Havaların ısınmasıyla birlikle kene ısırmaları ve bu ısırmalara bağlı Kırım-Kongo kanamalı ateşi vakaları da görülmeye başladı. Kırım-Kongo kanamalı ateşi genellikle keneler yoluyla bulaşan bir hastalık.
Kırım-Kongo kanamalı ateşinde ölüm oranı yaklaşık %30 ve hastalığın ikinci haftasında ölüm meydana gelebilir. İyileşen hastalarda ise iyileşme genellikle hastalığın başlamasından sonraki dokuzuncu veya onuncu günde başlar.
Bu kadar riskli durumda basit önlemlerle kendimizi koruyabiliriz.
Hangi tedbirler alınmalı?
Doğaya çıktığımızda üzerinde keneleri kolayca görebileceğimiz açık renkli ve uzun kollu, pantolon gibi kenelerin yapışmasını engelleyecek kıyafetler tercih etmeliyiz.
Kıyafetlerimize veya cildimize onaylanmış böcek kovucular sıkabiliriz.
Kenelerin bol olabileceği alanlardan uzak durmakta ve aktif oldukları mevsimlerde daha dikkatli olmakta da fayda vardır.
Vücudumuzda kene gördüğümüzde hemen hastaneye başvurmalıyız.
Kesimhanelerde veya kurban bayramı gibi evde kesim yaptığımız zamanlarda hasta olsa da hayvanların hastalık belirtisi göstermediğini ve hayvan kanından ve dokularından insana virüs geçebileceğini unutmayarak eldiven gibi koruyucu ekipmanlar kullanabiliriz.
Ayrıca Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastası yakınlarımızı ziyarette fiziksel temastan kaçınmalıyız.
Kene nasıl çıkarılmalı?
Dr. Mehmet Bakır, vücuda tutunan kenenin cımbızla, parçalamadan ve ezmeden bir seferde çıkarılması gerektiğini belirtti.
Özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin hayvandan uzaklaştırmak için keneye elle temas ettiğini anlatan Bakır, kenenin çıplak elle çıkarılmasının son derece tehlikeli olduğunu dile getirdi.
Üzerine kimyasal dökülen kenenin kustuğuna dikkati çeken Bakır, "Kusan kene damara virüsü verebilir. Kenenin cımbızla, parçalamadan ve ezmeden bir seferde çıkarılması lazım." diye konuştu.
Bakır, virüslü kene tutunan kişilerden bulantı, kusma, ishal ve ateşlenme gibi şikayetler yaşamaları durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını istedi.
AA