Doğa ile iç içe olabilmek şehirde bulunan çoğu kişi için uzak bir hayal. Erişilebilir yerlerdeki bostanlarda, bahçelerde vakit geçirmeye vakti olmayan yahut böyle yerlere yakın bulunmayan kişiler bunlardan mahrum kalıyor. Bunun da kolay ve uygulanabilir bir alternatifi mevcut: balkon bostanları.
Bunlar sayesinde doğa ile kopan bağımızı yeniden onarma fırsatı buluyoruz. Hepimizin evinde rahatça hayata geçirebileceği bu pratiğe daha yakından bakalım, ne dersiniz?
‘Balkon bahçeciliği’, ‘balkon bostanı’ gibi çeşitli isimlere sahip bu Eylem, balkonda sevdiğiniz bitkileri yetiştirme imkanı sunuyor. Bu sayede hem doğa ile bağınızı kuvvetlendirebilir hem de bunu ev konforunda yapabilirsiniz. Nasıl yapacağınızsa balkondaki imkânlarınıza ve yetiştirmek istediğiniz ürünlerin büyüme koşullarına göre değişebilir.
Bitki çaylarını seviyorsanız kendiniz için sevdiğiniz bitkilerden bir köşe oluşturabilirsiniz. Ya da sevdiğiniz baharatların taze hallerini tüketmek farklı ve yepyeni bir deneyim olabilir. Yahut domates, biber, salatalık gibi ürünler ekerek dalından kopardığınız sağlıklı ürünleri yemenin tadına varabilirsiniz. Kendi istek ve ihtiyaçlarınıza göre şekillenecek bu bahçe için sosyal mecralarda birçok sürdürülebilir kendin yap projesi de mevcut.
Balkon bahçelerinin faydaları
Karbon ayak izi: Balkonunuzda yetiştirmiş olduğunuz bitki, meyve ve sebzeler oksijen üreteceği ve size gelene kadar herhangi bir tedarik zincirinden geçmediği için karbon ayak izinizin azalmasına yardımcı olur. Böylece kendi yetiştirdiğiniz ürünü yeme zevkinin yanı sıra çevreci bir anlayışla beslenmeye de adım atmış olacaksınız.
Doğa takvimi: Market reyonlarında bunu ayırt etmek hemen hemen imkansız olsa da doğanın kendine göre bir takvimi var. Yetiştirdiğiniz ürünler ile buna şahit olma imkanı elde edebilirsiniz. Hangi sebze ne zaman yetişir? Hangi fide ne zaman ekilir? Hangi çiçek ne zaman tomurcuklanır? Bunları biliyor olmak, doğayla ilişkinizi güçlendirecektir.
Arılar için iyidir: Özellikle arıların tozlaşmaya olan katkıları sayesinde doğadaki bitki örtüsü, çeşitliliğinin devamını sağlıyor. Arıların tozlaşma gerçekleştirmesine yardımcı ürünleri balkonunuzda barındırarak doğal bir fayda sağlamış olursunuz. Bu konuda araştırma yaparak arıları çeken bitkilerden birkaçını bu minik bahçede misafir edebilirsiniz.
Sorumluluk: Bitkilerin ihtiyaçlarını bilip ona göre bakımını yapmak sorumluluk bilinci oluşmasına da yardım eder. Özellikle çocukların kişiliklerinin şekillenmeye başladığı dönemlerde bahçecilik işleriyle uğraşmak onlara güzel hasletler kazandıracaktır.
Çocuklar: Bir bitkinin nasıl büyüyüp geliştiğine tanık olmak çocukların çevreye bakış açısını geliştirmekte yardımcı olacaktır. O süreci gözlemlemesi, kendi ürününü üretmesi deneyimi ona güzel şeyler aşılayacaktır. Duygusal, sosyal ve fiziksel gelişim açısından çok yönlü katkı sağlayacak bu eylem sıkılma derdinden de çocuklarınızı kurtaracaktır.
Planlı yaşam: Bitkilerinizin ne zaman sulanacağı, ne zaman ürünleri alacağınız, gübreleme vakti gibi takvim gerektiren işler sayesinde bir plan dâhilinde yaşamanın pratiğini yapmış olursunuz. Böylece planlı bir yaşamı organik olarak elde edersiniz.
Görüldüğü üzere doğa ile birlikte olmaya imkân bulamayan insanlar için de alternatifler çok. Bir hobi bahçesi edinebileceğiniz gibi bir bostanda da bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. “Benim vaktim yok.” diyorsanız balkon bahçeleri tam size göre! Sağlıklı bir yaşam için ürün elde ederken aynı zamanda da doğaya katkı sağlamış olacaksınız. Böylece hobiniz hem sizi, hem etrafınızı iyileştirecek.
İyilik Tasarım Merkezi