İlke ve Değerlerinden Ödün Vermeden
Özgür Yayın Platformu Olarak Kalsın Diye
İmsak04:26 Güneş06:02 Öğle13:07 İkindi16:55 Akşam20:01 Yatsı21:31
Hava - Hava durumuParçalı Bulutlu 18°C Nem %87
Türkçe
17 Şevval 1445 25 Nisan 2024 Perşembe
17 Şevval 1445
Yatsı
21:31
İmsak
04:26
Güneş
06:02
İşrak
06:42
Öğle
13:07
İkindi
16:55
Akşam
20:01
Giriş Yap

Kiraz çekirdeklerini yabana atmayın

Özel Haber
Özel Haber
14.07.2023    |

Ne demiş atalarımız: “Peteği olmayan ne bilir güzü; kirazı olmayan ne bilir yazı”

Allı- morlu, etli-sulu, ferahlık verici, ödem çözücü, lezzetli ve besleyici kirazın mevsimi işte geldi.

Kiraz gülgiller ailesinden geliyor. Anadolu toprağının has meyvelerinden. Endemik olarak Kuzey Anadolu’da ve Güney Kafkasya’da yetişiyor. Kiraz, içerdiği antosiyanin ve polifenolik maddelerle mevsiminde karar miktarınca yendiğinde sağlığa olumlu etkileri olan meyve-sebzelerden birisi. Sadece meyvesi değil, biyoaktif bileşenler içeren sapı, yaprakları, çekirdekleriyle adeta her zerresi bizim için faydalı. Kiraz sapı antimikrobiyel ve ödem çözücü etkisiyle, kiraz yaprağı fenolik maddeleriyle, kiraz çekirdeği antidiyabetik etkisi ve bazı işlevsel yönleriyle dikkat çekiyor.

Mevsiminde tadına vara vara kararınca yediğiniz kirazların çekirdeklerini yabana atmayın.

Kiraz çekirdekleri Ortaçağdan bu yana işlevsel özellikleriyle biliniyor ve bazı kültürlerde halen kullanılıyor. Yıllar yıllar önce maden işçileri gün boyu soba kenarında ısınan kiraz çekirdeği çuvallarını geceleri döşek gibi kullanmış, ağır işlerininin yorgunluğunu atmışlar. Uzakdoğu’da sert zeminde kiraz çekirdeği dolgulu yastıklarda uyumanın omurgaya iyi geldiğine inanılıyor. Kimi yerde bebeklerin gaz sancılarını gidermek için ısıtılan kiraz çekirdeği kemeri ayaklarına yahut karınlarına sarılıyor.

Kiraz çekirdekleri yapısında bulunan maddelerle ısıyı uzun süre bünyesinde barındırabiliyor. Bu özelliği sayesinde hem ısıtıcı, ağrı dindirici, kas gevşetici, hem de soğutucu olarak görev yapabiliyor. Sıcak-soğuk kompres ve masaj aleti olarak da kullanılabiliyor. Nasıl mı? Kiraz çekirdeğiyle doldurulmuş yastıklar, minderler,  buz torbaları aracılığıyla…

Peki biz nasıl hazırlayabiliriz?

Öncelikle yediğimiz kirazların çekirdeklerini birkaç gün biriktirelim. İstediğimiz miktara ulaşınca tuzlu suda 10 dakika kaynatarak dezenfekte edelim. Ovuşturarak üzerindeki kalıntılardan temizleyelim, bir tepsiye yayalım ve güneş ışığında birkaç gün kurutalım. Doldurmak istediğimiz kumaşı belirleyelim. Bu bir çorap, patik, yastık kılıfı, erzak torbası olabilir. Ebatlarını kendimiz belirlediğimiz başka bir torba da dikebiliriz. Burda en önemli püf noktası %100 pamuk kumaş kullanmak. Kullandığınız malzemenin sentetik olmamasına dikkat edelim zira fırına girdiğinde erimesini istemeyiz. Kuruyan kiraz çekirdeklerini torbaya dolduralım, kenarlarını pamuk iplikle sıkı bir şekilde dikelim.

