vasıftan içtimâî bir vazifeye... Zekâtını da vereceksin!

Peygamber Efendimiz âhirete irtihal edince Ebû Bekr-i Sıddîk radıyallahu anh Efendimiz' e ne dediler?

"Yâ Ebâbekir, Yâ emîra'l-mü'minîn! Biz namazları kılacağız, mü'miniz tamam, Kur'an'a inanıyoruz ama bizden zekâtı isteme, zekâtları vermeyelim."

Ebû Bekr-i Sıddîk Efendimiz, ümmetin imanca en kuvvetli olanı ve fıkhı en iyi bileni, Allah gözünü, gönlünü nurlandırmış dedi ki:

"Resûlullah zamanında verdiğiniz zekâttan küçücük bir noksan bile yapsanız alıncaya kadar çarpışırım."

Neden? Zekât da bir vazife! Hatta ferdî bir vasıftan da önde.

Sen 100 rekât namaz kılarsın bin rekât namaz kılarsın, on bin defa, yirmi beş bin defa Allah dersin vesaire ama etrafına faydan ne? Ümmet-i Muhammed helâk oluyor, senin yardımın ne?

İnsanlar çağlayanlar gibi küfre gidiyorlar. Derin suların yüksek dağlarından, kayalardan şaldur şuldur aşağıya akıp akıp gittiği gibi nesiller küfre akıp gidiyor. Küfür deryasını, deryâ-ı zenbi boylayıp gidiyorlar, güldür güldür çamurlu, bulanık, kirli, paslı…

Senin aklın nerede?

Şurada bir tane karıncayı birisi ezse acırsın, kediei, köpeğe araba vursa acırsın, belediye memurları köpeği zehirlese; "Vah yazık niye yaptılar bunu?.." diye onun çırpınması karşısında acırsın da nesiller İslâm'dan gidiyor, imandan çıkıyor.

Sen neredesin? Paran nerede, zekâtın nerede? Hizmetin nerede? Allah'ın dinine yardımın nerede? Resulüne, ümmetine hizmetin nerede?

Bak ne buyuruyor?

Fe-seektübühâ li'l-lezîne yettekûne. "Takva ehli olanlara ben o rahmetimi nasip edeceğim." Ve yü'tûne'z-zekâte. "Zekâtını verenlere."

Öyle kenarda durmak yok. Kesenin ağzını sıkıca kapatmak yok. Paraları çömleğin içine doldurmak yok. Falanca yere filanca yere tıkmak yok. İhtiyacının fazlasını, fakirin hakkını vereceksin.

Vellezîne hüm bi-âyâtinâ yü'minûne. "Bizim âyetlerimize inananlara." [rahmetimi nasip edeceğim.]

Nedir bu âyetler?

Bu âyetler Hz. Musa'dan sonra göndereceği peygamberlerdir, mucizelerdir, kitaplardır, Peygamber Efendimizdir. Ama onu, [Peygamber Efendimiz' i] arkasındaki âyet-i kerîmede daha açık beyan ediyor;

Ellezîne yettebi'ûne'r-resûle'n-nebiyye'l-ümmiyyellezî yecidûnehû mektûben indehüm fi't-tevrâti ve'l-incîl.

Bir de bu rahmetimi kimlere nasip edeceğim?

"O ümmî peygamber o resule, kendi kitaplarında Tevrat'ta adını, evsafını yazılmış olarak buldukları, bildikleri, -hatta bir başka âyet-i kerîmeye göre evlatlarını bile bildikleri- o ümmî peygambere tâbi olanlara." [rahmetimi nasip edeceğim.] Tâbi olmayanlara değil.

Mektûben indehüm fi't-tevrâti ve'l-incîl.-i. Kur'ân-ı Kerîm, "O, Tevrat'ta, İncil'de, onların yanındaki kendi kitaplarında yazılı." diyor.

Bak, daha önceden Allah, kaç asır önceden, Peygamber Efendimiz' i Tevrat'a, İncil'e yazdığını burada açıkça beyan ediyor.

Çok âyetler var da bu âyet-i kerîme biraz başka şeyleri de açıkladığı için cüzü yanıma size bunu okumak üzere getirdim.

Muhterem kardeşlerim! [Bu âyet-i kerîme] Peygamber Efendimiz' in ahlâkını anlatıyor.

