Meyve ve sebzeler diyetlerin vazgeçilmez gıdaları. Meyve ve sebzeler yüksek oranda su içermekte olup özellikle yaz aylarında insanların serinlemelerinde ve su ihtiyaçlarının giderilmesinde önemli bir yer tutmakta.
Meyve ve sebzeler, bileşen açısından yapılarında, insan beslenmesinde oldukça önem arz eden önemli düzeyde fenolik madde, antosiyanin gibi flavonoidler, Askorbik asit (C vitamini), karotenodiler vb antioksidan bileşikler bulunduruyor.
Ayrıca meyve ve sebzeler, vitamin deposu olarak bilinir ve insanların ihtiyaç duydukları C vitamini, A vitamini (beta karoten) gibi önemli vitaminleri yapılarında önemli düzeyde bulunduruyor. Bu yüzden meyve ve sebzeler beslenme açısından önemli ve vazgeçilmez gıdalardandır.
Yapılarında bulunan yüksek düzeyde su içeriğinden dolayı meyve ve sebzeleri uzun süre muhafaza etmek oldukça güç. Bazı insanlarsa meyve ve sebzeyi doğrudan tüketmede herkes kadar istekli olamıyor. Bu yüzden diyetlerinde her zaman meyve ve sebze bulundurmazlar. Ancak bu tüketiciler meyve ve sebzeyi doğrudan tüketme istekleri olmasa bile onların farklı ürünlere dönüştürülmüş formlarını oldukça yüksek düzeyde tüketebilmekte ve meyve ve sebzeden elde edecekleri faydaları, onların işlenmiş bu formaları ile sağlayabilmektedirler.
Meyve suları nasıl üretiliyor?
Meyve suyu olarak bilinen ve meyvenin adının yanında “..….suyu” ibaresi yazılı olan meyve/sebze ürünleri doğrudan meyve/sebzelerin çekirdekleri, kabukları ayrıldıktan sonra ya presleme ya da elekten geçirmek suretiyle inceltme yapılarak meyve pulplarından elde edilmekte.
Elma, armut, portakal, nar, üzüm vb. meyvelerden presleme ile elde edilen ve bazı işlemlerden geçen meyve suları ya konsantre edilerek muhafaza edilir, daha sonra sulandırılarak meyve suları elde edilir ve doğrudan paketlenir ya da konsantre edilmeden doğrudan paketlenerek tüketime hazır şekilde sunulur.
Bu tür ürünlere herhangi bir katkı maddesi kullanılmaz ve doğaldır. Fakat kayısı, şeftali, vişne, kuşburnu vb meyvelerin pulpları oldukça yoğun ve kıvamlı olduğundan doğrudan içilebilir özellikte değildir. Bu tür meyvelerin pulpları ise meyveye göre değişmekle birlikte %30-50 arasında pulp içerecek şekilde sulandırılarak, katılan su oranında da şeker, glikoz/früktoz şurubu, doğal meyveye özgü aroma, sitrik asit (halk arasında limon tuzu) veya enerjisi azaltmak amacıyla katılacak şeker miktarı azaltılarak bunun yerine uygun bir doğal veya sentetik tatlandırıcı kullanılarak üretilmektedir.
Görüldüğü gibi “Meyve Suyu” olarak isimlendirilen ürünlerin meyveden tek farkı kabuk, çekirdek, ince ve kaba liflerin uzaklaştırılması suretiyle meyveden preslemek suretiyle elde edilen meyvenin kendi suyudur. Herhangi bir katkı maddesi de içermemektedir.
Bu açıdan piyasada elma suyu, nar suyu, üzüm suyu, portakal suyu gibi ürünler meyvenin kendi niteliklerini taşımakta olup meyvede bulunan suda erimiş haldeki vitamin, mineral, aminoasitler, şekerler, organik asitler, fenolik maddeler, doğal pigmentleri vb yapısında barındırarak sağlık açısından önemli bir gıda olarak yerini almaktadır.
Elma, nar, üzüm ve vişne gibi ürünler preslendikten sonra ileride bulanıklık verecek maddeleri uzaklaştırmak amacıyla 'durultma' dediğimiz bir işlemden geçmekte. Durultma işleminden sonra jelatin, bentonit, kieselzol ve aktif kömür gibi yardımcı malzemeler katılarak ürün berraklaştırılmaktadır. Daha sonra meyve suyuna katılan bu yardımcı malzemeler filtre edilerek meyve suyundan uzaklaştırılmaktadır. Bu tür meyve sularına “Berrak Tip Meyve Suyu” denilmektedir.
Bu tip meyve sularında en önemli handikap durultmada kullanılan “Jelatin” maddesinin kaynağıdır. Jelatin hayvansal bir proteindir ve sığır, domuz, küçük baş hayvanların deri ve kemiklerinden elde edilmektedir. İslam inancına göre domuz eti ve ürünleri tüketmek helal olmadığından jelatinin elde edildiği kaynağında helal hayvanlardan ve İslami usullere göre kesilmiş hayvanların kemik ve derilerinden olması zorunludur. Bu tür meyve suyu firmaları kullandıkları jelatinin helal olduğu belgelendirmeleri önemlidir. Yani eğer ürünlerinde durultmak amacıyla jelatin kullanılıyorsa bundan dolayı kendi meyve sularına uygun bir yerden “Helal Belgesi” alması son derece önem arz etmektedir.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.