İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:37 Güneş06:10 Öğle13:08 İkindi16:53 Akşam19:54 Yatsı21:22
Hava - Hava durumuÇok Bulutlu 14°C Nem %87
Türkçe
10 Şevval 1445 19 Nisan 2024 Cuma
10 Şevval 1445
İmsak
04:37
Güneş
06:10
İşrak
06:50
Öğle
13:08
İkindi
16:53
Akşam
19:54
Yatsı
21:22
Giriş Yap

Fıtık nasıl oluşur? Tedavisi nedir?

Özel Haber
Özel Haber
08.10.2020    |

Toplumda yaygın olarak görülen ve pek çok sebebi bulunan fıtık, ihmal edilmemesi gereken önemli bir rahatsızlık. Önemseyen ve zamanında müdahale edilmeyen fıtıklar ilerledikçe daha büyük sıkıntılara yol açabiliyor? Fıtık nedir? Türleri nelerdir? Fıtık tedavisi nasıl yapılır? Detaylar haberimizde…

Fıtık terim anlamı ile anatomik yapının bozulması ile doku veya organların normal yerinden başka bir alana yer değiştirmesi olarak ifade edilmekte. Fıtık yaygın olarak bel, boyun, kasık ve göbek olmak üzere vücudumuzun dört bölgesinde görülmektedir. Fıtığın belirtileri ise meydana geldiği bölgeye göre değişiyor. Konuyla ilgili AKRA’ya açıklama yapan Dr. Emine Demir, yaygın olarak görülen bel ve boyun fıtığı ile ilgili şu bilgileri aktarıyor:

“Vücudumuzda otuz bir adet omurga bulunmaktadır. Her omurga arasında vücudumuzda hareketi kolaylaştıran disk şeklinde özel bir bağ dokusu vardır. Zamanla, hayatımızda geçirdiğimiz travmalar, bu bağ dokusunun özellikle dış dokusunda travmaya neden olarak iç kısmındaki yumuşak tabakanın omuriliğe ve bacağa giden sinirlere doğru fıtıklaşmasına sebep olmakta. Bu boyun omurunda olduğunda boyun fıtığı, bel omurunda olduğunda bel fıtığı adını almaktadır.”

Hastaların daha çok boyun ağrısı, kol ağrısı ve uyuşması gibi şikâyetler üzerine geldiklerini, bu tür şikayetlerin boyun fıtığının uyarıcı sinyalleri olduğunu dile getiren Demir; bu ağrılar ve uyuşmalara, ayaklarda ve kollarda güç kaybı, öksürme ya da hapşırma esnasında bel ve boyunda ağrı artışı hatta idrar kaçırma durumu eklenmesi durumunda beyin cerrahisine başvurulmasını tavsiye ediyor. 

Fıtık nasıl meydana gelir?

Ağır yük kaldırma, uzun süre ayakta kalma, ameliyatlara bağlı kas kesileri, kronik öksürük, karın içinde sıvı birikimi ve gebelik gibi durumlar vücudumuzda çeşitli fıtık oluşumlarına neden olabiliyor.

Hızlı kilo alımı ile birlikte yaşanan kilo artışı hareketlerimizin ağırlık merkezi olan omurgaya binen yükün de artışına sebep olmakta, bu artan yük ise zamanla fıtığa neden olmaktadır. Bu nedenle uzmanların tavsiyesi kilomuzun boyumuz ile orantılı olması.  

Bazı meslekler risk grubunda

Mesleki faktörlerin fıtığın oluşumunda önemli etkileri olduğunu belirten Dr. Demir, “Özellikle ağır kaldıran, ağır fiziksel aktivite gerektiren inşaat işçiliği meslekleri ile halter ve güreş sporu ile uğraşan kişilerde fıtık sıkça rastlanan rahatsızlıklar arasında. Aynı zamanda uzun süreli oturma pozisyonu gerektiren çalışmalarda yanlış koltuk tercihi de zamanla fıtığın oluşumuna sebebiyet vermekte.” diyor.

Fıtık nasıl tedavi edilir?

Uzmanlar fıtık tedavisinde öncelikli olarak şikâyetlerin iyi dinlenmesini ve buna göre tedavi yönteminin belirlenmesi gerektiğini belirtiyor.

“Sadece ağrı şikâyeti var, güç kaybı ya da his kusuru yoksa öncelikli olarak medikal tedaviyi tercih ederiz. Medikal tedavi ve yatak istirahati ile bu süreci gözlemleriz. Ağrı kesicilerle, kas gevşeticilerle, B12 ve B6 vitaminleri ile tedaviye başlarız. Medikal tedavi ve yatak istirahatinden fayda görmeyen ve ağrıları devam eden hastalarımıza fizik tedavi öneririz. Fizik tedavi de uygulanmasına rağmen hastamızın şikâyetleri geçmiyor, güç kaybı oluyorsa cerrahiye karar veririz.” değerlendirmesinde bulunan Demir, her fıtık hastasına direk cerrahi tedaviyi önermediklerini de ifade etti.

­

 

 

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi
Hatm-i Şerif - Ahmed el Acemi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close