Peygamber Efendimiz' i anıyoruz seviyoruz. Allah-u Teâlâ bizim sevgimizi ziyade etsin.

Ama ne yapmamız lazım, yani sevgimizin gereği ne? Seviyoruz da ne oluyor? Birbirimizle kavga etmekten geri duruyor muyuz, haramdan geri çekiliyor muyuz? Allah'ın yoluna dönüyor muyuz, Allah'ın isteği kul oluyor muyuz?

Yani nasıl, Allah-u Teâlâ hazretleri Peygamber Efendimiz' in nesini sevmiş, nesinden dolayı habîbullah eylemiş; biz de onu yapalım da biz de habîbullah olalım. Biz de Allah-u Teâlâ hazretlerinin sevgili kulu olalım.

Ne yapmak lazım?

Ye'müruhüm bi'l-ma'rûfi ve yenhâhüm ani'l-münkeri. [Âyet-i kerîme] Peygamber Efendimiz' in ilk vasfı bu diyor. [O aynı zamanda] nebiyyi'l-ümmî.

Ümmî ne demek?

Ümm Arapça' da "anne" demek. [Ümmî,] "anasından doğduğu hal üzere kalmış olan" mânasına[dır.] Böyle bir tahsil terbiye görmediği için tahsilsiz, mektep medrese görmemiş bir kimseye ümmî deniyor, bunu biliyoruz. [Mesela,] "Bu adam ümmîdir." [deriz.] Ümmî olur ama alim olabilir çünkü ümmîlerin şâhı Peygamber Efendimiz, profesörlerin hepsi [onun] kapısında kul, ayağının türabı olamaz.

Bazıları diyorlar ki ümmî kelimesi, "Ümmü'l-Kurâ'ya mensup" demek. Mekke'nin bir vasfı, Ümmü'l-Kurâ idi. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Ümmü'l-Kurâ'dan olduğu için Mekkeli, Mekkî demek. Bir de ümmet kelimesinden, "ism-i nisbettir" diyorlar, yani "ümmetin mensubu, o ümmete bağlı" mânasına.

Ye'müruhüm bi'l-ma'rûfi ve yenhâhüm ani'l-münkeri. Kur'ân-ı Kerîm, [Peygamber Efendimiz' in] emr-i mâruf nehy-i münker yapma vasfını ilk başta bize hatırlatıyor.

Resûlullah Efendimiz' i Allah sevmiş, vasıflarını sayıyor, ilk söylediği vasfı ne?

"Emr-i mâruf nehy-i münker yapardı." Yani Peygamber Efendimiz, aklın, şeriatın, mantığın, ilmin, irfanın güzel bulduğu, hoş bulduğu, hoş gördüğü; sevimli, doğru, adalete, hakka uygun dediği şeyi yapar, yaptırır, emreder ve yapılıncaya kadar azm ile çalışırdı. Karşısında bir haksızlık olduğu zaman iki kaşının arasındaki damarı kabarırdı.

İyi ahlâklı olan insan, iyi ahlâklı olan insan her şeyin karşısında miskin miskin duran insan demek değil. Zalimin karşısında şahlanacak, mazluma yumuşaklık gösterecek. Sen zalimin karşısında susuyorsun mazlumu tepelemeye çalışıyorsun. Mazlumu herkes tepeler, haydi bakalım zalime zulmünü söyle! Zalim sultanın karşısında hak sözü söyle.

Emr-i mâruf nehy-i münker, sizin ve bizim boynumuza borç, farzlardan birisi. Namaz, oruç farz, zengine zekât, hac farz. Sıhhatli olmak şartıyla [hacca] kendisi gidecek. Emr-i mâruf nehy-i münker farz. Müslümanlar yapacak, siz yapacaksınız; evinizde, çevrenizde yapacaksınız, yakınlarınıza söyleyeceksiniz. Dilinizin döndüğü yerde nerede olursa kalkıp söyleyeceksiniz, hakkı söyleyeceksiniz. Yanlış bir şey olduğu zaman da yaptırtmamaya, engellemeye çalışacaksınız. Engelleyeceksiniz; olmaz böyle şey, yapamazsın, yaptırtmam, ben burada oldukça yaptırtmam. Birisi bu.

