Ahmed b. Asım Antakî (rahmetullahi aleyh) 9.yüzyılda yaşamış, 853 yılında vefat etmiş zahir ve batın ilimlerine aşina bir büyük velidir.
Ahmed b. Asım Antakî (rahmetullahi aleyh) şöyle buyurmuştur:
“Ciddi ve dürüst zevatla oturduğunuzda, dürüst olarak oturunuz. Zira onlar kalplerin casuslarıdırlar. Hiç farkında olmaksızın kalplerinize girer ve çıkarlar.”
Ahmed b. Asım Antakî (rahmetullahi aleyh) zühd hakkında buyurmuştur ki:
“Zühdün alameti dörttür: Hakk’a itimad etmek, halktan bîzar olmak, Ulu ve Yüce Allah için ihlaslı olmak, dini aziz kılmak için zulme tahammül etmek."
Ahmed b. Asım Antakî (rahmetullahi aleyh) buyurmuştur ki:
“Kulun Allah’tan korkmaz ve utanmaz olması, nefsi hakkındaki bilgisizliğindendir. Allah hakkında en çok marifet sahibi olan O'ndan en fazla korkandır. Kalbin düzgün olsun istersen, dilini korumak suretiyle ona yardımcı ol!”
Ahmed b. Asım Antakî (rahmetullahi aleyh) fark, akıl, ihlâs, tevazu ve günah hakkında şöyle buyurmuştur:
“En faydalı fakr, tahammül ve rıza gösterdiğin fakrdır. En faydalı akıl, Ulu ve Yüce Allah’ın nimetini sana tanıtan, buna şükretmek için sana yardımcı olan ve heva ve hevese karşı duran akıldır. En faydalı ihlas, riyayı-suniliği ve süslemeyi senden uzaklaştıran ihlastır. En muazzam tevazu, sendeki kibri def edip hışmı öldüren tevazuudur. En ziyankâr günah, bilmeden yaptığın taattır. Çünkü bunun sana verdiği zarar, bilmeden yaptığın günahtan daha fazladır.”
Ahmed b. Asım Antakî (rahmetullahi aleyh) şöyle buyurmuştur:
“Günahın azını küçümseyip basit gören, büyüğüne yakalanıverir."
“Havas, fikir ummanına dalan dalgıçlardır. Avam ise gaflet sahrasında yolu kaybeden şaşkınlar.”
“Bütün amellerin öncüsü ilim, bütün ilimlerin öncüsü ise inayettir.”
“İhlâs bir işi yapınca bununla anılmayı arzu etmemen, bu yüzden saygı görmeyi istememen, Hak Teâlâ hariç amelinin sevabını hiçbir kimseden beklememendir. Amelde ihlâs işte budur!”
Ahmed b. Asım Antakî (rahmetullahi aleyh) şöyle buyurmuştur:
“Kalbin devası şu beş şeydir: İyilerle oturup kalkmak, Kur’an okumak, mideyi boş tutmak, gece namazı kılmak, seher vakti ağlamak.”
“Adalet iki kısımdır: Halkla arandaki zâhir adalet, Hak Teala ile arandaki bâtın adalet. Adalet yolu istikamet yoludur. Lütuf yolu, fazilet yoludur. Zulüm ise nedamet yoludur.”
“Ulu ve yüce Allah Tegabün suresi 15. ayet-i kerimede: “mallarınız ve evladlarınız fitneden başka bir şey değildir” buyurmuş iken biz hiç durmadan fitneyi artırıyoruz!”