Ne demiş atalarımız: “Peteği olmayan ne bilir güzü; kirazı olmayan ne bilir yazı”
Allı- morlu, etli-sulu, ferahlık verici, ödem çözücü, lezzetli ve besleyici kirazın mevsimi işte geldi.
Kiraz gülgiller ailesinden geliyor. Anadolu toprağının has meyvelerinden. Endemik olarak Kuzey Anadolu’da ve Güney Kafkasya’da yetişiyor. Kiraz, içerdiği antosiyanin ve polifenolik maddelerle mevsiminde karar miktarınca yendiğinde sağlığa olumlu etkileri olan meyve-sebzelerden birisi. Sadece meyvesi değil, biyoaktif bileşenler içeren sapı, yaprakları, çekirdekleriyle adeta her zerresi bizim için faydalı. Kiraz sapı antimikrobiyel ve ödem çözücü etkisiyle, kiraz yaprağı fenolik maddeleriyle, kiraz çekirdeği antidiyabetik etkisi ve bazı işlevsel yönleriyle dikkat çekiyor.
Mevsiminde tadına vara vara kararınca yediğiniz kirazların çekirdeklerini yabana atmayın.
Kiraz çekirdekleri Ortaçağdan bu yana işlevsel özellikleriyle biliniyor ve bazı kültürlerde halen kullanılıyor. Yıllar yıllar önce maden işçileri gün boyu soba kenarında ısınan kiraz çekirdeği çuvallarını geceleri döşek gibi kullanmış, ağır işlerininin yorgunluğunu atmışlar. Uzakdoğu’da sert zeminde kiraz çekirdeği dolgulu yastıklarda uyumanın omurgaya iyi geldiğine inanılıyor. Kimi yerde bebeklerin gaz sancılarını gidermek için ısıtılan kiraz çekirdeği kemeri ayaklarına yahut karınlarına sarılıyor.

Kiraz çekirdekleri yapısında bulunan maddelerle ısıyı uzun süre bünyesinde barındırabiliyor. Bu özelliği sayesinde hem ısıtıcı, ağrı dindirici, kas gevşetici, hem de soğutucu olarak görev yapabiliyor. Sıcak-soğuk kompres ve masaj aleti olarak da kullanılabiliyor. Nasıl mı? Kiraz çekirdeğiyle doldurulmuş yastıklar, minderler, buz torbaları aracılığıyla…
Peki biz nasıl hazırlayabiliriz?
Öncelikle yediğimiz kirazların çekirdeklerini birkaç gün biriktirelim. İstediğimiz miktara ulaşınca tuzlu suda 10 dakika kaynatarak dezenfekte edelim. Ovuşturarak üzerindeki kalıntılardan temizleyelim, bir tepsiye yayalım ve güneş ışığında birkaç gün kurutalım. Doldurmak istediğimiz kumaşı belirleyelim. Bu bir çorap, patik, yastık kılıfı, erzak torbası olabilir. Ebatlarını kendimiz belirlediğimiz başka bir torba da dikebiliriz. Burda en önemli püf noktası %100 pamuk kumaş kullanmak. Kullandığınız malzemenin sentetik olmamasına dikkat edelim zira fırına girdiğinde erimesini istemeyiz. Kuruyan kiraz çekirdeklerini torbaya dolduralım, kenarlarını pamuk iplikle sıkı bir şekilde dikelim.

Nerelerde ve nasıl kullanabiliriz?
Sıcak su torbası ve termal pedlerin kullanıldığı her yerde!
Sıcak kullanmak üzere hazırladığımız yastığı fırında 150 derecede 15 dk süreyle yahut mikrodalga fırında 300 w’de 2 dakika süreyle ısıtabiliriz. Gaz sancısı çeken bebeklerin karnına kemer şeklinde sarabiliriz. Kışın ayaklarımızın altına sererek vücudumuzun ısınmasını, soğuk kaynaklı ağrı ve sızıların hafiflemesini sağlayabiliriz. Kas tutulmalarında sıcak havlu ve kompres gibi kullanarak kaslarımızı gevşetebiliriz.
Soğuk kullanmak için hazırladığımız termal torbayı dondurucuda saklayabiliriz. Herhangi bir yaralanma yahut ağrı halinde soğuk pres yapabiliriz. Kır sefasına çıkarken evde hazırladığımız ferahlatıcı içeceklerimizin serin kalması için bu pedlerden yararlanabiliriz.
Kiraz çekirdeği dolgulu termal torbayı ve yastıkları çamaşır makinasında 30 derecede yıkayarak tekrar tekrar kullanabiliriz.
Kiraz çekirdeklerini çöpe atmayarak, birer yastığa ve termal torbaya çevirerek petrol türevlerinden üretilen malzemelere sürdürülebilir kaynaklardan alternatif üretmiş oluruz. Bunu el emeğimizle üretmek bir yana, çevremizi kirletmeden ve yeni atık üretmeden yapmak da cabası.
© İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.