Ve yühıllü le-hümü't-tayyibâti ve yüharrimü aleyhimü'l-habâise. "O peygamber bu ümmetine kendisinin ba's olunmuş, vazifeli olarak gönderilmiş olduğu ümmete ve bütün insanlara, kâffe-i nâsa, bütün dünya ehli insanlara tayyib, güzel, hoş, temiz olan şeyleri helal kılacak." Bunlar helaldir, bunları yiyebilirsiniz diyecek. Çünkü Benî İsrail'e bazı günahlarından dolayı helal olan bazı şeyler yasaklanmıştı; "yiyemezsiniz, içemezsiniz, cezalısınız" denmişti. Bu ümmete onların cezası kalkacak, devam etmeyecek.

İyi şeyler helal.

Kul uhılle lekümü't-tayyibâtü. "Tayyib, güzel olan şeylerin hepsi genel kaide olarak bizim dinimizde helal kılınmış; günahlarından dolayı Benî İsrail'e yasaktı. Etin şurasını yiyebilir, burasını yiyemez, iç yağı şöyle, dış yağı böyle diye [helal ve haram kısımlara ayrılmıştı.]

Ve yüharrimü aleyhimü'l-habâise. "Haram, pis, necis olan, sıhhate zararlı olan şeyleri haram kılacak." Bu helaldir bu haramdır diye beyan edecek insanlara öğretecek.

Maddî haram var, mânevî haram var. Günahlar, gadirler, zulümler, haksızlıklar, rüşvetler vesaire…

Ve yeda'u anhüm ısrahüm ve'l-eğlâle'l-letî kânet aleyhim. "Daha evvelce ümmetlere yüklenmiş olan birtakım mükellefiyetleri onlardan -vada'a kaldırmak mânasına gelir- kaldıracak, helal kılacak ve boyunlarına takılmış olan birtakım bukağıları, bağları, halkaları açacak." Böylece ümmetler rahatlayacak yani bir genişlik, bir ferahlık olacak.

İşte ey Musa, sen benden böyle bu Tur dağında el açtın boyun büktün münacat ettin ama, Fellezîne âmenû bihî. "İşte o peygamber geldiği zaman ona iman edenler." Ve azzerûhu. "Ona hürmet edip yardımcı olanlar." Ve nasarûhu. "Hizmetine girip onunla beraber dinin yayılmasına çalışanlar." Ve't-tebe'u'n-nûrallezî ünzile me'ahû. "Onunla beraber insanlığa indirilen o nûra tâbi olanlar, o Kur'an'a, tepeden tırnağa nur olan o Kur'an'a tâbi olanlar." Ülâike hümü'l-müflihûn. "İşte onlar felah bulacaklar."

Şimdi senin istediğin zaman değil. O zaman o peygambere tâbi oldukları zaman; emr-i mâruf nehy-i münker yapan, haramları helalleri beyan eden, insanlığın omuzundan, boynundan yükleri, halkaları kaldıran peygambere vakti geldiği zaman tâbi olunca, yardım edince ve onunla beraber insanlığa indirilmiş olan o nûra, o nur olan Kur'ân-ı Kerîm'e tâbi oldukları takdirde o zaman işte o rahmetime senin de kavmin mazhar olacak, onlar müflih olacak, felaha ermiş olacaklar.

Bunları böyle beyan ettikten sonra Rabbimiz Teâlâ ve Teberâke hazretleri Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz 'e lütfu ile buyuruyor ki;

Kul. "De onlara." Yâ eyyühen-nâsi. "Ey insanlar de hepsine." Peygamberin mü'min, kâfir, etrafındaki bütün insanlara hitap etmesi emredildi. İnnî resûlullâhi ileyküm cemî'â. "Ben sizin hepinize Allah'ın gönderdiği peygamberim." Hepinize gönderildim; bir kavme değil, Arap'a, Kureyş'e, Mekke'ye değil ey insanlar ben hepinize Allah'ın gönderdiği peygamberim.

Ellezî lehû mülkü's-semâvâti ve'l-ardı. "Şu yerlerin göklerin egemenliği, saltanatı, tasarrufu mülkü, idaresi elinde olan o Allah'ın size gönderdiği, hepinize gönderdiği peygamberim." Lâ ilâhe illâ hüve yuhyî ve yümîtü. "Ondan gayrı ilah yok, dirilten öldüren O." Ondan gayrı ilah yok. Başka ilahlar edinmeyin, yanlış yollara sapmayın, yanlış itikatlara saplanmayın, âhiretinizi mahvetmeyin. Yaşatan, öldüren, insanlara ve bütün mahlûkata hayatı veren, sonra da vadesi yetenin hayatını alan, öldüren O bir tek Allah. Mülkün, yerin göğün mülkünün sahibi olan Allah tarafından gönderilmiş peygamberi olduğunu söyle onlara.

