Singapur’da Ramazan ayında başlayan bayram tebrikleri, Şevval ayında da ailece sürdürülmeye devam ediyor.
Ülkede Ramazan ayı yaklaşırken şehrin silüetini değiştiren, alışveriş merkezlerinde ve sokaklarda tebrik afişleri, marketlerde bayrama özel tasarımlarıyla harçlık zarfları, tatlı ve kurabiye reyonlarıyla dikkat çeken bayram hazırlıkları söz konusuydu. Ramazan bayramıyla başlayan Hicri-Kameri Şevval ayında da bayram kutlamaları ülke genelinde devam etmekte.
Singapur'un %15 lik Müslüman nüfusunun çoğu Malay asıllılardan oluşmakta. Bayram gelenekleri de bu sebeple Endonezya ve Malezya ile benzerlik arz ediyor. Singapur Müslümanları birbirlerini bayramını Malayca khayrlı bayramlar anlamında "Salamat Hari Raya", "Salam Aidil fitri", “Allah C.C. görünen ve görünmeyen hatalarımızı affetsin” anlamında "maaf zahir dan batin” dualarıyla tebrik ediyor. Bayram ziyaretlerinden ayrılırken ev sahibine “Allah seni khayrla mükafatlandırsın” anlamında “jazakallah khayral jaza” diyor “ve iyyakum” cevabını alıyorlar.
Singapur'da Ramazan bayramının 1. günü ülke genelinde resmi tatil. Bayram namazı kılmak için camiye gitmeden önce güne aile üyelerinden af ve helallik dileyerek başlanıyor. Bayram namazı, Kabir ziyaretleri ve kısa görüşmelerle geçen bir günün ardından bütün Şevval ayı bir bayram havasında geçiyor, ay sonuna kadar ziyaretleşmeler devam ediyor.
Hafta içleri Pazartesi ve Perşembe günleri genellikle oruçlu geçiriliyor. Medreselerde bu oruçlar toplu halde tutularak öğrenciler evlerine yöresel pirinç çorbası “bubur” iftariyeliği ile gönderiliyor.
Yöresel tatlı kue kue çeşitleri
Yöre halkı “rumah terbuka” ismi verdikleri adet üzere genellikle haftasonları evlerinde eş-dost akrabalarına “açık davet”te bulunuyorlar. Bu geleneği, dostluk bağlarını güçlendirmek, genellikle Malezya ve Endonezya’da dağınık halde bulunan, uzun süredir görüşülemeyen akrabaları ziyaret etmek için bir fırsat olarak değerlendiriyorlar. Bir ay boyunca “açık davet” veren akraba ve arkadaşların evinde çoluk çocuk yüzlerce kişi bir araya geliyor, bayram coşkusu doruklarda yaşanıyor.
Bu yörenin bayram geleneğinde tüm aile fertlerinin aynı renk tonlarında yöresel kıyafet giyme adeti dikkat çekiyor. Erkekler için 'Baju Melayu' hanımlar için 'Baju Kurung' olarak adlandırılan işlemeli geleneksel kıyafetler giyiliyor. Kalabalık bayram ziyaretlerinde aileler kendi özel tasarımları olan kıyafetlerle birbirinden ayrılıyor, ziyâret mekanları renkli görüntülere sahne oluyor.
Singapur'da bayram geleneği olarak "sarang semut" ve "makmur kacang" gibi ikramlık kurabiyeler, ziyarete gidilen hanelere hediye olarak götürülüyor. Genellikle birkaç çeşit halinde hazır alınan bu kurabiyeleri evlerinde yapıp satan yahut misafirlerine ikram edenler de bulunmakta. Bayram sofralarında buharda pişen pirinç pilavı ile baharatlı soslu etli yemekler yeniyor.
Kurabiyesinden kekine ve muhallebisine varana kadar binbir çeşit “kueh”ler sofralarda yerini alıyor. Bunlardan en meşhur olanı ise tropik pandan bitkisi yapraklarından rengini alan, pirinç nişastası ya da hindistan cevizi jölesiyle kıvam alan “kueh lapis”, çeşitli renklerde olanına ise bayram tatlısı anlamında “kueh raya” denilmekte. “Bandung” isimli sütlü gül şerbeti ve “Tee Tarik” isimli sütlü çay da oldukça seviliyor.
Bayram sofrasında Kue yöresel tatlısı ve gül şerbeti
Bayram harçlığı için süslemeli zarflar
Ramazan bayramında üzerinde "Selamat hari raya" yazan değişik tasarımlarda harçlık zarfları yaşlısından gencine ve çocuğuna, zengininden fakirine hediye ediliyor. Çocuklar sevindiriliyor, ihtiyaç ve hak sahipleri gözetiliyor.
Cavi alfabesiyle "Selamat Aidilfitri" yazan bir harçlık zarfı
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.