İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İkindi16:55 Akşam20:00 Yatsı21:29 İmsak04:28 Güneş06:03 İşrak06:43 Öğle13:07
Hava - Hava durumuAçık 20°C Nem %72
Türkçe
15 Şevval 1445 24 Nisan 2024 Çarşamba
15 Şevval 1445
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:00
Yatsı
21:29
İmsak
04:28
Güneş
06:03
İşrak
06:43
Giriş Yap

Oruç tutmanın sağlığa faydaları nelerdir?

Özel Haber
Özel Haber
13.04.2022    |

Her yıl Ramazan ayında tutmakta olduğumuz orucun hem maddi hem manevi faydaları nelerdir? Oruç tutmak vücudu nasıl etkiler? Detaylar haberimizde… 

Bir mevsim gibi gelip geçen, herkesin huzur dolduğu, sevgi ve saygı dolu ve ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, Peygamber Efendimizin de (SAS.) ifadesi ile "evveli rahmet, ortası marifet, sonu cehennemden kurtuluş" olan bir ay. Bu ayda tutmakta olduğumuz oruçsa İslam’ın beş şartından üçüncüsü. 

Oruç Nedir?

Oruç, Farsça’daki ‘Rûze’ kelimesinin Türkçeleşmiş hali. Arapçası ‘savm’ ve ‘sıyâm’. ‘Savm’ kelimesi Arapça’da “bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak, engellemek” anlamında kullanılır. 

Oruç, Türkçe kelime anlamı ile çok sevilen şeylerden veya istenen şeylerden uzak durma anlamlarına gelmekte. Ancak bilinen en yaygın anlamı, ibadet amacı ile belli bir süre zarfınca yeme, içme vb. şeylerden kendini alı koymaktır. 

Oruç aynı zamanda bir eğitim ya da bir terbiye biçimidir. Orucunu koruma gayretiyle iradesine sahip çıkmayı öğrenir birey. Yani oruç bir nefis terbiyesi, bir irade eğitimidir. Peki ya tuttuğumuz ya da tutacağımız orucun faziletleri nedir? 

Orucun Faziletleri

Oruç, dünyada kötülüklerden sakındıran, ahirette cehennem ateşinden koruyan ve günahlarımızın bağışlanmasına vesile olan önemli bir ibadet. Peygamberimiz (SAS.) şu müjdeyi veriyor:

‘‘Kim inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır.’’ (Buhârî, ‘‘Savm’’)

Oruç, namaz ibadeti ile birlikte diğer ibadetlerden farklı olarak yalnızca bedenen yapılan bir ibadet. Aynı zamanda büyük bir sabır ve irade isteyen güçlü bir imtihan. Yapılan ibadet ve iyiliklere bire ondan yedi yüz katına kadar mükâfatını vereceğini bildiren yüce Allah bir kudsi hadiste,‘‘Oruç benim içindir, onun mükâfatını ben veririm’’ (Buhâhrî, ‘‘Savm’’, 9; Müslim, ‘‘Sıyâm’’, 161; İbn Mâce, ‘‘Sıyâm’’, ) buyurarak oruca ayrı bir önem vermiş, dolayısıyla mükâfatının çok daha fazla olacağına işaret etmiş. Hatta bununla birlikte oruçluların kendileri için özel ayrılan, ‘‘Reyyan’’ kapısından cennete girecekleri de Peygamberimiz (SAS.) tarafından bildirilmiştir. Peki ya orucun faydaları nelerdir? 

Orucun Faydaları

Oruç sadece aç kalarak yapılan bir ibadet değil. Bu nedenle oruç yalnızca bedenen yapılan bir ibadet olsa da orucun ruhî faydaları da bulunuyor.

 Sıhhî Faydaları

Özellikle midemiz açısından oruç, vücudun ihtiyacı olan tatil için iyi bir fırsat denilebilir. Bir ay boyunca tutmuş olduğumuz oruç sayesinde yıpranmış hücreler tamir edilir, vücuttaki toksinler atılır, dokular yenilenir. Ancak herhangi bir sağlık problemi yaşayan kişiler, oruç tutmak için doktoruna başvurmalıdır.

Oruçlu iken kalbimiz daha rahat atar. Mide asidimiz azalır, karaciğer hücreleri vücudu zehirli maddelerden temizler. Bağırsağın onarılmasına zemin hazırlar, böbrek taşı oluşumunu önler. İlik yolu uyarılır ve kansızlık problemi yaşayanlara vücut daha iyi kan yapar. Ölü ve ölmekte olan hücrelerin tasfiye işi kolaylaşır, hücrenin vazifeleri en aza iner, hücre nefes alır ve böylece vücut gençleşir. 

Orucun Ruhî Faydaları

Oruç yalnızca aç kalma ibadeti değil aynı zamanda köklü bir değişime öncülük edecek olan irade terbiyesidir. İnsanı kötü alışkanlıklardan temizler ve iyi huylar kazandırır. Bu anlamda oruç insanın ahlakını güzelleştirir, kötülüklerden korur. Oruç insana çok güzel bir duygu kazandırır. İnsan oruçlu iken hayatındaki tüm nimetlerin farkına varır ve kıymetini anlar. Bu sayede insan oruçlu iken daha bir duygulu ve daha bir merhametlidir. En önemlisi oruç insana sabretmeyi öğretir. ­

 

­

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Ayetlerle Günün Duası
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Ayetlerle Günün Duası
Ayetlerle Günün Duası Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close