Fe-âminû billâhi ve resûlihi'n-nebiyyi'l-ümmiyillezî. "Mademki ben Allah'ın gönderdiği elçiyim, o halde siz ey insanlar Allah'a inanın ve onun ümmî peygamberine inanın ki." Ellezî yü'minü billâhi ve kelimâtihî. "O Allah'a imanda insanlığın önderi oldu, eşsiz bir sağlamlıkla, sapasağlam bir şekilde kulluğunu en güzel tarzda eda eden, Rabbine en kuvvetli imanla bağlanan insan payesi elde etti ve Allah'ın kendisine indirdiği Kur'ân-ı Kerîm'e, âyetlere en güzel tarzda ittibâ etti." Ve't-tebi'ûhü le'alleküm tehtedûne. "Ona tâbi olun ki hidayet bulasınız."

Aziz ve muhterem kardeşlerim!

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz bin 400 küsur sene önce âlemi teşrif eyledi. Ondan sonra da 63 yıl vazife gördükten, Allah'ın sevdiği bir şekilde ömür geçirdikten sonra, boş vakit geçirmeden bütün zamanını Allah'ın dinini yaymakta, her türlü meşakkatleri çekerek çalışmakta geçirdikten sonra âhirete irtihal eyledi.

Ve men yenkalib alâ akıbeyhi fe-len yedurrallâhe şey'en. "Eğer bir insan böyle topuğu üzerinde çark edip dönüp de yolunu değiştirip de imandan vazgeçer de yanlış yola saparsa onun Allah'a bir zarar vermesi bahis konusu değil."

Cümle cihan halkı, cümle kâinat varlıkları, bütün beşeriyet, bütün semavât ve arz hepsi Allah'ı kabul etmeseler, inkâr etseler saltanatına bir zerre noksanlık gelmez. Hepsi kabul etseler saltanatına bir zerre ilave olmaz. Onun mülkü saltanatı kulların ibadet etmesinden de küfretmesinden de yücedir, müstesnadır, müstağnîdir, kulların O'na ihtiyacı var. Len yedurrallâhe şey'en. "Siz Allah'a zarar vermezsiniz, kendinizi mahvedersiniz." Kendinizi mahvedersiniz buyuruluyor.

Aziz ve muhterem kardeşlerim!

Onun için bize düşen Resûlullah'ı seviyorsak ki gerçek mü'min olmanın şartı bu. Ezanlarla fezâlara ismi ilan edilen, tahiyyatlarda günde beş vakit şu kadar kere kendisine dua ettiğimiz o Peygamber-i Zîşân Efendimiz' e hüsn-ü ittibâ saadet-i dâreyne ermemizin, iki cihanda bahtiyar olmamızın sebebi bu. Dertlerimizin çaresi de müşkülatımızın çaresi de bu.

Cami dolusu insanlar, ülkeler dolusu insanlar bir işe yaramaz, neden? İmanı olmayınca bir işe yaramaz. Rüzgâr nereden eserse öbür tarafa alır götürür. Kum tanesi gibi, onu tepeden oradan oraya rüzgar üfüre üfüre taşır tepeden hareket eder gider.

Bu Resûlullah'ı tanıyacağız; hayatını, hadîs-i şerîflerini, sîret-i nebeviyyesini okuyacağız; salât-ü selâmı çok getireceğiz, çok yalvaracağız, sünnet-i seniyyesine en güzel tarzda uymak hususunda çok dikkat edeceğiz, gayet titiz davranacağız. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz' i rüyamızda görüp iltifatına erinceye kadar, razı olduğunun işaretini alıncaya kadar rahat etmeyeceğiz, uğraşacağız, didineceğiz. Çoluk çocuğunuzu Resûlullah'ın sevgisiyle yetiştirin. Resûlullah deyince çocuğun yüzü gülecek. Tebessümler yayılacak, dudaklarında gülücükler meydana gelecek. Çocuk Peygamber Efendimiz' i bilecek. Peygamber Efendimiz' in yaşayışına göre hayatımızı tanzim edeceğiz, ailemizi ona göre kuracağız, konuşmamızı ona göre yapacağız, işimizi ona göre tanzim edeceğiz.