Nerelerde ve nasıl kullanabiliriz?

Sıcak su torbası ve termal pedlerin kullanıldığı her yerde!

Sıcak kullanmak üzere hazırladığımız yastığı fırında 150 derecede 15 dk süreyle yahut mikrodalga fırında 300 w’de 2 dakika süreyle ısıtabiliriz. Gaz sancısı çeken bebeklerin karnına kemer şeklinde sarabiliriz. Kışın ayaklarımızın altına sererek vücudumuzun ısınmasını, soğuk kaynaklı ağrı ve sızıların hafiflemesini sağlayabiliriz. Kas tutulmalarında sıcak havlu ve kompres gibi kullanarak kaslarımızı gevşetebiliriz.

Soğuk kullanmak için hazırladığımız termal torbayı dondurucuda saklayabiliriz. Herhangi bir yaralanma yahut ağrı halinde soğuk pres yapabiliriz. Kır sefasına çıkarken evde hazırladığımız ferahlatıcı içeceklerimizin serin kalması için bu pedlerden yararlanabiliriz.

Kiraz çekirdeği dolgulu termal torbayı ve yastıkları çamaşır makinasında 30 derecede yıkayarak tekrar tekrar kullanabiliriz.

Kiraz çekirdeklerini çöpe atmayarak, birer yastığa ve termal torbaya çevirerek petrol türevlerinden üretilen malzemelere sürdürülebilir kaynaklardan alternatif üretmiş oluruz. Bunu el emeğimizle üretmek bir yana, çevremizi kirletmeden ve yeni atık üretmeden yapmak da cabası.

 

© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

Kabe
Canlı Yayın
Şuan canlı Yayın
Gül Bahçesi
AKRA CANLI
 / 
close icon close icon
AKRA CANLI
Gül Bahçesi
Gül Bahçesi Add Icon volume up
 / 
Canlı Yayın
fast rewind
fast forward
Playlist
Bu özelliği kullanabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir
  
Fikrini Paylaş
TAAHHÜTNAME

Hazırlamış olduğum ve sitenize gönderdiğim/ teslim ettiğim, tamamen orjinal ve bana ait olan, projemin/görüntü veya kaydımın, AKRA MEDİA tarafından kendisine ait kablolu/karasal/uydu, şifreli/şifresiz, free/paralı TV, video, DVD, VCD,VHS ,radyo, kaset, sinema ve sair mevcut yada ortaya çıkacak her türlü İşaret, ses ve /veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkı ve tüm internet siteleri ve sosyal medya platformlarında yayınlamasına, çoğaltma hakkı, yayma hakkı, işleme hakkı ve temsil hakkının kullanılmasına süresiz olarak müsaade ediyorum.

Projemin/görüntü veya kaydımın, bant, CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player, dijital kayıt vb. tüm yollarla kayıt, çoğaltma ve dağıtım haklarını, bilişim veya iletişim ortamında görüntülenmesini, iletilmesini, okunmasını, izlenmesini, dinlenmesini vb. interaktif veya normal CD, VCD, DVD, GSM, MP3 Player vb. şekilde basılarak veya ses kayıtlarının metin haline getirilip kitap olarak piyasaya sunulmasını sağlayacak her türlü materyal üzerine kaydı ile çoğaltılması, kullanılması, işlenmesi, yeniden ve genişletilmiş şekilde sesli, yazılı ya da görüntülü yayın haklarını, bu suretle de çoğaltılarak kullanılması, dağıtılması, pazarlanması vb. fikri, mali ve manevi haklarımın tamamını, programda gerekli görülen değişiklikleri yapma haklarımı bila bedel olacak şekilde, AKRA.MEDİA sitesine ve bu site'nin yetkilisi ve sahiplerine devir ve temlik ettiğimi, beyan, kabul ve taahhüt ederim.

Şehir Seçin
Close