Toplumda yaygın olarak görülen ve pek çok sebebi bulunan fıtık, ihmal edilmemesi gereken önemli bir rahatsızlık. Önemseyen ve zamanında müdahale edilmeyen fıtıklar ilerledikçe daha büyük sıkıntılara yol açabiliyor? Fıtık nedir? Türleri nelerdir? Fıtık tedavisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…
Fıtık terim anlamı ile anatomik yapının bozulması ile doku veya organların normal yerinden başka bir alana yer değiştirmesi olarak ifade edilmekte. Fıtık yaygın olarak bel, boyun, kasık ve göbek olmak üzere vücudumuzun dört bölgesinde görülmektedir. Fıtığın belirtileri ise meydana geldiği bölgeye göre değişiyor. Konuyla ilgili AKRA’ya açıklama yapan Dr. Emine Demir, yaygın olarak görülen bel ve boyun fıtığı ile ilgili şu bilgileri aktarıyor:
“Vücudumuzda otuz bir adet omurga bulunmaktadır. Her omurga arasında vücudumuzda hareketi kolaylaştıran disk şeklinde özel bir bağ dokusu vardır. Zamanla, hayatımızda geçirdiğimiz travmalar, bu bağ dokusunun özellikle dış dokusunda travmaya neden olarak iç kısmındaki yumuşak tabakanın omuriliğe ve bacağa giden sinirlere doğru fıtıklaşmasına sebep olmakta. Bu boyun omurunda olduğunda boyun fıtığı, bel omurunda olduğunda bel fıtığı adını almaktadır.”

Hastaların daha çok boyun ağrısı, kol ağrısı ve uyuşması gibi şikâyetler üzerine geldiklerini, bu tür şikayetlerin boyun fıtığının uyarıcı sinyalleri olduğunu dile getiren Demir; bu ağrılar ve uyuşmalara, ayaklarda ve kollarda güç kaybı, öksürme ya da hapşırma esnasında bel ve boyunda ağrı artışı hatta idrar kaçırma durumu eklenmesi durumunda beyin cerrahisine başvurulmasını tavsiye ediyor.
Fıtık nasıl meydana gelir?
Ağır yük kaldırma, uzun süre ayakta kalma, ameliyatlara bağlı kas kesileri, kronik öksürük, karın içinde sıvı birikimi ve gebelik gibi durumlar vücudumuzda çeşitli fıtık oluşumlarına neden olabiliyor.
Hızlı kilo alımı ile birlikte yaşanan kilo artışı hareketlerimizin ağırlık merkezi olan omurgaya binen yükün de artışına sebep olmakta, bu artan yük ise zamanla fıtığa neden olmaktadır. Bu nedenle uzmanların tavsiyesi kilomuzun boyumuz ile orantılı olması.
Bazı meslekler risk grubunda
Mesleki faktörlerin fıtığın oluşumunda önemli etkileri olduğunu belirten Dr. Demir, “Özellikle ağır kaldıran, ağır fiziksel aktivite gerektiren inşaat işçiliği meslekleri ile halter ve güreş sporu ile uğraşan kişilerde fıtık sıkça rastlanan rahatsızlıklar arasında. Aynı zamanda uzun süreli oturma pozisyonu gerektiren çalışmalarda yanlış koltuk tercihi de zamanla fıtığın oluşumuna sebebiyet vermekte.” diyor.
Fıtık nasıl tedavi edilir?
Uzmanlar fıtık tedavisinde öncelikli olarak şikâyetlerin iyi dinlenmesini ve buna göre tedavi yönteminin belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.
“Sadece ağrı şikâyeti var, güç kaybı ya da his kusuru yoksa öncelikli olarak medikal tedaviyi tercih ederiz. Medikal tedavi ve yatak istirahati ile bu süreci gözlemleriz. Ağrı kesicilerle, kas gevşeticilerle, B12 ve B6 vitaminleri ile tedaviye başlarız. Medikal tedavi ve yatak istirahatinden fayda görmeyen ve ağrıları devam eden hastalarımıza fizik tedavi öneririz. Fizik tedavi de uygulanmasına rağmen hastamızın şikâyetleri geçmiyor, güç kaybı oluyorsa cerrahiye karar veririz.” değerlendirmesinde bulunan Demir, her fıtık hastasına direk cerrahi tedaviyi önermediklerini de ifade etti.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.