Yoksa kişi sevdiğine tâbi olur, tâbi olmazsa sevgisi noksan demek. Tâbi olmazsa yol kapalı demektir, çıkmaz yola girmiş demektir.

Kul in küntüm tuhibbûnellâhe fe't-tebiûni yuhbibkümullâhü. Allah'ın sevgisine, rızasına ulaşmak imkânsız demektir; çıkmaz yol. Şöyle yapacağım, böyle yapacağım bilmem ne bilmem ne… Ne yaparsan yap, Resûlullah'ın yolundan gayri yolların hepsi çıkmaz yoldur, bu badireden çıkışın bir tek yolu var: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz' e tâbi olmak; Resûlullah'a hüsn-ü ittibâ ile tâbi olmak, insanların dalalete düştüğü, sapıttığı, şaşırdığı, dünyaya daldığı şu zamanda Peygamber Efendimiz' in sünnetini ihyâ etmek.

İmam Gazzâlî'den Allah razı olsun, rahmetullâhi aleyh, rahimallâhu, rahmeten vâsi'a. İhyâ-u Ulûmiddîn diye koca bir kitap yazmış, "Din ilimlerini yeniden ihyâ etmek," yeniden diriltmek babında bir kitap yazmış. Yani yeni bir gözle, dinamik, güzel, canlı bir anlayışla tekrar eğiliyor, meseleleri şöyle kalp gözüyle mütalaa ediyor; ihlasla, imanla nasıl Müslüman olunur meseleleri tekrar yazıyor. Statik, durulmuş, bozulmuş olmaktan kurtaracak ihya hareketi.

İşte biz de kendimizi Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'e en güzel tarzda uydurmak suretiyle diriltebiliriz, cemiyetimizi de cemaatimizi de öyle ihyâ edebiliriz. Başarılar da muvaffakiyet de öyle olur. Dünya saadeti de onunla olur âhiret saadeti de öyle olur.

Allah-u Teâlâ hazretleri bizi Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretlerinin sünnet-i seniyyesine sımsıkı sarılanlardan eylesin. Bizi onun sünnetini bu asırda ihyâ eden zümre etsin. Çünkü Peygamber Efendimiz' in sünnetini ihyâ edenlere 100 şehit sevabı verilecek; her birine 100 şehit, 100 şehit, 100 şehit sevabı verilecek. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz; "Kim beni severse benim sünnetime uyar ve beni sevmiş olduğu öylece belli olur ben de onu severim. Kim benim sünnetimi ihya ederse cennette benimle beraber olur." buyuruyor.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz' in Firdevs-i Âlâ'da komşusu olmak istiyorsak ahlâkımızı, sözümüzü, her şeyimizi Efendimiz' e tıpkı aynen uydurmaya çalışacağız. Efendimiz konuşurken şöyle yaparmış, sol başparmağını sağ eline vururmuş ben de bundan sonra öyle yapacağım.

Neden?

[Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz] böyle yaparmış da ondan. Konuşurken arada böyle yaparmış, şemâilinde öyle okudum, sol elinin baş parmağını buraya vururmuş. Vardır bir sebebi, olmasa da onun yaptığı gibi yapacağım, öyle yaptığı için öyle yapacağım. Şuraya bastıysa oraya basacağız, şunda kızdıysa o zaman kızacağız; şunda sevindi, hoş karşıladı, beğendiyse onu da beğeneceğiz.

"Kabak yemeği sevmiyorum." Resûlullah Efendimiz severmiş, seveceğiz! Nefsimize kabağı sevmeyi öğreteceğiz! Nefsimize kabağı sevmeyi öğretemezsek yuh olsun, yazıklar olsun! Dikkat edeceğiz; sabahtan akşama, geceden gündüze… Ama okuyacağız, okuyacağız Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i.

Bakın bir âyet okudum size. Sabahlara kadar Peygamber Efendimiz' in şânından, kemâlatından bahseden yüzlerce âyet [okuyabiliriz.] Allah-u Teâlâ hazretleri, Efendimiz hakkında kendi Esmâ-yı Hüsnâ'sını ikram ediyor:

Le-kad câeküm rasûlün min enfüsiküm azîzün aleyhi mâ anittum harîsun aleyküm bi'l-mü'minîne raûfu'r-rahîm.

