İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
Güneş08:17 İşrak09:00 Öğle13:21 İkindi15:51 Akşam18:14 Yatsı19:38 İmsak06:48
Hava - Hava durumuAçık 6°C Nem %87
Türkçe
21 Recep 1446 21 Ocak 2025 Salı
21 Recep 1446
İMSAK GÜNEŞ İŞRAK ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
06:48 08:17 09:00 13:21 15:51 18:14 19:38
Giriş Yap

Gıdalarımız buzdolabını seviyor mu?

12.09.2021    |

Buzdolabında saklamanıza rağmen yiyecekleriniz yine de bozuluyor mu? Acaba bizim sevdiğimiz, pratik bulduğumuz kadar gıdalarımız da buzdolabını seviyor mu? Gıdalar için uygun saklama koşulları üzerinde durarak yiyeceklerimizin nasıl daha uzun süre dayanabileceği hakkında çeşitli yöntemler var.

İnsanlar buzdolabı ile tanışmadan önce ne yapıyordu? Yedikleri kadar alıyor veya temin ediyor olamazlar. Zira dünya üzerinde fazla mahsulü saklama üzerine onlarca yöntem var. Belki çoğumuzun sadece adını duyduğu, bazılarımızın hayıflanarak hatırladığı bir kültür var: Kiler kültürü.

“Pamuklara sarıp saklamak” deyimini hepimiz duymuşuzdur. Sıkça kullandığımız bu deyimin çıkış noktasının kiler kültürümüzle ilgili olduğunu söylesek şaşırır mıydınız? Önceden yiyeceği elde etmenin ve saklamanın ne kadar zor olduğunu bilen, daha doğrusu tecrübe eden  büyüklerimiz onları kilerlerde, ambarlarda saklarmış. Bozulmamaları için de çeşitli ürünlere sararak havayla temasının kesilmesi sağlar, böylece ürün daha uzun süre dayanırmış. Bu sarma işlemi saman, devrine göre gazete kağıdı, toprak gibi ürünlerle yapılırmış. Pamuğa sarmak ise artık o ürünün ne kadar kıymetli olduğuna işaretmiş. Zira pamuk elde etmek ve bunu ürün muhafazası için kullanmak alışılagelen bir durum değil. Bu da gıdaya verilen değerin bir tezahürü. İşte dilimizdeki bu cümlenin arka planında böyle bir kültür yatıyor.

Soğuk olsun diye özel inşa edilen odalar, çeşitli yiyecekler için çeşitli muhafaza yöntemleri… Günümüzde bunların hepsini bırakarak buzdolabını kullanıyoruz. Çünkü ürünler soğuk yardımıyla taze kalıyor. Gerçekten öyle mi? Ürünlerin daha uzun süre dayanmasını sağlayacak başka yöntemler yok mu? Bir ürünü açık havada seçip alırken eve gelince ne değişiyor da onu buzdolabına hapsetme ihtiyacı hissediyoruz? Neden her şeyi buzdolabına tıkıştırmak dürtüsünü bir türlü bastıramıyoruz?

 Her türden millet yaşadıkları iklim şartlarına göre saklama yöntemleri geliştirmiş. Sonuçta insanoğlu buzdolabı ile son 150 yıldır gıdasını paylaşıyor. Bunun öncesinde tecrübe ile yoğrulmuş büyük bir saklama geleneği söz konusu. Her ne kadar artık buzdolabı her türlü saklama geleneğinin önüne geçmiş gibi görünse ve bize pratik gelse de bunun doğru ve sağlıklı bir yöntem olmadığını düşünenler de var.

Güney Koreli Jihyun Ryou, temelde, ürünleri buzdolabından uzak tutarak aslında onları koruduğumuz görüşünü öne sürüyor. Buzdolabının yalnızca soğuk zinciri kırılmaması gereken et ve süt ürünleri için kullanılmasının makul olduğunu ifade ediyor. Hatta sıcak memleketlerden gelen domates, muz, patlıcan gibi bazı gıdaların düşük derecelerde daha hızlı bozulduğunu belirtiyor.

Hangi besinler nasıl muhafaza edilmeli?

Elma: Sebzelerin oda sıcaklığında, elmalarla aynı kase içinde tutulması gerektiğini söylüyor. Bunun bilimsel açıklamasını elmaların yaydığı gazın meyvelerin ve sebzelerin olgunlaşmasına yardımcı oluşuyla yapıyor.

Yumurta: Yumurtalar dışarıda muhafaza edilmelidir. Kabuğunda bir sürü mikro delikler barındıran yumurta, buzdolabında bulunan kötü  kokuyu çekiyor. Ayrıca markette açık raf sisteminden satın alınan bir ürün ne hikmetse eve gelince buzdolabına konuyor. Acaba bunun tek nedeni buzdolabının kapağında yumurta haznesinin olması olabilir mi?

Kök sebzeler: Kök sebzelerden olan ve toprağın altında yetişen havuç, turp vb. sebzeleri aynı yetiştikleri gibi dikey saklamak, daha uzun süre dayanmalarını sağlıyor. Bu işlemi kökler hava almayacak şekilde yaparsanız daha da uzun ömürlü olurlar.

Balmumu ile muhafaza: Eğer dışarıda tutmuş olduğunuz ürünlerin topraktan ayrılan kısımlarını, yani köklerini balmumu ile kaplarsanız daha uzun süre dayandığını gözlemleyebilirsiniz. Kabak, muz, karpuz, patlıcan aklınıza gelebilecek her ürün bu şekilde daha uzun süre muhafaza edilebilecektir. Üstelik bu işi piyasada plastik ambalajlar, streç filmler, buzdolabı poşetlerine alternatif olarak bulunan balmumu sargılarla da yapabilirsiniz.

Bizim de hâlâ kullandığımız, bazılarını ise unuttuğumuz geleneksel yöntemlerimiz var. Her sonbaharda yapılan hummalı hazırlıklar neticesinde yazın tadına bayıldığımız ürünleri konserveleme yöntemini kullanarak depolamak için çabalıyoruz.

Tuzlama yahut salamura olarak da bilinen ürünlerin tuzlanması ile daha uzun süre dayanmasını sağlamak pek tabi mümkün. Her evde bulunan asma yaprağı bidonu başka nasıl açıklanabilir ki?

Kurutma da özellikle sıcak iklimlerin görüldüğü memleketlerde sık başvurulan yöntemlerden. Kuru domates, patlıcan, bamya, üzüm, kayısı gibi çeşitli sebze ve meyveler kurutularak yıl boyu kullanıma hazır hale getiriliyor.

Bunun gibi kullandığımız çeşitli yöntemler sayesinde gıdalarımızı buzdolabından koruyabilir, onların daha uzun süre dayanmasını sağlayabiliriz. Bahsedilen işlemler çaba gerektiriyor evet. Ancak gıdalarla bu şekilde bir ilişki içerisinde olmak onlara olan saygımızı arttıracaktır. Bir gıdanın ekimi, dikimi, dağıtımı gibi süreçleri yakından tatbik etmediğimiz için belki nasıl zor şartlar altında yetiştirildiğinden bîhaberiz. Ancak onları kendi tabiatlarına uygun şekilde saklamak bize maddi ve manevi çok şey kazandıracaktır.

İyilik Tasarım Merkezi

­

 

 

 

Kabe
Canlı Yayın
Şuan Canlı Yayın
Canlı Yayın
AKRA CANLI
 / 
player image icon close icon
AKRA CANLI
Canlı Yayın
Canlı Yayın Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close