"Masa başında çalışırken uzun süre boynunuzu eğik tutmayın" tavsiyesini yapan uzmanlar, boyun rahatsızlıklarını ve tedavi şeklini anlattı.
Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun omurlarının arasındaki kıkırdağın, omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi ve çıkması sonucu, kola gelen sinirlere ve omuriliğe baskı yapmasından kaynaklanan bir hastalık olduğunu belirterek, "Kişiyi oldukça zorlayan bu rahatsızlık, en fazla koldan vuran uyuşmayla kendini göstermektedir. Ensede yaşanan ağrı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, yürürken yaşanan dengesizlikler, kas ve ellerde kas gücünün azalması ise hastalığın diğer belirtilerindendir" dedi.
Boyunda kaslarla ilgili stres kaynaklı kas spazmları boyun ağrılarının yüzde 70’ini oluşturduğunu ve uzun vadede boyunda fıtık, boyun kemiklerinde kayma ve kireçlenmeye bağlı omurga kanalından daralmalara neden olacağına işaret den Akyüz, "Bu durum; kol ve ellerde kuvvet kaybı, uyuşukluk ve yürüme zorluğuna neden olabilir. Eğer sadece tek bir sinir etkilenmiş ise kolda, el ve parmaklara kadar vuran ağrı, sızlama, karıncalanma; eğer ciddi bir bası söz konusuyla kol ve ellerde kuvvet kaybı meydana gelir.
Omurilik sıkışması durumundaysa bu şikayetlere ek olarak; ayaklarda karıncalanma, yanma, uyuşma, yürüme zorluğu idrar ve büyük abdesti kaçırma gibi şikayetler ortaya çıkar. Burada oluşan hasar, nadiren vücut tarafından onarılabilir ama genellikle uzun süreli veya kalıcı olur" diye konuştu.
Akyüz, boyun fıtığı teşhisi konmuş hastaların yaklaşık yüzde 85’inin genellikle çok iyi bir fizik tedavi ve boyunluk kullanımı sayesinde tedavi olabildiğini kaydetti.
Nelere dikkat edilmeli?
* Masa başında çalışırken uzun süre boynunuzu eğik tutmayın
* Bilgisayarınızı göz seviyenizde olacak şekilde konumlandırın ve klavyenizin yüksekliğini iyi ayarlayın
* Yürürken dik olmaya özen gösterin
* Boyun kaslarını güçlendirici egzersizler yapın
* Haftada 3 gün 1’er saat yüzmeye çalışın.