Raûf ve rahîm, bunlar kullara verilen sıfat değil. [Allah] Peygamber Efendimiz' e öyle diyor.

Le-'amruke, diye ömrüne yemin ediyor; "And olsun senin ömrüne ki ey Resûlüm!" diye Peygamber Efendimiz' in başına, ömrüne yemin ediyor Allah-u Teâlâ hazretleri Kur'ân-ı Azîm'de. Öyle bir peygamberin ümmetiyiz. Hâlâ tanıyamamışsan, hâlâ yolunda gidemiyorsan, hâlâ çırpınıyorsan, hâlâ onun bunun, başka şeyin peşindeysen, onun izinde bunun izinde, olmaz…

Allah-u Teâlâ hazretleri bizi coşan rahmetiyle Resûl-i Edîbi'ne en güzel tarzda uyanlardan eylesin. Bid’atlardan, hurafelerden, kötü huylardan, edepsizliklerden bizi sıyırsın. Rahmet-i deryâsıyla şakır şakır yuyup yıkayıp pak eylesin, bu gecenin sabahına pırıl pırıl nûranî kullar olarak çıkartsın, sevdiği ümmetler olarak ömrümüzün sonuna kadar Ümmet-i Muhammed için en güzel tarzda çalışmayı nasip eylesin. "Gel ümmetim ben senden razıyım." diye Efendimiz' in iltifat ettiği insanlar olmayı nasip eylesin, Firdevs-i Âlâ'da kendisine hemcivâr eylesin, komşu eylesin. İki cihan saadetine nâil olmayı nasip eylesin.

