Üniversiteye girmek isteyen yaklaşık 2 milyon 500 bin aday, 26-27 Haziran’da düzenlenecek sınavlarda yarışacak.
Bu yıl YKS’de ciddi bir değişiklik yok. Geçtiğimiz yıl salgın nedeniyle sınavda, konu sınırı getirilmiş, 12. sınıf müfredatının 2. dönemi sınav içeriğine alınmamıştı. Temel Yeterlilik Testi (TYT) süresi 30 dakika uzatılıp Alan Yeterlilik Testleri (AYT) puan barajları 180’den 170’e düşürülmüştü. Bu kurallar, bu yıl geçerli değil. Adaylar tüm müfredattan sorumlu. TYT’nin süresi 135 dakika, AYT’de ise puan barajları 180 olacak.
YKS’ye sayılı günler kalan adayların nasıl bir çalışma programı takip etmesi, deneme sınavlarında nelere dikkat etmesi gerektiği yönünde öneriler peşi sıra geliyor.
Adaylara tavsiyeler şöyle:
* Mevcut deneme sınavlarının yanı sıra önceki yıllardaki sınav sorularına bakılması YKS’nin soru formatı konusunda deneyim kazandıracaktır.
* YKS, bilgi, birikim ve yorumlama becerilerini bir arada kullanabilmeyi gerektirmekte. Bu becerilerin hepsine sahip olsanız bile iyi bir sınav stratejiniz yoksa başarılı olmak mümkün olmayabilir. Bu nedenle sınav sırasında yapacaklarımızı deneme sınavlarına yansıtabilmeliyiz.
* Sınava hangi dersten başlayacağınıza, soru okuma hızına, yapamadığınız soru olursa veya zaman azaldığında nasıl davranacağınıza, soruları bitirdiğinizde geri dönüp hangi derse bakmanız gerektiğine önceden karar vermelisiniz.
* “Bu sınavdan şu kadar net yapmalıyım, hata yapmamalıyım vb.” düşünceler yerine zamanı verimli kullanın, etkin bir sınav stratejisi oluşturun ve konu eksiklerini bu sürede tamamlamaya çalışın.
* Tüm denemelerde gerçek sınav koşullarını sağlamaya çalışın. Soruları kurşun kalemle çözün ve müzik, telefon vb. alışkanlıklarınızdan uzakta olun. Denemelerdeki hatalı sorularınızı belirli bir zaman geçtikten sonra yeniden çözün.
* "Konuları bitirmek üzereyim" diyorsanız, deneme sınavları ve soru bankalarına daha fazla ağırlık verin. Konu tekrarı için sadece konu çalışmak, zaman kaybına sebep olabilir. Bu haftanın sonuna kadar konu eksiklerinizi belirleyip eksik giderici tekrarlar yapabilirsiniz.
* Deneme sınavı süre tutularak yapılmalı ve mümkün olduğunca sınav ortamına benzer zamanda başlatılmalı.
* Başarılı olduğunuz derslerin sorularının çözümüne öncelik verin. Zorluk çekmeden çözüm yapabileceğiniz dersler, moral düzeyinizi yüksek tutar.
* Yanlış cevaplarınızı işaretleyin, test bittikten sonra tekrar dönüp çözün. Aynı zamanda belirli konularda hep hata yapıyorsanız o konuyu tekrar edin.
Günlük yaşama dair bazı öneriler ise şöyle:
* Öğün atlamadan beslenmek, vücut direncinizin düşmesini engeller.
* Uyku saatinizi sabitleyin, ortalama 7-8 saat uyumak yeterli olur.
* Günde 1-2 saat dışarı çıkarak gerginliğinizi azaltın.
* Sakatlanmaya yol açacak spor ve beden etkinliklerinden uzak durun.
* Soru çözerken masa-sandalye kullanın. Araştırmalar sınavda zorluk çekenlerin, uygunsuz pozisyonda (yatarak vb.) ders çalıştığını gösteriyor.