Tekstil, ayakkabı gibi emek yoğun sektörlerde kümelenme modeliyle üretim, istihdam, ihracatın artırılması hedefleniyor. Belirli illerde, belirli sektörlerde oluşturulan kümelenmeler destekleniyor, o illerin yatırım ilgisi artıyor.
Milliyet'te yer alan habere göre, ekonomi de canlandırılarak göç veren bölgelerin çekim merkezi haline gelmesi amaçlanıyor. Kümelenme modeliyle Van, Erzurum, Bingöl’de tekstil, Şanlıurfa’da ayakkabı alanında üretimler yapılıyor. Bu yıl faaliyete geçecek yeni projeler de yolda. Bu projelerle 5 bini aşkın istihdam sağlanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Barış Yeniçeri, programın uygulandığı illerin ekonomilerini geliştirerek bölgelerden diğer bölgelere ve metropollere yönelen göç baskısını hafifletmeyi amaçladıklarını kaydetti. Yeniçeri, sektörel kümelenmeleri desteklemek amacıyla emek yoğun sektörlerde faaliyet gösteren firmaların ilk yatırım olarak ihtiyaç duyduğu altyapı veya atölye gibi ihtiyaçlarını destekleyerek üretim altyapısı zayıf olan şehirlerde dahi ilk yatırımları hızla hayata geçirerek buraları cazip hale getirdiklerini belirtti.
Kümelenme modeline göre; ayakkabıcılar Şanlıurfa’da, hazır giyim Van’da, Diyarbakır tekstilde büyüyor. Malatya’da kayısı, Gaziantep’te fıstık, Trabzon’da kuyum projeleri yaygınlaştırılacak.