Diğer Kayıtlar
Başlık Eklenme Tarihi Paylaş Oku Ekle Süre Beğen
playlist play 00.00.0000 - İyi Ve Kötü Huy, Toplum Ahlakı, Kullara İyilik, Kullara Kötülük 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 00.00.1987 - Berat Kandili, Berat Kandilini İdrak Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 00.00.1999 - Güzel Ahlak, Münafığın Alametleri 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.00.1999 - Ramazan, Orucun Faydaları 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.00.2000 - İftar Ettirmek, Oruçlunun Yanında Yemek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 00.00.2000 - Ramazan, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 00.00.2000 - Ramazanda Sahura Kalkmak, Hilalin Görünmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 14 playlist like
playlist play 00.12.2000 - Cennetin Ramazan Ayında Süslenmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 00.12.2000 - İftarı Suyla Açmak, Sahura Kalmak, Yalan Yere Yemin, Gıybet 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 00.12.2000 - Orucun Önemi, Orucu Zedeleyen Şeyler, Oruçlunun Mükafatı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 01.07.1990 - Arefe Günü, Arafatta Dua, Hac, Kalb Temizliği 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 02.11.2000 - Ramazanın İlk Gecesinin Fazileti, Kadir Gecesi, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 03.01.2000 - Kadir Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 03.12.1998 - Berat Kandilinde Duaların Kabul Oluşu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 03.12.2000 - Orucun Mükafatı, Oruç Adabı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 04.00.0000 - Allahın Seveceği Kullar 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 04.05.1985 - Berat Kandilinin Faziletleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 05.01.1998 - Ramazanda Takva Sahibi Olmak 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 05.02.1992 - Güzel Ahlakın Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play 05.04.1992 - Ramazandan Sonra, Ramazanın Mükafatı, Sünneti Seniyye 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 05.04.1992 - Ramazandan Sonra, Ramazanın Mükafatı, Sünneti Seniyye, Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 56 playlist like
playlist play 05.04.1998 - Kurban Bayramı, Ziyaretleşme, Hediyeleşme 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 05.07.1990 - Hac, Mazlumun Günahını Almak, Dürüst Olmak, Güvenilir Olmak, Sözünde Durmak 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 06.00.0000 - Receb, Şaban, Ramazan, Regaip Kandili, Recebin İlk Günü ve Cuma Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 06.04.1986 - Mirac Kandilinin Önemi, İsra Hadisesi, Oruç ve Nefis Terbiyesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 06.05.1990 - Bayram Eğlenceleri, Cumanın Önemi, Peygamber Efendimiz 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 06.05.1990 - Bayramda Def Çalınması, Cumaya Temiz Gitmek, Peygamber Sevgisi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 06.11.1997 - Recebin Önemi, Tevbe Etmek, Regaip Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 07.01.2000 - Ramazanın Son Günü 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 07.07.1983 - Dua 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 07.12.2000 - Oruç Tutmak, İftar Ettirmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 08.01.2000 - Bayram Tebriği, Bayramdan Sonra Oruç Tutmak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 21 playlist like
playlist play 08.08.1995 - Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 08.12.1994 - Regaib Kandili, Recebin Önemi, İlk Cuması 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 09.01.1992 - Recep Ayının Faziletleri, Üç aylar 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 09.02.1997 - Bayram Tebriği, Sadaka Vermek, Şevval Oruçları, Bayram Sonrası 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 10.01.2001 - Güzel Ahlak Sahibi Olmak, Zikir 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 10.10.1989 - Peygamber Sevgisi, Sünnete Uymak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 63 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Berat Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 60 playlist like
playlist play 10.11.2000 - Berat Kandili, Allahı Zikretmek, Tevbe Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 11.01.1998 - Ramazandan Sonra Hali Muhafaza Etmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 11.03.1990 - Berat Kandilinin Önemi, İhyası ve Ramazana Hazırlık 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 13.01.1999 - İslamda Kardeşlik 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 13.03.1986 - Recep Ayı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 13.11.1992 - M.Zahid Kotku Hocaefendi ve Teslimiyet 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 13.11.1993 - M.Zahid Kotku Hocaefendi Anma Programı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 13.11.1994 - Alimlerin Önemi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 42 playlist like
playlist play 13.11.1999 - Hak Din İslam, Sünnete Uygun Müslümanlık, Tasavvuf 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 13.11.2000 - M. Zahid Kotku Hocaefendinin Özellikleri, Şemaili, Kerametleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 13.12.2000 - Cennet Ve Oruç 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 14.01.1999 - Kadir Gecesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 14.01.1999 - Kadir Gecesinin İhyası 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 14.06.2000 - Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 14.09.1999 - Recebin İlk Cuma Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 14.11.1986 - Mevlid Kandili, Peygamberimizin Hadis Yolu Oluşu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 43 playlist like
playlist play 14.12.1997 - Berat Kandili, Affedilecek ve Edilmeyecek Olanlar 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 15.02.1981 - Peygamberimizin İsra ve Mirac, Miraçta Gördükleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 15.02.1996 - Kadir Gecesinin Ramazanın 27.Günü Olması 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 15.06.1985 - Kadir Gecesi, Halis Niyet 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 38 playlist like
playlist play 15.07.1990 - Tevhid, Namaz, Zekat 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 15.07.1997 - Mevlid Kandili, Mekke 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 58 playlist like
playlist play 15.12.1999 - Müminin Güzelliği, Hikmet, Kardeşin İhtiyacını Görmek 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 39 playlist like
playlist play 15.12.2000 - İtikaf Fazileti 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 16.01.1999 - Sabah Ve İkindi Namazlarının Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 22 playlist like
playlist play 16.04.1997 - Arafat Duası 20.06.2024 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Aşure Günü 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 28 playlist like
playlist play 16.05.1997 - Muharrem, Aşure Gününün Önemi, Orucun Fazileti, Muharremde Neler Yapılmalı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 17.03.2000 - Kurban Bayramı, Kurban Kesmenin Fazileti 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 25 playlist like
playlist play 17.04.1998 - Hac Sonrası, Büyük Mescitlerde İbadet, Avrupa Ülkeleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 36 playlist like
playlist play 17.12.2000 - Gece Namazı, Ramazandan Sonra Alışkanlıkların Devam Etmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Salatu Selam, Ziyaret Etmek, Sadaka Vermek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 27 playlist like
playlist play 18.04.1997 - Kurban Bayramı, Yardımlaşma, Hac Manzaraları 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 19.01.1993 - Mirac Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 51 playlist like
playlist play 19.06.2000 - Kuran Kıraati 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 19.09.1991 - Mevlid Kandili, Peygamberimizin Dünyaya Teşrifi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 19.11.1989 - Mescidden Kalkarken Okunacak Dua, Peygamber Efendimizin Bayram Namazına Ailesini Getirmesi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 19.12.1995 - Mirac Hediyeleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 20.03.1993 - Kadir Gecesinin ve Ramazanın Önemi, Rahmetten Ümit Kesmemek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 41 playlist like
playlist play 20.06.1985 - Bayram Kutlamaları, Ramazandaki Sevaplar, Ramazan Sonrası, Şevval Orucu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 20.06.1985 - Bayram Namazı Öncesi, Ramazandan Sonra, Şevval Orucu, İmanın Tadı, Ramazan Bayramı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 20.11.1988 - Berat Kandili, Sevap Kazanmak 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 21.01.1990 - Peygamber Efendimizin Yemin Etmesi, Bayram Namazına Gitmesi, Hutbesi, Zemzemin Faziletleri, Ailenin Önemi 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 21.01.1990 - Zemzemin Taşınması, Peygamber Efendimizin Özellikleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 23 playlist like
playlist play 21.12.2000 - İtikaf, Çocuk Yetiştirme 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 15 playlist like
playlist play 22.11.1999 - Berat Kandili 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 22.11.1999 - Berat Kandili, Duhan Suresi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 40 playlist like
playlist play 23.12.2000 - Kadir Gecesinin Önemi, Kuran-ı Kerim 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 34 playlist like
playlist play 24.03.1993 - Ramazanda Kazanılan Mükafatlar, Aileye Verilen Önem, Ramazan Sonrası İbadetler 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 24.10.2000 - Mirac, İsra Hadisesi, Kandili İdrak Etmek 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 48 playlist like
playlist play 25.01.1998 - Kadir Gecesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 30 playlist like
playlist play 25.10.1995 - M. Zahid Kotku Hocaefendinin Hayatı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 57 playlist like
playlist play 25.12.1996 - Berat Kandilinin Önemi, Affedilemeyenler 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 31 playlist like
playlist play 26.04.1990 - Ramazandan Sonra İbadetlere Dikkat, Mümin Kardeşine Memnun Etmek, Bayram, Ariflerin Özellikleri 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 26.05.1995 - Aşure Günü, Nafile Oruçlar 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 26.11.1997 - Mirac Hadisesi 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 26.12.2000 Ramazandan Sonrası, Allahın Adını Anarak Birşey İstemek, Münafığa Efendi Demek, İyilik 20.04.2023 playlist oku playlist ekle 24 playlist like
playlist play 27.05.2000 - Mirac Gecesinde Görülenler, Faiz, Namaz 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 19 playlist like
playlist play 27.07.1996 Peygamber Efendimizin Soyu, Peygamber Özellikleri 06.10.2022 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 27.11.2000 - Ramazan Ayının Başı, Sahur Vakti, İbadet 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play 28.04.1984 - Miraçta Peygamberimizin Yaşadıkları 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 52 playlist like
playlist play 28.04.1996 - Kurban Bayramı, Kurban Kesmenin Fazileti 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 26 playlist like
playlist play 28.05.1999 - Fatih Sultan Mehmed'in Kişiliği, Fetih Ruhu 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 28.05.1999 - Fatih Sultan Mehmet'in Çevresi,Fetih Ruhu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 47 playlist like
playlist play 28.09.2000 - Regaip Kandili, Receb Ayının Faziletleri 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
playlist play 28.12.1999 - İtikaf 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 44 playlist like
playlist play 29.05.1987 - Ramazan Bayramı, Takva, İman, Ramazandan Sonraki Halimiz 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 33 playlist like
playlist play 29.05.1987 - Ramazandan Sonraki Halimiz 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 58 playlist like
playlist play 29.05.1990 - Vatan, Fatih ve Fetih 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 45 playlist like
playlist play 29.05.1995 - Fatih ve Fetih Ruhu 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 37 playlist like
playlist play 29.05.1998 - Fetih 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 50 playlist like
playlist play 29.06.1985 - Bayram Kutlamaları, Ramazan Sonrası, Şevval Orucu 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 32 playlist like
playlist play 29.08.1993 - Peygamber Efendimiz, Mevlid Kandili 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 35 playlist like
playlist play 29.12.1999 - Kul Hakkı, Deccal, Veda Haccı 28.11.2023 playlist oku playlist ekle 16 playlist like
playlist play 31.01.1992 - Mirac Kandilinde Oruç Tutmanın Sevabı 04.06.2020 playlist oku playlist ekle 18 playlist like
playlist play Mahmud Esad Coşan Hocaefendinin Çeşitli Sohbetlerinden Mehmed Zahid Kotku 18.09.2020 playlist oku playlist ekle 29 playlist like
Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close